Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τον νέο αναπτυξιακό

27 Ιούλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Την ερχόμενη εβδομάδα τίθετε σε ισχύ και οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, «αρχίζει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του επενδυτικού νόμου, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των επτά υπουργικών αποφάσεων.....
Πρεμιέρα τη Δευτέρα για τον νέο αναπτυξιακό


Την ερχόμενη εβδομάδα τίθετε σε ισχύ και οπως δήλωσε, χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, «αρχίζει η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του επενδυτικού νόμου, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των επτά υπουργικών αποφάσεων.

Η τελευταία απόφαση υπογράφηκε προχθές για τις επιδοτήσεις στον τομέα του τουρισμού». Επισημαίνεται ότι με το νέο πλαίσιο οι επιδοτήσεις μπορούν να φτάσουν, υπό προϋποθέσεις, έως και το 60% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου.

Οπως επισήμανε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, η πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων «είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς και την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας».

Ανάπτυξη
Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο του 2007, από τους υψηλότερους στην ευρωζώνη. «Τα στοιχεία και για το δεύτερο τρίμηνο είναι ενθαρρυντικά ότι αυτοί οι ρυθμοί συνεχίζονται. Η ανάπτυξη βασίζεται πλέον στις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές, μέσα από την πολιτική μας και για την ενίσχυση των επενδύσεων, μέσα από τη μείωση της φορολογίας και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με τις επενδύσεις που υποβλήθηκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης του επενδυτικού νόμου, σύμφωνα με τα οποία:

1. Στο Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), όπου εγκρίνονται καταρχήν οι μεγαλύτερες επενδύσεις, υποβλήθηκαν συνολικά 134 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 3 δισ. 900 εκατ. ευρώ και έχουν εγκριθεί 87 επενδυτικά σχέδια ύψους 1 δισ. ευρώ.

2. Ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά σχέδια για μεγάλες επενδύσεις που «είναι υπό εξέταση και για τον τομέα του τουρισμού και για τον τομέα της ενέργειας, από σημαντικές ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις».

3. Στο πλαίσιο του νόμου αυτού εγκρίθηκαν συνολικά 3.661 επενδυτικά σχέδια, με προϋπολογισμό πάνω από 8 δισ. 200 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο νόμο 2601/1998, ο αριθμός των εγκρίσεων είναι αυξημένος κατά 232% κατά μέσο όρο ετησίως και το ύψος των επενδύσεων είναι αυξημένο 572%.

4. Με τον προηγούμενο νόμο υπήρξαν 3.068 εγκρίσεις επενδύσεων σε έξι χρόνια και έξι μήνες. Με τον νέο νόμο οι εγκρίσεις έφθασαν τις 3.661 σε μόλις δύο χρόνια και τέσσερις μήνες. Το ύψος των εγκεκριμένων επενδύσεων με τον παλαιό νόμο ήταν 3 δισ. 425 εκατ. ευρώ σε έξι χρόνια και έξι μήνες, ενώ με τον νέο έφθασε τα 8 δισ. 259 εκατ. ευρώ σε δύο χρόνια και τέσσερις μήνες.

5. Με τις επενδύσεις αυτές δημιουργούνται 21.281 νέες άμεσες θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερες έμμεσες.

Δ ΚΠΣ
Παράλληλα, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι χθες και προχθές υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. τα 8 τομεακά και τα 5 περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα του Δ ΚΠΣ, τα οποία αναμένεται να εγκριθούν το φθινόπωρο, σηματοδοτώντας την εισροή 400 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις προκαταβολές 2% για όλα τα προγράμματα του Εθνικού Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ αναμένεται να εγκριθεί εντός των προσεχών συνεδριάσεων της κυβερνητικής επιτροπής και να κατατεθεί στη Βουλή προς το τέλος Αυγούστου.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης