Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: Πρόστιμο σε εταιρεία πληροφορικής

Οικονομικές Ειδήσεις

27 Απρίλιος 2007
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ. 17/2007 απόφασή της επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ σε εταιρεία πωλήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς αντικατέστησε σκληρό δίσκο φορητού υπολογιστή, που περιείχε προσωπικά δεδομένα, χωρίς να ενημερώσει τον κάτοχό του. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής,... Taxheaven.gr

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ΄ αριθμ. 17/2007 απόφασή της επέβαλε πρόστιμο 3.000 ευρώ σε εταιρεία πωλήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς αντικατέστησε σκληρό δίσκο φορητού υπολογιστή, που περιείχε προσωπικά δεδομένα, χωρίς να ενημερώσει τον κάτοχό του.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής, κάτοχος φορητού υπολογιστή παρέδωσε τον υπολογιστή του στην εταιρεία που τον είχε αγοράσει για επισκευή, στο πλαίσιο της εγγύησης που είχε. Η εταιρεία αντικατέστησε τον σκληρό δίσκο με νέο και τον παλαιό τον έστειλε στην Ιταλία, χωρίς να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του υπολογιστή και χωρίς να διαγραφούν τα προσωπικά δεδομένα που υπήρχαν στο δίσκο. Ο πελάτης, ζήτησε να του επιστραφεί από την Ιταλία ο αρχικός σκληρός δίσκος, με δική του χρέωση, αλλά η εταιρεία δεν ικανοποίησε το αίτημά του.

Η Αρχή επισημαίνει στην απόφασή της τα εξής: «Δεδομένου ότι ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή ενδέχεται να περιέχει και προσωπικά δεδομένα, όταν λόγω βλάβης πρόκειται να αντικατασταθεί και στη συνέχεια να διαβιβασθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία επιβάλλεται η διαγραφή των δεδομένων αυτών παρουσία του ιδιοκτήτη του υπολογιστή ή η επιβεβαίωση ότι η ανάκτηση τους είναι πρακτικώς αδύνατη ή εναλλακτικά ότι ο χαλασμένος δίσκος να παραμένει στην κατοχή του πελάτη εφόσον αυτός επιθυμεί να καταβάλλει το κόστος του νέου σκληρού δίσκου. Σε κάθε περίπτωση, ο πελάτης θα πρέπει να ενημερώνεται και να αποφασίζει στα πλαίσια της εγγύησης για την επεξεργασία που θα τύχουν τα δεδομένα του που βρίσκονται στον προς αντικατάσταση σκληρό δίσκο.

Από τα παραπάνω καθώς και από τα όσα δήλωσε ενώπιον της Αρχής ο εκπρόσωπος και η δικηγόρος της εταιρείας προέκυψε ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας παραβίασε: α) το άρθρο 5 παρ. 1 του Ν. 2472/1997 και β) το άρθρο 11 παρ.1 και 2 του Ν. 2472/1997 δεδομένου ότι οι καταγγέλλοντες δεν ενημερώθηκαν για την επεξεργασία που θα τύχουν τα δεδομένα του σκληρού δίσκου κατά την επισκευή του φορητού υπολογιστή και στη συνέχεια να αποφασίσει για την αντικατάσταση του δίσκου και κατΆ επέκταση για την απώλεια των προσωπικών δεδομένων του ή την επιστροφή του δίσκου με καταβολή του αντιτίμου του».
Πηγή Κέρδος