Πλαφόν οι 2 ανέλεγκτες χρήσεις στις εισηγμένες

Οικονομικές Ειδήσεις

16 Ιούλιος 2007
Aλλάζει άρδην το σκηνικό των φορολογικών ελέγχων στις εισηγμένες στο Xρηματιστήριο επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών στον ελεγκτικό μηχανισμό, καμία εισηγμένη δεν θα πρέπει να εμφανίζει περισσότερες των δύο ανέλεγκτων χρήσεων, ενώ προτεραιότητα θα δίνεται και στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις των εταιριών αυτών.. Taxheaven.gr

Πλαφόν οι 2 ανέλεγκτες χρήσεις στις εισηγμένες



Μεγάλος αριθμός εισηγμένων εταιριών εμφανίζει σήμερα περισσότερα από δύο ανέλεγκτα οικονομικά έτη, ενώ αρκετές ακόμη χρήσεις έχουν παραγραφεί, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει χάσει σημαντικά ποσά από πρόσθετους φόρους και πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι η υποχρέωση του ελεγκτικού μηχανισμού για διενέργεια τακτικών ελέγχων στις εισηγμένες προβλέπεται τόσο από εγκύκλιο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας Εισοδήματος, που αποσκοπεί στην καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών και στην ομαλή λειτουργία της κεφαλαιαγοράς, όσο και από τον νόμο 2324/1995 που όμως δεν εφαρμόζονται απολύτως.

Εξάλλου παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αποδεικνύεται ζημιογόνα για τους μετόχους η κατόπιν πολλών χρόνων επιβάρυνση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, ακόμη και άνω του 20%.

Πηγή express