Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρέπει να καταργηθούν τα πρόστιμα των ΜΥΦ, αλλιώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα

17 Νοέμβριος 2015

Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα taxheaven


Αν και οδεύουμε προς τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των συναλλαγών του έτους 2014 (ΜΥΦ κατά το κοινώς λεγόμενο), τα ευτράπελα από την υποβολή των καταστάσεων αυτών ολοένα και αυξάνονται. Ταυτόχρονα όμως, πληθαίνουν και τα προβλήματα από τον αυξανόμενο όγκο υποβολής των στοιχείων αυτών, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των συναδέλφων να βρίσκεται σε απόγνωση. Πλείστα τα παραδείγματα της ασυμφωνίας στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί. Αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις για να γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας στο 100% των συναλλαγών:

-> Εταιρίες του εξωτερικού με υποκατάστημα στην Ελλάδα εξέδωσαν invoice για λιανικές πωλήσεις. Το invoice φυσικά μεταφράστηκε σε τιμολόγιο από τους αγοραστές, ενώ οι πωλήσεις είναι λιανικές.
 
-> Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν υποβληθεί δύο και τρεις φορές συναλλαγές, στην προσπάθεια να διορθωθούν οι περίοδοι αναφοράς. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τον τρόπο διαχείρισης και υποβολής των συγκεντρωτικών μέσω λογισμικού (εμφανίστηκε σε ορισμένα προγράμματα).

-> ΟΠΕΚΕΠΕ, από που να το πιάσεις και που να το αφήσεις. Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες.

-> Εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες έχει εκδοθεί τιμολόγιο αντί απόδειξης, με αποτέλεσμα ο Α.Φ.Μ. του λήπτη να εμφανίζεται ως μη έγκυρο.

-> Εταιρίες που έχουν συγχωνευθεί, έχουν στείλει τις συναλλαγές τους μετά την συγχώνευση (λόγω φυσικά των αλλεπάλληλων παρατάσεων) με τον Α.Φ.Μ. της μιας εταιρίας.

Αυτά είναι μόνο λίγα από τα δεκάδες προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί τις τελευταίες μόνο ημέρες. Να τονίσουμε εδώ ότι, το τελευταίο διάστημα γίνεται υπερπροσπάθεια από τον κλάδο μας προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των εν λόγω καταστάσεων μέχρι τα τέλη του μήνα, με εμφανή τα αποτελέσματα της υπερπροσπάθειας στα πρόσωπα όλων. Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα και όλοι μας βρισκόμαστε επί ξυρού ακμής! Οι εργατοώρες που έχουν χαθεί μέχρι τώρα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία είναι ασύλληπτες, ενώ -όπως έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές-, το όποιο όφελος του μέτρου αυτού, ουσιαστικά φαίνεται να έχει εξανεμισθεί μετά από τόσο χρονικό διάστημα που έχει περάσει (τουλάχιστον για το έτος 2014).

Επιπροσθέτως, ακόμη και σήμερα δεν έχουμε σαφή απάντηση από το υπ. Οικ. σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν σε όσες δεν υποβάλουν ή υποβάλουν ανακριβώς τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του έτους 2014. Αυτή η αβεβαιότητα αναφορικά με το θέμα αυτό ενισχύει το κλίμα ανασφάλειας και η συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων δεν γνωρίζουν τι τέξεται η επιούσα σχετικά με τα πρόστιμα.

Έχουν γραφτεί πολλά και από πολλούς για τις ΜΥΦ. Δεν θα σταθούμε στο ζήτημα αν πρέπει να καταργηθεί ή όχι η υποβολή των ΜΥΦ, γιατί έχουμε γράψει κατά καιρούς τις θέσεις για το θέμα αυτό. Όμως, έφτασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για τους ιθύνοντες.

Η ηγεσία του υπ. Οικονομικών πρέπει να αναλογιστεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής και να δώσει άμεσα λύση τουλάχιστον στο θέμα των προστίμων. Κατά την άποψή μας πρέπει να μην επιβάλλονται πρόστιμα για τη μη υποβολή ή την ανακριβή υποβολή των συναλλαγών του έτους 2014, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και όλοι εμείς οι λογιστές θα βρεθούμε σε αδιέξοδο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης