Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λίστα στις Εφορίες με 600.000 οφειλέτες

14 Μάιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Κατακόρυφη πτώση πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς οι εφορίες αντιμετωπίζουν με υπερβάλλουσα ανοχή τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ την ίδια στιγμή πιέζουν ασφυκτικά τους μικρούς οφειλέτες....
Λίστα στις Εφορίες με 600.000 οφειλέτες


Κατακόρυφη πτώση πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς οι εφορίες αντιμετωπίζουν με υπερβάλλουσα ανοχή τους μεγαλοοφειλέτες, ενώ την ίδια στιγμή πιέζουν ασφυκτικά τους μικρούς οφειλέτες.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φθάσει καταγγελίες συνδικαλιστών για αδράνεια του εισπρακτικού μηχανισμού να λάβει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από μεγαλοοφειλέτες.

Σύμφωνα με τις αναλυτικές καταστάσεις που τηρούνται στην αρμόδια Διεύθυνση (Δ16) του υπουργείου Οικονομικών οι οφειλέτες του δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν τα 600.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα ενώ τα επιδεκτικά είσπραξης χρέη υπολογίζονται σε 8,5 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, με τη χαλαρότητα που επιδεικνύουν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών από μεγαλοοφειλέτες ο κλοιός γύρω από τους μικροοφειλέτες γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικός.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται ότι η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τους οφειλέτες και τις κατασχέσεις συντάξεων του Δημοσίου (ΔΟΥ, ΓΓΠΣ, Δημόσιο) θα γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, τονίζεται ότι «οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν επιβληθεί σε βάρος συνταξιούχων, θα προωθούνται πλέον στις ΔΟΥ ηλεκτρονικά από την ΓΓΠΣ για τις μηχανογραφημένες ΔΟΥ και χειρόγραφα/ταχυδρομικά για τις μη μηχανογραφημένες ΔΟΥ».

Στην κατεύθυνση αυτή καθημερινά τα ειδικά γραφεία ληξιπροθέσμων χρεών που λειτουργούν στις εφορίες αποστέλλουν σε μικρο-oφειλέτες εκατοντάδες ειδοποιητήρια- προσκλήσεις για ρύθμιση των χρεών τους. Σε όσους δεν ανταποκρίνονται λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι η κατάσχεση μισθών και άλλων εισοδημάτων καθώς και η δέσμευση για πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη.

Στην ερώτηση για το διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των μικρών και μεγάλων οφειλετών του δημοσίου αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά, αλλά ασφαλώς δεν είναι το ίδιο εύκολο να εισπραχτεί μια μεγάλη οφειλή όσο είναι εύκολο να εισπραχτούν οι μικρές οφειλές...

Βεβαίωση φόρων
Ταυτόχρονα, καθίζηση εμφανίζουν και οι βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων και προστίμων στους ελέγχους των μεγάλων επιχειρήσεων που διενεργούν τα Ελεγκτικά Κέντρα. Συγκεκριμένα, οι βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων στο δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου ανήλθαν στο ποσό των 493,7 εκατ. ευρώ έναντι 1.064 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η καθίζηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα και των βεβαιώσεων από ελέγχους αποδίδεται στις οδηγίες που έχουν δοθεί από τους γαλάζιους προϊσταμένους των ελεγκτικών μηχανισμών για ελαστική αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων και δεν οφείλεται όπως θέλει να το εμφανίζει το υπουργείο στην ανεπάρκεια των υπαλλήλων.

Συνδυασμένες διασταυρώσεις για αύξηση των εσόδων

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι εισπράξεις του δημοσίου το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει εκτεταμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά στοιχεία που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμη και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να αποκαλυφθούν εστίες φοροδιαφυγής.

Για πρώτη φορά, θα γίνουν συνδυασμένες διασταυρώσεις στα φορολογικά έντυπα. Δηλαδή, θα συσχετιστούν τα στοιχεία (εισοδήματα, δαπάνες, ζημίες, καθαρά κέρδη) που δηλώνει για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας στις δηλώσεις ΦΠΑ, στα έντυπα Ε1 και Ε3 της φορολογικής δήλωσης και στη συγκεντρωτική κατάσταση πελατών.

Όπως δηλώνει στην «Η» ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος με την αναβάθμιση του Taxis το υπουργείο αποκτάει τη δυνατότητα να κάνει συνδυασμένες διασταυρώσεις για την μη απόδοση ΦΠΑ και την αποκάλυψη εστιών φοροδιαφυγής, αξιοποιώντας τις δηλώσεις ΦΠΑ, το έντυπο Ε3 και τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών.

Στο «μικροσκόπιο» θα μπουν όλα τα φορολογικά στοιχεία που διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή η ΓΓΠΣ. Για παράδειγμα τα στοιχεία των τιμολογίων που εμφανίζουν οι επιτηδευματίες στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών θα συσχετίζονται με τα έσοδα και τις δαπάνες που αναγράφουν οι ίδιοι στο έντυπο Ε3, αλλά και τα καθαρά κέρδη που δηλώνονται στα έντυπα Ε1. Επίσης, τα ποσά θα συσχετίζονται με τις δηλώσεις ΦΠΑ, προκειμένου να εντοπιστούν εστίες φοροδιαφυγής και από τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Ελεγχοι
Συγκεκριμένα θα διασταυρωθούν:
# Τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιτηδευματίες στο έντυπο Ε3. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος θα επικεντρωθεί στα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες, τις αγορές, τα ακαθάριστα έσοδα και τις ζημίες.
# Η επιχειρηματική αμοιβή από συμμετοχή σε ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες.
# Οι επιχειρήσεις που νοικιάζουν ακίνητα σε άλλες εταιρείες, κοινοπραξίες ή τράπεζες.
# Οι επιχειρήσεις με χαμηλό εισόδημα σε σχέση με τις δηλωθείσες εισαγωγές και εξαγωγές.
# Οι περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ, με στόχο επιτηδευματίες με υστέρηση απόδοσης φόρου από περιοδική δήλωση, μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα, παραβάσεις Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ή ΦΠΑ, συχνές μεταβολές δραστηριοτήτων και ύψους κερδών.
# Η «αφύσικη» απόκλιση εσόδων κατά τα τελευταία χρόνια (διασταυρώσεις στοιχείων Ε1 και Ε3 τελευταίων ετών), αλλά και διασταύρωση ακόμα και με εκθέσεις ελέγχου φοροελεγκτικών υπηρεσιών για εντοπισμό επιτηδευματιών με κατασχέσεις βιβλίων -στοιχείων, πλαστών ή εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων, εμπλοκή σε κυκλώματα φοροδιαφυγής.
# Οι αγορές και πωλήσεις βάσει συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών -προμηθευτών, με έμφαση σε όσους εμφανίζουν υψηλούς τζίρους ή μικρό κύκλο εργασιών. Βάρος θα δοθεί και στον εντοπισμό φορολογούμενων με συναλλαγές χαμηλότερες των 300 ευρώ, που δεν θα υποβάλουν συγκεντρωτική αν και έχουν υποχρέωση.

Σε επόμενη φάση, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομίας θα προγραμματίζουν στοχευμένους ελέγχους στις επιχειρήσεις για τις οποίες προκύπτουν επιβαρυντικά στοιχεία από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Ο ελεγκτής δεν θα πηγαίνει στην επιχείρηση στα «τυφλά», αλλά θα ζητάει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν από τα ευρήματα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Καθίζηση στις εισπράξεις από οφειλές

1: Οι βεβαιώσεις πρόσθετων φόρων στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ανήλθαν σε 493,7 εκατ. ευρώ, έναντι 1.064 εκατ. ευρώ πέρυσι.

2: Η καθίζηση των εισπράξεων από ληξιπρόθεσμα χρέη αποδίδεται στις οδηγίες που έχουν δοθεί στους εφοριακούς για ελαστική αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών φορολογουμένων.

3: Για την ενίσχυση των εισπράξεων το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει εκτεταμένες διασταυρώσεις για να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα και να αποκαλυφθούν εστίες φοροδιαφυγής.

4: Οι οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν τα 600.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

5: Τα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

6: Οι εφορίες αποστέλλουν σε μικροφειλέτες ειδοποιητήρια για ρύθμιση χρεών. Σε όσους δεν ανταποκρίνονται παίρνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι κατάσχεση μισθών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης