Νέες δυνατότητες ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων στο «ΕΡΓΑΝΗ»

Εργατικά - Ασφαλιστικά

25 Αύγουστος 2015
Taxheaven.gr

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 37917/122/25.8.15, κατ' εφαρμογή του άρθρου 8 παρ. α, της υπ' αριθμ. 5072/6/25.2.2013 Απόφασης του Υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΦΕΚ 449/β/25.02.2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 9 παρ. α' της υπ' αριθ. 29502/85/1.9.2014 (ΦΕΚ 2390/Β'/08.09.2014), ολοκληρώθηκε η διαδικασία ηλεκτρονικού συγχρονισμού του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» (ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ») και καθίσταται εφικτή η πρόσβασή του, από την Τέταρτη 02-09-2015, και η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εντύπων για τις περιπτώσεις:

i) Εργοδοτών που τους έχουν αποδοθεί από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περισσότερα από ένα ΑΜΕ (Αριθμός Μητρώου Εργοδότη)

ii) Εργοδοτών που είχαν απογραφεί, αρχικά, στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με λάθος ΑΦΜ και στη συνέχεια, παρόλο που είχε πραγματοποιηθεί σχετική διόρθωση του ΑΦΜ στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν καθίστατο εφικτή η πρόσβαση και ηλεκτρονική υποβολή εντύπων στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», λόγω αδυναμίας ηλεκτρονικού συγχρονισμού των δύο Συστημάτων.


Οι εργοδότες που ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις από την Τέταρτη 02-09-2015 θα έχουν προαιρετικά τη δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» τα έντυπα του άρθρου 2 της υπ' αριθ. 29502/85/1.9.2014 ΥΑ, ισχυουσών των καθοριζόμενων από τις σχετικές διατάξεις προθεσμιών, ενώ από την Πέμπτη 01-10-2015 θα εφαρμόζεται πλέον υποχρεωτικά και νι' αυτούς η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής. 

Συνεπώς, από την 01-10-2015, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ παύουν νια τις ανωτέρω περιπτώσεις εργοδοτών να δέχονται τα αντίστοιχα έντυπα αρμοδιότητάς τους με προσέλευση στην υπηρεσία, πλην των περιπτώσεων παρέλευσης των προβλεπόμενων προθεσμιών (άρθρο 4, παρ. στ' της υπ' αριθ. 29502/85/1.9.2014 ΥΑ, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει).

Τονίζεται ότι η διαδικασία κατάθεσης των σχετικών εντύπων του άρθρου 2 με προσέλευση στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ ή/και του ΟΑΕΔ, ισχυουσών των προθεσμιών και της διαδικασίας που αφορούν τη χειρόγραφη υποβολή, συνεχίζεται μέχρι τον πλήρη ηλεκτρονικό συγχρονισμό του ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» για τις εξής περιπτώσεις:

i) εργοδοτών που έχουν απογραφεί χωρίς ΑΦΜ στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (όπως συμβαίνει με τους διαχειριστές πολυκατοικιών).

ii) εργοδοτών που δεν έχουν την υποχρέωση απογραφής στο ΠΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω του ότι απασχολούν εργαζόμενους που δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (π.χ. εργάτες γης) και

iii) εργοδοτών που διαθέτουν ΑΜΟΕ (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού Έργου).

Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες Υπηρεσίες οφείλουν να ελέγχουν αν οι εργοδότες έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» μέσω της ακόλουθης διαδικασίας:

Από το μενού «ΜΗΤΡΩΑ», στην αρχική σελίδα, επιλέγουμε «Ενημέρωση Εργοδότη», εισάγουμε τον ΑΜΕ του εργοδότη στο αντίστοιχο πεδίο και κάνουμε κλικ στο κουμπί «Ενημέρωση». Εφόσον εμφανιστεί μήνυμα διαφορετικό από το «Η ενημέρωση τελείωσε με επιτυχία», αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία κατάθεσης με προσέλευση στην αρμόδια Υπηρεσία.

Ευνόητο είναι ότι, εφόσον διαπιστωθεί ότι ο εργοδότης έχει πρόσβαση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», οι Υπηρεσίες οφείλουν να τον ενημερώνουν, ότι βάσει του σχετικού κανονιστικού πλαισίου, εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των στοιχείων - εντύπων ενώ θα πρέπει να τονίζεται, ότι με την επιφύλαξη συγκεκριμένων εξαιρέσεων, η κατάθεση εντύπων με άλλο τρόπο, πέραν της ηλεκτρονικής υποβολής, δεν είναι σύννομη, οπότε και η επιχείρηση καθίσταται έκθετη όσον αφορά στην τήρηση των κείμενων διατάξεων.

Κατόπιν των ανωτέρω καλούνται όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε και του Ο.Α.Ε.Δ. όπως ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο για τις ισχύουσες διαδικασίες, εφαρμόζοντας ομοιόμορφα το προεκτεθέν κανονιστικό πλαίσιο.