Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι 500 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου

23 Ιούλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η επιστροφή της Wal-Mart στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, με έσοδα 351,1 δισ. δολ. πέρσι, κρύβει σε πρώτη ανάγνωση το μεγάλο γεγονός του 2006 (και πιθανότατα του 2007), την παντοδυναμία των πετρελαϊκών εταιρειών. Λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της τιμής του «μαύρου χρυσού» που αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρσι, πλησιάζοντας τα 80 δολ./βαρέλι, τα έσοδα των πετρελαϊκών κολοσσών εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Οι 500 κορυφαίες εταιρείες του κόσμου


Η επιστροφή της Wal-Mart στην κορυφή της λίστας του περιοδικού Fortune με τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, με έσοδα 351,1 δισ. δολ. πέρσι, κρύβει σε πρώτη ανάγνωση το μεγάλο γεγονός του 2006 (και πιθανότατα του 2007), την παντοδυναμία των πετρελαϊκών εταιρειών. Λαμβάνοντας ώθηση από το ράλι της τιμής του «μαύρου χρυσού» που αναρριχήθηκε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πέρσι, πλησιάζοντας τα 80 δολ./βαρέλι, τα έσοδα των πετρελαϊκών κολοσσών εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Αν και δεύτερη, πίσω από την Wal-Mart, η Exxon-Mobil αναδείχθηκε για μια ακόμα χρονιά ως η πλέον κερδοφόρα εταιρεία στον πλανήτη με κέρδη 39 δισ. δολ. το 2006, ενώ στις 10 πρώτες θέσεις μεταξύ των 500 εταιρειών του Fortune φιγουράρουν άλλες 5 εκπρόσωποι της πετρελαϊκής βιομηχανίας: Οι Royal Dutch/Shell, British Petroleum, Chevron, ConocoPhilips και Total.

Το πετρέλαιο ήταν το καύσιμο για την είσοδο της πρώτης κινεζικής εταιρείας στην 20άδα του Fortune. Η πετρελαϊκή Sinopec κατέλαβε την 17η θέση , ενώ η εγχώρια ανταγωνίστριά της, China National Petroleum, εκτοξεύθηκε στην 24η. Η Κίνα ανέδειξε πέρσι 4 ακόμα εταιρείες στις 500 του Fortune, ανεβάζοντας το σύνολό τους στις 24. Στις νέες κινεζικές συμμετοχές συμπεριλαμβάνονται η China Minerals στην 435η θέση και η China National Offshore Oil Company (CNOOC) στην 469η.

Αν οι 6 στις 10 πρώτες εταιρείες της λίστας παράγουν πετρέλαιο, άλλες 3 το καίνε. Η υψηλή κατάταξη αυτοκινητοβιομηχανιών, όπως oι General Motors (5η), Toyota (6η) και DaimlerChrysler (8η), υποδηλώνει ότι η παλαιά οικονομία καλά κρατεί. Αντίθετα, η νέα, που εκπροσωπείται από την υψηλή τεχνολογία, εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Η Hewlett-Packard υποχώρησε στην 41η θέση και η ΙΒΜ στην 42η, η Microsoft ανέβηκε στην 139 (!), ενώ η Intel περιορίστηκε στην 183η.

Τέλος, κλάδος που άνθησε περισσότερο από κάθε άλλο, όμως, ήταν τα χρηματοοικονομικά, αντανακλώντας τη φρενίτιδα εξαγορών και συγχωνεύσεων το 2006. Οι μεγάλοι της Wall Street, όπως οι Morgan Stanley (61η), Merrill Lynch (70ή) και Goldman Sachs (72η), αναρριχήθηκαν για πρώτη φορά στις 75 πρώτες θέσης της λίστας του Fortune.

Πηγή ΗμερησίαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης