Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ποιος θα πληρώσει για τις παροχές

12 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Σύνδεση φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος, ισχυροποίηση του «πόθεν έσχες», κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για κατηγορίες εισοδημάτων, ενιαίο φόρο στα ακίνητα αλλά και επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από πώληση μετοχών μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Ποιος θα πληρώσει για τις παροχές

Σύνδεση φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος, ισχυροποίηση του «πόθεν έσχες», κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για κατηγορίες εισοδημάτων, ενιαίο φόρο στα ακίνητα αλλά και επιβολή φόρου υπεραξίας στα κέρδη από πώληση μετοχών μελετά η κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για ρυθμίσεις, που επεξεργάζονται ήδη υπηρεσιακοί παράγοντες της Καραγιώργη Σερβίας και θα εφαρμοσθούν από την κυβέρνηση στην επόμενη θητεία της, εφόσον βεβαίως επανεκλεγεί. Αλλωστε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λειτουργεί, όπως είναι φυσικό κάθε καλοκαίρι, σε ρυθμούς κατάρτισης προϋπολογισμού και... φορολογικών νομοσχεδίων, ανεξαρτήτως του πότε θα αποφασισθεί η διενέργεια εκλογών. Οι ρυθμίσεις αυτές, που θα αλλάξουν άρδην το φορολογικό τοπίο στη χώρα μας, προβλέπουν ανατροπές σε όλα τα είδη φορολογίας (εισοδήματος, κεφαλαίου, έμμεσων φόρων κ.λπ.) και στόχο έχουν την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αλλά και την εξεύρεση πόρων υλοποίησης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, όπως το Ταμείο Φτώχειας και η χορήγηση εθνικής σύνταξης.


Οι αλλαγές αυτές που θα αλλάξουν άρδην το φορολογικό τοπίο στη χώρα μας, προβλέπουν ανατροπές σε όλα τα είδη φορολογίας (εισοδήματος, κεφαλαίου, εμμέσων φόρων κ.λπ.) και στόχο έχουν την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος αλλά και την εξεύρεση πόρων που θα στηρίξουν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων, όπως το Ταμείο Φτώχειας και η χορήγηση εθνικής σύνταξης. Στο πλαίσιο αυτό ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για αυξήσεις έμμεσων φόρων σε ποτά, καύσιμα και τέλη κυκλοφορίας που θα σηκώσουν αρχικά το βάρος της αναγκαίας αύξησης των εσόδων του νέου προϋπολογισμού. Στις ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η νέα - τρίτη κατά σειρά αύξηση κατά 5,7% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα την 1η Ιανουαρίου 2008, που γίνεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης του ΕΦΚ στα επίπεδα που ορίζει σχετική οδηγία της ΕΕ. Ειδικότερα, η Επιτροπή Αναμόρφωσης που ασχολείται με την τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης προτείνει μεταξύ άλλων:

- Την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μιας σειράς εισοδημάτων και της φορολόγησης αυτών σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις (πρόσθεση στα άλλα εισοδήματα του φορολογουμένου και υπαγωγή τους στη φορολογική κλίμακα). Μεταξύ άλλων, η επιτροπή προτείνει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των πάσης φύσεως παροχών που χορηγούνται στα πρόσωπα που εκλέγονται για τον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε αθλητές εθνικών ομάδων, των αποζημιώσεων που καταβάλλονται σύμφωνα με τις οικείες συλλογικές συμβάσεις εργασίας στους υπαλλήλους των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι (ΔΕΤΕ, ΔΕΧΕ, ΔΙΒΕΕΤ κ.λπ.). Αντίθετα, η επιτροπή προτείνει την διατήρηση της αυτοτελούς φορολόγησης των τόκων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που πηγάζουν από τα repos, του κέρδους ή της ωφέλειας από την μεταβίβαση ολόκληρης επιχείρησης ή εταιρικών μεριδίων κ.λπ., των αμοιβών που καταβάλλονται από ορισμένους δημόσιους φορείς σε ξένα καλλιτεχνικά συγκροτήματα ή μεμονωμένους καλλιτέχνες ξένων χωρών με συντελεστή φορολόγησης 20%.

- Την ισχυροποίηση του «πόθεν έσχες»: Ειδικότερα, προτείνεται η κατάργηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος και η χρήση των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων κατά τον έλεγχο ως ενδεικτικών στοιχείων φοροδοτικής ικανότητας.

- Την επιβολή ενιαίου φόρου κατοχής ακινήτων: Ο φόρος θα επιβαρύνει όλους τους ιδιοκτήτες και θα κλιμακώνεται ανάλογα με την νέα αυξημένη αντικειμενική αξία του ακινήτου. Πρόκειται για φόρο που θα αντικαταστήσει τους έξι φόρους που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία και είναι οι εξής: Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που επιβάλλουν σήμερα οι δήμοι, συμπληρωματικός φόρος που επιβάλλεται στα εισοδήματα από ακίνητα, τέλος άδειας οικοδομών και φόρος ιδιοκατοίκησης. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει καταλήξει και στο ύψος του συντελεστή που θα εφαρμόζεται στην αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου, ο οποίος θα κυμαίνεται μεταξύ 0,7 έως 0,9 και θα μειώνεται στο μισό για τα αγροτικά ακίνητα. Οι εισπράξεις από τον εν λόγω φόρο θα κατευθύνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών αλλά και των μερισμάτων: Ηδη ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, έχει προαναγγείλει τη σταδιακή κατάργηση του φόρου που επιβάλλει σήμερα το Δημόσιο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές (1,5‰). Τα επικρατέστερα σενάρια κάνουν λόγο είτε για αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή που θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των μετοχών είτε για υπαγωγή της υπεραξίας στην κλίμακα φορολόγησης, με συμψηφισμό των ζημιών στην περίπτωση αρνητικής απόδοσης. Σύμφωνα με τα σημερινά ισχύοντα στις ευρωπαϊκές χώρες ο συντελεστής ξεκινά από 10% έως 45% στην περίπτωση της υπαγωγής στην κλίμακα, ενώ στην περίπτωση της αυτοτελούς φορολόγησης κυμαίνεται από 10% - 15%. Mεταξύ πάντως των προτεινόμενων σεναρίων έδαφος κερδίζει η αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή που θα μειώνεται όσο περισσότερο διακρατούνται οι μετοχές. Eνα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμης επενδυτικής συνείδησης και να περιορίσει σημαντικά βραχυχρόνιες και μεμονωμένες κερδοσκοπικές κινήσεις. Kάτι που η κυβέρνηση εφάρμοσε ήδη στην περίπτωση των αμοιβαίων κεφαλαίων.

- Την κατάργηση μιας σειράς τελών και φόρων υπερ τρίτων: Ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για κατάργηση του τέλους στα ασφαλιστήρια συμβόλαια (2,4%). Πέραν αυτών σίγουρη θεωρείται και η επανεξέταση του καθεστώτος 400 περίπου φόρων και τελών υπέρ τρίτων που κοστίζουν στους Ελληνες πολίτες πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας στη πλειονότητά τους ταμεία προβληματικά με πόρους κάθε άλλο παρά ανταποδοτικούς. Σημειώνεται ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σταδιακή μείωση του χαρτοσήμου που επιβάλλεται σήμερα στα μισθώματα μέχρι να το καταργήσει οριστικά.

- Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών με το ύψος του εισοδήματος: Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού έκπτωσης των απαλλαγών που αφορούν κοινωνικές δαπάνες (όπως ενοίκια, δίδακτρα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στεγαστικά δάνεια και ασφάλιστρα ζωής) για τις κατηγορίες των φορολογουμένων που το εισόδημά τους κυμαίνεται από 12.000 - 23.000 ευρώ. Ολες οι υπόλοιπες θα περάσουν από το μικροσκόπιο του υπουργείου και ειδικά εκείνες που δεν εξυπηρετούν κοινωνικούς σκοπούς και εξακολουθούν να κοστίζουν ακριβά στο Δημόσιο δεν αποκλείεται να καταργηθούν. Η κατάργησή τους αποτελεί άλλωστε πάγιο αίτημα της ΕΕ, προκειμένου να εναρμονισθεί το ελληνικό φορολογικό σύστημα με τα Κοινοτικά δεδομένα.

- Την εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στις αντλίες καυσίμων: Προάγγελος του μέτρου αποτελεί ο αναμορφωμένος ΚΒΣ, που δίνει μελλοντικά τη δυνατότητα στους πρατηριούχους να αποσβένουν τη δαπάνη για την αντικατάσταση μηχανικών αντλιών πετρελαίου πρατηρίων υγρών καυσίμων με κατάλληλες ψηφιακές, όταν αυτό είναι... αναγκαίο για τη σύνδεσή τους με φορολογικό μηχανισμό. Στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνεται παράλληλα η εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης των καυσίμων, από την εισαγωγή του αργού έως τον τελικό καταναλωτή.

- Την αύξηση των ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα που θα συνοδεύσουν την τρίτη κατά σειρά αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα από 1.1.2008. Προτείνεται παράλληλα η εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο. Το μέτρο ωστόσο εμφανίζει τεχνικές δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο επιστροφής των ποσών που θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά.

- Την αύξηση των τελών κυκλοφορίας: Η επιτροπή προτείνει παράλληλα τη σταδιακή κατάργηση του τέλους ταξινόμησης εντός της επόμενης τεραετίας με στόχο να αυξηθεί κυρίως το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων και όχι η απόκτησή τους.

Τέλος ειλημμένη θεωρείται η απόφαση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την τρίτη κατά σειρά αύξηση των αντικειμενικών αξιών τον Μάρτιο του 2008, η οποία θα συνοδεύεται από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας και την αύξηση του ελάχιστου κατασκευαστικού κόστους οικοδομής για όσους εξαιρούνται από τον ΦΠΑ.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης