Αποτελέσματα live αναζήτησης

Από "κόσκινο" οι νέες επιχειρήσεις

6 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Με αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, που μόνο τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν τις 26.000 - πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό της τελευταίας τετραετίας - επιχειρούν οι φορολογικές αρχές να βάλουν «φρένο» στις εταιρείες «φαντάσματα» που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως εργαστήρια πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.....
Από "κόσκινο" οι νέες επιχειρήσεις
Με αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων, που μόνο τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν τις 26.000 - πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό της τελευταίας τετραετίας - επιχειρούν οι φορολογικές αρχές να βάλουν «φρένο» στις εταιρείες «φαντάσματα» που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως εργαστήρια πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων. Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο των εικονικών συναλλαγών από επιχειρήσεις που επιδιώκουν να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους και ως εκ τούτου να καταβάλουν μικρότερο φόρο.«Φρένο» στις εταιρείες «φαντάσματα» που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο ως εργαστήρια πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων επιχειρεί να βάλει η εφορία προχωρώντας σε αυτοψία στις έδρες χιλιάδων νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων.
Η απόφαση ελήφθη μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο των εικονικών συναλλαγών, από επιχειρήσεις που επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα και να καταβάλλουν μικρότερο φόρο αλλά και εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που συστήθηκαν πέρυσι, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας τετραετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το 2006 συστήθηκαν 26.774 επιχειρήσεις έναντι 23.476 το 2005 αλλά και 26.078 εταιρειών το 2003 που ήταν μέχρι σήμερα το... καλύτερο έτος για ίδρυση εταιρειών.
Η «σπουδή» αυτή για ίδρυση νέων εταιρειών αποδίδεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αφενός στην ευνοϊκή φορολογική μεταρρύθμιση που προβλέπεται για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις (ο συντελεστής προκαταβολής φόρου περιορίζεται για μια τριετία στο 27,5% αντί του 65% που ισχύει για όλες τις άλλες, μη τραπεζικές, εταιρείες) αφετέρου στις δυνατότητες που προσφέρει η συχνή μεταβολή εργασιών για εικονικές συναλλαγές αλλά και διακίνηση πλαστών φορολογικών στοιχείων.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων εντόπισε μέσω των διασταυρώσεων των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τελευταίων χρόνων αποκλίσεις σε περισσότερες από 300.000 δηλώσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα «υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι οι φορολογούμενοι αυτοί, είναι εκδότες εικονικών φορολογικών στοιχείων». Ο κ. Μπέζας, μάλιστα, με κατεπείγουσα εσωτερική εγκύκλιο προς τις εφορίες όλης της χώρας ζητούσε το «άνοιγμα» όλων των φακέλων της περαίωσης των τελευταίων χρόνων που εντοπίστηκαν εικονικές συναλλαγές αλλά και των φορολογουμένων εκείνων, που βάσει των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ, δεν υπέβαλαν καθόλου συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Εταιρείες «φαντάσματα»
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου των εικονικών συναλλαγών το υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις φορολογικές αρχές να προχωρήσουν σε αυτοψία στις έδρες των νεοϊδρυόμενων επιχειρήσεων (ο αριθμός των οποίων την περίοδο 2003 - 2006 υπερβαίνει τις 100.000), αλλά και εκείνων που παρουσιάζουν συχνές μεταβολές εργασιών, καθώς, όπως έχει διαπιστωθεί, πολλοί επιτηδευματίες με τα ίδια δικαιολογητικά έχουν προχωρήσει σε περισσότερες της μιας ενάρξης εργασιών. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν εικονική έναρξη εργασιών, ενοικιάζοντας απλώς έναν μικρό επαγγελματικό χώρο, χωρίς να έχουν καμιά δραστηριότητα, ενώ αρκετοί δεν μπαίνουν ούτε στον κόπο να αποκτήσουν «επαγγελματική στέγη». Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές οι φερόμενοι ως προμηθευτές εικονικών στοιχείων σε ανυποψίαστους λήπτες είναι ανύπαρκτοι φορολογικώς ή δεν ανευρίσκονται στις φερόμενες φορολογικές διευθύνσεις, με αποτέλεσμα την αδυναμία ολοκλήρωσης των σχετικών ελέγχων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εντοπίζονται από τις φορολογικές αρχές εκατοντάδες επιχειρήσεις - «βαποράκια» να διακινούν περισσότερα από 50.000 (!) πλαστά φορολογικά στοιχεία, ενώ πολλαπλάσια είναι τα παρακλάδια τους, που χρησιμοποιούν τα στοιχεία αυτά προκειμένου να μειώσουν τα κέρδη τους και να καταβάλλουν μειωμένο φόρο. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε όλους τους χώρους οικονομικής δραστηριότητας, από την παραγωγή και το εμπόριο αγαθών μέχρι τον χώρο των κατασκευών και των ελεύθερων επαγγελματιών.


Τι θα ελέγξουν
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις «φαντάσματα» και να περιορισθεί το φαινόμενο των εικονικών ενάρξεων οι φορολογικές αρχές:
- Θα πραγματοποιούν αυτοψίες στην έδρα των επιχειρήσεων για να διαπιστώσουν την ύπαρξη ή μη της επαγγελματικής εγκατάστασης που έχει δηλώσει η επιχείρηση, καθώς και της δυνατότητας άσκησης της δηλούμενης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο. O έλεγχος της δυνατότητας άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα γίνεται από τους εφοριακούς, με βάση αντικειμενικά κριτήρια, τη φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης αλλά και τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δημιουργούν βάσιμη πεποίθηση μη φερεγγυότητας.
- Θα διενεργούν αυτοψία στην έδρα της επιχείρησης εντός τριών ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης έναρξης εργασιών και στη συνέχεια θα χορηγούν στον φορολογούμενο τη βεβαίωση για την έναρξη των εργασιών του ως επιχειρηματία ή ελεύθερου επαγγελματία.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης