Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε.Τ.Ε.Α.: «Τεράστιο λειτουργικό χάος από την ένταξη-συγχώνευση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Κύρια»

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
E.T.E.A.
ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


27/10/2015

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΕΑ στην συνεδρίαση της 21/10/2015 συζήτησε το θέμα που προέκυψε μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για ενοποίηση της Επικουρικής με την Κύρια σύνταξη, σε συνέχεια της δημοσιοποίησης του Πορίσματος της Επιτροπής «των Σοφών» και επισημαίνει τα κάτωθι:

Ο Υπουργός Εργασίας πρέπει να γνωρίζει ότι:

Α. Οι πηγές Εσόδων του ΕΤΕΑ είναι οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.

Β. Η επικουρική Ασφάλιση δεν χρηματοδοτήθηκε ΠΟΤΕ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μόνη χρηματοδότηση, αν μπορεί να θεωρηθεί χρηματοδότηση είναι από τον ΑΚΑΓΕ με 120 εκατ. το 2014 και 2015 (πρόκειται για χρήματα συνταξιούχων της επικ. ασφάλισης).

Γ. Αντιθέτως το ΕΤΕΑ έχασε μέσω του PSI, 2,5 δισ. €, καθώς και 300 εκατ.€, από τόκους ετησίως.

Δ. Καταργήθηκαν οι κοινωνικοί πόροι με απώλειες για το Ταμείο 150 εκατ. € κλπ.

Τέλος, η ένταξη – συγχώνευση της Επικουρικής Ασφάλισης στην Κύρια, θα δημιουργήσει τεράστιο λειτουργικό χάος, θα αυξήσει το χρόνο έκδοσης και χορήγησης των συντάξεων, θα μειώσει τις ήδη αρκετά μειωμένες συντάξεις που χορηγούνται σήμερα και θα αποτελέσει ουσιαστικά την ταφόπλακά της. Θα δημιουργηθεί το αίσθημα ότι οι αγώνες των εργαζομένων και οι εισφορές τους ρίχνονται στον «Καιάδα» της απαξίωσης. Το κοινωνικό και πολιτικό κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα είναι τεράστιο, γιατί θα δοθεί το μήνυμα της συνολικής διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης και των πυλώνων της.

Το παρόν και το μέλλον του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι κορυφαίο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα. Απαιτείται διάλογος με την κοινωνία, με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με τη Διοίκηση του ΕΤΕΑ που έχει τεκμηριωμένες προτάσεις που εξασφαλίζουν και διασφαλίζουν το μέλλον και την οικονομική ευρωστία του Ταμείου, αλλά κυρίως απαιτείται σεβασμός στα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου της εργασίας και στα εκατομμύρια των συνταξιούχων.

Το Δ.Σ. του ΕΤΕΑ καλεί την κυβέρνηση να δώσει λύση το συντομότερο δυνατό σε αυτό το κορυφαίο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα, με τη διατήρηση του αναδιανεμητικού ρόλου της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη διατήρηση των δύο αυτοτελών πυλώνων της σύνταξης, Κυρίας και Επικουρικής και με κοινωνικό πρόσημο.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης