Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ασυλία σε όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς - Συνυπευθυνότητα λογιστών

20 Μάιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Ασυλία σε όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς Αν δεν γίνουν σύντομα εκλογές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο με πολύ αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος...
Ασυλία σε όσους καταγγέλλουν επίορκους εφοριακούς
Αν δεν γίνουν σύντομα εκλογές, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο με πολύ αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

Αρθρο του Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΥ στο Βήμα Της Κυριακής

Αυστηρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στα πρότυπα των αμερικανικών αρχών, τα οποία έχουν στόχο τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκρύπτουν συστηματικά ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, τους λογιστές τους, αλλά και τους επίορκους υπαλλήλους των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα συσταθεί η Εθνική Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην οποία θα συμμετέχουν εργοδοτικοί φορείς και κοινωνικοί εταίροι και θα προτείνονται μέτρα άμεσης εφαρμογής. Ολα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι δεν θα διενεργηθούν σύντομα εκλογές όπως πιθανολογείται. Από την άλλη αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά οι ποινές που επιβάλλει σήμερα η Εφορία στους φοροφυγάδες και στους λαθρέμπορους. Οι ποινές θα είναι ακόμη πιο αυστηρές, ενώ αναμένεται να αλλάξουν τα όρια πάνω από τα οποία θεωρείται πλημμέλημα ή κακούργημα μια φορολογική παράβαση.


Είναι τόσο μεγάλη η τρύπα του προϋπολογισμού ώστε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης προσπαθεί να βρει με όλους τους δυνατούς τρόπους που θα την περιορίσουν

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που μελετούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες έχουν αναλάβει την κατάρτιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου είναι η παροχή φορολογικής «ασυλίας» στους επιτηδευματίες που καταγγέλλουν εφοριακούς, τελωνειακούς, ελεγκτές κλπ. για περιπτώσεις εκβιασμών με σκοπό τον χρηματισμό. Με τον όρο «φορολογική ασυλία» εννοείται ότι για όσους καταγγείλουν τους εκβιαστές τους οι φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβάλει τα προηγούμενα χρόνια θα θεωρούνται ειλικρινείς και δεν θα ελέγχονται. Για μελλοντικές χρήσεις στο υπουργείο Οικονομικών δεν κάνουν ούτε συζήτηση καθώς μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε αύξηση της φοροδιαφυγής.

Στο νομοσχέδιο προτείνεται να περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα θεσμοθετείται ειδικό πρόγραμμα «προστασίας μαρτύρων» κατά τα αμερικανικά πρότυπα προκειμένου οι καταγγέλλοντες να μη βρεθούν στη «δίνη του εφοριακού κυκλώνα». Η φορολογική ασυλία θα αφορά τις τρεις προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις καθώς και αυτή που θα αφορά η περίπτωση του εκβιασμού.

* Δέσμευση των καταθέσεων

Επίσης, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου δέσμευσης του 50% των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρηματιών όταν αυτοί δεν έχουν αποδώσει συνολικά στο Δημόσιο ποσό πάνω από 150.000 ευρώ από ΦΠΑ, παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους, τέλη και εισφορές. Το μέτρο αυτό, αν και έχει θεσπισθεί με τον Νόμο 2523 από το 1997, εν τούτοις ως σήμερα σε λίγες μόνο περιπτώσεις έτυχε εφαρμογής. Οπως ορίζει ο νόμος, στις περιπτώσεις αυτές αναστέλλεται έναντι του Δημοσίου και το απόρρητο των καταθέσεων, των λογαριασμών, των κοινών λογαριασμών, των πάσης φύσεως επενδυτικών λογαριασμών, των συμβάσεων και πράξεων επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων και του περιεχομένου των θυρίδων του φορολογουμένου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα και δεσμεύεται το 50% αυτών. Οι δεσμεύσεις αυτές, όμως, δεν εφαρμόζονται για ποσά μισθών και συντάξεων που κατατίθενται στους οικείους λογαριασμούς φυσικών προσώπων.

Ενα ακόμη μέτρο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών να «βγάλει από τη ναφθαλίνη» και να το θέσει σε πλήρη εφαρμογή είναι αυτό τής αναστολής λειτουργίας ως και έναν μήνα καταστημάτων (εμπορικών, κέντρων διασκέδασης κτλ.) σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν εκδίδουν συστηματικά αποδείξεις λιανικών πωλήσεων. Το μέτρο αυτό που έχει επίσης θεσπισθεί το 1997, τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει λόγω των αντιδράσεων αλλά και των προβλημάτων που δημιουργούσε στις επιχειρήσεις και κατ επέκταση στους εργαζομένους που απασχολούνταν σε αυτές. Οπως, όμως, αναφέρει στο «Βήμα» παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται και όσοι δεν επιθυμούν να δουν τις επιχειρήσεις με λουκέτο να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν».

* Συνυπεύθυνοι οι λογιστές

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων για την περιστολή τής φοροδιαφυγής έχει κατατεθεί πρόταση η οποία συζητείται λόγω της ιδιομορφίας και σύμφωνα με την οποία σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής επιχειρήσεων και επαγγελματιών θα καθίστανται ηθικοί αυτουργοί ή συνεργοί οι λογιστές και μάλιστα θα κινδυνεύουν όχι μόνο με διοικητικές κυρώσεις όπως ισχύει σήμερα αλλά και με ποινικές.

Με βάση τα ισχύοντα οι λογιστές - φοροτέχνες υποχρεούνται να υπογράφουν τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων και σε περίπτωση που διαπιστωθεί φοροδιαφυγή θεωρούνται συνυπεύθυνοι και τους επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Ποινικές κυρώσεις ασκούνται σήμερα μόνο στους φορείς των επιχειρήσεων, δηλαδή στους διαχειριστές, διευθύνοντες συμβούλους ή ακόμη και στους ίδιους τους επιτηδευματίες σε περίπτωση ατομικής επιχείρησης. Σήμερα για πλημμέλημα παραπέμπονται τα παραπάνω πρόσωπα σε περίπτωση που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αν το ποσό είναι από 3.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ, και για κακούργημα αν το ποσό ξεπερνά τις 75.000 ευρώ. Σε περίπτωση πλαστών και εικονικών τιμολογίων για κακούργημα παραπέμπεται κάποιος όταν η συνολική αξία τους υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα όρια αυτά αναμένεται να αναπροσαρμοσθούν προς τα κάτω και τα ίδια ποσά να αφορούν τις ποινικές κυρώσεις για τους λογιστές.

Ποιες αποδείξεις επανέρχονται

Mε το νεο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τους φοροφυγάδες, ενώ μελετώνται να δοθούν κίνητρα προς τους πολίτες προκειμένου να ζητούν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να επανέλθει μερικώς το μέτρο της «έκπτωσης με αποδείξεις» από το εισόδημα των φορολογουμένων σε περίπτωση που αυτές αφορούν οικιακές επισκευές και πραγματοποιούνται από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. Παράλληλα, έκπτωση είναι πιθανόν να απολαμβάνουν και όλοι όσοι εμφανίζουν αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να θεσπίσει κίνητρα προκειμένου οι νέοι να ζητούν αποδείξεις όταν συχνάζουν σε καφετέριες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης αλλά και σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Μια σκέψη είναι η συγκέντρωση των αποδείξεων να μη μεταφράζεται σε έκπτωση φόρου αλλά σε έκπτωση του ποσού των αγορών, π.χ. βιβλίων, συνδρομής Internet, αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.ο.κ.


Πηγή Το Βήμα Της Κυριακής


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης