Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο στόχαστρο οι ημιυπαίθριοι χώροι

30 Απρίλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Στο μάτι του κυκλώνα τίθενται οι ημιυπαίθριοι χώροι... ελληνικού τύπου, με την εφορία να ξεκινά αυτοψίες σε διαμερίσματα, μεζονέτες, μονοκατοικίες, γραφεία και καταστήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ακριβώς εάν οι χώροι αυτοί έχουν μετατραπεί παρανόμως σε χώρους κύριας χρήσης. Εφόσον κατά τον έλεγχο προκύψει αλλαγή της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου, τότε, πέραν του οφειλόμενου κύριου φόρου που αναλογεί στην επιφάνεια του ημιυπαίθριου χώρου, θα επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος ανακρίβειας
Στο μάτι του κυκλώνα τίθενται οι ημιυπαίθριοι χώροι... ελληνικού τύπου, με την εφορία να ξεκινά αυτοψίες σε διαμερίσματα, μεζονέτες, μονοκατοικίες, γραφεία και καταστήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί ακριβώς εάν οι χώροι αυτοί έχουν μετατραπεί παρανόμως σε χώρους κύριας χρήσης. Εφόσον κατά τον έλεγχο προκύψει αλλαγή της πραγματικής κατάστασης του ακινήτου, τότε, πέραν του οφειλόμενου κύριου φόρου που αναλογεί στην επιφάνεια του ημιυπαίθριου χώρου, θα επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος ανακρίβειας
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις οδηγίες του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα, θα αφορούν σε πρώτη φάση τα νεόδμητα ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί το τελευταίο τρίμηνο (εν όψει της αύξησης των αντικειμενικών αξιών από 1ης Μαΐου 2007) αλλά και σε αυτά που θα αγοραστούν ή θα μεταβιβαστούν με γονική παροχή το προσεχές διάστημα, καθώς προσδοκάται νέο κύμα μεταβιβάσεων μετά την εφαρμογή των νέων αφορολόγητων ορίων.


Πρόκειται για ενεργοποίηση σχετικής εγκυκλίου που είχε πρωτοεκδοθεί πριν από περίπου δύο χρόνια από τον τότε υφυπουργό κ. Α. Ρεγκούζα, ο οποίος καλούσε τις φορολογικές αρχές να προχωρούν σε αυτοψία των οικοδομών εντός περίπου δύο μηνών από την υποβολή της σχετικής δήλωσης μεταβίβασης, προκειμένου να διαπιστώνεται η πραγματική κατάσταση του ακινήτου. Καλούσε δε τους εμπλεκόμενους να συμπεριλάβουν τους ημιυπαίθριους χώρους στη συνολική έκταση του ακινήτου, προκειμένου να νομιμοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές με το ανάλογο πρόστιμο. Μέτρο το οποίο είχε προκαλέσει τότε ένα πραγματικό αλαλούμ στην κτηματαγορά, καθώς σε αντίθεση με το υπουργείο Οικονομίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστήριζε ότι ακόμη και να πληρώσεις την εφορία δεν νομιμοποιείς τον χώρο πολεοδομικά. Η διάσταση μεταξύ των δύο υπουργείων παραμένει μέχρι σήμερα, δημιουργώντας ένα πραγματικό νομικό κενό στην επίλυση του θέματος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ούτως εχόντων των πραγμάτων ακόμη και η ΠΟΜΙΔΑ κρατούσε επιφυλακτική στάση, συστήνοντας στους ιδιοκτήτες ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμπλακούν σε σενάρια νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εκ των υστέρων. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι τη θέση αυτή της ΠΟΜΙΔΑ ενίσχυε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (622/2004) σύμφωνα με την οποία οι ημιυπαίθριοι και βοηθητικοί χώροι φορολογούνται μόνο σε περίπτωση που έχουν διαμορφωθεί σε χώρους κύριας χρήσης κατά την απόκτηση του ακινήτου. Για τις περιπτώσεις που η διαμόρφωση των ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης γινόταν μετά την απόκτηση του ακινήτου, οι ιδιοκτήτες ήταν και είναι υπόλογοι στην πολεοδομία. Θα επιβάλλονται έτσι πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, τα οποία υπολογίζονται από την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Ακριβώς για τον λόγο αυτόν στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ. 1046/2005) που αφορά στη φορολογική μεταχείριση των ημιυπαίθριων και βοηθητικών χώρων ορίζεται ακόμη ότι «για τις υποθέσεις, στις οποίες ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου φορολογίας (π.χ. στο τέλος του χρόνου παραγραφής) και δεν αποδεικνύεται με βάση τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, η διαμόρφωση του ημιυπαίθριου χώρου σε χώρο κύριας χρήσης (κατά τον χρόνο φορολογίας), δεν υφίσταται για τον χώρο αυτό φορολογική υποχρέωση».
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η αρχική πρόθεση του οικονομικού επιτελείου ήταν καθαρά εισπρακτική, δεδομένου ότι στόχος των αποφάσεων δεν ήταν να σταματήσει η «βιομηχανία» του κλεισίματος των μπαλκονιών αλλά η έμμεση νομιμοποίησή τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ταμεία του κράτους. Πρόθεση, η οποία όμως εξακολουθεί να «σκοντάφτει» στη σθεναρή αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ που θεωρεί τους ημιυπαίθριους παράνομους ανεξαρτήτως εάν οι ιδιοκτήτες τους έχουν καταβάλει πρόστιμο στην εφορία ή όχι.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης