Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φόρος 40% στα bonus και στα stock options

9 Ιούνιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την φορολόγηση από την 1η Ιανουαρίου 2008 με συντελεστή έως και 40% των ειδικών μπόνους και της υπεραξίας των stock options (διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών), τα οποία σήμερα απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία.
Φόρος 40% στα bonus και στα stock options


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την φορολόγηση από την 1η Ιανουαρίου 2008 με συντελεστή έως και 40% των ειδικών μπόνους και της υπεραξίας των stock options (διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών), τα οποία σήμερα απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία.

Τα stock options είναι μετοχές που προσφέρονται στα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή από αυτή που διαπραγματεύεται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Για την υπεραξία (το κέρδος) που προκύπτει από την πώλησή τους, τα μεγαλοστελέχη δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο δημόσιο.

Οπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών η υπεραξία των stock options αποτελεί εισόδημα δεδομένου ότι πρόκειται για παροχή σε είδος και θα πρέπει να φορολογείται με τις γενικές διατάξεις. Δηλαδή, θα πρέπει τα ποσά αυτά να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με συντελεστή έως και 40%.

Οι επιχειρήσεις επιλέγουν την αφορολόγητη λύση των stock options αφού εξυπηρετεί τόσο τις ίδιες όσο και τα στελέχη τους.

Οι επιχειρήσεις με τη διανομή stock options ασκούν πολιτική παχυλών αμοιβών στα στελέχη τους, χωρίς να επιβαρύνονται με ασφαλιστικές εισφορές και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών ενώ τα μεγαλοστελέχη δεν πληρώνουν κανένα φόρο εισοδήματος για τα κέρδη που αποκομίζουν από την πώληση των stock options. Καταβάλλουν μόνο τον φόρο που επιβάλλεται στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και ανέρχεται στο 1,5%.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα στο εξωτερικό η υπεραξία από τις μετοχές φορολογείται είτε με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος είτε αυτοτελώς.

Νομοσχέδιο
Η φορολόγηση των ειδικών μπόνους και των stock options εξετάζεται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που ήδη έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Το νομοσχέδιο αυτό αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι, και σε κάθε περίπτωση πριν το δεύτερο μεγάλο πακέτο παροχών που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης