Αποτελέσματα live αναζήτησης

Απόφαση-σταθμός για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος

  • Λουξεμβούργο, 05 Ιουνίου 2007: O Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN, το οποίο αποφάσισε την έξοδο την Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δήλωσε ότι πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό για την Ελλάδα διότι στην ουσία δίνεται στη χώρα μια δεύτερη ευκαιρία, στο πλαίσιο....
Απόφαση-σταθμός για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος

Έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος  αποφάσισε το Συμβούλιο ECOFIN


Λουξεμβούργο, 5 Ιουνίου  2007

 
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ecofin, στην οποία αποφασίσθηκε η έξοδος της Ελλάδας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την ακόλουθη παρέμβαση:


«Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης διόρθωσης αλλά και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία. Η διόρθωση ήταν χωρίς προηγούμενο, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006. Η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάπτυξη ήταν 3,7% το 2005 και 4,3% το 2006. Ταυτόχρονα μειώθηκε και η ανεργία.


Η εμπειρία μας είναι ένα παράδειγμα της επιτυχούς εφαρμογής του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το υπερβολικό έλλειμμα διορθώθηκε, η κατάσταση των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων βελτιώθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ισχυρός και η ανεργία μειώθηκε
 

Η προσοχή μας τώρα στρέφεται στην προληπτική πτυχή του Συμφώνου. Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5,5 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Αυτό αντιστοιχεί σε μια προσαρμογή της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ το χρόνο από το 2004.


Για να επιτύχουμε το στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χρειαζόμαστε μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου  0,7-0,8% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2008 έως το 2010, που είναι μικρότερη από τη μισή αυτής που έχουμε πετύχει κατά τα έτη από το 2005 έως το 2007. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός. Έχουμε ήδη ανακοινώσει αυτό το στόχο».


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης