Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μέτρα εναντίον της καταστρατήγησης του «πόθεν έσχες»

17 Ιούνιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Σε σταδιακή αλλαγή όλων των επίμαχων διατάξεων που επιτρέπουν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας του «πόθεν έσχες», προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Hδη, τίθεται ζήτημα κατάργησης σε πρώτη φάση κάποιων «παραθύρων» όπως είναι π.χ. η «άτυπη δωρεά».
Μέτρα εναντίον της καταστρατήγησης του «πόθεν έσχες»

Σε σταδιακή αλλαγή όλων των επίμαχων διατάξεων που επιτρέπουν την καταστρατήγηση της νομοθεσίας του «πόθεν έσχες», προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Hδη, τίθεται ζήτημα κατάργησης σε πρώτη φάση κάποιων «παραθύρων» όπως είναι π.χ. η «άτυπη δωρεά».

Στο στόχαστρο των αρμόδιων όμως μπαίνουν και άλλες κατηγορίες εσόδων οι οποίες σήμερα επιτρέπουν να «ξεπλένεται» χρήμα, όπως είναι τα κέρδη από παίγνια και ειδικά το παρεμπόριο των κερδισμένων λαχνών ή η ρευστοποίηση κινητών αξιών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αξιοποιήσει στον βέλτιστο βαθμό και το ηλεκτρονικό αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει εντολές διασταυρώσεων μεταξύ των στοιχείων που περιλαμβάνονται αφενός στις δηλώσεις μεταβιβάσεων ακινήτων της τελευταίας τριετίας και αφετέρου στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν σε αυτές έχουν όντως δηλωθεί οι δαπάνες αγοράς ακινήτων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν τη διετία 2004 - 2005 παραμένουν άγνωστα στην εφορία με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός του πραγματικού ιδιοκτήτη.

Eτσι, όσοι εντοπισθούν να μην έχουν δηλώσει τη σχετική δαπάνη αγοράς ακινήτου θα κληθούν για έλεγχο του «πόθεν έσχες», κατά τον οποίο θα τους ζητηθεί ή να δικαιολογήσουν εάν τα ποσά που κατέβαλαν για την αγορά του ακινήτου προέρχονται από φορολογημένες πηγές ή αποτελούν εισοδήματα άγνωστης προέλευσης. Στην περίπτωση αυτή, κινδυνεύουν όχι μόνο με την καταβολή πρόσθετου φόρου, αλλά (εφόσον δεν μπορέσουν να «δικαιολογήσουν» την πηγή των χρημάτων) και να κατηγορηθούν ακόμη και για ξέπλυμα χρήματος ενδέχεται από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη επανεξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών ο θεσμός της «άτυπης δωρεάς» και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προτείνουν στο οικονομικό επιτελείο να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που προωθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο περιορισμός –ή ακόμη και η απαλοιφή εάν χρειαστεί– της διατάξεως η οποία σχετίζεται με τις «άτυπες δωρεές».

Με βάση τη μέχρι τούδε πρακτική, εφόσον κάποιος συγγενής, γνωστός, φίλος, κ.λπ. ενός φορολογούμενου αντιμετωπίζει προβλήματα αναφορικά με τη δικαιολόγηση των χρημάτων για την απόκτηση ενός ακινήτου ή ενός αυτοκινήτου, είθισται να του ζητά να υποβάλει στην εφορία δήλωση στην οποία θα αναγράφεται ότι του έχει δωριθεί ένα συγκεκριμένο ποσό.

Βέβαια, το ποσό αυτό με βάση την πρακτική που ακολουθείται ουδέποτε χορηγήθηκε, ωστόσο η εφορία το κάνει αποδεκτό και το λαμβάνει υπόψη της, με αποτέλεσμα να ξεφεύγει ο γνωστός, ο συγγενής, ο φίλος, κ.λπ. του φορολογούμενου από το «πόθεν έσχες». Από την πλευρά του, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορολογούμενος, ο οποίος κάνει τη «διευκόλυνση», αναλαμβάνει ως μία και μοναδική υποχρέωση απλώς να αναγράψει το ποσό στους αντίστοιχους κωδικούς των τεκμηρίων της φορολογικής δήλωσης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την πάταξη της φοροδιαφυγής που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, εξετάζεται η απαλοιφή –ή τουλάχιστον ο περιορισμός– της συγκεκριμένης διάταξης. Στην περίπτωση δε κατά την οποία επιλεγεί αντί της κατάργησης ο περιορισμός της διάταξης, τότε θα θεσπισθεί σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εφαρμογή της μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο, καθώς λειτουργεί ως διέξοδος για την αποφυγή του «πόθεν έσχες».

Ακόμη, προτείνεται από τους αρμόδιους στο οικονομικό επιτελείο η διενέργεια ουσιαστικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» των εργαζομένων σε «ευαίσθητες» υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και –κυρίως– ο έμμεσος τρόπος κατά προσέγγιση προσδιορισμού του πραγματικού εισοδήματος (όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες) όταν το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων προφανώς είναι άλλο από εκείνο που τεκμαίρεται με βάση τις ενδείξεις.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης