Αποτελέσματα live αναζήτησης

Α. Μπέζας: «Φέρτε φόρους, αλλιώς φεύγετε»

12 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Τρίμηνη προθεσμία έχουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών για να αποδείξουν τις ικανότητές τους και να διατηρήσουν την «καρέκλα» τους καθώς το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα γίνει η αξιολόγησή τους από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνουν ελεγκτές ή θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Α. Μπέζας: «Φέρτε φόρους, αλλιώς φεύγετε»

Τρίμηνη προθεσμία έχουν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών για να αποδείξουν τις ικανότητές τους και να διατηρήσουν την «καρέκλα» τους καθώς το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα γίνει η αξιολόγησή τους από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα παραμείνουν ελεγκτές ή θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας με τους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών η προειδοποίηση - απειλή ήταν σαφής: «Φέρτε φόρους αλλιώς φεύγετε». Όσοι κριθούν κατάλληλοι για το έργο του ελεγκτή θα εξασφαλίσουν μια ακόμα 4ετία, δηλαδή ως το 2011, σ αυτό το πόστο, ενώ όσοι κριθούν ανεπαρκείς θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Τα αποτελέσματα της προειδοποίησης Μπέζα στους επικεφαλής των ελεγκτικών υπηρεσιών έχουν αρχίσει να φαίνονται καθώς εν μέσω καύσωνος εξαπολύθηκε σαφάρι φορολογικών ελέγχων στους οποίους οι βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων είναι πρωτοφανείς.

Κριτήρια
Κι αυτό γιατί όπως φημολογείται ένα από τα κριτήρια αξιολόγησης που θέτει η υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί μετά τη ψήφιση της σχετικής νομοθετικής διάταξης που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα είναι το συνολικό ύψος των επιπλέον φόρων, προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί από κάθε ελεγκτή στην έως τώρα θητεία του.

Από τα άλλα κριτήρια που αναμένεται να τεθούν για την αξιολόγηση των ελεγκτών ορισμένα θα έχουν να κάνουν με τον αριθμό των υποθέσεων και των οικονομικών ετών που έχουν ελεγχθεί και ιδιαίτερα των λεγόμενων μεγάλων υποθέσεων καθώς και του αριθμού των υποθέσεων που δεν περαιώθηκαν αλλά βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στις απώτερες επιδιώξεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι, μέσω της αξιολόγησης των ελεγκτών, η συγκρότηση ενός ελεγκτικού μηχανισμού απόλυτα ελεγχόμενου από τον εκάστοτε υπουργό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι: Οι εφοριακοί υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις εργασίας ελεγκτών διακρίνονται σε ελεγκτές βιβλίων Α- Β κατηγορίας και ελεγκτές βιβλίων Γ κατηγορίας.

Περαιτέρω οι ελεγκτές Βιβλίων Γ κατηγορίας διακρίνονται σε ελεγκτές Βιομηχανικών Επιχειρήσεων και σε Ελεγκτές Εμπορικών Επιχειρήσεων ενώ, προφανώς λόγω προχειρότητας στη σύνταξη του σχεδίου νόμου, δεν ορίζεται ποιοι ελεγκτές θα είναι αρμόδιοι για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών εταιριών, των τραπεζών και λοιπών εταιρειών παροχής υπηρεσιών.

Ορίζεται επίσης ότι οι εφοριακοί ελεγκτές που υπηρετούν στα Διαπεριφερειακά και Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΔΕΚ και ΠΕΚ) αξιολογούνται υποχρεωτικά ανά τετραετία και μπορούν να υπηρετήσουν σε θέση εργασίας ελεγκτή συνολικά έως δύο τετραετίες.

Υπόθεση
Η έκδοση απόφασης για τις λεπτομέρειες εφαρμογής και τα κριτήρια αξιολόγησης των ελεγκτών ανατίθεται στον υπουργό Οικονομικών και καταργείται κάθε αντίθετη διάταξη που ισχύει σήμερα.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή που αξιολόγησε το σχέδιο νόμου, πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή όπως προβλέπει η νομοθεσία, με τη γνωμοδότησή της συστήνει να καθοριστεί από νόμο η σύνθεση των επιτροπών αξιολόγησης (και όχι να παραπεμφθεί το θέμα σε υπουργική απόφαση) ενώ προτείνει και μια σειρά δικλίδων ασφαλείας (έλεγχος πόθεν έσχες, να μην υπηρετούν δεύτερη θητεία στην ίδια περιοχή κ.λπ).

Όλες οι συστάσεις της ΟΚΕ πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων και καμιά δεν βρήκε θέση στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που υποτίθεται ότι είναι προϊόν διαβούλευσης με τους κοινωνικούς φορείς.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης