Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καταγγέλλει νέες παραβάσεις η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

30 Μάρτιου 2007 Σχόλια
  • ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ συμπεριφορές που αφορούν τη διαχείριση ομολόγων του Δημόσιου έχουν διαπιστωθεί και σε άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες πέραν της «Ακρόπολις» ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ελέγχων που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς...
ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΕΣ συμπεριφορές που αφορούν τη διαχείριση ομολόγων του Δημόσιου έχουν διαπιστωθεί και σε άλλες χρηματιστηριακές εταιρείες πέραν της «Ακρόπολις» ΑΧΕΠΕΥ, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ελέγχων που έχει στα χέρια της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Αυτό απεκάλυψε χθες στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος, προαναγγέλλοντας μάλιστα την κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για την εξακρίβωση ποινικών ευθυνών.

Ο κ. Πιλάβιος ανέφερε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διεξάγει ελέγχους σε χρηματιστηριακές εταιρείας όσον αφορά τη διαχείριση ομολόγων για την τελευταία πενταετία και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρεις έως έξι μήνες.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι συνεργάζεται στενά με τις δικαστικές αρχές και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος της οποίας προΐσταται ο Γιώργος Ζορμπάς. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει διαπιστώσει και άλλες περιπτώσεις «ασυνήθιστα υψηλών» προμηθειών στην αγοραπωλησία ομολόγων.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της «Ακρόπολις» ο κ. Πιλάβιος τόνισε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απεκάλυψε το θέμα έπειτα από πληροφορίες που είχε για «περίεργες συναλλαγές μεταξύ χρηματιστηριακών εταιρειών και ασφαλιστικών ταμείων» και υπογράμμισε ότι από τον έλεγχο που έκανε στην εταιρεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διαπιστώθηκε σοβαρός αριθμός συναλλαγών κυρίως με το ΤΕΑΔΥ ύψους 1,8 έως 2 δισ. ευρώ.

Θράσος

«Η Ακρόπολις δεν προστάτευσε τα συμφέροντα του πελάτη της αλλά αντιθέτως τα έβλαψε καθώς αγόρασε ομόλογα στο 99,97% και πούλησε στο 106,75% δηλαδή με προμήθεια 7% που της απέφεραν σε μια μέρα κέρδη 5 εκατ. ευρώ» σημείωσε.

«Αυτή η εταιρεία έχει τώρα το θράσος να βγάζει ανακοινώσεις στον Τύπο λέγοντας ότι το Ταμείο έχει κερδίσει και παράλληλα να στέλνει εξώδικα, δυστυχώς υπάρχει θράσος σε αυτή τη χώρα» σημείωσε σε έντονο ύφος ο κ. Πιλάβιος.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα βουλευτών ανέφερε ότι δεν έχει διαπιστωθεί ύπαρξη βαλίτσας με χρήματα αλλά σχολίασε ότι η εταιρεία «Ακρόπολις» γνώριζε τις τελευταίες ημέρες ότι διεξαγόταν σχετική έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Αποτίμηση στη λήξη

Οσον αφορά το «κρυφό ομόλογο» των 280 εκατ. ευρώ ο κ. Πιλάβιος δήλωσε ότι δεν διαπιστώθηκε παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας όσον αφορά τη χειραγώγηση της αγοράς. Διευκρίνισε όμως ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου των ασφαλιστικών ταμείων και έγκρισης των πράξεών τους.

Εξήγησε, πάντως, ότι στην περίπτωση των δομημένων ομολόγων, που είναι νέο προϊόν στην αγορά (από το 2003 και μετά) και αποτελούν επένδυση υψηλού ρίσκου δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποτίμηση της αξίας τους πλην της λήξης τους λόγω των διακυμάνσεων στα τοκομερίδια.

Πέτρος Δούκας

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Πέτρος Δούκας, τόνισε ότι ο δανεισμός των 280 εκατ. ευρώ έγινε με ευνοϊκούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο.

«Δανειζόμαστε με πολύ καλύτερους όρους από ό,τι είχε δανειστεί ποτέ το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε και επανέλαβε ότι το υπουργείο Οικονομίας είναι αρμόδιο μόνο για την πρωτογενή αγορά η οποία έγινε από την JP Morgan.

«Κανένας υπουργός σε καμία χώρα του κόσμου δεν ασχολείται και δεν μπορεί να γνωρίζει πού πάει το ομόλογο στη δευτερογενή αγορά» σημείωσε. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του τέως προέδρου του ΤΕΑΔΥ, Αγάπιου Σημαιοφορίδη, πως είχε ενημερώσει τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης, ο κ. Δούκας σημείωσε ότι το ΤΕΑΔΥ δεν υποβάλλει στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σχετικά με τις επενδυτικές του κινήσεις καθώς δεν επιχορηγείται.

«Σύμφωνα με το νόμο το ΓΛΚ δεν κάνει τον σύμβουλο επενδύσεων ούτε τον ελεγκτή των ασφαλιστικών ταμείων» προσέθεσε. Κατηγόρησε, τέλος, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δημιουργεί σκόπιμα θόρυβο περί «κρυφού δανείου» αν και γνωρίζει ότι επί ΠΑΣΟΚ γίνονταν «τα ίδια και χειρότερα».

Επικαλέστηκε στοιχεία για «κρυφά δάνεια» επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά και για εντολές που είχαν δοθεί να αποκρυφτούν από το χρέος 3,2 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κουρής

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Γιώργος Κουρής, υποστήριξε ότι το ΓΛΚ έκανε μια «καλή συμφωνία» με την έκδοση του εν λόγω ομολόγου και συμπλήρωσε ότι η αρμοδιότητά του είναι να επιλέγει την πιο κατάλληλη τράπεζα από τη λίστα των βασικών διαπραγματευτών.

Πάντως παραδέχτηκε ότι η χρηματιστηριακή «Ακρόπολις» γνώριζε για την έκδοση του ομολόγου περίπου τέσσερις μήνες νωρίτερα.

«Η Ακρόπολις φαίνεται να γνώριζε για την έκδοση αλλά περίπου, όχι ακριβώς» ανέφερε ο κ. Κουρής ο οποίος, πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να το πληροφορήθηκε η χρηματιστηριακή από την JP Morgan, καθώς και η τελευταία δεν γνώριζε, στη δεδομένη στιγμή, ότι θα ήταν η εκδότρια του ομολόγου. Παραδέχτηκε όμως ότι ήταν γνωστό στην αγορά πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε στην έκδοση του ομολόγου.


Πηγή Ναυτεμπορική


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης