Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σαφάρι» της εφορίας στις μικρομεσαίες

2 Ιούλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Φορολογική «απόχη» σε περισσότερους από 700.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του δημοσίου, τουριστικές επιχειρήσεις και κατασκευαστές ακινήτων ρίχνει η εφορία. Στόχος είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση....
«Σαφάρι» της εφορίας στις μικρομεσαίες


Φορολογική «απόχη» σε περισσότερους από 700.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων, οφειλέτες του δημοσίου, τουριστικές επιχειρήσεις και κατασκευαστές ακινήτων ρίχνει η εφορία. Στόχος είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές παροχές που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, αντιμέτωπη με τη «μαύρη τρύπα» των φορολογικών εσόδων που αγγίζει τα 450 εκατομμύρια ευρώ και την έξαρση της φοροδιαφυγής κυρίως από το ΦΠΑ εξαπολύει φοροκυνηγητό σε 10 μέτωπα. Ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζα έδωσε εντολή στους φοροελεγκτές να εντείνουν τους προληπτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση. Το σχέδιο επικεντρώνεται σε:
# 640.000 φορολογούμενους με συνολικά χρέη πάνω από 17,6 δισ. ευρώ. Πρώτοι στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 10.000 μεγαλοοφειλέτες με χρέη κατά μέσο όρο 100.000 ευρώ ο καθένας ή συνολικά 15,5 δισ. ευρώ.
# Περίπου 40.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά το 2006 εντοπίστηκαν να μην έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ. Οι επιτηδευματίες αυτοί ελέγχονται μέσω των διασταυρώσεων στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
# 4.500 μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως ανώνυμες εταιρείες, με προσωπικό άνω των 50 ατόμων.
# Περίπου 1.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που «ξέχασαν» να υποβάλουν τη δήλωση ΦΜΑΠ και απέφυγαν την καταβολή του φόρου. Ο έλεγχος θα γίνεται με βάση τις δηλώσεις ακίνητης περιουσίας Ε9 που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι το 2005, το 2006 και φέτος.
# Επιχειρήσεις κατασκευής και πώλησης ακινήτων, δεδομένου ότι από φέτος ξεκίνησε ουσιαστικά η εφαρμογή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα. Οι ελεγκτές επικεντρώνονται και στα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται στη οικοδομή, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.
# Ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεχίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα που εισπράττουν από την ενοικίαση αυτών.
# Ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής που δεν δήλωσαν την αγορά ή την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης.
# Επιτηδευματίες που δεν υπέβαλαν συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών για το έτος 2005.
# Επιχειρηματίες που έκρυψαν μέρος ή το σύνολο της επιχειρηματικής αμοιβής που εισέπραξαν από τις ομόρρυθμες ή τις ετερόρρυθμες ή τις κοινωνίες κληρονομικού δικαίου.
# Περίπου 20.000 ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις, εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. με έμφαση έναντι όσων δεν αποδίδουν το φόρο, τους λήπτες -εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, αλλά και έναντι επιχειρήσεων που έχουν εντοπιστεί να ενέχονται σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.

Ποιοι θα ελεγχθούν

    * 640.000 οφειλέτες του Δημοσίου.
    * 40.000 επιτηδευματίες που δεν έχουν υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.
    * 4.500 μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό πάνω από 50 άτομα.
    * 1.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων που δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ.
    * 20.000 επιχειρήσεις σε τουριστικές και νησιωτικές περιοχές.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης