Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ηλεκτρονικές» κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο

16 Απρίλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • AΣΦΥΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ καθίσταται ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Από το «σαφάρι» δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων....
«Ηλεκτρονικές» κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο


AΣΦΥΚΤΙΚΟΤΕΡΟΣ καθίσταται ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου στο πλαίσιο της προσπάθειας είσπραξης των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Από το «σαφάρι» δεν γλιτώνουν ούτε οι μικροοφειλέτες, οι οποίοι απειλούνται με κατασχέσεις μισθών και συντάξεων.

Ενδεικτικό είναι ότι με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπεται ότι η ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών για τους οφειλέτες και τις κατασχέσεις συντάξεων του Δημοσίου (ΔΟΥ, ΓΓΠΣ, Δημόσιο) θα γίνεται ηλεκτρονικά, προκειμένου να εφαρμόζεται αποτελεσματικότερα το μέτρο.

Η κινητοποίηση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, στην παρούσα φάση είναι επιβεβλημένη, μετά την καθίζηση των δημοσίων εσόδων το Μάρτιο, που μειώθηκαν κατά 4,2%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο παρουσιάζουν ρυθμό αύξησης 3,7%, με το στόχο του Προϋπολογισμού στο 6,2%.

Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι από το «οπλοστάσιο του υπουργείου Οικονομικών, για την είσπραξη των ληξιπροθέσμων χρεών, τα δικαστήρια αφαίρεσαν το έσχατο μέτρο εξαναγκασμού, την προσωποκράτηση.

Αναλυτικότερα στην απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, αναφέρεται ότι «Οι καταστάσεις που περιλαμβάνουν ποσά από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που έχουν επιβληθεί από τις ΔΟΥ, σε βάρος συνταξιούχων, θα προωθούνται πλέον στις ΔΟΥ ηλεκτρονικά από την ΓΓΠΣ για τις μηχανογραφημένες ΔΟΥ και χειρόγραφα/ταχυδρομικά για τις μη μηχανογραφημένες ΔΥΟ».

Κατάσχεση μισθών

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αναβίωσε προ διετίας την ισχύ μιας διάταξης του 1974, και με εγκύκλιό του έδωσε εντολή στις εφορίες να προβαίνουν σε κατασχέσεις μισθών και συντάξεων των οφειλετών που δεν αποπληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν την εξόφληση των χρεών τους.

Με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, οι εφορίες έχουν δικαίωμα να κατάσχουν μέχρι και το 25% του εισοδήματος του οφειλέτη από μισθούς ή συντάξεις, με την προϋπόθεση όμως το συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου να ξεπερνά τα 600 ευρώ το μήνα και τα χρέη του να είναι πάνω από 300 ευρώ.

Η παρακράτηση των οφειλών γίνεται στην πηγή, δηλαδή στον εργοδότη, στην υπηρεσία μισθών και συντάξεων, κ.λπ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο φτάνουν στους 600.000, ενώ το ποσό που θεωρείται δυνητικά εισπράξιμο ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι εφορίες εναντίον των οφειλετών αλλά και των συνυποχρέων προσώπων είναι:

1. Η έναρξη διαδικασιών κατασχέσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας.

2. Η προσωποκράτηση, όταν το χρέος υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

3. Φυλάκιση τεσσάρων τουλάχιστον μηνών όταν το συνολικό χρέος, υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

4. Φυλάκιση έξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ.

5. Φυλάκιση τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος, υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Ομως, με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας («Ν» 27/2/2007), με ισχυρή πλειοψηφία (24-3), έκρινε αντισυνταγματική τη φυλάκιση για χρέη προς το Δημόσιο, όπως άλλωστε ομόφωνα έκρινε και το 2003, ως αντισυνταγματική την προσωποκράτηση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ΙΚΑ και τα Ν.Δ. Ουσιαστικά το ΣτΕ συνιστά την κατάσχεση της περιουσίας ή άλλων μέτρων, ως μέτρα πίεσης προς τον οφειλέτη και όχι την προσωποκράτηση.
Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης