Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ετήσιοι έλεγχοι σε εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ

26 Ιούλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Υπόχρεες για ετήσιο έλεγχο των οικονομικών τους καταστάσεων καθίστανται οι ανώνυμες εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ αντί του 1,5 εκατ. που προέβλεπε η αρχική διάταξη που προώθησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του νόμου για τις Α.Ε....
Ετήσιοι έλεγχοι σε εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ

Υπόχρεες για ετήσιο έλεγχο των οικονομικών τους καταστάσεων καθίστανται οι ανώνυμες εταιρείες με κύκλο εργασιών άνω του 1 εκατ. ευρώ αντί του 1,5 εκατ. που προέβλεπε η αρχική διάταξη που προώθησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του νόμου για τις Α.Ε.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου αποδεχόμενος εν μέρει και τις ενστάσεις που διατύπωσαν φοροτεχνικοί, λογιστές ορκωτοί ελεγκτές και ο ΣΕΒ, αλλά ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, προχώρησε στη μείωση του ορίου πάνω από το οποίο απαλλάσσονται οι Ανώνυμες από τον ετήσιο υποχρεωτικό έλεγχο.

Μετά την τροποποίηση ορίζεται ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση για εταιρείες με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ να ελέγχονται από ελεγκτές» ενώ οι ΑΕ που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ ελέγχονται υποχρεωτικά είτε από ορκωτό λογιστή είτε από δυο τουλάχιστον ελεγκτές πτυχιούχους ανωτάτων σχολών α τάξεως που έχουν άδεια άσκησης οικονομολογικού επαγγέλματος από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 475/1991.

Λογιστές
Ο Γιάννης Παπαθανασίου επεσήμανε ότι με τη ρύθμιση αυτή μπαίνουν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε οι έλεγχοι που κατά κοινή ομολογία μέχρι σήμερα σε πολλές περιπτώσεις ήταν εικονικοί ή δεν γίνονταν να είναι ουσιαστικοί και με συγκεκριμένους κανόνες. «Βάλαμε ότι αυτοί που θα υπογράφουν δεν θα είναι απλώς μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου όπως ήταν μέχρι τώρα, αλλά θα είναι κάτοχοι διπλώματος συγκεκριμένης τάξεως ώστε να μπορούν να κάνουν πραγματικό έλεγχο», παρατήρησε ο υφυπουργός.

Συνολικότερα το νομοσχέδιο για αναμόρφωση και τροποποίηση του νόμου 2190/1920 περί ανωνύμων υπερψηφίστηκε επί της αρχής του και από το ΠΑΣΟΚ που αναγνώρισε δια του εισηγητή του κ. Π. Ρήγα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χρ. Παπουτσή ως ιδιαιτέρως θετική, αν και επιβεβλημένη την προσαρμογή της χώρας μας στα διεθνώς ισχύοντα.

«Θέλουμε μια αγορά η οποία να λειτουργεί ανταγωνιστικά σύμφωνα με αυτά τα οποία συμβαίνουν διεθνώς, αλλά και με κανόνες. Και νομίζω ότι αυτό που πετυχαίνουμε είναι η χρυσή τομή», σημείωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου και επεσήμανε πως και η θετική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδεικνύει ότι το νομοσχέδιο συνιστά μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης