Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΕΦΕ ΠΡΟΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ

  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΦΕ. με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ.Μανούσο Ντουκάκη και με τέσσερις Δικηγόρους από την Επιστημονική Ομάδα της Π.Ε.ΦΕ., επισκέφθηκαν την Ευρωβουλή πριν ένα μήνα περίπου. Σκοπός της επίσκεψής μας αυτής ήταν να έρθουμε σε επαφή....
ΘΕΜΑ : «ΠΕΦΕ ΠΡΟΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ & ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ».
 
ΠΡΟΣ
 
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Υπουργού: 2580/24-4-2007    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Υφυπουργού: 001225/24-4-2007        
Αρ.Πρωτ.Γραφ.Γεν.Γραμματέα: 521/24-4-2007         
ΥΠΟΥΡΓΟ    κ.ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ
ΚΟΙΝ/ΣΗ:   
1)  ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ  & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ.ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ
2)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ  ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ  κ.ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ
3)ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ
4)ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
 
Aθήνα, 24-4-2007
 
Κύριε Υπουργέ,
 
Το Δ.Σ. της Π.Ε.ΦΕ. με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο κ.Μανούσο Ντουκάκη και με τέσσερις Δικηγόρους από την Επιστημονική Ομάδα της Π.Ε.ΦΕ., επισκέφθηκαν την Ευρωβουλή πριν ένα μήνα περίπου.  Σκοπός της  επίσκεψής μας αυτής ήταν να έρθουμε σε επαφή με τους Συναδέλφους Λογιστές – Φοροτέχνες του Βελγίου, τους ορκωτούς, την ομοσπονδία των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επισκεφθούμε  την Ευρωβουλή σε ώρα συνεδρίασης και να έχουμε επαφές  με  Έλληνες Ευρωβουλευτές.
 
Διαπιστώσαμε ότι λειτουργούν στην Ευρωβουλή τέσσερις Διευθύνσεις οι οποίες δέχονται καταγγελίες. Ένας από τους Διευθυντές είναι υπεύθυνος για φορολογικά θέματα. Η διεύθυνση που δέχεται τις φορολογικές καταγγελίες δίνει απαντήσεις  εντός τριών μηνών. Ο τρόπος της φορολογικής καταγγελίας είναι το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας.
 
Η Π.Ε.Φ.Ε. είχε θετικά αποτελέσματα από τις παραπάνω συναντήσεις. Έτσι επισκεφθήκαμε στο Λουξεμβούργο το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Κ.). Είναι το πιο σημαντικό και ουσιαστικό τμήμα  απονομής της υποχρεωτικής φορολογικής Δικαιοσύνης. Οι αποφάσεις του Δ.Ε.Κ. είναι αναγκαστικού Δικαίου για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Δ.Ε.Κ. υπάρχει ο προθάλαμος, δηλαδή  γίνονται οι καταγγελίες και εδώ οι απαντήσεις παρέχονται εντός τριών μηνών. Εάν  η απάντηση δεν είναι ευνοϊκή ο καταγγέλλων  προχωρεί με την Δικαστική οδό. Το κόστος δεν είναι μεγάλο και ο χρόνος που συνήθως ισχύει είναι περίπου δέκα μήνες.
 
Η Π.Ε.Φ.Ε. έχει αποκλειστική συνεργασία με ειδική ομάδα τεχνοκρατών που ειδικεύεται στα θέματα στο ΔΕ.Κ.  Από αυτό το Δικαστήριο πολλές αποφάσεις θα κάνουν πιο προσεκτικό  το Υπουργείο  Οικονομίας και Οικονομικών.
 
Σας γνωρίζουμε ότι το Φ.Π.Α. σε όλη την Ευρώπη παραγράφεται στα 3 ή 5 χρόνια ενώ στην Ελλάδα πηγαίνει στα 17 χρόνια εάν δεν έχεις καταθέσει μια εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α.!!! ΠαρΆ όλο που ο Φ.Π.Α. είναι κοινοτικός φόρος όλοι οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τι θα πει εκκαθαριστική Φ.Π.Α. όπως στην Ελλάδα.
 
Συναντήσαμε πολλούς Δικαστές ως και βοηθούς των Δικαστών οι οποίοι πράγματι είναι επιστήμονες και κινούνται με άλλες δημοκρατικές αρχές. Πήραμε πάρα πολλές αποφάσεις φορολογικές από το Δ.Ε.Κ. και θα σας αναφέρουμε επιγραμματικά δύο.
 
Η απόφαση της υπόθεσης C-426/98/19-3-2002, Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρεται κατά της επιβάρυνσης οι οποίες συνιστούν κρυφούς φόρους κατά τα άρθρα 7 και 10, στοιχείο γ΄ της οδηγίας 69/335.
 
Η προσφυγή αυτή στρέφεται κατά του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων (φόρος 1% επί του κεφαλαίου των εταιρειών) και κατά του Ταμείου Νομικών (φόρος 05% ομοίως). Οι επιβαρύνσεις δεν είναι συμβατές με την κοινοτική οδηγία και η Ελληνική Δημοκρατία έχει πληρώσει πρόστιμα. Εμείς βεβαίως δεν είχαμε  ενημερωθεί μέχρι σήμερα γιΆ αυτήν την απόφαση. Από αύριο θα πληρώνουμε με επιφύλαξη τους φόρους και στην συνέχεια θα καταθέτουμε προσφυγές γιΆ αυτά τα δύο Ταμεία (Ταμείο Πρόνοιας Δικηγόρων και Ταμείο Νομικών).
 
Μετά την απόφαση αυτή θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα Επιμελητήρια γιατί η ίδια απόφαση εγκυμονεί και γιΆ αυτά.
 
Η πρότασή μας είναι τα Επιμελητήρια να παρέχουν έργο πρακτικό όπως:
 
α) κατά την εγγραφή του μέλους  να παραδίδεται ένα βιβλιαράκι με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του νέου μέλους,
 
β) κατά την εγγραφή στο Επιμελητήριο να γίνονται σεμινάρια 20 ωρών χωρίς αμοιβή στα βασικά αντικείμενα (Κ.Β.Σ. – ΕΙΣΟΔΗΜΑ – Φ.Π.Α. κλπ),
 
γ) εντός του έτους για τους παλιούς και νέους να γίνονται τρία διαφορετικά σεμινάρια,
 
δ) να υπάρχει διαρκής υποστήριξη σε εργατικά – συνταξιοδοτικά – φορολογικά κλπ θέματα,
 
ε) σε κάθε φορολογικό έλεγχο η επιχείρηση να ενημερώνει το Επιμελητήριο του για τους φόρους, συντελεστή, κέρδη κλπ και να υπάρχει έτσι ένα αρχείο χρήσιμο για όλα τα μέλη του και
 
στ) γιατί όχι και σε ρόλο σχολιαστή ακόμη και πολιτικού περιεχομένου εάν χρειαστεί.
 
Η δεύτερη είναι η C-262/99/12-7-2001. Επεβλήθησαν πρόστιμα 200 εκατομμυρίων δραχμών από την Εφορία στην Ελλάδα και το Δ.Ε.Κ. τα περιόρισε στα 4 εκατομμύρια δραχμές  με το αιτιολογικό ότι οι πολλαπλοί φόροι δεν συμβιβάζονται με την αρχή της αναλογικότητας, υπάρχει καλή πίστη από τον παραβάτη κατά τον καθορισμό της πράγματι επιβαλλόμενης σΆ αυτόν κυρώσεως δεν έλαβε η Εφορία υπΆ όψιν της την σοβαρότητα της παράβασης, επίσης εάν είναι υπότροπος.
 
Τέλος, το υπερβολικό χρηματικό πρόστιμο συνιστά περιορισμό της ελευθερίας που καθιερώνει η συνθήκη.
 
Με αυτήν την απόφαση του Δ.Ε.Κ. υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα (αντισυνταγματικό) το ποινολόγιο Ν.2523/1997 και όλα τα πρόστιμα που έχει βάλει μέχρι σήμερα το Υπουργείο να βγουν άκυρα.
 
Εμείς η Π.Ε.Φ.Ε.  έχει ανοίξει  μόνιμα γραφεία στις Βρυξέλλες και σας καλούμε όχι μόνο να τα επισκεφθείτε εάν θέλετε αλλά και να τα χρησιμοποιήσετε  για την επίλυση των υποθέσεών σας  με την βοήθεια της Π.Ε.Φ.Ε.  
 
Επίσης  επισκεφθήκαμε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο (Γερμανία). Εδώ τα πράγματα είναι χαλαρά. Τα Δικαστήρια εκεί ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα  αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό κομμάτι την ιδιοκτησία.
 
Για να φθάσεις στα Δικαστήρια πρέπει να εξαντλήσεις όλα τα Ελληνικά Δικαστήρια μέχρι και ΣτΕ. Βέβαια υπάρχουν κάποια τρυκ για πιο σύντομα αλλά θέλει  μεθόδευση.
 
Οι αποφάσεις στο συγκεκριμένο Δικαστήριο χρειάζεται χρόνο από δύο έως  πέντε έτη. Οι αποφάσεις από αυτό το Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτικές για όλες τις χώρες.
 
Στα Επιμελητήρια εμείς προτείνουμε πλήρη συνεργασία και ζητούμε αναλογικά  οικονομική συμμετοχή στις δαπάνες.
 
Η κατάργηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας, της διαφθοράς, της αντισυνταγματικότητας, της επιβίωσης του φορολογουμένου μόνο από τις Βρυξέλλες και από τα Διεθνή Δικαστήρια μπορεί να δημιουργηθεί.
 
Θέλουμε  Κράτος Δικαίου και σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προώθηση  της σύγκλησης της Οικονομίας μας με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.
 
Ελπίζουμε ότι οι σκέψεις αυτές θα φανούν χρήσιμες  και θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού για τα Επιμελητήρια της Ελλάδας και τα οφέλη από την συνεργασία με την Π.Ε.Φ.Ε. για να προχωρήσουμε σε μια κοινή πολιτική ασφάλεια Δικαίου και άμυνας από τις υπερβάσεις της  Διοίκησης.
 
Τα Επιμελητήρια με αυτό τον τρόπο θα έχουν σημαντικές θέσεις, θα επηρεάζουν τις αποφάσεις σε κάθε θέμα και θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της Ελληνικής Νομοθεσίας (φορολογικής – ασφαλιστικής κλπ).
 
Για μας που γνωρίζουμε, η παρουσία των εκπροσώπων του Επιμελητηρίου θεωρείται επιβεβλημένη. Είναι αναμφισβήτητος ως κοινωνικός εταίρος το Επιμελητήριο. Εκτιμούμαι ότι για την ποιότητα, την πληρότητα, τον πλουραλισμό του διαλόγου πάντοτε θα πρέπει να συμμετέχουν τα Επιμελητήρια. Η ευημερία του τόπου η ανάπτυξης της οικονομίας και ο σχεδιασμός για νέες επενδύσεις περνά μόνο μέσα από τα Επιμελητήρια.
 
Η διαφθορά δημιουργείται συνήθως στο δημόσιο.

Την διαφθορά την γεννά η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, η ψήφιση νέων νόμων και εγκυκλίων, η μεγάλη παρουσία του κράτους και η μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων της Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι σκάνδαλο να υποχρεώνει τους επιχειρηματίες η Δημόσια Διοίκηση για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους να πρέπει να χρηματίζουν την Δημόσια Υπηρεσία.
 
Είμαστε στη διάθεσή της και ευελπιστούμε ότι θα κατανοήσετε την σπουδαιότητα των παραπάνω ενεργειών της Π.Ε.Φ.Ε. που έχουν ως σκοπό να βελτιώσουν την φορολογική δικαιοσύνη, την ισότητα, την ισονομία και να βελτιωθούν οι φορολογικοί Νόμοι στην Ελλάδα.
 
 
 


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης