Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παράταση έως 31/10 για τις οφειλές στα Ταμεία

7 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Προεκλογικό δώρο στους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση δίνοντας κι άλλη ευκαιρία (πέμπτη στη σειρά και παρά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις... 31 Μαρτίου του 07) για να ρυθμίσουν έως τις... 31 Οκτωβρίου τα χρέη τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.....
Παράταση έως 31/10 για τις οφειλές στα Ταμεία

Προεκλογικό δώρο στους οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αποφάσισε να κάνει η κυβέρνηση δίνοντας κι άλλη ευκαιρία (πέμπτη στη σειρά και παρά τη λήξη της προηγούμενης ρύθμισης στις... 31 Μαρτίου του 07) για να ρυθμίσουν έως τις... 31 Οκτωβρίου τα χρέη τους με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Το μέτρο που συμπληρώνει το «πακέτο» των αποκαλούμενων «κοινωνικών παροχών» (εξαγγελία εθνικής κατώτατης σύνταξης, χορήγηση επιδόματος κατά της φτώχειας κ.ά.) σε αντιδιαστολή με τα επώδυνα μέτρα (όπως η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού) για τα οποία η κυβέρνηση αποφεύγει κάθε συζήτηση, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας έχει καταθέσει τη σχετική τροπολογία για την παράταση της ρύθμισης των χρεών στο νομοσχέδιο που, ήδη, «πέρασε» από τη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή και το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή. Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών:


Είτε με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.
Είτε με έκπτωση 50% σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις (έως και 96) και με την προϋπόθεση να καταβληθεί, ως προκαταβολή, το 3% της συνολικής οφειλής. Με την παράταση αυτή η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προσδοκά να εισρεύσουν στα Ταμεία (κυρίως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) μέρος των βεβαιωμένων οφειλών ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ που παραμένουν ανείσπρακτες παρά τις αλλεπάλληλες ευνοϊκές ρυθμίσεις που έγιναν μέσα στα τελευταία 3,5 χρόνια... Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 30% των οφειλετών είχε αξιοποιήσει την τελευταία ρύθμιση οφειλών (στην οποία είχαν αντιδράσει τα συνδικάτα ζητώντας την αναγκαστική είσπραξη των χρεών αλλά και οι μεγάλες εργοδοτικές οργανώσεις θέτοντας θέμα στρέβλωσης των κανόνων του ανταγωνισμού).

Ασφαλιστικό
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου καθώς και τα άλλα μέτρα τα οποία σχεδιάζεται να ληφθούν μέχρι τις εκλογές (ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, εθνική κατώτατη σύνταξη) συζήτησε χθες με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Β. Μαγγίνας αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά για τις «γκρίζες» ζώνες του Ασφαλιστικού (υπόθεση δομημένων ομολόγων, προετοιμασία ασφαλιστικής μεταρρύθμισης) που προγραμματίζεται να «ανοίξουν» μετά τις... εκλογές. Ο Β. Μαγγίνας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία για την έκδοση του πορίσματος για το Ασφαλιστικό βρίσκεται σε εξέλιξη και... όταν υπάρξει πόρισμα ασφαλώς θα δημοσιοποιηθεί».

Το πόρισμα, ωστόσο, δεν αναμένεται να παραδοθεί πριν από τις αρχές Οκτωβρίου, όπως τόνιζαν χθες στην «Η» κύκλοι της Επιτροπής Σοφών. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία επιλογής των νέων προέδρων στα ασφαλιστικά ταμεία (θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου). Τέλος, υποστήριξε ότι «τίποτα απ ό,τι εξαγγέλλεται δεν είναι προεκλογική παροχή, είναι η υλοποίηση διαφόρων σημείων του κυβερνητικού μας προγράμματος».

«Δώρο» εν όψει εκλογών

Μετά τις εκλογές
«Κλειστά» κρατά ο Β. Μαγγίνας τα «χαρτιά» για τη μετεκλογική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δηλώνοντας πως η κυβέρνηση αναμένει πρώτα το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Τι προβλέπει
Το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών:

Είτε με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής.

Είτε με έκπτωση 50% σε περίπτωση εξόφλησης σε δόσεις (έως και 96) και με την προϋπόθεση να καταβληθεί, ως προκαταβολή, το 3% της συνολικής οφειλής.

Εσοδα
Η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας προσδοκά να εισρεύσουν στα Ταμεία (κυρίως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) μέρος των βεβαιωμένων οφειλών ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ που παραμένουν ανείσπρακτες

Οφειλέτες
Μόνο το 30% των οφειλετών είχε αξιοποιήσει την τελευταία ρύθμιση οφειλών
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης