Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λύθηκε το μυστήριο των δακτυλίων του Κρόνου

5 Αύγουστου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των δυνάμεων που κινητοποιούν τους εκπληκτικούς δακτυλίους του Κρόνου πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ.
Λύθηκε το μυστήριο των δακτυλίων του Κρόνου
  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των δυνάμεων που κινητοποιούν τους εκπληκτικούς δακτυλίους του Κρόνου πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Η συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου δακτυλίου -του δακτυλίου G- είναι αυτή που προκαλούσε τις περισσότερες απορίες στους αστρονόμους. Τα σωματίδια σκόνης του G θα έπρεπε να απομακρύνονται από αυτόν, καθώς δεν υπάρχουν κοντινοί δορυφόροι για να τα συγκρατήσουν ή να τα αναπληρώσουν. Το διαστημικό όχημα Κασίνι, όμως, διαπίστωσε ότι ο δακτύλιος G αλληλεπιδρά με άλλο, πιο μακρινό, δορυφόρο του Κρόνου.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Κορνέλ δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης «Science», ενώ αποκαλύπτει επίσης τη μοναδική δομή του δακτυλίου G.

Ο δακτύλιος G είναι ένας από τους πιο απομακρυσμένους από τον Κρόνο, καθώς απέχει 168.000 χλμ. από τον πυρήνα του πλανήτη και πάνω από 15.000 χλμ. από τον κοντινότερο δορυφόρο του Κρόνου.

   
Τα στοιχεία της αποστολής Κασίνι-Χόιχενς στον Κρόνο, επέτρεψαν τη λεπτομερή μελέτη του δακτυλίου G και έδειξαν πόσο αξιοπερίεργη είναι η δομή του. Εκτός από μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης, ο δακτύλιος διαθέτει και φωτεινό τόξο σε περίπου ένα έκτο της επιφάνειάς του. Το τόξο αυτό αποτελείται από μεγαλύτερα τμήματα παγωμένης στέρεας ύλης, που φθάνουν σε διάμετρο ακόμη και το ένα μέτρο.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι η τροχιά του δακτυλίου συνδέεται με το μεγάλο δορυφόρο του Κρόνου, τον Μίμα.

Πηγή Καθημερινή


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης