Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο εδώλιο 60 εφοριακοί για ύποπτες υποθέσεις

23 Ιούλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε «λευκή απεργία» του ελεγκτικού μηχανισμού αποδίδεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου και ιδιαίτερα των εισπράξεων από ΦΠΑ όπου ο ρυθμός αύξησης έχει κατρακυλήσει στο 7,5%....
    
Στο εδώλιο 60 εφοριακοί για ύποπτες υποθέσεις

Σε «λευκή απεργία» του ελεγκτικού μηχανισμού αποδίδεται από παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών η κατάρρευση των εσόδων του Δημοσίου και ιδιαίτερα των εισπράξεων από ΦΠΑ όπου ο ρυθμός αύξησης έχει κατρακυλήσει στο 7,5%.

Αιτία του ακήρυχτου πολέμου, η Επιτροπή «εσωτερικών υποθέσεων» που συστήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο για την αξιολόγηση του ελεγκτικού έργου και των ελεγκτών.

Με το πρώτο της πόρισμα η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ο 1 στους 10 ελεγκτές που χειρίστηκαν μεγάλες υποθέσεις επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ, είτε από ανεπάρκεια είτε από ιδιοτέλεια περαίωσε με τρόπο που ζημίωσε το Δημόσιο τις υποθέσεις που χειρίστηκε.

Συνολικά 60 ελεγκτές που υπηρετούν στα μεγαλύτερα ελεγκτικά κέντρα πρόκειται να παραπεμφθούν στα πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της απόλυσης. Από την πλευρά τους οι διωκόμενοι κάνουν λόγω για «άνωθεν» παρεμβάσεις στο ελεγκτικό έργο, εμπλέκοντας τον νυν γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, για ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή ακόμα και σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Στη δίνη του κυκλώνα ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας που χρεώνεται το πολιτικό κόστος από την κατάρρευση των εσόδων άρχισε να «βλέπει» κατ ιδίαν τους διευθυντές των Ελεγκτικών Κέντρων βάζοντάς τους το «μαχαίρι στο λαιμό» για να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες τους, προειδοποιώντας ότι αν η αδράνεια συνεχιστεί θα τους «στείλει σπίτι τους».

Κατευθύνσεις
Οι επαφές του υφυπουργού που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα με πρώτους τους διευθυντές του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Αθήνας και του Περιφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Πειραιά θα συνεχιστούν από σήμερα με τους επικεφαλής του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Λάρισας και Ιωαννίνων. Σύμφωνα με τον κ. Μπέζα, ο ελεγκτικός μηχανισμός οφείλει να να δώσει άμεσα έμφαση στους εξής τομείς:

1. Στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, που ο ρυθμός αύξησης των εσόδων έχει κατρακυλήσει στο 7,5%, το πρώτο εξάμηνο, έναντι στόχου 10%.

2. Σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί να εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους σε επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ή έχουν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, καθώς και όσες δεν έχουν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων.

Είσπραξη ΦΠΑ, πλαστά παραστατικά
Για τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που δεν υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα αξιοποιηθεί η μηχανισμός του taxis ενώ για την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού έργου δόθηκε εντολή να ενημερώνεται άμεσα η βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου για εκδότες ή λήπτες φορολογικών στοιχείων που εντοπίζονται από τους ελέγχους. Θα διενεργηθούν έλεγχοι σε βάθος σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που είχαν εμπλακεί στο παρελθόν ή διαπιστώνεται από τους ελέγχους ότι εκδίδουν ή λαμβάνουν πλαστά και εικονικά παραστατικά, όχι μόνο για τη χρονιά που εντοπίζεται η παράβαση, αλλά για όλη την τελευταία πενταετία.

Εν μέσω (ατύπως κηρυχθείσας) προεκλογικής περιόδου, καύσωνος και ψυχροπολεμικού κλίματος που επικρατεί στον ελεγκτικό μηχανισμό ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, επιδιώκει να ανατρέψει την παράδοση που θέλει τον Αύγουστο να παρουσιάζει κάμψη στις εισπράξεις.

Τι διαπιστώνεται στο πόρισμα
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι ένας στους δέκα ελεγκτές που χειρίστηκαν μεγάλες υποθέσεις επιχειρήσεων με τζίρο πάνω από 3 εκατ. ευρώ, είτε από ανεπάρκεια είτε από ιδιοτέλεια περαίωσε με τρόπο που ζημίωσε το Δημόσιο τις υποθέσεις που χειρίστηκε.

60 ελεγκτές πρόκειται να παραπεμφθούν στα πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της απόλυσης. Οι διωκόμενοι κάνουν λόγω για «άνωθεν» παρεμβάσεις, εμπλέκοντας τον νυν γ.γ. του υπουργείου και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, για ευνοϊκή αντιμετώπιση συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή ακόμα και σε παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης