Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φοροελαφρύνσεις... αλλά μετά το 2010

11 Ιούνιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Σχέδιο για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% σε βάθος τετραετίας εκπονεί η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει ως το «καλό χαρτί» της στην προεκλογική περίοδο...
Φοροελαφρύνσεις... αλλά μετά το 2010


Σχέδιο για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% σε βάθος τετραετίας εκπονεί η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να το χρησιμοποιήσει ως το «καλό χαρτί» της στην προεκλογική περίοδο.

Η εισήγηση την οποία εξετάζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προβλέπει επίσης τη μείωση, σε δεύτερη φάση, στο 15% και του φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους στα 14.000 ευρώ, αλλά και πιο ευνοϊκή φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα γίνει μετά το... 2010, καθώς τότε θα ολοκληρωθεί η μείωση των συντελεστών που προβλέπει ο σχετικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2006!..

Στα «κρυφά χαρτιά» της πρότασης είναι η κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών που εξακολουθούν να ισχύουν, παρότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους θεσπίστηκαν και ο εξορθολογισμός των φόρων υπέρ τρίτων ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί περαιτέρω αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σύμφωνα και με τις συστάσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου. Οπως υποστηρίζουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις είναι μονόδρομος για την Ελλάδα εάν θέλει να ανταγωνιστεί με ίδιους όρους τις γειτονικές χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ρουμανία κ.λπ. οι οποίες μείωσαν ή βρίσκονται σε διαδικασία μείωσης των δικών τους φορολογικών συντελεστών ενώ το θέμα μείωσης των συντελεστών για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους απασχολεί και άλλες κυβερνήσεις της Ε.Ε.

Κάλυψη κόστους
Το κόστος από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών θα καλυφθεί από τα αυξημένα εισοδήματα που θα δηλώνονται, την ανάπτυξη και τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν εξ αυτής αλλά και τη διεύρυνση της φορολογική βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με μοχλό το αναβαθμισμένο taxis.

Ως ενισχυτικό για τους πιο πάνω ισχυρισμούς φέρνουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 12,5% οδήγησε σε μείωση της ανεργίας από 14,3% σε 4,6%, ενώ και στη δική μας περίπτωση η σταδιακή μείωση των συντελεστών οδήγησε σε αύξηση των δηλούμενων κερδών κατά 10%.

Μικρομεσαίες
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι συντάκτες της πρότασης για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ετσι προτείνεται η φορολόγηση των καινούργιων προσωπικών εταιρειών (Ο.Ε., Ε.Ε.) με συντελεστή 10% για 3 χρόνια από τη σύστασή τους αντί του 20% που ισχύει σήμερα.

Ανάλογες αποκλίσεις από τα ισχύοντα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εφαρμόζουν και άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε όπως για παράδειγμα η Ιταλία που φορολογεί με συντελεστή 7% και για 3 χρόνια τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο φορολογεί τις μικρομεσαίες με συντελεστές έως και 10%.

Ενδεικτική για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που αποτελεί βασικό συστατικό της πρότασης για μείωση των φορολογικών συντελεστών και την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15% για φυσικά και νομικά πρόσωπα, είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα bonus και την υπεραξία από τα stock options που θα δίνονται, από 1-1-2008, στα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων ενώ σήμερα οι παροχές αυτές είναι αφορολόγητες.

Εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για έσοδα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση stock option που θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ την επόμενη 5ετία, που υπολογίζεται να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Οι σχετικές ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των ειδικών μπόνους και των stock options εξετάζεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και αναμένεται να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

Ποιες αλλαγές σχεδιάζονται

    * Μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% σε βάθος 4ετίας.
    * Μείωση στο 15% του φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα αλλά... αργότερα.
    * Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 14.000 ευρώ για τους μισθωτούς.
    * Ευνοϊκή φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
    * Κατάργηση φοροαπαλλαγών και εξορθολογισμός των φόρων υπέρ τρίτων.
    * Φορολόγηση των bonus και της υπεραξίας από τα stock options που λαμβάνουν τα στελέχη επιχειρήσεων από 1ης/1/2008.
    * Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής όπως κίνητρα για συναλλαγές με τράπεζες κ.ά.
    * Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

Κίνητρα για συναλλαγές μέσω τραπεζών

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και άλλα μέτρα, όπως η χορήγηση κινήτρων για συναλλαγές μέσω τραπεζών καθώς είναι ευκολότερος ο έλεγχός τους. Η επιβολή μικρότερων προστίμων στην περίπτωση που ο επιτηδευματίας δηλώνει αυτοβούλως τις φορολογικές παραβάσεις με την παραλαβή του σημειώματος ελέγχου. Ευνοϊκές ελεγκτικές ρυθμίσεις, όπως υποχρεωτικά στάδια διοικητικής επίλυσης της φορολογικής διαφοράς πριν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια, συμβουλές και μικρά πρόστιμα κατά τα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης (πλην πλαστών στοιχείων κ.λπ.), δυνατότητα επιλογής συμπληρωματικής δήλωσης ή ελέγχου από τους φορολογουμένους των οποίων τα στοιχεία από τις δηλώσεις διασταυρώνει η ΓΓΠΣ αλλά ακόμη και φορολογική ασυλία σε όσους αποκαλύπτουν φαινόμενα διαφθοράς.

Καθιέρωση βαθμών... επικινδυνότητας υποψήφιων φοροφυγάδων, point system ποινών ανά είδος αδικήματος και άνευ συμβιβασμού, καθώς και υψηλότερες ποινές σε περιπτώσεις υποτροπής. Η σταδιακή τοποθέτηση αυτόματων ηλεκτρονικών ταμειακών μηχανών σε όλες τις αντλίες πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης, είτε αυτές βρίσκονται στα πρατήρια καυσίμων είτε σε βυτία μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης στα νοικοκυριά. Η εναρμόνιση του φόρου στους διάφορους τύπους βενζινών (αμόλυβδη, σούπερ αμόλυβδη κ.λπ.) για να μην υπάρχει κίνητρο για νοθεία.
Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης