H ΠΕΦΕ σας ενημερώνει - Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν.2523/97 για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου
11 Ιούλιου 2007
Σχόλια
- Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν.2523/97 για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου. - Βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα ποσά από εικονικά – πλαστά τιμολόγια σε μεγάλες επιχειρήσεις
ΘΕΜΑ 1ο: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΦΕ ΠΡΟΣ ΥΟ
ΠΡΟΣ Αρ.Πρωτ.002101/6-7-2007 Γραφ.Υφυπουργού:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑΣ
Αθήνα, 6/7/2007
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν.2523/97 για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».
Κύριε Υπουργέ,
Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καθορίζονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται για να διασφαλίσει το Δημόσιο τις απαιτήσεις του κατά επιχειρήσεων και φορολογουμένων γενικά που δεν έχουν αποδώσει παρακρατούμενους φόρους, Φ.Π.Α. κ.λ.π.
Μέχρι σήμερα πολλές φορές έχουν εφαρμοσθεί οι διατάξεις αυτές, και μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και η απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων που κατέχουν.
Σε μεγάλες όμως επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις το μέτρο αυτό λαμβάνεται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ από τον εκάστοτε Υφυπουργό Οικονομικών και χρησιμοποιείται ως μέτρο πίεσης ή εκφοβισμού.
Υπάρχουν καταγγελίες π.χ. ότι δεν εφαρμόσθηκε το συγκεκριμένο μέτρο του άρθρου 14 του Ν.2523/97 σε περίπτωση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ύψους 5,5 δις δρχ σε εταιρεία που ανήκει στην αρμοδιότητα σε Δ.Ο.Υ. της Δυτικής Αττικής.
Επίσης και στο έγγραφο που σας επισυνάπτουμε με αριθ.πρωτ.1064401/12367ΔΕ-Γ΄/10-6-2003, είναι αδιανόητο να χορηγείτε η ΑΡΣΗ της δέσμευσης χωρίς να ικανοποιείται η Δ.Ο.Υ. από το υπέρογκο χρέος για πολιτικούς λόγους.
Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών έχει στατιστικά στοιχεία για τις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ή πλαστών και εικονικών τιμολογίων που λήφθηκε το μέτρο αυτό και ποια αποτελέσματα επέφερε το μέτρο αυτό;
Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού. Βέβαια αναφερόμαστε σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις ξοφλημένες και πτωχευμένες εταιρείες. Ελπίζουμε ότι οι σκέψεις μας αυτές θα σας φανούν χρήσιμες και η εφαρμογή του μέτρου αυτού να επιβάλλεται με φειδώ.
ΘΕΜΑ 2ο: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΦΕ ΠΡΟΣ ΥΟ ΠΡΟΣ
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Υπουργού: 4488/6-7-2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Υφυπουργού: 002102/6-7-2007 & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Α) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ
Β) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Γ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αθήνα, 6/7/2007
ΘΕΜΑ: «Βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα ποσά από εικονικά – πλαστά τιμολόγια σε μεγάλες επιχειρήσεις».
Κύριε Υπουργέ,
Κατά καιρούς ανακοινώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) ότι κατά τους ελέγχους που διεξάγει η εν λόγω υπηρεσία διαπιστώνεται σωρεία παραβάσεων και καταλογίζονται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα οι αρμόδιοι, υπηρεσιακή και Πολιτική Ηγεσία, καυχώνται κατά διαστήματα για τα αποτελέσματα αυτά.
Η Π.Ε.Φ.Ε. έχει στα χέρια της διάφορα δελτία τύπου, έγγραφα του Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών ή διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις σε εφημερίδες (δημοσιεύματα) για διαπιστώσεις παραβάσεων και καταλογισμό τιμολογίων ύψους 16 δις δρχ και 25 εκατ. ευρώ σε γνωστές εταιρείες πληροφορικής, μέσων μαζικής ενημέρωσης, Διαφημιστικές ή τεχνικές (ακόμη και εισηγμένες στο Χ.Α.).
Επίσης στα διάφορα δημοσιεύματα των εφημερίδων διαβάζουμε:
α) πλαστά τιμολόγια ύψους 90 – 100 δις δρχ στο Υπουργείο Εξωτερικών
β) στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βεβαιώνουν ότι δεν έγιναν έργα από τον ΟΤΕ, τα οποία όμως υπέγραψαν ότι παρέλαβαν με δις δραχμές εικονικά τιμολόγια.
γ) η Δημοτική επιχείρηση του Πειραιά επί οκτώ χρόνια δεν πλήρωνε Φ.Π.Α., το ποσό των μη αποδοθέντων ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ.
δ) εκτός του Παντείου Πανεπιστημίου διαβάζουμε ότι και στο Δημοκρίτειο της Θράκης και στον ειδικό λογαριασμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπάρχουν ατασθαλίες δις δρχ με εικονικά τιμολόγια και ο οικονομικός έλεγχος δεν ξεκίνησε ακόμη, γιατί παρεμποδίζεται από κάποιο αόρατο χέρι.
ε) με το έγγραφο υπΆαριθ.πρωτ.47020/17-9-2003 του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών μας έχετε γνωστοποιήσει ένα μεγάλο κατάλογο επιχειρήσεων με πολλά δις δραχμές για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και από έλεγχο που έχουμε κάνει (Π.Ε.Φ.Ε.) μέχρι σήμερα ούτε μια δραχμή δεν έχουν βεβαιώσει.
στ) γνωστό ΚΕΚ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (με πρόεδρο υψηλά ιστάμενο) έχει πάρει τιμολόγια δις δραχμών τα οποία κρίθηκαν εικονικά ως προς το πρόσωπο και τα ίδια τιμολόγια σε άλλα ΚΕΚ κρίθηκαν εικονικά κανονικά. Αυτό πως συμβαίνει; Πρόκειται περί φαινομένου σε χώρα μόνο Νότιας Αφρικής.
ζ) όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ελεγκτές και η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) διεπίστωσαν σωρεία εικονικών τιμολογίων στα «ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ», ακόμη τα ομόλογα αυτά έκαναν «τουρνέ» σε όλη την Ευρώπη και την Κύπρο και όλες οι πράξεις ήταν εικονικές, ψεύτικες και πλασματικές.
Τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μαμούθ, δίκαια και σίγουρα μπορούν να εισπραχθούν γιατί είναι Τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μας έχει ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών εάν θα προχωρήσει στην είσπραξη των φόρων ή επειδή είναι πολλά τα λεφτά προτίθεται να τους τα χαρίσει. Στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά και πιθανά.
Και πολλά ακόμη διάφορα δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή τεραστίων ποσών.
Ρωτάμε λοιπόν τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών:
- Πόσα από τα παραπάνω ποσά φόρων και προστίμων έχουν εισπραχθεί;
- Πόσες επιχειρήσεις έχουν συμβιβασθεί επί των προστίμων και πόσες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη;
- Τα αποτελέσματα των υποθέσεων που πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη, τα παρακολουθεί το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών ή με τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν και τις αναβολές παραγράφονται αυτές και χάνονται οριστικά;
- Μήπως πρέπει οι φορολογικές υποθέσεις να εξετάζονται ταχύτατα σε όλα τα στάδια της Δικαιοσύνης και να μην φτάνουν την δεκαετία; (Ας δημιουργηθεί Δικαστικό Φορολογικό Σώμα).
Γιατί καλά είναι να καταλογίζουμε και να ανακοινώνουμε τεράστια ποσά προστίμων για να δημιουργούμε εντυπώσεις, αλλά ποιο το όφελος αν δεν εισπράττονται αυτά τα ποσά, γιατί αδυνατούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών να τα εισπράξουν ή οι επιχειρήσεις στις οποίες καταλογίζονται αυτά είναι ανύπαρκτες; Βεβαίως εάν είχαμε κάποιο μπακάλικο ή υπεργολάβο φοροφυγάδα αυτομάτως θα τον είχατε «εκτελέσει».
Μήπως όλα αυτά γίνονται για εντυπωσιασμό και μόνο και τίποτε περισσότερο;
Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών επί Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί όπως και επί ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του 2004 τα τότε ΣΔΟΕ έκαναν έλεγχο στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ.Παναγιώτη Ψωμιάδη 14 φορές για να τον εκβιάσουν. Το ίδιο γίνεται και σήμερα από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εις βάρος πολιτικών αντιπάλων με σκοπό να τους βεβαιώσουν παράνομους και άδικους φόρους. Σε μερικές μέρες θα καταθέσει η Π.Ε.Φ.Ε. έναν πλήρη κατάλογο τέτοιων περιπτώσεων.
Έχουμε Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση για το πως θα «κλείσουν την επιχείρηση» που ελέγχουν.
Έχουμε ένα από τα παραδείγματα, το ΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ το οποίο μετά τον έλεγχο που έκανε έκλεισε των επιχείρηση με προσωπικό 1.000 άτομα (500 εργάτες συν 500 Επιστήμονες) οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι και η εταιρεία μεταφέρθηκε στα ΣΚΟΠΙΑ, το Α.Φ.Μ. της εταιρείας είναι 094134898.
Θα έχουμε και συνέχεια για τη λειτουργία του συγκεκριμένου ΠΕΚ. Ελπίζουμε ότι οι σκέψεις μας αυτές θα σας φανούν χρήσιμες.
ΘΕΜΑ 3ο: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΟ ΠΡΟΣ Π.Ε.Φ.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Προς
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η Φ.Π.Α.
Πανελλήνια Ένωση
ΤΜΗΜΑ: Α΄ Φοροτεχνών Επιστημόνων
Αθήνα, 26/4/2004
(Π.Ε.Φ.Ε.)
Υ.Ο. Αρ.Πρωτ.1877/331/00141026208/1652/…
ΘΕΜΑ: «Δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. και συνέπειες από τη μη προσκόμιση των βιβλίων και στοιχείων σε τακτικό έλεγχο».
Με το 12-3-2004 έγγραφό της, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, θέτει το ερώτημα εάν αναγνωρίζεται ο Φ.Π.Α. των εισροών για έκπτωση, όταν ο υποκείμενος δεν προσκομίσει τα βιβλία και τα στοιχεία του στον τακτικό έλεγχο.
Η υπηρεσία μας με το 1100667/6154/1095/0014/11-11-2003 έγγραφό της, το οποίο σας κοινοποιήσαμε και σας επισυνάπτουμε, σε περίπτωση που τίθεται θέμα απώλειας των φορολογικών στοιχείων λόγω πυρκαγιάς έλαβε τη θέση ότι στην περίπτωση κατά την οποία στο διενεργούμενο έλεγχο δεν προσκομίζονται λόγω απώλειας ή καταστροφής, τα τιμολόγια ή τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου και επί των οποίων στηρίζεται το δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. θα αναγνωρίζεται ο εκπεσθείς Φ.Π.Α., εφόσον από το σύνολο των στοιχείων που θα τεθούν υπόψη του ελέγχου (π.χ. φωτοαντίγραφα των στοιχείων, συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών άρθρ.20 Κ.Β.Σ., στελέχη των στοιχείων των αντισυμβαλλομένων εκδοτών, καταχώρηση στα βιβλία τους και απόδοση του Φ.Π.Α. κ.λ.π.) είτε από οποιαδήποτε ελεγκτική ενέργεια ή επαλήθευση αποδεικνύεται ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση κατά τον κρίσιμο χρόνο που γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης Φ.Π.Α. κατείχε τα εν λόγω στοιχεία και με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης του φόρου εισροών από άλλο λόγο (π.χ. εικονικά στοιχεία =, εικονικές εγγραφές κ.λ.π.).
Παρακαλούμε για την επεξεργασία από την Υπηρεσία σας του εν λόγω θέματος λόγω αρμοδιότητας και είμαστε στη διάθεσή σας για την από κοινού εξέταση του σε όλες τις σχετικές περιπτώσεις έτσι ώστε εάν χρειαστεί να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
ΘΕΜΑ 5ο: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΜΜ.ΣΕΙΜΕΝΗΣ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -MΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Φ.Ε.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6977-232009
1. ΟΙ ΜΗ ΚΑΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ-ΠΩΛΗΤΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ από τον κ.
Eιμαι ιδιώτης. Δεν είμαι εργολάβος δηλωμένος στην εφορία γιατί δεν ασκώ το επάγγελμα του κατασκευσαστή.Ξαφνικά μου ήλθε η επιθυμία να ανεγείρω πολυόροφη οικοδομή και να πουλήσω σε τρίτους το μεγαλύτερο μέρος της.Η εφορία θα με αφήσει ήσυχο ή θα μου ζητάει και εδώ φόρους για κέρδη αφου δεν είμαι επαγγελματίας κατασκευαστής? Εγώ κάνω επένδυση των κεφαλαίων μου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εφορία φορολογεί όλα τα κέρδη που αποκτούμε. Σύμφωνα με τό αρθρο 28 παραγρ.2 Ν.2238 η ανέγερση της οικοδομής αυτής αποτελεί εμπορική πράξη και το εισόδημα που θα αποκτήσετε θεωρείται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.Η ίδια διάταξη ορίζει ότι εάν η εδαφική εκταση θα πωληθεί μεσα σε δύο χρόνια από τότε που αποκτήθηκε με επαχθή αιτία δηλαδή αγορά, ανταλλαγή κλπ τότε εχομε και άλλον σίγουρο λόγο για να φορολογηθείτε. Εάν λοιπόν εσείς δεν δηλώσετε αυτη την δραστηριότητα στην ΔΟΥ τότε θα φορολογηθείτε ως αφανής εταιρεία (σχετικά εγγραφα 1064374/1481/α0012/6.6.1995 και 1092605/1512/α0012/25.10.2001).Με τίς νέες διατάξεις περι ΦΠΑ πρέπει να το σκεφθεί κανείς καλά πρίν πουλήσει νεόδμητα όταν δεν είναι κατ επάγγελμα κατασκευαστής.
2.ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ από τόν κ. Π.Γ. από την Αθήνα
Τεχνική επιχείρηση έχει αναλάβει ένα δημόσιο τεχνικό έργο οδοποιίας και έδωσε στους μηχανικούς και εργοδηγούς της να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας. Το ποσό της δαπάνης των λογαριασμών της κινητής τηλεφωνίας εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ από την οικονομολόγο-φοροτεχνικό κα ΖΗΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Εάν το έργο εχει αναληφθεί από την 01.01.2007 τότε οποιαδήποτε μορφή νομικού προσώπου κι αν έχετε είτε νομικό πρόσωπο του άρθρου 101 παραγρ.1 του Κ.Φ.Ε δηλαδή Α.Ε. ,Ε.Π.Ε., Αλλοδαπές επιχειρήσεις κ.λ.π. είτε νομικό πρόσωπο του άρθρου 2 παραγρ.4 του Κ.Φ.Ε. προσωπικές εταιρείες ,Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λ.π. σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ν. 3522/2006 θα φορολογηθείτε λογιστικά , έσοδα – έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσά που θα καταβάλλετε για τους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι εκδίδονται στο όνομα της επιχείρησή σας και οι λογαριασμοί αυτοί δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων σας τότε μπορείτε να εκπέσετε το 50% από το συνολικό ποσό των λογαριασμών αυτών από τα ακαθάριστα έσοδά σας. Για το υπόλοιπο 50% θα κάνετε φορολογική αναμόρφωση στα κέρδη ή στις ζημίες της επιχείρησης κατά τη σύνταξη της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Εάν το έργο το είχατε αναλάβει έως την 31.12.2006 και τα κέρδη σας προσδιορίζονταν με τον τεκμαρτό προσδιορισμό τότε η παραπάνω δαπάνη καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη δε υπολογίζεται για τον προσδιορισμό των κερδών.
3. ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ από τον κ.Μ.Π. από τον Πειραιά
Έχουμε δύο πολεοδομικές άδειες έκδοσης 2006 με δύο ανεξάρτητα κτίρια σε ένα οικόπεδο με ένα εργολαβικό και έναν και μοναδικό οικοπεδούχο.
¶ρα δημιουργήσαμε δυο υποκαταστήματα ένα για κάθε άδεια και δύο βιβλία κοστολογίου.
ΚατΆ επέκταση πρέπει να υποβάλουμε δυο προϋπολογιστικά και δύο απολογιστικά έντυπα-κόστη.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο οικοπεδούχος λαμβάνει όλα τα ποσοστά που συμφώνησε από το ένα κτίριο συνεπώς αλλοιώνετε το προϋπολογιστικό κόστος στο κάθε ένα κτίριο, διότι στο Kτίριο1 το προϋπολογιστικό κόστος πέφτει σε όλα τα διαμερίσματα που θα λάβει ο κατασκευαστής και στο Kτίριο2 πέφτει στα λίγα διαμερίσματα που θα λάβει ο κατασκευαστής ενώ συμπεριφέρεται φυσιολογικά όταν δημιουργηθεί ένα κοινό προϋπολογιστικό κόστος και για τα δύο κτίρια σαν να είναι ένα το υποκατάστημα.
Μπορούμε να υποβάλουμε ένα κοινό προϋπολογιστικό κόστος(Kτίριο 1 και Kτίριο 2 και τι θα γίνει με τα δυο υποκαταστήματα ένα ανά άδεια που πρακτικά δεν μπορούν να υπάρξουν ?
Μπορούμε να παύσουμε το ένα υποκατάστημα και να λειτουργήσει μονό ένα?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εχετε δύο αδειες και δύο βιβλία κοστολογίου.Τό προυπολογιστικό κόστος θα πρέπει να υποβληθεί στην ΔΟΥ του κάθε ακινήτου. Τό ιδιο και το απόλογιστικό κόστος. Επίσης για τίς πωλήσεις που θα κάνει ο εργολάβος θα υποβληθούν οι Ειδικές Δηλώσεις ΦΠΑ στην ΔΟΥ του κάθε ακινήτου. καί για τά κτίρια που θα μεταβιβάσετε στον οικοπεδούχο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θεωρημένο Στοιχείο Παράδοσης Κτισμάτων από κάθε αδεια-κατασκευή. Σύμφωνα με τίς νέες διατάξεις στην εφαρμογή του ΦΠΑ στην αντιπαροχή, θα πρέπει ο οικοπεδούχος και ο εργολάβος να πάρουν τίς ιδιοκτησίες που τούς αναλογούν και από τά δύο ανεξάρτητα κτίρια καί για τά κτίρια που θα μεταβιβάσετε στον οικοπεδούχο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θεωρημένο Στοιχείο Παράδοσης Κτισμάτων από κάθε αδεια-κατασκευή.. Τό γεγονός ότι εχει συμφωνηθεί να πάρει ο εργολάβος όλες τίς ιδιοκτησίες του από τό ένα κτίριο, δεν λύνει το πρόβλημα. Η συμφωνία αυτή εγινε χωρίς να ληφθούν υπ όψη οι αντίθετες διατάξεις. Θα επρεπε την στιγμή τής συμφωνίας να τεθούν υπ όψη των ενδιαφερομένων οι σχετικές διατάξεις ουτως ώστε να δημιουργηθούν εκ των υστέρων προβλήματα.
Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία του ΦΠΑ στην οδό Σίνα για να σας δόσει κάποια λύση. Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι άλλη μία παρόμοια υπόθεση από την Θεσσαλονίκη εκκρεμεί στην Υπηρεσία αυτή και, εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται να απαντήσει η Υπηρεσία του ΦΠΑ και να δώσει κάποια λύση.
ΠΡΟΣ Αρ.Πρωτ.002101/6-7-2007 Γραφ.Υφυπουργού:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑΣ
Αθήνα, 6/7/2007
ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του Ν.2523/97 για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου».
Κύριε Υπουργέ,
Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καθορίζονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται για να διασφαλίσει το Δημόσιο τις απαιτήσεις του κατά επιχειρήσεων και φορολογουμένων γενικά που δεν έχουν αποδώσει παρακρατούμενους φόρους, Φ.Π.Α. κ.λ.π.
Μέχρι σήμερα πολλές φορές έχουν εφαρμοσθεί οι διατάξεις αυτές, και μεταξύ των μέτρων που λαμβάνονται είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και η απαγόρευση μεταβίβασης ακινήτων που κατέχουν.
Σε μεγάλες όμως επιχειρήσεις, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις το μέτρο αυτό λαμβάνεται ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ από τον εκάστοτε Υφυπουργό Οικονομικών και χρησιμοποιείται ως μέτρο πίεσης ή εκφοβισμού.
Υπάρχουν καταγγελίες π.χ. ότι δεν εφαρμόσθηκε το συγκεκριμένο μέτρο του άρθρου 14 του Ν.2523/97 σε περίπτωση πλαστών και εικονικών τιμολογίων ύψους 5,5 δις δρχ σε εταιρεία που ανήκει στην αρμοδιότητα σε Δ.Ο.Υ. της Δυτικής Αττικής.
Επίσης και στο έγγραφο που σας επισυνάπτουμε με αριθ.πρωτ.1064401/12367ΔΕ-Γ΄/10-6-2003, είναι αδιανόητο να χορηγείτε η ΑΡΣΗ της δέσμευσης χωρίς να ικανοποιείται η Δ.Ο.Υ. από το υπέρογκο χρέος για πολιτικούς λόγους.
Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών έχει στατιστικά στοιχεία για τις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής ή πλαστών και εικονικών τιμολογίων που λήφθηκε το μέτρο αυτό και ποια αποτελέσματα επέφερε το μέτρο αυτό;
Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού. Βέβαια αναφερόμαστε σε μεγάλες επιχειρήσεις και όχι στις ξοφλημένες και πτωχευμένες εταιρείες. Ελπίζουμε ότι οι σκέψεις μας αυτές θα σας φανούν χρήσιμες και η εφαρμογή του μέτρου αυτού να επιβάλλεται με φειδώ.
ΘΕΜΑ 2ο: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΕΦΕ ΠΡΟΣ ΥΟ ΠΡΟΣ
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Υπουργού: 4488/6-7-2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Υφυπουργού: 002102/6-7-2007 & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΓΙΩΡΓΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Α) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ
Β) ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Γ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Αθήνα, 6/7/2007
ΘΕΜΑ: «Βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα ποσά από εικονικά – πλαστά τιμολόγια σε μεγάλες επιχειρήσεις».
Κύριε Υπουργέ,
Κατά καιρούς ανακοινώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και την ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) ότι κατά τους ελέγχους που διεξάγει η εν λόγω υπηρεσία διαπιστώνεται σωρεία παραβάσεων και καταλογίζονται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ.
Μάλιστα οι αρμόδιοι, υπηρεσιακή και Πολιτική Ηγεσία, καυχώνται κατά διαστήματα για τα αποτελέσματα αυτά.
Η Π.Ε.Φ.Ε. έχει στα χέρια της διάφορα δελτία τύπου, έγγραφα του Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών ή διάφορες δηλώσεις και ανακοινώσεις σε εφημερίδες (δημοσιεύματα) για διαπιστώσεις παραβάσεων και καταλογισμό τιμολογίων ύψους 16 δις δρχ και 25 εκατ. ευρώ σε γνωστές εταιρείες πληροφορικής, μέσων μαζικής ενημέρωσης, Διαφημιστικές ή τεχνικές (ακόμη και εισηγμένες στο Χ.Α.).
Επίσης στα διάφορα δημοσιεύματα των εφημερίδων διαβάζουμε:
α) πλαστά τιμολόγια ύψους 90 – 100 δις δρχ στο Υπουργείο Εξωτερικών
β) στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βεβαιώνουν ότι δεν έγιναν έργα από τον ΟΤΕ, τα οποία όμως υπέγραψαν ότι παρέλαβαν με δις δραχμές εικονικά τιμολόγια.
γ) η Δημοτική επιχείρηση του Πειραιά επί οκτώ χρόνια δεν πλήρωνε Φ.Π.Α., το ποσό των μη αποδοθέντων ανέρχεται σε 9.000.000 ευρώ.
δ) εκτός του Παντείου Πανεπιστημίου διαβάζουμε ότι και στο Δημοκρίτειο της Θράκης και στον ειδικό λογαριασμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου υπάρχουν ατασθαλίες δις δρχ με εικονικά τιμολόγια και ο οικονομικός έλεγχος δεν ξεκίνησε ακόμη, γιατί παρεμποδίζεται από κάποιο αόρατο χέρι.
ε) με το έγγραφο υπΆαριθ.πρωτ.47020/17-9-2003 του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών μας έχετε γνωστοποιήσει ένα μεγάλο κατάλογο επιχειρήσεων με πολλά δις δραχμές για πλαστά και εικονικά τιμολόγια και από έλεγχο που έχουμε κάνει (Π.Ε.Φ.Ε.) μέχρι σήμερα ούτε μια δραχμή δεν έχουν βεβαιώσει.
στ) γνωστό ΚΕΚ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (με πρόεδρο υψηλά ιστάμενο) έχει πάρει τιμολόγια δις δραχμών τα οποία κρίθηκαν εικονικά ως προς το πρόσωπο και τα ίδια τιμολόγια σε άλλα ΚΕΚ κρίθηκαν εικονικά κανονικά. Αυτό πως συμβαίνει; Πρόκειται περί φαινομένου σε χώρα μόνο Νότιας Αφρικής.
ζ) όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ελεγκτές και η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) διεπίστωσαν σωρεία εικονικών τιμολογίων στα «ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ», ακόμη τα ομόλογα αυτά έκαναν «τουρνέ» σε όλη την Ευρώπη και την Κύπρο και όλες οι πράξεις ήταν εικονικές, ψεύτικες και πλασματικές.
Τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μαμούθ, δίκαια και σίγουρα μπορούν να εισπραχθούν γιατί είναι Τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μας έχει ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών εάν θα προχωρήσει στην είσπραξη των φόρων ή επειδή είναι πολλά τα λεφτά προτίθεται να τους τα χαρίσει. Στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά και πιθανά.
Και πολλά ακόμη διάφορα δημοσιεύματα για φοροδιαφυγή τεραστίων ποσών.
Ρωτάμε λοιπόν τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών:
- Πόσα από τα παραπάνω ποσά φόρων και προστίμων έχουν εισπραχθεί;
- Πόσες επιχειρήσεις έχουν συμβιβασθεί επί των προστίμων και πόσες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη;
- Τα αποτελέσματα των υποθέσεων που πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη, τα παρακολουθεί το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών ή με τις τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν και τις αναβολές παραγράφονται αυτές και χάνονται οριστικά;
- Μήπως πρέπει οι φορολογικές υποθέσεις να εξετάζονται ταχύτατα σε όλα τα στάδια της Δικαιοσύνης και να μην φτάνουν την δεκαετία; (Ας δημιουργηθεί Δικαστικό Φορολογικό Σώμα).
Γιατί καλά είναι να καταλογίζουμε και να ανακοινώνουμε τεράστια ποσά προστίμων για να δημιουργούμε εντυπώσεις, αλλά ποιο το όφελος αν δεν εισπράττονται αυτά τα ποσά, γιατί αδυνατούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών να τα εισπράξουν ή οι επιχειρήσεις στις οποίες καταλογίζονται αυτά είναι ανύπαρκτες; Βεβαίως εάν είχαμε κάποιο μπακάλικο ή υπεργολάβο φοροφυγάδα αυτομάτως θα τον είχατε «εκτελέσει».
Μήπως όλα αυτά γίνονται για εντυπωσιασμό και μόνο και τίποτε περισσότερο;
Το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών επί Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί όπως και επί ΠΑΣΟΚ.
Στις εκλογές του 2004 τα τότε ΣΔΟΕ έκαναν έλεγχο στον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ.Παναγιώτη Ψωμιάδη 14 φορές για να τον εκβιάσουν. Το ίδιο γίνεται και σήμερα από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εις βάρος πολιτικών αντιπάλων με σκοπό να τους βεβαιώσουν παράνομους και άδικους φόρους. Σε μερικές μέρες θα καταθέσει η Π.Ε.Φ.Ε. έναν πλήρη κατάλογο τέτοιων περιπτώσεων.
Έχουμε Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ) τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση για το πως θα «κλείσουν την επιχείρηση» που ελέγχουν.
Έχουμε ένα από τα παραδείγματα, το ΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ το οποίο μετά τον έλεγχο που έκανε έκλεισε των επιχείρηση με προσωπικό 1.000 άτομα (500 εργάτες συν 500 Επιστήμονες) οι οποίοι σήμερα είναι άνεργοι και η εταιρεία μεταφέρθηκε στα ΣΚΟΠΙΑ, το Α.Φ.Μ. της εταιρείας είναι 094134898.
Θα έχουμε και συνέχεια για τη λειτουργία του συγκεκριμένου ΠΕΚ. Ελπίζουμε ότι οι σκέψεις μας αυτές θα σας φανούν χρήσιμες.
ΘΕΜΑ 3ο: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΟ ΠΡΟΣ Π.Ε.Φ.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
Προς
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 14η Φ.Π.Α.
Πανελλήνια Ένωση
ΤΜΗΜΑ: Α΄ Φοροτεχνών Επιστημόνων
Αθήνα, 26/4/2004
(Π.Ε.Φ.Ε.)
Υ.Ο. Αρ.Πρωτ.1877/331/00141026208/1652/…
ΘΕΜΑ: «Δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. και συνέπειες από τη μη προσκόμιση των βιβλίων και στοιχείων σε τακτικό έλεγχο».
Με το 12-3-2004 έγγραφό της, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ, θέτει το ερώτημα εάν αναγνωρίζεται ο Φ.Π.Α. των εισροών για έκπτωση, όταν ο υποκείμενος δεν προσκομίσει τα βιβλία και τα στοιχεία του στον τακτικό έλεγχο.
Η υπηρεσία μας με το 1100667/6154/1095/0014/11-11-2003 έγγραφό της, το οποίο σας κοινοποιήσαμε και σας επισυνάπτουμε, σε περίπτωση που τίθεται θέμα απώλειας των φορολογικών στοιχείων λόγω πυρκαγιάς έλαβε τη θέση ότι στην περίπτωση κατά την οποία στο διενεργούμενο έλεγχο δεν προσκομίζονται λόγω απώλειας ή καταστροφής, τα τιμολόγια ή τα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου και επί των οποίων στηρίζεται το δικαίωμα έκπτωσης του Φ.Π.Α. θα αναγνωρίζεται ο εκπεσθείς Φ.Π.Α., εφόσον από το σύνολο των στοιχείων που θα τεθούν υπόψη του ελέγχου (π.χ. φωτοαντίγραφα των στοιχείων, συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών άρθρ.20 Κ.Β.Σ., στελέχη των στοιχείων των αντισυμβαλλομένων εκδοτών, καταχώρηση στα βιβλία τους και απόδοση του Φ.Π.Α. κ.λ.π.) είτε από οποιαδήποτε ελεγκτική ενέργεια ή επαλήθευση αποδεικνύεται ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση κατά τον κρίσιμο χρόνο που γεννήθηκε το δικαίωμα έκπτωσης Φ.Π.Α. κατείχε τα εν λόγω στοιχεία και με την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν τίθεται θέμα απόρριψης του φόρου εισροών από άλλο λόγο (π.χ. εικονικά στοιχεία =, εικονικές εγγραφές κ.λ.π.).
Παρακαλούμε για την επεξεργασία από την Υπηρεσία σας του εν λόγω θέματος λόγω αρμοδιότητας και είμαστε στη διάθεσή σας για την από κοινού εξέταση του σε όλες τις σχετικές περιπτώσεις έτσι ώστε εάν χρειαστεί να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
ΘΕΜΑ 5ο: ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΕΜΜ.ΣΕΙΜΕΝΗΣ
ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ -MΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ε.Φ.Ε.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6977-232009
1. ΟΙ ΜΗ ΚΑΤ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ-ΠΩΛΗΤΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ από τον κ.
Eιμαι ιδιώτης. Δεν είμαι εργολάβος δηλωμένος στην εφορία γιατί δεν ασκώ το επάγγελμα του κατασκευσαστή.Ξαφνικά μου ήλθε η επιθυμία να ανεγείρω πολυόροφη οικοδομή και να πουλήσω σε τρίτους το μεγαλύτερο μέρος της.Η εφορία θα με αφήσει ήσυχο ή θα μου ζητάει και εδώ φόρους για κέρδη αφου δεν είμαι επαγγελματίας κατασκευαστής? Εγώ κάνω επένδυση των κεφαλαίων μου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εφορία φορολογεί όλα τα κέρδη που αποκτούμε. Σύμφωνα με τό αρθρο 28 παραγρ.2 Ν.2238 η ανέγερση της οικοδομής αυτής αποτελεί εμπορική πράξη και το εισόδημα που θα αποκτήσετε θεωρείται εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις.Η ίδια διάταξη ορίζει ότι εάν η εδαφική εκταση θα πωληθεί μεσα σε δύο χρόνια από τότε που αποκτήθηκε με επαχθή αιτία δηλαδή αγορά, ανταλλαγή κλπ τότε εχομε και άλλον σίγουρο λόγο για να φορολογηθείτε. Εάν λοιπόν εσείς δεν δηλώσετε αυτη την δραστηριότητα στην ΔΟΥ τότε θα φορολογηθείτε ως αφανής εταιρεία (σχετικά εγγραφα 1064374/1481/α0012/6.6.1995 και 1092605/1512/α0012/25.10.2001).Με τίς νέες διατάξεις περι ΦΠΑ πρέπει να το σκεφθεί κανείς καλά πρίν πουλήσει νεόδμητα όταν δεν είναι κατ επάγγελμα κατασκευαστής.
2.ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ από τόν κ. Π.Γ. από την Αθήνα
Τεχνική επιχείρηση έχει αναλάβει ένα δημόσιο τεχνικό έργο οδοποιίας και έδωσε στους μηχανικούς και εργοδηγούς της να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας. Το ποσό της δαπάνης των λογαριασμών της κινητής τηλεφωνίας εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ από την οικονομολόγο-φοροτεχνικό κα ΖΗΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Εάν το έργο εχει αναληφθεί από την 01.01.2007 τότε οποιαδήποτε μορφή νομικού προσώπου κι αν έχετε είτε νομικό πρόσωπο του άρθρου 101 παραγρ.1 του Κ.Φ.Ε δηλαδή Α.Ε. ,Ε.Π.Ε., Αλλοδαπές επιχειρήσεις κ.λ.π. είτε νομικό πρόσωπο του άρθρου 2 παραγρ.4 του Κ.Φ.Ε. προσωπικές εταιρείες ,Ο.Ε., Ε.Ε., κ.λ.π. σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του ν. 3522/2006 θα φορολογηθείτε λογιστικά , έσοδα – έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση τα ποσά που θα καταβάλλετε για τους λογαριασμούς της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι εκδίδονται στο όνομα της επιχείρησή σας και οι λογαριασμοί αυτοί δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των απασχολουμένων υπαλλήλων σας τότε μπορείτε να εκπέσετε το 50% από το συνολικό ποσό των λογαριασμών αυτών από τα ακαθάριστα έσοδά σας. Για το υπόλοιπο 50% θα κάνετε φορολογική αναμόρφωση στα κέρδη ή στις ζημίες της επιχείρησης κατά τη σύνταξη της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Εάν το έργο το είχατε αναλάβει έως την 31.12.2006 και τα κέρδη σας προσδιορίζονταν με τον τεκμαρτό προσδιορισμό τότε η παραπάνω δαπάνη καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη δε υπολογίζεται για τον προσδιορισμό των κερδών.
3. ΔΥΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΧΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ από τον κ.Μ.Π. από τον Πειραιά
Έχουμε δύο πολεοδομικές άδειες έκδοσης 2006 με δύο ανεξάρτητα κτίρια σε ένα οικόπεδο με ένα εργολαβικό και έναν και μοναδικό οικοπεδούχο.
¶ρα δημιουργήσαμε δυο υποκαταστήματα ένα για κάθε άδεια και δύο βιβλία κοστολογίου.
ΚατΆ επέκταση πρέπει να υποβάλουμε δυο προϋπολογιστικά και δύο απολογιστικά έντυπα-κόστη.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο οικοπεδούχος λαμβάνει όλα τα ποσοστά που συμφώνησε από το ένα κτίριο συνεπώς αλλοιώνετε το προϋπολογιστικό κόστος στο κάθε ένα κτίριο, διότι στο Kτίριο1 το προϋπολογιστικό κόστος πέφτει σε όλα τα διαμερίσματα που θα λάβει ο κατασκευαστής και στο Kτίριο2 πέφτει στα λίγα διαμερίσματα που θα λάβει ο κατασκευαστής ενώ συμπεριφέρεται φυσιολογικά όταν δημιουργηθεί ένα κοινό προϋπολογιστικό κόστος και για τα δύο κτίρια σαν να είναι ένα το υποκατάστημα.
Μπορούμε να υποβάλουμε ένα κοινό προϋπολογιστικό κόστος(Kτίριο 1 και Kτίριο 2 και τι θα γίνει με τα δυο υποκαταστήματα ένα ανά άδεια που πρακτικά δεν μπορούν να υπάρξουν ?
Μπορούμε να παύσουμε το ένα υποκατάστημα και να λειτουργήσει μονό ένα?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εχετε δύο αδειες και δύο βιβλία κοστολογίου.Τό προυπολογιστικό κόστος θα πρέπει να υποβληθεί στην ΔΟΥ του κάθε ακινήτου. Τό ιδιο και το απόλογιστικό κόστος. Επίσης για τίς πωλήσεις που θα κάνει ο εργολάβος θα υποβληθούν οι Ειδικές Δηλώσεις ΦΠΑ στην ΔΟΥ του κάθε ακινήτου. καί για τά κτίρια που θα μεταβιβάσετε στον οικοπεδούχο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θεωρημένο Στοιχείο Παράδοσης Κτισμάτων από κάθε αδεια-κατασκευή. Σύμφωνα με τίς νέες διατάξεις στην εφαρμογή του ΦΠΑ στην αντιπαροχή, θα πρέπει ο οικοπεδούχος και ο εργολάβος να πάρουν τίς ιδιοκτησίες που τούς αναλογούν και από τά δύο ανεξάρτητα κτίρια καί για τά κτίρια που θα μεταβιβάσετε στον οικοπεδούχο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε θεωρημένο Στοιχείο Παράδοσης Κτισμάτων από κάθε αδεια-κατασκευή.. Τό γεγονός ότι εχει συμφωνηθεί να πάρει ο εργολάβος όλες τίς ιδιοκτησίες του από τό ένα κτίριο, δεν λύνει το πρόβλημα. Η συμφωνία αυτή εγινε χωρίς να ληφθούν υπ όψη οι αντίθετες διατάξεις. Θα επρεπε την στιγμή τής συμφωνίας να τεθούν υπ όψη των ενδιαφερομένων οι σχετικές διατάξεις ουτως ώστε να δημιουργηθούν εκ των υστέρων προβλήματα.
Για να λυθούν τα προβλήματα αυτά θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία του ΦΠΑ στην οδό Σίνα για να σας δόσει κάποια λύση. Πρέπει να σας πληροφορήσω ότι άλλη μία παρόμοια υπόθεση από την Θεσσαλονίκη εκκρεμεί στην Υπηρεσία αυτή και, εξ όσων γνωρίζω, πρόκειται να απαντήσει η Υπηρεσία του ΦΠΑ και να δώσει κάποια λύση.
Δείτε το επόμενο Webinar του κόμβου
Φορολογία Εισοδήματος Νομικών Προσώπων-Έντυπα Φορολογικού Έτους 2022.
Στις : 29-05-2023 17:30
Εισηγητές: Χαπίδης Ματθαίος
Ακολουθήστε το taxheaven.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα οικονομικά νέα