Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο «κόκκινο» 20 ασφαλιστικά Ταμεία

26 Ιούλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς τα Ταμεία απειλούνται από τα ελλείμματα, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και τη γήρανση του πληθυσμού. Υπολογίζεται πως συνολικά είκοσι ασφαλιστικοί φορείς, που καλύπτουν πάνω από οκτώ στους δέκα ασφαλισμένους, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οικονομικά προβλήματα....
Στο «κόκκινο» 20 ασφαλιστικά Ταμεία


Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς τα Ταμεία απειλούνται από τα ελλείμματα, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες και τη γήρανση του πληθυσμού. Υπολογίζεται πως συνολικά είκοσι ασφαλιστικοί φορείς, που καλύπτουν πάνω από οκτώ στους δέκα ασφαλισμένους, αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οικονομικά προβλήματα.

Χθες, ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, κατέθεσε στη Βουλή τον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2007, όπου δίνεται μια σαφή εικόνα για την κρίση που μαστίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό δεν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της κινητής περιουσίας και έτσι σκοτάδι καλύπτει την «τύχη» των ομολόγων (αν και ήδη έχει περάσει ένα πεντάμηνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου).

Με βάση τα στοιχεία του κοινωνικού προϋπολογισμού, μάχη με τα ελλείμματα δίνουν επτά ταμεία κύριας ασφάλισης, πέντε επικουρικά και οκτώ φορείς ασθενείας και πρόνοιας. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν Ταμεία που οι συνταξιούχοι ξεπερνούν πια τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα «επιβίωσης».

Στοιχεία
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές. Κατηγορούν την κυβέρνηση πως με μια σειρά λανθασμένων παρεμβάσεων οδηγεί το ασφαλιστικό σύστημα σε οικονομικό «κραχ», στρώνοντας το χαλί για τη λήψη επώδυνων μέτρων μετά τις εκλογές.

Τρεις είναι οι κυριότερες αιτίες, που απειλούν τα Ταμεία: Τα ελλείμματα, η ανατροπή της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους και η ανεξέλεγκτη πορεία των δαπανών. Και στα τρία αυτά «καυτά» θέματα παρατηρείται φέτος επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών, επισπεύδοντας ουσιαστικά την κρίση του συστήματος.
- Τα μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο», καθώς αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως στο ΙΚΑ ο κλάδος ασθένειας εμφανίζει έλλειμμα 925,7 εκατ. ευρώ, από 881 εκατομμύρια ευρώ πέρσι.
- Τη μάχη με τα ελλείμματα δίνει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (πρώην ΤΕΒΕ). Οσον αφορά τον ΟΓΑ, μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκε το έλλειμμα στον κλάδο κύριας ασφάλισης, ενώ οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος υγείας!
- Στην κύρια ασφάλιση -εκτός από τα τρία μεγάλα Ταμεία- ελλείμματα εμφανίζουν ακόμη το ΤΑΠ- ΕΤΒΑ ( -¤ %) (κλάδος σύνταξης και επικουρικής ασφάλισης), το ταμείο συντάξεως και επικουρικής ασφάλισης προσωπικού γεωργικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, το ΤΑΠ-ΟΤΕ (ειδικός λογαριασμός επικουρικής ασφάλισης), αλλά και το ταμείο πρόνοιας ξενοδόχων.
- Η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά από την επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων προς συνταξιούχους. Το 2006 σε κάθε συνταξιούχο αναλογούσαν 1,77 εργαζόμενοι στην κύρια ασφάλιση και 2,99 στην επικουρική ασφάλιση.
- Σε τέσσερα ταμεία κύριας ασφάλισης ο αριθμός των συνταξιούχων έχει ξεπεράσει αυτό των ασφαλισμένων, δηλαδή υπάρχει ανατροπή της σχέσης. Πρόκειται για το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΗΣΑΠ (με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 1:0,70), το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Τράπεζας της Ελλάδος (1:0,63), το ΤΑΠ-ΕΤΒΑ (1:0,40) και το ΤΑΠ-ΟΤΕ (1:0,85).

Δαπάνες
Εκτός ελέγχου είναι και οι δαπάνες των ταμείων για παροχές ασθενείας, γεγονός που επιτείνει την οικονομική κρίση του ασφαλιστικού συστήματος. Τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη φτάνουν φέτος τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 440 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
- Παράλληλα, αυξημένες είναι και οι δαπάνες για ιατρική περίθαλψη (φτάνουν τα 953 εκατομμύρια), για νοσοκομειακή περίθαλψη (1,8 δισεκατομμύριο), για οδοντιατρική περίθαλψη (37,2 εκατομμύρια), για πρόσθετη περίθαλψη (442 εκατομμύρια) και για τις λοιπές παροχές (θα διατεθούν 158 εκατομμύρια).
- Οι συνολικές δαπάνες κοινωνικής προστασίας το 2007 είναι 47 δισ. ευρώ, έναντι 43 δισ. πέρσι (δηλαδή είναι αυξημένες κατά 9,4%). Οι συγκεκριμένες δαπάνες αντιστοιχούν στο 22,64% του ΑΕΠ της χώρας, από 22,28% πέρσι.

Οσο για τις παροχές του συστήματος, το 68,79% πάει στις συντάξεις και ακολουθούν οι παροχές ασθενείας (21,06%) και πρόνοιας (6,42%).

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης