Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανακοίνωση της ΠΟΦΕΕ και κώδικας Δεοντολογίας Λογιστών.

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Με αφορμή ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα (στάλθηκε με e-mail σε χιλιάδες συναδέλφων), στις 08/06/07, από ανεξάρτητη παράταξη του Ο.Ε.Ε. (υπό το «άγχος» των επικείμενων εκλογών στο Ο.Ε.Ε.) στην οποία καταγράφεται η «απουσία» της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής που συνέστησε το Ο.Ε.Ε. για την δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας του Επαγγέλματός μας, καθώς απουσιάζει η αναφορά της παρουσίας της Ομοσπονδίας μας, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία όχι...
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42 - 46 - ΑΘΗΝΑ 104 34
ΤΗΛ: 210 8253445 - FAX: 210 8253446 * Ε - Μail: [email protected]
ΑΠ.ΑΝΑΓ. ΠΟΛ.ΠΡΩΤ.ΑΘΗΝΩΝ 2923/94 ΚΑΙ ΑΡ.ΚΑΤ. 545/4787/94

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ    Νο 016  του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Αθήνα: 15-06-2007
 
Συνάδελφοι,

Με αφορμή ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα (στάλθηκε με e-mail σε χιλιάδες συναδέλφων), στις 08/06/07, από ανεξάρτητη παράταξη του Ο.Ε.Ε. (υπό το «άγχος» των επικείμενων εκλογών στο Ο.Ε.Ε.) στην οποία καταγράφεται η «απουσία» της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής που συνέστησε το Ο.Ε.Ε. για την δημιουργία  Κώδικα Δεοντολογίας του Επαγγέλματός μας, καθώς απουσιάζει η αναφορά της παρουσίας της Ομοσπονδίας μας, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία όχι μόνον να «απαντήσουμε» (επιζητώντας  την τυχόν διάψευση κάθε σημείου της ανακοίνωσής μας) αλλά κυρίως να ενημερώσουμε τους χιλιάδες των Συναδέλφων για τις θέσεις μας και τις ενέργειές μας.

1.- Με σχετική ανακοίνωση στις 11/12/06 ενημερώσαμε τα Μέλη μας ότι:

Mετά από πρωτοβουλία των μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που είναι μέλη της Σ.τ.Α. του Ο.Ε.Ε., και την κατάθεση σχετικής πρότασης τους κατά την διάρκεια των εργασιών της 53ης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του Ο.Ε.Ε. που έγινε στην Αθήνα στις 09/12/06, εγκρίθηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις του Ο.Ε.Ε. η δημιουργία «ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ για το Επάγγελμα του ΛΟΓΙΣΤΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ» από την διαρκή επιτροπή του Ο.Ε.Ε. για το Επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού.
(το πλήρες κείμενο της πρότασης προς την Σ.τ.Α. είχε περιληφθεί στην τότε ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
    
Και η ενημερωτική ανακοίνωσή μας στις 11/12/06 κατέληγε:    

«Σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική στην επιτροπή αυτή θα  συμμετέχουν (εκτός των εκπροσώπων των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Ο.Ε.Ε. και είναι Συνάδελφοι μας) και εκπρόσωποι όλων των Ομοσπονδιών που έχουν σαν Μέλη τους Λογιστές – Φοροτεχνικούς, έτσι ώστε η επιτροπή να φέρει για ψήφιση - έγκριση στην επόμενη Σ.τ.Α. (Ιούνιο του 2007) έναν Κώδικα Δεοντολογίας για το Επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού (ο οποίος θα επιτελεί και τον ΠΟΛΥ βασικό στόχο των εισηγητών της πρότασης να είναι κοινά αποδεκτός από ΟΛΑ τα Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Όργανα του Κλάδου) που πιστεύουμε ότι έχει να επιτελέσει πολύ σημαντικό ρόλο και θα καλύψει ένα υπάρχον κενό που αναγνωρίζεται, κυρίως, από ΟΛΟΥΣ όσους ασκούν το Επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού σαν Ελεύθεροι Επαγγελματίες.»


Σήμερα σχεδόν έξη μήνες μετά και ενώ η επιτροπή έχει συνεδριάσει 3 φορές καταθέσαμε στις 12/06/07 το δεύτερο έγγραφο  κατά την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής (το οποίο κρίνουμε σκόπιμο να διαβάσετε όλοι επισκεπτόμενοι την Ιστοσελίδα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.:www.pofee.gr ). Στην 2η συνεδρίαση δεν εκπροσωπηθήκαμε από λανθασμένη τηλεφωνική επικοινωνία καθώς υπήρχε η αβεβαιότητα - μέχρι την τελευταία στιγμή λόγω χρονικής περιόδου – ως προς το εάν θα συνεδριάσει τελικά  η επιτροπή  ή όχι λόγω της επιφύλαξης πολλών εξ όσων έπρεπε να παρευρίσκονται, και η οποία έγινε με απουσίες όχι μόνο παρατάξεων του Ο.Ε.Ε. αλλά και Συνδικαλιστικών Φορέων. Αναφορικά δε με το κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα υπό μορφή «σχεδίου νόμου» - σύμφωνα με υπεύθυνη ενημέρωση που είχαμε στις 12/06 - ΔΕΝ συντάχθηκε από την επιτροπή αλλά από τον Πρόεδρο της επιτροπής κ. Κωνσταντίνο Ταγγίρη σε συνεργασία με τον υπάλληλο του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτη Μπισμπίκο βασισμένο στα κείμενα που κατατέθηκαν (από όσους κατατέθηκαν) κατά την πρώτη συνεδρίαση.

Στην Συνεδρίαση της 12/06/07 κατατέθηκαν οι εξής παρατηρήσεις - απόψεις - προτάσεις από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κο Αβραάμ Πανίδη :

Δεν στάλθηκε στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε. πρόσκληση για συμμετοχή στην Επιτροπή καθώς τα μέλη της «θεώρησαν» ότι η συμμετοχή του κου Αβραάμ Πανίδη Προέδρου του Δ.Σ. της (ο οποίος είχε δεχθεί να συμμετέχει ως εκπρόσωπος  παράταξης του Ο.Ε.Ε. δίνοντας έτσι την δυνατότητα για διπλή εκπροσώπηση του Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κάτι που υλοποιήθηκε) «κάλυπτε» την ανάγκη πρόσκλησης και της Ομοσπονδίας μας για ορισμό εκπροσώπου (η σχετική παρατήρηση έγινε αποδεκτή από την επιτροπή η οποία επικαλέσθηκε  παρανόηση και παράλειψη)

Η παρουσία του στην Επιτροπή καταγράφηκε σαν παρουσία παράταξης του Ο.Ε.Ε. και όχι της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.  ενώ στην επίμαχη ανακοίνωση μνημονεύονται σαν «συνεχώς παρόντα» πρόσωπα που ήρθαν μια φορά ή για 5 λεπτά και έφυγαν

Η προσπάθεια οικειοποίησης, ακόμη μια φορά, πρότασης της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. (για προεκλογική σκοπιμότητα και δημιουργία εντυπώσεων) αποδεικνύει την έλλειψη υπευθυνότητας για την αντιμετώπιση προβλημάτων του κλάδου που χρονίζουν, από συναδέλφους μας που προτάσσουν την δημοσιότητα και όχι το αποτέλεσμα, σε αντίθεση με  την Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που χωρίς τυμπανοκρουσίες αλλά με υπευθυνότητα και πολύ δουλειά παράγει προτάσεις ακόμη και για νομοθετικές ρυθμίσεις (αλήθεια δημοσιοποιήσαμε ποτέ την ηθική ικανοποίησή μας για τον λόγο ότι οι 27 από τις 51 προτάσεις που έδωσε το ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. στην δημοσιότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν αποτέλεσμα τεκμηριωμένης εργασίας – όχι απλή αναφορά - της επιστημονικής μας ομάδας που απαρτίζεται από μέλη του Δ.Σ. ;) και προσπαθεί όχι μόνον να βρει αλλά και να δρομολογήσει τις λύσεις των προβλημάτων μας ενεργώντας ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και διεκδικώντας τα εύσημα πάντα για το ΣΥΝΟΛΟ και όχι για το άτομο.

Το σχέδιο που παρουσιάσθηκε – βάσει των μέχρι σήμερα προτάσεων - είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά απαιτούνται διορθώσεις και προσθήκες ενώ είναι απαραίτητο να υπάρχουν θεσμικές αλλαγές στα εξής σημεία:
1.    Το αντίστοιχο πειθαρχικό του Ο.Ε.Ε. που θα ελέγχει την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας ΠΡΕΠΕΙ να αποτελείται αποκλειστικά από Μέλη του Ο.Ε.Ε. κατόχους Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού Α΄ Τάξης που θα είναι εν ενεργεία Λογιστές – Φοροτεχνικοί (και όχι απλά κατόχους Αδείας Λογιστή – Φοροτεχνικού)
2.    Όταν το ολοκληρωμένο κείμενο της Επιτροπής έρθει προς έγκριση στην Κ.Δ. είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ (θα υπάρχει σχετική μνεία στο διαβιβαστικό της Επιτροπής) να μην γίνουν τροποποιήσεις και να ψηφισθεί ως έχει καθώς δεν είναι πλέον αποδεκτό από το σύνολο του κλάδου να αποφασίζουν για το επάγγελμά μας Οικονομολόγοι ΜΗ Συνάδελφοι, καθώς η σημερινή σύνθεση της Κ.Δ. μας επιτρέπει να την θεωρούμε αναρμόδια να επιφέρει μεταβολές σε κείμενο που επεξεργάσθηκαν μέλη του Ο.Ε.Ε. _ Λογιστές – Φοροτεχνικοί σε συνεργασία με τους Συνδικαλιστικούς τους φορείς (πρέπει να επισημανθεί ότι η σχετική πρόταση του Προέδρου της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τους εκπροσώπους των παρατάξεων του Ο.Ε.Ε. και των Συνδικαλιστικών Ενώσεων).

Το σχέδιο της Επιτροπής θα κατατεθεί προς ενημέρωση και συζήτηση στην 10η Ολομέλεια των Προέδρων των Ενώσεων Μελών της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. που θα γίνει στην Πάτρα στις 30/06/07.
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γενικός Γραμματέας
                
Πανίδης  Αβραάμ                                                       Πατέλης Γ. Νικόλαος
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης