Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα φορολογικά μέτρα και κοινωνικό «πακέτο»

18 Μάιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ πλαίσιο για την απόρριψη των βιβλίων των επιχειρήσεων και επαναφορά εν μέρει των εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα περιέχει και διαφημιστική καμπάνια.....
Νέα φορολογικά μέτρα και κοινωνικό «πακέτο»

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟ πλαίσιο για την απόρριψη των βιβλίων των επιχειρήσεων και επαναφορά εν μέρει των εκπτώσεων φόρου με αποδείξεις περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα περιέχει και διαφημιστική καμπάνια.

Αλογοσκούφης: Τώρα πια πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για φοροδιαφυγή.
Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη στη ΝΕΤ, στην οποία ταυτόχρονα παρουσιάζει και το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης, για τη στήριξη των φτωχών και των τριτέκνων οικογενειών.

Αναφερόμενος στα φορολογικά βιβλία των επιχειρήσεων ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι ήδη έχουμε πάρει μέτρα για να μην υπάρχει αυτό το ισχυρό κίνητρο για συναλλαγή. «Ήδη έχουμε πρώτα απ όλα αντικειμενικοποιήσει πάρα πολλές από τις δαπάνες των επιχειρήσεων οι οποίες είναι πια καταγεγραμμένες».

Παράλληλα αναφέρει ότι έχει μειωθεί το ποσό που πρέπει να καταβάλλει κάποιος για να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια και σκεφτόμαστε να πάμε σε άλλα μέτρα, όπως είναι να δυσκολέψουμε την πλήρη απόρριψη των βιβλίων, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί η πλήρης απόρριψη των βιβλίων ως ένας τρόπος για να εκβιάσεις τον φορολογούμενο.

Στο πακέτο των μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι θα επανέλθουν σε ένα βαθμό οι αποδείξεις.

Μείωση συντελεστών

Λέει συγκεκριμένα ότι στα τελευταία τρία χρόνια δώσαμε πολύ μεγάλη έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. «Για τις επιχειρήσεις από το 35 μειώθηκαν στο 25%, για τους μικρούς από το 25 στο 20% για τα φυσικά πρόσωπα έχει πέσει, τώρα πια πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για φοροδιαφυγή».

Προσθέτει ότι «θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή χρησιμοποιώντας πολύ περισσότερα από ό,τι στο παρελθόν και στα κίνητρα και για συγκεκριμένες κατηγορίες να ζητούν οι φορολογούμενοι απόδειξη, αλλά και να αλλάξουμε λίγο τη νοοτροπία».

Οικιακές συσκευές

Εξηγεί ότι ήδη καθιερώθηκε κίνητρο ότι εάν έχεις αποδείξεις για οικιακές επισκευές, υπάρχει έκπτωση 40% από τη φορολογία. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και νομίζω πολύ ισχυρό κίνητρο για να ζητήσεις απόδειξη. Διότι έχουμε υπολογίσει έτσι ότι δεν τον συμφέρει αυτόν να σου πει με απόδειξη τόσο, χωρίς απόδειξη τόσο.

Σκεφτόμαστε να το κάνουμε αυτό και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως για τα συνεργεία αυτοκινήτων». Δηλαδή η επαναφορά των αποδείξεων θα γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, για τους οποίους το υπουργείο Οικονομικών έχει βάσιμες υπόνοιες ότι φοροδιαφεύγουν.

«Πάμε εκεί που θα είναι αποτελεσματικό. Αλλά δεν μπορεί όταν αγοράζεις ένα καφέ να σου δίνω κίνητρο να ζητάς απόδειξη. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να ζητήσεις απόδειξη», τονίζει ο υπουργός Οικονομίας.

Το κοινωνικό πακέτο

Εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών, με τις πολύτεκνες από το 2008, αλλά και ενίσχυση των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού με εισόδημα έως 5.000 ευρώ, προβλέπει το άμεσο πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά στις τρίτεκνες οικογένειες, ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι μέσα στην τετραετία αυτή «θα καθιερωθεί το πολυτεκνικό επίδομα για το τρίτο παιδί».

Σε διευκρινιστική ερώτηση για τον ακριβή χρόνο παροχής του επιδόματος στις τρίτεκνες οικογένειες, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι εννοεί την τρέχουσα τετραετία (που λήγει τον Μάρτιο του 2008) και το μέτρο θα προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2008.

Σημειώνει ακόμα ότι έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα και θεσμικά πράγματα για τις τρίτεκνες οικογένειες και το βασικό τώρα που μένει να γίνει είναι το επίδομα το πολυτεκνικό για το 3ο παιδί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το προχωρήσει αυτό. Διευκρινίζει επίσης ότι θα πρόκειται για το επίδομα που παίρνουν σήμερα οι πολύτεκνες οικογένειες για το τέταρτο παιδί.

Σε ό,τι αφορά στη λήψη γενικότερων μέτρων για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι «εξετάζονται διάφορα πολυτεκνικά επιπλέον επιδόματα, πώς θα τα επεκτείνουμε και στους τρίτεκνους.

Τα μέτρα κατά της φτώχειας περιλαμβάνουν δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά σε όσους έχουν εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ, και το δεύτερο τους χαμηλοσυνταξιούχους, που λαμβάνουν σήμερα το ΕΚΑΣ και το οποίο θα ενσωματωθεί στην κατώτερη εθνική σύνταξη».

Τα κριτήρια για το επίδομα φτώχειας, διευκρινίζει ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι εισόδημα 5.000 ευρώ το χρόνο, αλλά και σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, όπως αν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες, εργασιακά (άνεργος).

Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται από το Εθνικό Ταμείο για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας, που θα συσταθεί σε δύο μήνες και θα προικοδοτείται από τον προϋπολογισμό.

Επισημάνσεις

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ανέφερε ότι:

* Αν αποφασίσει η κυβέρνηση για γενικότερους λόγους εκλογές τον Ιούνιο, μπορεί ο υπουργός Οικονομίας να πει όχι δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε εκλογές;

* Το μεγάλο έργο στην οικονομία έχει ολοκληρωθεί.

* Όλοι οι μαθητές θα παρακολουθούν πολύ μεγάλο μέρος του μαθήματός την ημέρα της διδασκαλίας με φορητό υπολογιστή (λαπ-τοπ) μέσω internet.

* Στην πολιτική είσαι μόνος σου. Κακά τα ψέματα. «Η αλληλεγγύη μεταξύ των υπουργών είναι περιορισμένη και πολλές φορές οι υπουργοί χρησιμοποιούν μια δύσκολη περίοδο που περνάει ένας συνάδελφός τους, όχι για να τον βοηθήσουν, αλλά για να τον υπονομεύσουν».

Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης