Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φρένο στις εικονικές δωρεές

24 Ιούνιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • «Φρένο» στις άτυπες δωρεές μεταξύ των φορολογουμένων σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών για να «κλείσει» ένα από τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια ώρα θα επιβραβεύει τους φοροφυγάδες που ομολογούν τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει αλλά και όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς....
Φρένο στις εικονικές δωρεές


«Φρένο» στις άτυπες δωρεές μεταξύ των φορολογουμένων σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών για να «κλείσει» ένα από τα «παράθυρα» φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια ώρα θα επιβραβεύει τους φοροφυγάδες που ομολογούν τις φορολογικές παραβάσεις που έχουν διαπράξει αλλά και όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που εγκρίθηκε από την κυβερνητική επιτροπή καθιστά αυστηρότερο τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» και από την άλλη απαλλάσσει από τους έκτακτους ελέγχους και τις προσαυξήσεις φόρων όσους καταγγέλλουν αθέμιτες συναλλαγές και μειώνει έως 80% τις προσαυξήσεις φόρων για όσους ομολογούν τις φορολογικές παραβάσεις τους πριν ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

1. Αλλαγές στον θεσμό της «άτυπης δωρεάς» χρηματικών ποσών. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, πολλοί φορολογούμενοι επιλέγουν την άτυπη δωρεά για να δικαιολογήσουν στην εφορία την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή χρησιμοποιούν τα χρήματα που τους δώρισε ένας φίλος ή συγγενής για να καλύψουν την αξία από την αγορά ενός ακινήτου, ενός ακριβού αυτοκινήτου ή ενός σκάφους αναψυχής και να γλιτώσουν τον έλεγχο του «πόθεν έσχες».

Δηλώσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι δηλώσεις «άτυπης δωρεάς» που υποβάλλονται στην εφορία είναι εικονικές αφού στην πραγματικότητα τα χρηματικά ποσά, ανήκουν στον ίδιο το φορολογούμενο, ο οποίος δεν τα έχει δηλώσει στην εφορία όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Ο πωλητής δεν εμφανίζει στην εφορία το πραγματικό τίμημα που εισέπραξε από τον αγοραστή αλλά την αντικειμενική αξία του ακινήτου η οποία φαίνεται στο συμβόλαιο και σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερη από την πραγματική αξία πώλησης του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της άτυπης δωρεάς, εξετάζει να καταργήσει τη δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάς χρηματικών ποσών μεταξύ φορολογουμένων οι οποίοι δεν έχουν συγγενική σχέση μεταξύ τους. Η δυνατότητα πραγματοποίησης δωρεάς συζητείται να περιοριστεί σε συγγενείς με συγγένεια έως δεύτερου βαθμού.

2. Ισχυρά κίνητρα στους φορολογουμένους να καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς. Οι «καταδότες» θα εξαιρούνται από τους έκτακτους φορολογικούς ελέγχους, θα απαλλάσσονται από προσαυξήσεις φόρων στην περίπτωση που έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα εξετάζεται να τους δοθεί έκπτωση έως 20% στον φόρο που θα προκύψει μετά τον φορολογικό έλεγχο.

3. Κίνητρο ειλικρίνειας παρέχεται σε όσους διαπράττουν φορολογικές παραβάσεις και τις ομολογούν πριν ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος. Συγκεκριμένα καθιερώνεται ειδικό καθεστώς ποινών που θα προβλέπει τη μείωση έως 80% των προσαυξήσεων φόρων. Με την παραλαβή της πρόσκλησης ελέγχου οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε από μόνοι τους και να δηλώσουν «φοροφυγάδες»(;), δηλαδή να δηλώσουν και να αποδεχθούν τις (φορολογικές) πράξεις των οποίων τη νομιμότητα αμφισβητούν και οι ίδιοι.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης