Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεγαλώνουν οι μπίζνες της Gazprom στην Ελλάδα

12 Απρίλιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα με τον πρόεδρο του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου κ. Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μόνο για λίγες ώρες και παρά ταύτα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή,..
Μεγαλώνουν οι μπίζνες της Gazprom στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν αποτελεί για τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μόνο μια αγορά φυσικού αερίου, αλλά αντιπροσωπεύει και ένα ευρύ πεδίο επενδύσεων.

Από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα με τον πρόεδρο του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου κ. Αλεξέι Μίλερ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα μόνο για λίγες ώρες και παρά ταύτα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, προέκυψε κατ αρχήν συμφωνία για χρονική επέκταση έως το 2040 της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom.
Παρά τη συμφωνία, πάντως, παραμένουν ανοικτά προς διαπραγμάτευση τα κρίσιμα ζητήματα της τιμής και των ποσοτήτων αερίου που θα διαθέσει η Gazprom στην ελληνική αγορά, αν και ο κ. Μίλερ κατέστησε σαφές ότι η εταιρεία του είναι σε θέση, και προφανώς επιδιώκει, να καλύψει το σύνολο των αυξανόμενων αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα επανέφερε στο τραπέζι των συζητήσεων και μια σειρά εκκρεμοτήτων που βρίσκονται στις καλένδες από το 1987.

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική πλευρά εξετάζει, ήδη από πέρυσι των Φεβρουάριο, όταν ο κ. Αλεξέι Μίλερ είχε επισκεφθεί και πάλι τη χώρα μας, θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες για τη συμμετοχή της στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ενώ υπάρχει και το θέμα της συμμετοχής στο έργο του φράγματος του Αχελώου.

Οπως προέκυψε από τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Ανάπτυξης όσο και του κ. Μίλερ μετά τη συνάντησή τους που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαπραγματεύσεις, ώστε έως το τέλος του χρόνου να είναι εφικτή η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα καλύπτει το 80% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από την Gazprom, με βάση τη διακρατική συμφωνία του 1987, η οποία λήγει το 2016 και πρόσθεσε ότι η Gazprom έχει επιδείξει υψηλό βαθμό αξιοπιστίας στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο και ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών θα επεκταθούν και στον τομέα του πετρελαίου, καθώς η Gazprom συμμετέχει στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τόσο μέσω του πετρελαϊκού της βραχίονα Gazpromnieft όσο και μέσω της Προμηθέας Gaz κοινής εταιρείας του ρωσικού κολοσσού με τον όμιλο Κοπελούζου. Αλλωστε ο κ. Δημ. Κοπελούζος συμμετείχε στη χθεσινή συνάντηση του κ. Μίλερ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς αερίου, ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς στην τριετία 2003-2006 αυξήθηκε κατά 35% και έφθασε στα 3,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ το 2010 προβλέπεται να υπερβεί τα 6,5 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο υπουργός παρουσίασε, τέλος, στον πρόεδρο της Gazprom τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας μετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ στις δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Μίλερ υπογράμμισε τις προοπτικές αυτόνομης παρουσίας της Gazprom σε ενεργειακά και οικονομικά ζητήματα στη χώρα μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Gazprom δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι παραδοσιακός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου και οι διαπραγματεύσεις που έγιναν, έθεσαν πολύ στέρεα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας. Η Gazprom θα μπορούσε να δουλέψει σε όλο το φάσμα των ζητημάτων συνεργασίας μας. Οχι μόνο για τον τομέα του φυσικού αερίου αλλά και για τον τομέα του πετρελαίου. Πρόσθεσε δε ότι η συμμετοχή της Gazprom στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα σημάνει διερεύνηση της συνεργασίας και στον τομέα του πετρελαίου.
Στελέχη της ενεργειακής αγοράς σχολίαζαν ότι από τη χθεσινή συνάντηση απουσίαζε η ηγεσία της ΔΕΠΑ αν και επιδιώκεται να δεσμευτούν από την Gazprom για την Ελλάδα περί τα 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως μετά το 2016, εκ των οποίων τα 3 δισ. θα καλύπτουν τις ανάγκες της ΔΕΠΑ και οι όποιες επιπλέον ποσότητες θα κατευθυνθούν μέσω εμπορικών συμφωνιών με τη ρωσική εταιρεία σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερθεί να δραστηριοποιηθεί στην εμπορία φυσικού αερίου ή θελήσει να καλύψει απευθείας τις ανάγκες του σε αέριο για ηλεκτροπαραγωγή.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης