Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέος τουριστικός χάρτης

4 Μάιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
  • Περιορισμούς στην εκτός σχεδίου ανάπτυξη νέων καταλυμάτων, ειδικά των «μικρών», προβλέπει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση. Στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές (Μύκονο, Θήρα, Πάρο, Βόρεια Ρόδο, Κω, Κασσάνδρα Χαλκιδικής,..
Νέος τουριστικός χάρτης

Περιορισμούς στην εκτός σχεδίου ανάπτυξη νέων καταλυμάτων, ειδικά των «μικρών», προβλέπει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που παρουσίασε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση. Στις αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές (Μύκονο, Θήρα, Πάρο, Βόρεια Ρόδο, Κω, Κασσάνδρα Χαλκιδικής, περιοχές της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Νότιας Ζακύνθου, του Νότιου Πηλίου κ.λπ.) αλλά και σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη, τίθεται όριο αρτιότητας τα 15 στρέμματα.

Ουσιαστικά μπαίνει φραγμός στην περαιτέρω ανάπτυξη μικρών συγκροτημάτων και ενισχύεται η δημιουργία μεγάλων μονάδων 4 και 5 αστέρων. Στα υπόλοιπα νησιά Αιγαίου και Ιονίου το όριο αρτιότητας πέφτει στα 8 στρέμμ. και το σχέδιο προσανατολίζεται στην ανάπτυξη νέων καταλυμάτων κατηγορίας 3 αστέρων και πάνω.

Το ίδιο και στα χιονοδρομικά κέντρα Χελμού, Παρνασσού, Τυμφρηστού και Βερμίου, καθώς και των οικισμών που τα περιβάλλουν εκτός από τους ήδη αναπτυγμένους πυρήνες που εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία. Στα 8 στρέμματα τίθεται και το όριο αρτιότητας στις περιοχές εναλλακτικού τουρισμού (ενδοχώρα Κρήτης, ορεινή Πελοπόννησος, ορεινή Ρούμελη, Πίνδος, Ολυμπος-Κίσαβος, Βέρμιο-Βόρρας, Καστοριά-Πρέσπες, Δαδιά-Σουφλί, Κερκίνη) όπου επιπλέον περιορίζονται οι τουριστικές επενδύσεις εντός των οικισμών ή σε ζώνη 500 μ. πέριξ αυτού, όταν διαπιστώνεται σχετικός κορεσμός.

Το όριο αρτιότητας πέφτει στα 4 στρεμμ. για περιοχές όπου είναι κυρίαρχη άλλη από τον τουρισμό χρήση και ειδικά για τα Πομακοχώρια, την Ελατιά Ροδόπης και τα ¶γραφα-Ασπροπόταμος.

Σε κάθε περίπτωση η μέγιστη πυκνότητα ορίζεται σε 6 κλίνες/στρέμμα. Ακόμα, στα μικρής έκτασης νησιά επιτρέπονται μόνο μικρές μονάδες έως 100 κλινών εντός ορίων οικισμών. Οι νέες κλίνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν ετησίως το 5% των υφιστάμενων στην αρχή του έτους με ελάχιστο όριο τις 30 κλίνες. Σε Θήρα, Λέσβο, Σύρο, Μύκονο, Κω και Πάρο επιτρέπονται νέες εντός ορίων οικισμών μονάδες έως 100 κλίνες. Κανένας περιορισμός σε Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδο. Σε όλα τα νησιά, πλην αυτών με μικρή έκταση, ορίζεται ζώνη 200 μ. από τον αιγιαλό όπου απαγορεύεται κάθε άλλη, πλην τουριστικής, δραστηριότητα.

Για το σύνολο του παράκτιου χώρου και τα νησιά απαγορεύεται κάθε δόμηση σε απόσταση 50 -100 μ. από τον αιγιαλό ανάλογα με το υψόμετρο. Πολύ σημαντικό είναι ότι προτείνεται η αξιοποίηση έως και 2% της έκτασης βραχονησίδων και ακατοίκητων νησιών που δεν διαθέτουν φυσικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν την απόλυτη προστασία τους. Προτείνεται ακόμα η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Ιωαννίνων, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Ζάκυνθο και στους Νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Χαλκιδικής και μόνο έπειτα από την εξασφάλιση των αναγκών σε νερό της περιοχής.

Ως ένα «κείμενο καλλιέργειας προσδοκιών για εκλογική χρήση και κατανάλωση» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου, το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό που παρουσίασε ο Γιώργος Σουφλιάς.


Τι προτείνεται για τα όρια αρτιότητας

Ανεπτυγμένες περιοχές
Οριο αρτιότητας τα 15 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 6 κλίνες ανά στρέμμα για δόμηση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών.

Αναπτυσσόμενες περιοχές
Οριο αρτιότητας τα 8 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 6 κλίνες ανά στρέμμα για δόμηση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών.

Εναλλακτικές μορφές
Οριο αρτιότητας τα 4 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 6 κλίνες ανά στρέμμα για δόμηση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών.

Μητροπολιτικές περιοχές
Οριο αρτιότητας τα 15 στρέμματα με μέγιστη πυκνότητα 6 κλίνες ανά στρέμμα για δόμηση εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών.

Νησιά - Παράκτιες περιοχές
Ορίζονται τα 50 μέτρα ως ελάχιστη απόσταση των κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού.

Σύνθετες τουριστικές υποδομές
Οριο αρτιότητας τα 150 στρέμματα. Το ποσοστό των κατοικιών μπορεί να φτάσει το 30% από το οποίο μέχρι το 70% μπορεί να πουληθεί. Οι ρυθμίσεις ισχύουν και για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Πράσινο φως για δημιουργία παραθεριστικών χωριών
Κίνητρα για ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας

Ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες επενδύσεις σε condo hotels στην Ελλάδα, δηλαδή για τη συνδυασμένη ανάπτυξη ξενοδοχειακών συγκροτημάτων υψηλών προδιαγραφών και πολυτελών κατοικιών προς πώληση, με σημαντικά πολεοδομικά -κυρίως- κίνητρα, μέσα από το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Γ. Σουφλιάς.

Πρόκειται για την υιοθέτηση ενός μοντέλου που έχει αναπτυχθεί έντονα στο εξωτερικό και ειδικά στις άλλες μεσογειακές χώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από Βορειοευρωπαίους. Οπως μάλιστα τόνισε ο υπουργός, υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατ. Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα ενώ στην Ισπανία, από τους περίπου 55 εκατ. τουρίστες, που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα, τα 37 εκατ. έχουν αγοράσει κατοικία εκεί. Με απλά λόγια, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής «τουριστικών χωριών» στα οποία θα περιλαμβάνεται ξενοδοχειακή μονάδα πολλών αστέρων διαφόρων μορφών/τύπου, τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων, διάφορες εγκαταστάσεις όπως συνεδριακό κέντρο, γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας, spa κ.λπ., αλλά και σπίτια τα οποία θα μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες για σταθερό παραθερισμό.

Το διάστημα όπου δεν θα χρησιμοποιούνται οι κατοικίες από τους ιδιοκτήτες τους, θα τις εκμεταλλεύεται ο επενδυτής. Οι κατοικίες αυτές θα κατασκευάζονται με συντελεστή δόμησης όμοιο με αυτόν του ξενοδοχείου και δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 30% της συνολικής έκτασης. Το ποσοστό των κατοικιών του «τουριστικού χωριού», που θα μπορούν να μεταβιβαστούν, δεν μπορεί να ξεπερνά το 70%.

Ρυθμίσεις
Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύουν και για υφιστάμενες τουριστικές εγκαταστάσεις που έχουν ενεργοποιηθεί πολεοδομικά με προγενέστερα καθεστώτα δόμησης. Προβλέπεται ότι η δημιουργία τέτοιων condo hotels σε εκτός σχεδίου περιοχές, θα μπορεί να γίνεται μόνο σε εκτάσεις μεγαλύτερες των 150 στρεμμάτων.

Η ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων θα προσανατολιστεί κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με το πλαίσιο, στις παράκτιες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της Ρόδου, της ανατολικής και νοτιανατολικής Κρήτης, τις δυτικές ακτές της Ζακύνθου και την ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου.

Τέτοιου είδους επενδύσεις μπορούν να γίνουν και σε άλλες περιοχές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η παράλληλη ανάδειξη στοιχείων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η ενσωμάτωση στοιχείων τοπικής αρχιτεκτονικής και η υιοθέτηση σύγχρονων προτύπων περιβαλλοντικής διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας, και υδάτινων πόρων.

Ρύθμιση για τα αυθαίρετα μετά τις εκλογές

Στην ατζέντα των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης μπαίνει το θέμα των αυθαιρέτων. Οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με την επίλυση του θέματος μετατίθεται για μετά τις εκλογές. Αυτό είπε χθες ο Γιώργος Σουφλιάς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η παρουσίαση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων ανοίγει τον δρόμο και για την επίλυση των χρόνιων πολεοδομικών προβλημάτων. «Θα κάνω το αντίθετο από αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι» είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και συμπλήρωσε: «Δεν θα δώσω λύση για τα αυθαίρετα προ των εκλογών. Αυτά θα τα δούμε μετά».

Οι βασικοί στόχοι του χωροταξικού


Η περιβαλλοντική αναβάθμιση περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος και η προώθηση της αειφόρου και ισόρροπης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις φυσικές, πολιτιστικές, οικονομικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Η θεαματική, χρονική και χωρική διεύρυνση της τουριστικής δραστηριότητας με πολιτικές που εμπλουτίζουν το προϊόν και ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τη συγκέντρωση επενδύσεων.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την προσαρμογή του σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές.
Η προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσα από τη δημιουργία σταθερού πλαισίου κανόνων που αφορούν στη χωροθέτηση επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τη δημιουργία συνθηκών για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.
Η διάχυση των αποτελεσμάτων του τουρισμού στους υπολοίπους τομείς της οικονομίας, με πολιτικές οι οποίες ενισχύουν τη διασύνδεσή τους.
Η βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος της τουριστικής δραστηριότητας και του βαθμού απόδοσής της.
Η παροχή των αναγκαίων κατευθύνσεων προς τα υποκείμενα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού για την προώθηση της ανάπτυξης στο πλαίσιο της αειφόρου, ισόρροπης, συνεκτικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης του χώρου.
Σε ποιες περιοχές επιτρέπεται η σύνθετη τουριστική ανάπτυξη


Παράκτιες περιοχές Δυτικής Πελοποννήσου
Παράκτιες περιοχές Αιτωλοακαρνανίας
Παράκτιες περιοχές Ηπείρου
Παράκτιες περιοχές Αν. Μακεδονίας - Θράκης
Παράκτιες περιοχές Ανατολικής και ΝΑ Κρήτης
Παράκτιες περιοχές Νότιας Ρόδου
Δυτικές ακτές Ζακύνθου
Ευρύτερη περιοχή πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης