Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλεξιάδης: Καθημερινοί οι έλεγχοι κατά της φοροδιαφυγής – θεαματικά τα αποτελέσματα

4 Αύγουστου 2015 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

Για έναν εν εξελίξει μεγάλο σχεδιασμό πάταξης της φοροδιαφυγής έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος προανήγγειλε μέτρα για κάλυψη περισσότερων θέσεων ελεγκτών, δήλωσε ότι επιχειρείται ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος και διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

«Υπάρχει σε εξέλιξη μεγάλος σχεδιασμός για την πάταξη της φοροδιαφυγής με υπαλλήλους που ελέγχουν καθημερινά» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα αποτελέσματα είναι "θεαματικά" και αναρωτήθηκε «πώς κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν ακόμα να κοροϊδέψουν».

Ειδικά για τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ απάντησε ότι «ως προς την εικόνα για το 2015 σε σχέση με το 2014, εάν ελέγξουμε αντίστοιχες περιπτώσεις, τώρα έχουμε πάει στις 600 χιλιάδες ανά υπόθεση μέσο όρο (φόρο) ενώ το 2014 ήταν 370 χιλιάδες. Άρα αυξάνουμε ποιοτικά και ποσοτικά τους ελέγχους. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ξέροντας όλα τα όρια, νομικά, χρονικά κλπ».

Διευκρίνισε περαιτέρω ο κύριος Αλεξιάδης ότι στο στόχαστρο των εκτεταμένων ελέγχων βρίσκονται πρωτίστως οι μεγάλες επιχειρήσεις και όχι οι μικρομεσαίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Θα ξεκινήσουμε από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία για να πάμε και στις καντίνες μετά».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ευθυνών των προηγούμενων διοικήσεων του υπουργείου, δήλωσε ότι το ευκολότερο είναι να επιρρίπτει κανείς ευθύνες, τονίζοντας:

«Εγώ θα κριθώ με βάση τα όσα κάνω εγώ, από εσάς ζητάω την πιο αυστηρή κριτική».

Περαιτέρω διευκρίνισε ότι αναμένεται η απόφαση που θα «βγάλει στους δρόμους» για ελέγχους τους εφοριακούς και ότι «βάσει αυτής θα προχωρήσει το προσωπικό σε ελέγχους».

Εξάλλου, σημείωσε ο κύριος Αλεξιάδης, «θα γίνουν και εσωτερικές εργασίες για να φέρουν έσοδα στο δημόσιο. Δεν θα κατεβάσουν ρολά οι εφορίες, θα είναι μέσα οι υπάλληλοι και για έκτακτες περιπτώσεις».

Την μεγάλη ανάγκη των εφοριών για προσωπικό επισημείωσε ο υπουργός προαναγγέλλοντας μέτρα: «Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μέτρα για ενίσχυση προσωπικού, όπως ένα σχέδιο μετατάξεων από το Δημόσιο στο ΥΠΟΙΚ με διαφανείς διαδικασίες. Θα προχωρήσουμε στο να διακόψουμε και τις αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες».

Υπογραμμίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει απ' το χέρι μας για να χτυπήσουμε τη φοροαποφυγή αλλά και το λαθρεμπόριο. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», ο Τρύφων Αλεξιάδης έδωσε στοιχεία για τον εξαιρετικά μικρό αριθμό ελεγκτών του ΣΔΟΕ, οι οποίοι απαριθμούνται σε μόλις 420 ελεγκτές πανελλαδικά. «Τα νούμερα είναι εξωπραγματικά σε σχέση με το προσωπικό που έχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέκλεισε να δοθεί περαιτέρω παράταση για τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όποιος επιλέξει να μην την υποβάλει εγκαίρως θα πληρώσει και τις επιπτώσεις. Στις 26 Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία».

Για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι «προσπαθούμε -με δεδομένη την οροφή του- να κάνουμε τον φόρο πιο δίκαιο».

Σε ερώτηση σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων εο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι «πήγε καλά και είναι στα θέματα της διαπραγμάτευσης (η τυχόν επανάληψή της)».

Δεν παρέλειψε τέλος να δώσει ένα στίγμα σκεπτικού για τους πολιτικούς και την αληθινή τους σχέση με την κοινωνία:
«Αν έχουμε πολιτικούς που ζουν έξω από την κοινωνία, τότε παίρνουν αποφάσεις έξω από την κοινωνία, δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα όριά της. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ ότι επειδή ανέλαβα στο Υπουργείο δεν θα πηγαίνω στην πλατεία, δεν θα βγαίνω στη γειτονιά, δεν θα πηγαίνω στο σουπερμάρκετ ή στο σουβλατζίδικο», κατέληξε ο υπουργός.
 

Πηγή: http://www.skai.gr/



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης