Το σχόλιο της Δευτέρας

Ανασκοπήσεις - Το σχόλιο της Δευτέρας

12 Οκτώβριος 2015
Taxheaven.gr

Επιμέλεια

Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven.




Καλημέρα και Καλή εβδομάδα.


Συμπληρώνονται δύο χρόνια από το πρώτο «Σχόλιο της Δευτέρας » της 14/10/2013 (πρωτόλειο και περιεκτικό)

Μια «ιδέα» που γεννήθηκε μελετώντας την Ιστορική διαδρομή της Λογιστικής και της Φορολογίας και ήλθε εκτός των άλλων, να ανατρέψει την πεποίθηση που υπήρχε στον πολύ κόσμο ότι οι Λογιστές δεν έχουν χιούμορ ή ότι είναι βαρετοί και μονόχνοτοι.

Οδηγώντας εναλλάξ με τους Κώστα- Κώστα- Δημήτρη, βρήκαμε πολλούς τρόπους οδήγησης/έκφρασης ( φωτογραφίες, γελοιογραφίες, βίντεο, μουσική κλπ. ) , κάνοντας ένα ταξίδι εξερεύνησης στη ζούγκλα της Φορολογίας, και της Λογιστικής, αντιμετωπίζοντας τα άγρια θηρία ( Ν.4172, ΜΥΦ, Προθεσμίες, Ε.Λ.Π., Φορολογία αγροτών κλπ.) με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και με κριτική διάθεση.

Το ότι αρκετά άλλα Φορολογικά/Λογιστικά site, αλλά και εφημερίδες, ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο επιβεβαιώνει ότι η «ιδέα» του Σχολίου αποδείχτηκε επιτυχημένη και χρήσιμη.

Μας συγκινούν τα μηνύματα αρκετών συναδέλφων, ότι το «Σχόλιο» είναι απαραίτητη συντροφιά στο καφέ τους κάθε Δευτέρα. Σας ευχαριστούμε…..

Όλα τα σχόλια είναι εδώ https://www.taxheaven.gr/mondaynews για κάποιους που θέλουν να ξαναδούν τι συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια. ….

 

 

 

Πάμε λοιπόν στα δικά μας. Τα θέματα που θα « σχολιάσουμε » σήμερα είναι τα εξής :




 

 

 


1) Ο « Οδικός χάρτης» για την εφαρμογή του «Μνημονίου 3» .


Καταρχήν τέθηκε Σε δημόσια διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.[ Δείτε : «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ» ].

Οι κυριότερες αλλαγές που επέρχονται με αυτό παρουσιάζονται εδώ :

α)Όλες οι αλλαγές στα πρόστιμα που προβλέπει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου , και

β)Μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ και στην φορολογία εισοδήματος με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και

γ)Τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, η συνυπευθυνότητα του λογιστή, οι ποινές, και τι θα ισχύει για τα πλαστά και εικονικά στοιχεία.

Τονίζω μερικές από αυτές :

· Εκπρόθεσμη αρχική δήλωση μπορεί να υποβληθεί μέχρι την παραγραφή πλέον και όχι μέχρι την εντολή ελέγχου. Το ίδιο ισχύει και για την τροποποιητική.

· Αλλάζουν ( γίνεται εξορθολογισμός ) τα πρόστιμα για την υποβολή συνοπτικού πίνακα πληροφοριών και φακέλων τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών. Ενδεικτικά αλλάζουν τα πρόστιμα για την εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς/ατελούς υποβολής του Συνοπτικού Πίνακα Πληροφοριών για τις ενδοομιλικές συναλλαγές από 1.000 σε 500 το κατώτερο και από 10.000 σε 2.000 το ανώτερο, ενώ επίσης δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο στις τροποποιητικές δηλώσεις εφόσον μεταβάλλονται τα ποσά των συναλλαγών και οι συνολικές διαφορές είναι κάτω των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

· Εισάγονται νέες μεταβατικές διατάξεις σχετικά με τις παραβάσεις, ενώ προβλέπεται ΕΙΔΙΚΗ μεταχείριση για τις παραβάσεις του ΚΒΣ και του ΚΦΑΣ που διαπράχθηκαν μέχρι την 31.12.2013, αλλά και για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

· Αλλάζει η κλίμακα του φόρου εισοδήματος για τα ενοίκια από φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1η Ιανουαρίου 2015 ο συντελεστής της πρώτης κλίμακας αυξάνεται από 11% σε 15% και της δεύτερης από 33% σε 35% .

· Καταργείται η παράγραφος 5 του άρθρου 68 (για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.) του ΚΦΕ η οποία όριζε τα εξής : «5. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων που δεν αποκτούν έσοδα υποκείμενα σε φόρο εισοδήματος, αλλά αποκλειστικά και μόνο έσοδα που πραγματοποιούνται κατά την επιδίωξη της εκπλήρωσης του σκοπού τους, δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Τα ανωτέρω ισχύουν ανάλογα και για τις άτυπες ενώσεις ιδιοκτητών και ενοίκων πολυκατοικίας, όταν δεν αποκτούν φορολογητέο εισόδημα.

· Καταργείται η παράγραφος 4 του άρθρου 39 (διάταξη για τα ανείσπρακτα ενοίκια)(για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.). Για το θέμα αυτό δείτε : Π.ΟΜ.ΙΔ.Α.: «Θηριωδία σε βάρος ιδιοκτητών και ενοικιαστών η σχεδιαζόμενη ανάκληση της εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων!»

·Ως άμεσοι συνεργοί των ανωτέρω εγκλημάτων [ φοροδιαφυγής ] θεωρούνται ο προϊστάμενος του λογιστηρίου κάθε μορφής ή τύπου επιχείρησης ή όποιος με πρόθεση συμπράττει με οποιονδήποτε τρόπο γενικά στη διάπραξη των εγκλημάτων του παρόντος, ως τοιούτου νοουμένου και του υπογράφοντος τη δήλωση ως πληρεξούσιος. Βέβαια η διάταξη αυτή προυπήρχε και στον νόμο 2523/1997, ωστόσο πάντα έχει ένα ενδιαφέρον όταν την βλέπεις μπροστά σου.

---


Σε σχέση με την υλοποίηση μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, είχαμε :


Απαλλαγή μικροοφειλετών Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. από προσαύξηση του επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων. ( Δελτίο Τύπου του Ι.Κ.Α)


Λόγω αλλαγής του υφιστάμενου επιτοκίου -βάσει ισχύοντος επιτοκίου της ΕΚΤ- από 3% ετησίως (0,25% μηνιαίως), σε επιτόκιο 5,05% ετησίως (0,421% μηνιαίως), κατά τις διατάξεις του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/τ.Α’/14-8-2015), από 1/11/2015 θα αναπροσαρμοστούν, αυτεπαγγέλτως, τα ποσά των υπολειπομένων δόσεων, στις ενεργές ρυθμίσεις του Ν. 4321/2015. Από την εν προκειμένω αναπροσαρμογή εξαιρούνται οι οφειλέτες με ύψος κύριας οφειλής έως 5.000 €, εφόσον προσκομίσουν στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι:…..

---


Με την ΠΟΛ.1222/6.10.2015 Κοινοποίηση των διατάξεων των περιπτώσεων 8α και 8β της υποπαραγράφου Δ.1 του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (ΦΕΚ. 94Α'/14-08-2015)


α) μειώθηκε το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από 1.500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, ενώ για ποσά άνω 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών και για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού και
β) μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως, …

---

07-10-2015 Κοινοποίηση διατάξεων αναφορικά με τις τελευταίες αλλαγές στις ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών.

Με την εγκύκλιο 46/15 του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.ΑΜ. κοινοποιούνται οι διατάξεις της υποπαραγράφου Ε.1 της παραγράφου Ε του Ν. 4336/2015 .

---


06-10-2015 Η σύγχυση με την αναστολή του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση συνεχίζεται. Οι κρίσιμες προθεσμίες. (Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN )

 

Το θέμα της κατάργησης ή όχι του Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (αναφέρουμε κατάργηση γιατί μέχρι τώρα ισχύει κανονικά), συνεχίζει να απασχολεί -και όχι άδικα- την κοινή γνώμη, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα: "Η κυβέρνηση θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού την επιβολή Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα". [ 06-10-2015 Αναστολή του Φ.Π.Α. 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ] Δυστυχώς, οι ανωτέρω δηλώσεις δεν ξεκαθαρίζουν το θέμα, αντιθέτως δημιουργούν μεγαλύτερη σύγχυση στους άμεσα ενδιαφερόμενους (επιχειρήσεις εκπαίδευσης, λογιστήρια, γονείς, κ.λπ.), εκτός βέβαια εάν υποθέσουμε ότι "αναστολή" κατά την κυβέρνηση είναι η πιθανή παράταση των προθεσμιών των δηλώσεων μεταβολής για την ένταξη στο κανονικό καθεστώς και τίποτα παραπάνω………………..


Επίσης δείτε :02-10-2015 Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι αποφάσεις για το Φ.Π.Α. στην εκπαίδευση.


---


Στο Taxis τα νέα εκκαθαριστικά για 300.000 φορολογούμενους - Στο τέλος Νοεμβρίου η πρώτη δόση.


Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εκκαθαρίσεων που αφορούν τις νέες αλλαγές στην προκαταβολή φόρου των αγροτών (από 27.5% σε 55%) και στην αύξηση του φόρου πολυτελείας, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις του νόμου 4336/2015 και 4334/2015. Ο μεταβολές αφορούν περίπου 300.000 φορολογούμενους.
Ο επιπλέον φόρος που βεβαιώθηκε μπορεί να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 30/11/2015 με την σχετική έκπτωση 2%, ή σε δόσεις οι οποίες ορίστηκαν ως εξής :
1η Δόση - 30.11.2015
2η Δόση - 31.12.2015
3η Δόση - 29.02.2016



---


Επίσης για τα επερχόμενα μέτρα υπάρχουν τα εξής :


10-10-2015 Τρ. Αλεξιάδης: Το ΣΔΟΕ δεν καταργείται, ούτε αποδυναμώνεται - την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τις καταθέσεις.


Σταχυολογώ τα κυριότερα :

 

-Tο ΣΔΟΕ δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε να αποδυναμωθεί, ενώ καμία υπόθεσή του δεν θα παραγραφεί.

-Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τις αδήλωτες καταθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, που θα έχει έναν συντελεστή (και όχι κλίμακα).

-Θα προχωρήσει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών πολλών κλάδων με το ΥΠΟΙΚ. [ Σχετικό με αυτό : Αριθ. πρωτ.: Δ.ΟΡΓ.Β.1130886 ΕΞ 2015/8.10.2015 Τροποποίηση της αριθ. Δ.ΟΡΓ.Β.1127446ΕΞ2015/1-10-2015 (Α.Δ.Α.:6Ο9ΕΗ-ΖΘΛ) απόφασης της Γ.Γ.Δ.Ε., για την εξέταση των δυνατοτήτων άμεσης και on-line διαβίβασης των στοιχείων των εκδιδόμενων φορολογικών παραστατικών για χονδρικές πωλήσεις αγαθών, καθώς και παροχής υπηρεσιών» ]

-… άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μικρές αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος. «Να χαμηλώσουμε στα χαμηλά και να αυξήσουμε στα μεγάλα», είπε….. [ Δείτε το ενδιαφέρον : ΣτΠ - Επιβάρυνση πολιτών με τέλη κυκλοφορίας για αυτοκίνητα που πλέον δεν κατέχουν ]


---


08-10-2015 Τρ. Αλεξιάδης: «Έχουμε λίστα ισοδυνάμων για το 23% στην εκπαίδευση - Μέχρι 15/10 τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Κανείς δεν θα εξαιρεθεί από τη χρήση πλαστικού χρήματος - Νομοσχέδιο για εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων».


[ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ]

…. επισήμανε πως "πρότυπό μας είναι οι μεγάλοι έλεγχοι ευρωπαϊκών χωρών που το κάνουν μετά από συγκεκριμένη τεκμηρίωση, ανάλυση, με συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, ξημερώματα δηλαδή εκατοντάδες αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς, να μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν φοροδιαφυγή, διότι εμείς δεν στοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και τον πλούτο, στοχοποιούμε τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους". Διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η εικόνα ενώ διασαφήνισε ότι η αρχή θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις "και μετά θα πάμε παντού, και στα πανηγύρια, δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα"….

[ Επίσης δείτε :

α) Ecofin: Εγκρίθηκε η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικές υποθέσεις(Σε ισχύ η οδηγία από τον Ιανουάριο 2017. Συμφωνία για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις φορολογικές συμφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και τις πολυεθνικές εταιρείες (tax rulings).)

β) Φλώρινα: Προπηλάκισαν εφοριακούς για «μαϊμού» ταμειακή μηχανή,

γ) Σύλλογος Εφοριακών Δυτ. Μακεδονίας: «Το Υπ. Οικ. να θωρακίσει νομικά τους συναδέλφους εφοριακούς»,

δ) Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ. «Καταδικάζουμε την επίθεση εναντίον των εφοριακών ελεγκτών στο Αμύνταιο»

ε) Κοινές δράσεις Γ.Γ.Δ.Ε. και Οικονομικής Αστυνομίας για τον έλεγχο φορολογικών μηχανισμών και τέλος

στ) Η Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.-Δ.Ο.Υ., Ειρήνη Υφαντή, καταγγέλλει στα Μ.Μ.Ε.: «Με δικά τους χρήματα κάνουν ελέγχους οι εφοριακοί»]

[ ΛΙΣΤΑ ]


"Θα δοθεί παράταση για τη λίστα Λαγκάρντ"…. [ Επίσης : Για 136 υποθέσεις από τις 481 της λίστας Λαγκάρντ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος]


[ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ ]


..είπε πως η αρχική διατύπωση "προέβλεπε ότι έβγαινες εάν δεν ακολουθούσες τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, τώρα έχει επεκταθεί η διάταξη και θα βγαίνεις από τη ρύθμιση εάν δεν ικανοποιείς και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις". Εξήγησε ότι κινείται το υπουργείο μεταξύ συμφωνίας και κοινωνικής ευαισθησίας και θα γίνει νέα συζήτηση με τους θεσμούς γιατί σε κάποιο μήνα θα συμπέσουν δόση φόρου εισοδήματος, δόση ΕΝΦΙΑ, δόση για τις 100 δόσεις, τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις και τέλη κυκλοφορίας. "Ο στόχος είναι να ξανασυζητηθεί το μέτρο γιατί είναι πρόβλημα και θα φύγει πολύς κόσμος από τις 100 δόσεις", πρόσθεσε.
Παράλληλα είπε πως έρχεται αλλαγή σε ορισμένους από αυτούς που μπήκαν στις 100 δόσεις, καθώς εάν ο άλλος έχει έναν τραπεζικό λογαριασμό και έχει 200.000 στην τράπεζα, "δεν μπορεί να πει ότι είμαι στις 100 δόσεις και θα πληρώνω τις 100 δόσεις" ενώ προανήγγειλε ότι θα βγει το επόμενο διάστημα υπουργική απόφαση και θα ξεκαθαρίζει αυτά τα πράγματα, θέτοντας τα κριτήρια. Όπως σημείωσε όμως "δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να πούμε ότι το όριο θα είναι οι 5, 10, 15, 20 χιλιάδες γιατί είναι κάτι που συζητάμε με τους θεσμούς"…..


[ ΕΝ.Φ.Ι.Α ]


… είπε ότι θα είναι ο,τι και ο ΕΝΦΙΑ του 2014 και "σε κάποιες μόνο πολύ μικρές κατηγορίες θα έχουμε αλλαγή", ενώ πρόσθεσε ότι το πολύ μέχρι 15/10 θα ανεβούν τα εκκαθαριστικά…


[Για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. δείτε :


α) - Tο εκκαθαριστικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το 2015 και ΠΟΛ.1216/1.10.2015 Τύπος και περιεχόμενο της δήλωσης − πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. και


β) Η διαδικασία χορήγησης εκπτώσεων, μειώσεων και αναστολής πληρωμής για τον Εν.Φ.Ι.Α.]


[ ΕΝ.Φ.Ι.Α ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ]

Στο τραπέζι της συζήτησης έχει πέσει και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, με τον κ. Αλεξιάδη να τονίζει πως εξετάζει "την πρόταση που μας έχει έρθει να επιβληθεί φόρος και στην Ελλάδα όπως έκανε ο Μόντι στην Ιταλία, ……."


[ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ]


…..θα φέρει το υπουργείο άμεσα το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, "όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί".


[ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ ]


…. θα έρθει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο "όπου ζητάμε από όλους να μας τα δηλώσουν" και εκτιμώντας ότι "θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτός ο οποίος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών του εξωτερικού".


[ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ]


…. είπε πως είναι κάτι που το υπουργείο Οικονομικών το δεσμεύτηκε στη συμφωνία και το προχωράει, με "πολύ μεγάλο σχεδιασμό, με κίνητρα και στον πολίτη και στην επιχείρηση, θα είναι καθολική η εφαρμογή, θα υπάρχουν μέτρα και εθελοντικά και υποχρεωτικά, δεν είναι δυνατό να εξαιρεθεί κανένας, …..".



[ Δείτε επίσης :

α)Αικ. Σαββαΐδου: «Πολλαπλά οφέλη από την επέκταση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών» ,

β) Ανοίγει η αγορά πληρωμών μέσω Διαδικτύου - Τέλος στις επιβαρύνσεις για χρήση καρτών

γ) «Σύμφωνο το ελληνικό εμπόριο με POS και κάρτες»

δ) Συμφωνία ( ;;;;;; ) Υπ. Οικονομικών - Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το πλαστικό χρήμα]

[ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ]

Πρόσθεσε πως το κομμάτι με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος ανοίγει "τέλη Οκτωβρίου αρχές Νοεμβρίου όπου θα δούμε τι θα ισχύσει με τις φορολογικές δηλώσεις της επόμενης χρονιάς" ….


[ ΕΝΑΡΞΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ]

….διασαφήνισε πως για το 2016 "οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι έτοιμες πολύ πριν από τις 1-2 Φεβρουαρίου" και "δεν θα φθάσουμε πάλι μέχρι Σεπτέμβριο" ... .…


Σχετικά με τα ανωτέρω θέματα, επαναλαμβάνω ένα απόσπασμα από το τελευταίο ( 14/9/2015) μου «Σχόλιο» : « Είναι αδήριτη ανάγκη για έναν ορθό και εφικτό «ετήσιο φορολογικό σχεδιασμό», ένα χρονοδιάγραμμα Λογιστικών εργασιών και δηλώσεων . Σε αυτό δεν θα υπάρχει μόνο η «καταληκτική ημερομηνία » , αλλά και η «αρχική ημερομηνία» ( δηλαδή θα ορίζεται το απαιτούμενο χρονικό διάστημα) . Δεν μπορεί το «σύστημα υποβολών » , να είναι κλειστό και ο χρόνος να μετράει, δεν μπορεί να έχει αρχίσει η υποβολή κάποιας δήλωσης και μετά από καιρό να εκδίδονται βασικές ερμηνευτικές για την δήλωση αυτή, κ.λ.π . Πιστεύω ότι κανείς δεν χρειάζεται το «ναρκωτικό » της παράτασης……Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αφενός το «περιουσιολόγιο» θα αποτελέσει σύντομα πραγματικότητα και αφετέρου ότι, τα στοιχεία του θα συμπληρώνονται κατά το μεγαλύτερο μέρος « αυτοματοποιημένα» » …


---


07-10-2015 ΕΝ.Φ.Ι.Α. και για ακίνητα εξωτερικού προανήγγειλε ο Αλεξιάδης


Μιλώντας σήμερα σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προανήγγειλε :



---


07-10-2015 Τ. Αλεξιάδης: «Μέσα στο 2016 σταματάνε οι συναλλαγές των εφοριών με το κοινό» - Εκτεταμένοι έλεγχοι σε προμηθευτές του Δημοσίου, ΜΜΕ, τράπεζες, τεχνικές εταιρείες

Εξαγγέλθηκαν :


---


06-10-2015 Προστασία της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του χρόνου και ρύθμιση κόκκινων δανείων ( Δείτε το σχετικό βίντεο )

 

---


09-10-2015 Διασύνδεση βάσεων όπως το TAXIS, τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία .

 


[Απόσπασμα από την Ομιλία του Αν. Υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη, στο πλαίσιο των Προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης ]

• … Η διασύνδεση βάσεων όπως το TAXIS, τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία, ο ΑΜΚΑ και πολλά άλλα θα επιταχύνει την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών μεταξύ των υπηρεσιών …
• …. ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ μέσω της πληροφορικής πύλης ΕΡΜΗΣ. Θα διασφαλιστεί η τεχνική δυνατότητα εγγραφής και πιστοποίησης των χρηστών στην πύλη ΕΡΜΗΣ με την οποία πλέον οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν αρκετές υποθέσεις τους από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους. ….
• … θα εξασφαλίσουν την ανοικτή διάθεση των δεδομένων πάσης φύσεως (πλην βεβαίως των προσωπικών) που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο καθιστώντας τα προσπελάσιμα στον κάθε πολίτη καθώς και στις επιχειρήσεις. … Ανασχεδιάζεται και εμπλουτίζεται σταδιακά η πύλη “data.gov.gr” ως το μοναδικό αποθετήριο δεδομένων του Δημοσίου…
• Αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του Εθνικού Τυπογραφείου ….




---

07-10-2015 Δ. Παπαγγελόπουλος: «Νέο νομικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας - Υλοποιούμε το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς»


[ Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή ]
( Αποσπάσματα :

Επιλέξαμε η Γενική Γραμματεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς, να υπαχθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ως ανεξάρτητη δομή υπαγόμενη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. …..
Δεν σταματάμε στη λίστα Λαγκάρντ, στα δάνεια της ΑΤΕ, στις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, στο σκάνδαλο Πανγαία, στην δανειοδότηση των ΜΜΕ, στα θαλασσοδάνεια των μεγαλοσχημόνων, στο όργιο των κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων και σε τόσα άλλα, που όλα πλέον έχουν πάρει το δρόμο τους. ….


---



Επανεξετάζονται τα κριτήρια επιλογής υποθέσεων επιστροφής Φ.Π.Α. που θα διεκπεραιώνονται με έλεγχο


……συγκροτείται Ομάδα Εργασίας στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τη διερεύνηση, τη μελέτη και την επαναξιολόγηση ή τη θέσπιση νέων κριτηρίων επιλογής υποθέσεων επιστροφής Φ.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης και της περίπτωσης των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, που θα διεκπεραιώνονται με έλεγχο, με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής Φ.Π.Α. σε επιχειρήσεις χαμηλού κινδύνου….



---



Αναστολή λειτουργίας 5 καταστημάτων λόγω φορολογικών παραβάσεων

 

Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου έτους 2015 και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης, προέβη, με αποφάσεις της, στην αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς της αγοράς και υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Οι παραβάσεις αφορούν κυρίως σε παρεμπόδιση του ελέγχου με αποτέλεσμα να ματαιωθεί ο περαιτέρω έλεγχος, σε μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης, σε μη έκδοση αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, κ.ά.


---


Ηλεκτρονική υποβολή των συναλλαγών με το εξωτερικό από 1.1.2016 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα

 

… Για το σκοπό αυτό, δημιουργείται εφαρμογή υπό το ακρωνύμιο DIREQT (Direct Reporting Questionnaire), που θα είναι προσβάσιμη μέσω του Internet. Με την εφαρμογή αυτή τα φυσικά και νομικά πρόσωπα (κάτοικοι) θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά (on-line) τις συναλλαγές τους με μη κατοίκους, τις οποίες υποχρεούνται να αναγγέλλουν, με βάση τους ορισμούς και τις προδιαγραφές του υπό διαμόρφωση εγχειριδίου χρήσης και τεχνικών προδιαγραφών. Η υποβολή των στοιχείων θα γίνεται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή αρχείων με συγκεκριμένο τύπο διάταξης των στοιχείων.
Οι συναλλαγές αυτές αφορούν εισπράξεις-πληρωμές μεταξύ κατοίκων και μη κατοίκων, ανεξαρτήτως νομίσματος, σε μηνιαία βάση. Από την υποχρέωση αναγγελίας εξαιρούνται ορισμένοι τύποι συναλλαγών, όπως εισαγωγές-εξαγωγές αγαθών, ταξιδιωτικές υπηρεσίες κ.λπ. Διευκρινίζεται ότι στην υποχρέωση αναγγελίας εμπίπτουν και τα νομικά πρόσωπα-κάτοικοι Ελλάδος που διενεργούν συναλλαγές και χωρίς τη μεσολάβηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων (ΠΔ/ΤΕ 2535/21.1.2004).



---


Τέλος δείτε ( αν έχετε χρόνο ) :

·Το προσχέδιο κρατικού προυπολογισμού για το 2016

·Οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις ( βίντεο ) .

 

 

 

2)Η εκκρεμότητα έκδοσης της « ερμηνευτικής » των Ε.Λ.Π .

Η ερμηνευτική για το Πλαίσιο κατάρτισης και παρουσίασης των οικονομικών καταστάσεων (άρθρα 16-36), καθώς και για την «Πρώτη εφαρμογή » του Ν. 4308/2014 [ Δηλαδή τα θέματα που κάλυπταν προηγουμένως το Ε.Γ.Λ.Σ. και οι σχετικές διατάξεις Κ.Ν. 2190/1920 ( οι οποίοι έχουν καταργηθεί ] , δυστυχώς δεν εκδόθηκε ακόμα …..

Κατά την άποψή μου, για επιτυχή «μετάβαση», από το Ε.Γ.Λ.Σ στα Ε.Λ.Π, θα χρειαστούν :

·Μελέτη και Κατανόηση των «Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων».

·Σύγκριση του «Λογιστικού σχεδίου», των Ε.Λ.Π και του Ε.Γ.Λ.Σ.

·Μελέτη του υποδείγματος των Ε.Λ.Π «χρηματοοικονομικών καταστάσεων» και σύγκριση αυτών με τις αντίστοιχες του Ε.Γ.Λ.Σ .

·Ένταξη της επιχείρησης/οργανισμού σε μια από τις κατηγορίες οντοτήτων.

·Εξέταση υποχρέωσης της «οντότητας» για κατάρτιση ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων .

·Αλλαγές, τροποποιήσεις και εμπλουτισμός του «Λογιστικού σχεδίου».

·Εντοπισμό περιπτώσεων που έχουν διαφορετικό λογιστικό χειρισμό και τρόπο αποτίμησης στα Ε.Λ.Π και στο Ε.Γ.Λ.Σ. ή η οντότητα θα εφαρμόσει διαφορετική «Λογιστική πολιτική» ( π.χ )

-Συντελεστή απόσβεσης ( Διαφορετική ωφέλιμη ζωή μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης ).

-Αλλαγή μεθόδου απόσβεσης ( από την σταθερή σε φθίνουσα μέθοδο

ή τη μέθοδο των παραγόμενων μονάδων ).

- Επιλογή Λογιστική αντιμετώπιση τόκων κατασκευαστικής περιόδου .

-Λογιστική απεικόνιση « χρηματοδοτικών μισθώσεων», που υπήρχαν έως 31/12/2013.

-Επιλογή Λογιστική απεικόνιση των « εξόδων πολυετούς απόσβεσης », που υπήρχαν έως 31/12/2014.

-Αναγνώριση επισφαλών απαιτήσεων.

-Αναγνώριση απαξιωμένων αποθεμάτων.

-Διαχωρισμός των ακινήτων σε ιδιοχρησιμοποιούμενα και επενδυτικά.

-Επιλογή της χρήσης ή όχι της «αναβαλλόμενης φορολογίας»

-…………………………. κ.λπ.

·Στην περίπτωση που υιοθετείται το ιστορικό κόστος ως βάση επιμέτρησης, χρήση της επιλογής επιμέτρησης των ακίνητων στην εύλογη αξία τους.

·Εξέταση τυχόν υιοθέτησης της επιμέτρησης των περιουσιακών στοιχείων στην εύλογη αξία (άρθρο 24), αντί του Ιστορικού κόστους .

·Μηχανογραφική υποστήριξη για την κατάρτιση των Ε.Λ.Π.

·Μετατροπή του Ισολογισμού της 31/12/2013 και του Ισολογισμού της 31/12/2014 και των Αποτελεσμάτων χρήσεως 2014, από το Ε.Γ.Λ.Σ στα Ε.Λ.Π.


---


Υπενθυμίζω επίσης, ότι υπάρχουν στον Κόμβο τα μόνιμα «κουμπιά» ενημέρωσης :

Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

Αποφάσεις ΣΛΟΤ

και το δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό « Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα » εδώ : www.taxheaven.gr/emagazine/

Και μια μιλάμε για Λογιστικά Πρότυπα, μπορείτε να δείτε εδώ, τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα - Δ.Π.Χ.Α. - Ε.Δ.Π.Χ.Α.[ Σημειώνω ότι, όσοι καταρτίζουν τις χρηματοοικονομικές τους καταστάσεις, σύμφωνα με τα Ε.Λ.Π, δύνανται να αναζητούν ερμηνευτική καθοδήγηση από τα σχετικά Δ.Π.Χ.Α., στο βαθμό που οι ρυθμίσεις των προτύπων αυτών είναι συμβατές με τον παρόντα νόμο. ]

 

 

 

3)Οι προθεσμίες στην ζωή μας.




Καταρχήν διαβάστε : Το καλεντάρι του λογιστή( Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς )

Αν κατά τύχη πέσει στα χέρια κάποιου που δεν ανήκει στο επάγγελμα μας το ημερολόγιο των υποχρεώσεων που έχουμε απέναντι στους πελάτες μας, είναι βέβαιο ότι αρχικά θα τον λούσει κρύος ιδρώτας. Στη θέα και μόνο του πλήθους των καταληκτικών ημερομηνιών θα λυγίσει όσο χαλκέντερος κι αν είναι. Στη συνέχεια, όταν αναλογιστεί και τον όγκο της εργασίας που απαιτείται για την διεκπεραίωση όλων αυτών των καθημερινών υποχρεώσεων, τότε ενδεχομένως να ζαλιστεί και να σωριαστεί φαρδύς πλατύς στο πάτωμα. Παρόλα αυτά, κανείς τρίτος δεν μπορεί να συλλάβει στην πλήρη του έκταση το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει καθημερινά ο μαχόμενος λογιστής. ……………….

Και έπειτα δείτε :

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Οκτωβρίου 2015.

Υπενθυμίζω ορισμένες από αυτές :

Έως 20 Οκτ 2015 : Υποβολή συμφωνητικών στο taxis που υπογράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο .
Έως 20 Οκτ 2015 : Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων προηγούμενου μηνός .

[Η δήλωση υποβάλλεται μηνιαίως μέχρι και την 20η ημέρα του επόμενου μήνα για τα έσοδα που πραγματοποιούν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του προηγούμενου μήνα. Εξαιρετικά, κατά την πρώτη εφαρμογή, η δήλωση για το διάστημα από 1/1/2015 μέχρι και 30/4/2015 υποβάλλεται μέχρι και τις 30/9/2015 και για το διάστημα από 1/5/2015 μέχρι και 31/8/2015 υποβάλλεται μέχρι και τις 30/11/2015.].



Για το θέμα των ειδικού αυτού φόρου δείτε και το άρθρο :
Ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων - Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση.

Έως21 Οκτ 2015 : Ετήσιος πίνακας Προσωπικού στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Δείτε επίσης : Περίπου μία στις πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν τον Απρίλιο απασχολούσαν αδήλωτους εργαζομένους.

Έως29 Οκτ 2015 : Υποβολή δήλωσης απόδοσης Παρακρατούμενων φόρων από Μερίσματα - Τόκους - Δικαιώματα (Περιόδου Αυγούστου) .

Δείτε και : Ημερομηνίες υποβολής δήλωσης και καταβολής του φόρου μερισμάτων

Έως30 Οκτ 2015 : Τριμηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών Περιόδου - Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2014 .

Δείτε και : (Ενημερωμένο) Συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών - Τριμηνιαίες Συγκεντρωτικές καταστάσεις - Βοηθήματα - Ερωτήσεις και απαντήσεις.

Για το θέμα αυτό είχαμε στην βδομάδα που πέρασε :

Επανασχεδιασμό του μέτρου που αφορά τις ΜΥΦ ζητά το ΟΕΕ/ΤΑΚ.

Σε πρώτη φάση σας καλούμε άμεσα σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου το μέτρο να επανασχεδιαστεί σε ότι αφορά τις προθεσμίες, τα όρια και τις αποκλείσεις. …. Το σχέδιο της online σύνδεσης των ταμειακών με τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί. Παράλληλα η διαδικασία σήμανσης των στοιχείων και αποστολής τους στην ΓΓΠΣ, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των συστημάτων, θα επέφερε τον πλήρη έλεγχο των συναλλαγών. …

Έως 30 Οκτ. 2015 : Ηλεκτρονική υποβολή του Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού που εκδίδεται από Νόμιμους Ελεγκτές και ελεγκτικά γραφεία

Τέλος λάβετε υπόψη σας ότι : Υπάρχουν Υποχρεώσεις που λήγουν στις 31 Οκτωβρίου που μεταφέρονται λόγω αργίας στις 2 Νοεμβρίου.

Επίσης, για προθεσμίες άλλων αντικειμένων δείτε :

Παράταση της πρώτης καταληκτικής προθεσμίας, που έληξε σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 2015 για τις 20 Οκτωβρίου 2015, αναφορικά με τον τεχνικό έλεγχο των οχημάτων στα ΚΤΕΟ (Παράταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τον έλεγχο οχημάτων στα ΚΤΕΟ) .

 

 

 


4) Μεθόδοι εµµέσου προσδιορισµού της φορολογητέας ύλης.

Καταρχήν να θυμίσω ότι σύμφωνα με το Αρθρο 27. Μέθοδοι έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης του Ν. 4174/2013, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να προβαίνει σε εκτιμώμενο, διορθωτικό ή προληπτικό προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης και με την εφαρμογή μιας ή περισσοτέρων από τις κατωτέρω τεχνικές ελέγχου:
α) της αρχής των αναλογιών,
β) της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου,
γ) της καθαρής θέσης του φορολογούμενου,
δ) της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και
ε) του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Με βάση τα ανωτέρω δείτε καταρχήν το εξαίρετο άρθρο του του Γεώργιου Σπ. Ευσταθόπουλου δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, εξειδικευθείς στο Φορολογικό Δίκαιο, Πρωτογενείς καταθέσεις και εμβάσματα - Έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

…. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκρινε ότι η προσαύξηση περιουσίας φορολογουμένου που επήλθε μέσω τραπεζικών καταθέσεων από άγνωστη ή μη διαρκή ή μη σταθερή πηγή ή αιτία, εφόσον προέκυψε σε χρόνο που δεν ίσχυε ακόμη η ως άνω διάταξη, δεν υπαγόταν σε φορολόγηση. Με την παραδοχή αυτή, το Δικαστήριο έκρινε πλημμελείς τις σχετικές καταλογιστικές πράξεις φορολογικής αρχής, ως ερειδόμενες σε μη ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου, και τις ακύρωσε. ……………….

Ωστόσο, βάσει του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 άρθρου 78 του Συντάγματος:
«το αντικείμενο της φορολογίας, ο φορολογικός συντελεστής, οι απαλλαγές ή εξαιρέσεις από την φορολογία και η απονομή συντάξεων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νοµοθετικής εξουσιοδότησης»…………….


---


Την απόφαση Αριθ. πρωτ.: 6619/ΚΥ/7.10.2015 Τροποποίηση και συμπλήρωση της με Αριθμ. Πρωτ. 4105/10.06.2015 , για την αυτοματοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας προσδιορισμού προσαύξησης περιουσίας μέσω καθορισμού παραμέτρων μηχανογραφικής εφαρμογής διαχείρισης συνολικών δεδομένων Υπουργείου Οικονομικών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η αυτοματοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας προσδιορισμού προσαύξησης περιουσίας μέσω καθορισμού παραμέτρων μηχανογραφικής εφαρμογής διαχείρισης συνολικών δεδομένων Υπουργείου Οικονομικών και Πιστωτικών Ιδρυμάτων ………………..

---


Τέλος υπενθυμίζω την : ΠΟΛ.1202/10.9.2015. Επέκταση και Τροποποίηση της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

«4.5 Με το Αίτημα 02 ζητείται από συγκεκριμένο πιστωτικό ίδρυμα να απαντήσει για συγκεκριμένο ΑΦΜ Φυσικού ή Νομικού Προσώπου, για συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο το σύνολο των συναλλαγών του συγκεκριμένου λογαριασμού, οι οποίες επηρεάζουν το λογιστικό υπόλοιπο του λογαριασμού ».

 

 

 

5) Το Γ.Ε.ΜΗ.

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 5 της Κ.Υ.Α. 79752/30.12.2014, προβλέπεται η ηλεκτρονική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών, του αποδεικτικού υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τις ΟΕ, ΕΕ, κ.λπ. και τις ατομικές επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ, εντός δύο μηνών από την υποβολή της.( ;;;;;; )

Είχαμε :


06-10-2015 Διευκρίνιση σχετικά με τις αναρτήσεις στο Γ.Ε.ΜΗ. και τις χρεώσεις από το Επιμελητήριο Καρδίτσας


Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, [ σε σχέση με την ανακοίνωση .: Τις αναρτήσεις για τις επιχειρήσεις του Ν. Καρδίτσας θα τις κάνει το Επιμελητήριο Καρδίτσας ] διευκρινίζουμε ότι:
- Όταν λέμε ότι θα γίνει η ανάρτηση από το Επιμελητήριο Καρδίτσας χωρίς επιπλέον χρέωση, εννοούμε ότι δεν θα χρεωθούν οι επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος. Δεν θα πληρώσουν δηλαδή επιπλέον αμοιβή στους λογιστές για την καταχώρηση αυτή, όχι ότι δεν θα χρεωθούν τα 10+30,00€ ή 10,00€+80,00€.
- Ο κάθε επιχειρηματίας μπορεί να κάνει την καταχώρηση αυτή μόνος του, ή να ζητήσει από το λογιστή του να την κάνει, με ή χωρίς αμοιβή……
- Ο κάθε συνάδελφος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προβεί για λογαριασμό του πελάτη του στην ανάρτηση του αποδεικτικού υποβολής (με ή χωρίς αμοιβή είναι επίσης παγερά αδιάφορο, ο καθένας αποφασίζει τα του οίκου του), αυτό όμως δεν αλλάζει το σκεπτικό της απόφασής μας. ……


---


Επίσης, είχαμε και τις εξής αποφάσεις του Γ.Ε.ΜΗ, το οποίο εξελίσσεται και σε « σημαντικό μηχανισμό παραγωγής γραφειοκρατίας »

 

·Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 474/30.9.2015. Αντιμετώπιση ερωτήματος σχετικά με υποχρέωση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ του Αποδεικτικού Υποβολής Φορολογικής Δήλωσης από ατομικές επιχειρήσεις .


1. Με το άρθρο 5 της ΚΥΑ 79752/30.12.2014 (ΦΕΚ 3623 Β') ορίσθηκε ότι:
«…..Επιπλέον των παραπάνω ορίζεται ως ελάχιστο ετησίως καταχωριζόμενο στο Γ. Ε. ΜΗ. στοιχείο για τις προσωπικές εταιρείες, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους λοιπούς υπόχρεους πλην των κεφαλαιουχικών εταιρειών το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αυτών. Η καταχώριση του στοιχείου αυτού θα γίνεται εντός δύο μηνών από την υποβολή της Φορολογικής δήλωσης, με Ηλεκτρονικό τρόπο από τον υπόχρεο με ταυτόχρονη την καταβολή των τελών του στοιχείου δ. της παρ. 1 του ανωτέρω άρθρου 2»….
4. Με την
παράγραφο 1 του άρθρου 8 του Ν3419/2005 όπως ισχύει, ορίσθηκε ότι:
«1. Η καταχώρηση και οποιαδήποτε μεταβολή αυτής στο Γ.Ε.ΜΗ., η χορήγηση αντιγράφων, αποσπασμάτων των πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στη Μερίδα ή πιστοποιητικών, καθώς και η τήρηση της μερίδας του υπόχρεου στο Γ. Ε. Μ Η., προϋποθέτουν την προηγούμενη καταβολή σχετικού τέλους, όπως περιγράφεται στην παράγραφο 4, οι ενέργειες δε αυτές γίνονται και με ηλεκτρονικό μέσα.»…

Από το συνδυασμό των ανωτέρω συνάγεται ότι:… β). ….. οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ οφείλουν και πριν την καταχώριση της μεταβολής (όπως π.χ. της διακοπής δραστηριότητας κάθε ατομικής επιχείρησης (η οποία υποχρεωτικά καταχωρίζεται στο ΓΕΜΗ) και πριν την διαγραφή της μερίδας της επιχείρησης αυτής, να φροντίζουν για την είσπραξη των αντίστοιχων τελών, δεδομένου ότι, βεβαίωση στη Φορολογική Διοίκηση για είσπραξη με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε., γίνεται μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διαγραφεί από το ΓΕΜΗ.


·Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 476/30.9.2015. Αντιμετώπιση αιτήματος καταχώρισης στο ΓΕΜΗ τροποποίησης καταστατικού Ε.Π.Ε, χωρίς θεώρηση από την Υπηρεσία Μητρώου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., λόγω οφειλών του εταίρου στο ΟΑΕΕ


·Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 473/30.9.2015. Αντιμετώπιση καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, αιτήσεως «περί μη προβολής αντιρρήσεως από δανειστή ή δανειστές, για μετατροπή ΟΕ σε IKE», η οποία (αίτηση) υποβλήθηκε από την IKE μετά την παρέλευση μηνός (από την καταχώριση της μετατροπής).

 

 


6) Τα Capital controls .

Μέχρι να καταργηθούν πλήρως θα υπάρχει το μόνιμο «κουμπί» ενημέρωσης : Capital controls - Περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

05-10-2015 Νέες αλλαγές στα capital controls

07-10-2015 Ε. Τσακαλώτος: «Γρήγορα η άρση των capital controls αν γίνει η πρώτη αξιολόγηση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

 

 

 


7) Διάφορες αποφάσεις της εβδομάδας που πέρασε.

7.1 Φορολογικά θέματα

·Διαδικασία απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή παράδοση σε υποκείμενο στο Φ.Π.Α. πρόσωπο εγκατεστημένο σε άλλο κράτος μέλος Ε.Ε.

·Χωρίς παρακράτηση φόρου η εξόφληση δαπανών αγοράς φαρμάκων, κ.λπ. από φορείς Γενικής Κυβέρνησης σε ασφαλισμένους ταμείων [ΠΟΛ.1220/5.10.2015
Εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013, όταν οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης καταβάλλουν ποσά για εξόφληση δαπάνης αγοράς φαρμάκων η προμήθεια των οποίων αφορά ασφαλισμένους ταμείων]

 

Με αφορμή ερωτήματα πολιτών/φορολογουμένων, αναφορικά με την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 64 του ν.4172/2013, όταν οι Φορείς Γενικής Κυβέρνησης καταβάλλουν ποσά για εξόφληση δαπάνης αγοράς φαρμάκων η προμήθεια των οποίων αφορά ασφαλισμένους ταμείων, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κα Κατερίνα Σαββαΐδου εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία διευκρινίζεται ότι οι ανωτέρω φορείς δεν έχουν υποχρέωση παρακράτησης φόρου με βάση την παραπάνω διάταξη, όταν καταβάλλουν ποσά για εξόφληση δαπάνης αγοράς φαρμάκων, ραδιοφαρμάκων, τεχνητών μελών σώματος, ορθοπεδικών ειδών, μηχανημάτων και καθώς κάθε άλλου είδους που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού που προμηθεύονται οι ασφαλισμένοι ασφαλιστικών ταμείων για δική τους χρήση, ανεξάρτητα εάν μέρος ή το σύνολο της δαπάνης καταβάλλεται από τους ασφαλιστικούς φορείς, καθόσον η προμήθεια των αγαθών αυτών αφορά ουσιαστικά τους ασφαλισμένους και όχι τους προαναφερθέντες φορείς που προβαίνουν στην καταβολή των σχετικών ποσών.

 

 

·Δικαιολογητικά από υπήκοους τρίτων χωρών για συναλλαγές με τις Δ.Ο.Υ.


---



7.2 Τελωνειακά θέματα

·Έκδοση εγχειριδίου από τη Γ.Γ.Δ.Ε. για τους τελωνειακούς υπαλλήλους - «Οδηγός εκ των υστέρων ελέγχων»

·Αρ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Δ 5020798 ΕΞ 2015/5.10.2015 Οδηγίες για την εφαρμογή της αριθμ. ΠΟΛ 1194/2015 (ΦΕΚ 1968/Β) Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε.

·Αριθ. πρωτ.: Δ. ΟΡΓ. Β 1128128 ΕΞ 2015/2.10.2015 Σύσταση, συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας στην Γ.Γ.Δ.Ε , για την υλοποίηση της διαλειτουργικότητας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων - ICISnet με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Γενικού Χημείου του Κράτους

·Παράνομη εισαγωγή ευρώ και δολαρίων

Από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνεται ότι κλιμάκιο υπαλλήλων του Τμήματος Εκ των Υστέρων Ελέγχων, Παραποιημένων και Δίωξης του Τελωνείου Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος», στο πλαίσιο των καθημερινών ελέγχων που διενεργεί σε επιβάτες για παράνομη διακίνηση ρευστών διαθεσίμων, προέβη σε οκτώ δεσμεύσεις συνολικού χρηματικού ποσού 402.050 ευρώ, 9.500 δολαρίων Η.Π.Α. και 60.400 δολαρίων Αυστραλίας για μη δήλωσή τους στο Τελωνείο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου ίσου με το 25 % του ποσού των μη δηλωθέντων, καθώς και η κοινοποίησή τους στην αρμόδια Διεύθυνση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων.



7.3 Σήματα

·Κατάθεση σήματος - ηλεκτρονικό παράβολο

·Κοινή πρακτική για διακριτικό χαρακτήρα - απεικ. σήματα με στερούμενα διακριτικού χαρακτήρα στοιχεία

 

 

 


8) Πολιτικές και Οικονομικές εξελίξεις.

Σχετικά με την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, υπάρχουν τα εξής :



ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ :

·Στο 25,0% το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

·Απίστευτες περιπτώσεις διαφθοράς στο δημόσιο


---


ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ

·Ανοίγει ο δρόμος για να αξιοποιηθούν 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ

·Έναρξη υποβολής επιχειρηματικών προτάσεων στο Equity Investment Forum για αναζήτηση χρηματοδότησης και διεθνών συνεργασιών

·Εργαστήρι ενεργοποίησης-κινητοποίησης ανέργων στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κορινθίας

·Ε.Κ.-Ελλάδα: Επιτάχυνση των διαδικασιών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 35 δισ. ευρώ

·G20: Οι υπουργοί Οικονομικών ενέκριναν μέτρα κατά της φοροαποφυγής πολυεθνικών

·Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα


---

ΧΡΗΣΙΜΑ


Ο ΑΤΛΑΣ «μαρτυρά» όλα τα ένσημα.


[Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» θα ενσωματωθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλους τους Φ.Κ.Α της χώρας. Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ. ….] Δείτε : https://www.atlas.gov.gr/ATLAS/Atlas/Login.aspx


Νέος τρόπος εγγραφής χρήστη στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Ο.Α.Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται από τον ιστότοπο του ΟΑΕΕ, γνωστοποιείται στο ασφαλιστικό κοινό, η διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος πρόσβασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και η λειτουργία νέου τρόπου εγγραφής χρήστη μέσω TAXISnet.

Με το νέο τρόπο εγγραφής, δεν απαιτείται πλέον προσέλευση των χρηστών σε περιφερειακό τμήμα του ΟΑΕΕ για παραλαβή κλειδαρίθμου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση της εγγραφής.

Συμπληρωματικά, για όσους χρήστες δεν επιθυμούν την εγγραφή μέσω TAXISnet, παραμένει ενεργός και ο παλιός τρόπος εγγραφής που ίσχυε μέχρι σήμερα.


---


ΔΙΑΦΟΡΑ

·Θέσεις και προτάσεις του ΣΒΒΕ για τον νέο αναπτυξιακό νόμο

·Αποπληθωρισμός 1,7% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

·Γ. Χουλιαράκης: «Εξόφληση του μισού αποθέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς την ιδιωτική οικονομία»

·Ε.Σ.Ε.Ε.: «Τα μέλλον των τραπεζών είναι συνυφασμένο με το μέλλον των επιχειρήσεων και της ελληνικής οικονομίας»

·Η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τη συνολική αξιολόγηση εννέα τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015

·Το σχέδιό του για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών θα παρουσιάσει ο Δ. Μάρδας στη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΔΙΠΕ

 

 

 


Σαν σήμερα ( 12 Οκτωβρίου 1928 ), γεννήθηκε η Δόμνα Σαμίου (1928 – 2012) στην Καισαριανή, από μικρασιάτες πρόσφυγες γονείς. …. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της προσφυγιάς είχε τα πρώτα μουσικά της ακούσματα, από τα οποία πήγασε η αγάπη της για την παραδοσιακή μουσική…..Σε ηλικία 13 ετών ήρθε σε επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική. Δούλευε ως υπηρέτρια σ' ένα πλούσιο σπίτι του Κολωνακίου, όταν η κυρά της διέκρινε το ταλέντο της και τη σύστησε στον εθνομουσικολόγο Σίμωνα Καρά. Μαθήτευσε κοντά στον δάσκαλο, όπως τον αποκαλούσε, παράλληλα με τη φοίτησή της στο νυχτερινό Γυμνάσιο. … Το 1962 κυκλοφορεί τον πρώτο της δίσκο με τίτλο Τραγούδια της Στεριάς και της Θάλασσας. «Έβλεπα την κακοποίηση που γινόταν εις βάρος του δημοτικού τραγουδιού, αγανακτούσα ….. Το 1963 αρχίζει τα ταξίδια της στην επαρχία για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο, με δικά της μηχανήματα…… ( Πηγές : www.sansimera.gr και www.domnasamiou.gr/)

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τη ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ( http://www.ert-archives.gr/V3/public/main/page-assetview.aspx?tid=0000008278&tsz=0&autostart=0 ) .

Δείτε τα Μουσικά Οδοιπορικά με τη Δόμνα Σαμίου:

·Ήπειρος, Γιάννενα .

·Έβρος, Θράκη .

·Ανατολική Κρήτη .

·Δυτική Κρήτη .

·Σκιάθος .

https://www.youtube.com/watch?v=J85DASoMlic

 

 

 


Και τα αγαπημένα μου :

Διονύσης Σαββόπουλος & Δόμνα Σαμίου - Μαύρη Θάλασσα

[Κανένα πλάσμα του Θεού δε ζει σε τέτοιο βάθος

όπου σ’ αγάπησα πολύ κι απόμεινα μονάχος.

Μαύρη Θάλασσα κλειστή και ψυχή μου χαρισμένη

σ’ όποιον πιο πολύ σε θέλει …. ]

και Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας

Καλή δύναμη και Καλή συνέχεια.  Όσο για τους συντελεστές του σχολίου της Δευτέρας...



Υ.Γ Μην ξεχνάτε ότι για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μια είναι η λύση!