Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TAXHEAVEN


Ι. Πρόλογος

Ενώ ο κουρνιαχτός της εκλογικής διαδικασίας αρχίζει σιγά σιγά να καταλαγιάζει, η καθημερινότητά μας συνεχίζεται και η ζωή -όπως είναι γνωστό- ακολουθεί πιστά την πορεία της στο διηνεκές. Διανύσαμε με ταχύ βήμα και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και είναι γεγονός ότι δεν καταλάβαμε πως πέρασε ο χρόνος, αφού και ο Ιανουάριος ήταν πολύ φορτωμένος από πλευράς φορολογικών υποχρεώσεων. Αν δεν το 'χετε συνειδητοποιήσει ήδη βρισκόμαστε προς το τέλος του χειμώνα! Οι ώρες χάνονται, οι μέρες φεύγουν, οι μήνες περνούν, οι εποχές αλλάζουν όμως, όντες χωμένοι στα γραφεία μας είναι αδύνατον να το αντιληφθούμε.

Ακούγεται περίεργο όμως, έτσι όπως έχουμε αποξενωθεί και σχεδόν αλλοτριωθεί από τις ανάγκες της δουλειάς και των υποχρεώσεων, η οθόνη του υπολογιστή αποτελεί συχνά το μοναδικό διαβατήριο για να περάσουμε το κατώφλι του αληθινού κόσμου. Οι χειμωνιάτικες λιακάδες, η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κάστανα, το θρόισμα των φύλλων από τον παγωμένο βοριά που φυσά με μανία, ο ήχος της δυνατής μπόρας, η παρέα με φίλους το απόγευμα καθώς ο ήλιος γέρνει κουρασμένος από το σύντομο ταξίδι της μικρής χειμωνιάτικης μέρας, μια ζεστή κούπα καφέ δίπλα στο ακρογιάλι ακούγοντας τον παφλασμό του χειμέριου κύματος, οι μικρές αποδράσεις, αυτά και άλλα πολλά περνούν από μπροστά μας μόνο σαν εικόνες. Άλλες φορές, τις εικόνες αυτές που συντίθενται μεθοδικά από τους νευρώνες του εγκεφάλου μας τις αντικαθιστούν κάποια σχετικά βίντεο που παρακολουθούμε σαν θεατές μιας αλλόκοτης παράστασης που εκτυλίσσεται μέσα από τα pixelτης οθόνης! Τίποτα όμως δεν αντικαθιστά την αληθινή επαφή με τη φύση και τις εποχές της! Τίποτα δεν μας γεμίζει περισσότερο από τις απλές καθημερινές στιγμές και τις χαρές της ζωής! Το ξεχνάμε συνεχώς αυτό και ενώ νιώθουμε ότι δεν μας κάνει καλό η υφιστάμενη κατάσταση, εντούτοις συνεχίζουμε να βυθιζόμαστε ακόμη περισσότερο στις σκέψεις και στις επαγγελματικές υποχρεώσεις μας, ανήμποροι να αντιδράσουμε λες και είμαστε σιδηροδέσμιοι αιχμάλωτοι μιας άλλης εποχής.

Τα συμπτώματα ενός ιδιόμορφου ιδρυματισμού έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε όλο μας το είναι κι εμείς από πρωταγωνιστές γίναμε κομπάρσοι της ίδιας της ζωής, αναλογιζόμενοι συχνά πως φτάσαμε σ΄ αυτό το σημείο. Οι διαπιστώσεις αυτές είμαι σίγουρος πως έχουν προβληματίσει κι άλλους συναδέλφους που βλέπουν τη ζωή τους να αναλώνεται μέσα στους τέσσερις τοίχους των γραφείων, ανάμεσα σε χαρτιά, βιβλία και κάθε λογής δικαιολογητικά, σε νόμους και αποφάσεις που τριβελίζουν το μυαλό τους. Παρασυρόμενοι από το ρεύμα των υποχρεώσεων που συνεχώς πληθαίνουν, με νεύρα τεντωμένα, καταρρακωμένοι ψυχικά και σωματικά, καταφέρνουμε εδώ και χρόνια να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις της εργασίας μας, όμως το τίμημα είναι μεγάλο και η βλάβη στον οργανισμό μας είναι ανήκεστη.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ένα ιδιότυπο ρέκβιεμ της ζωής ενός λογιστή, αλλά μια περιγραφή της ζοφερής πραγματικότητας της πλειονότητας των επαγγελματιών που βρίσκονται σε απόγνωση και χάνουν τη ζωή μέσα απ΄ τα χέρια τους. Η παρουσίασης της υφιστάμενης κατάστασης δεν γίνεται κάτω από το μανδύα της μεμψιμοιρίας, αλλά μέσα από το καθαρό μάτι του ρεαλισμού που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Το ζητούμενο είναι να κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις για να απεμπλακούμε από αυτή την κατάσταση που μας κρατά στο τέλμα και να βάλουμε ως στόχο να ζούμε ανθρώπινα. Οι λύσεις υπάρχουν αρκεί να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση και να ακολουθήσουμε τη φιλοσοφία των αρχαίων προγόνων μας που εκθείαζαν από τότε την αξία του μέτρου στη ζωή (βλ. «μέτρον άριστον»). Ας δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, στην οικογένειά μας, στους δικούς μας ανθρώπους, στους φίλους. Η ζωή μας χαμογελά εκεί έξω και είναι κρίμα να φεύγει δίχως να τη ζούμε όπως πρέπει.

Συγχωρέστε με για λογύδριό μου, όμως όπως έχω ξαναγράψει, το σχόλιο της Δευτέρας είναι για μένα κάτι πέρα από μία απλή και συνοπτική εβδομαδιαία ανασκόπηση. Είναι μια μορφή επικοινωνίας με όσους το διαβάζουν και μέσα από αυτό καταγράφω τις προσωπικές μου ανησυχίες και τους προβληματισμούς, παρόλο που ίσως να μοιάζουν σε πολλούς χιλιοειπωμένοι. Μπορεί να έχω καταντήσει γραφικός στα μάτια σας, όμως πιστέψτε με είμαι απλά αυθεντικός και δεν φοβάμαι να τσαλακώνω καθημερινά την εικόνα μου. Γιατί, μέσα από την καταγραφή όλων αυτών ίσως πεισθώ κι εγώ τελικά και πάψω να αφιερώνω τόσες ώρες αποκλειστικά στην εργασία, ιεραρχώντας αλλιώς τις προτεραιότητές μου.

Ας προσγειωθούμε όμως στην πεζή καθημερινότητά μας και ας γυρίσουμε το χρόνο πίσω για το καθιερωμένο πλέον εβδομαδιαίο ταξίδι μας. Για να δούμε λοιπόν τα σημαντικότερα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας.

 

II. Βοηθητικός πίνακας για την υποβολή στοιχείων στην Γ.Γ.Π.Σ. από διάφορους φορείς

Ο χρηστικός πίνακας που είχε αναρτηθεί πέρυσι στον κόμβο, επικαιροποιήθηκε από την επιστημονική ομάδα του κόμβου προκειμένου να αποτελεί και φέτος το απαραίτητο βοήθημα για την υποβολή των όλων των στοιχείων προς τη Γ.Γ.Δ.Ε. Μπορείτε να μελετήσετε το σχετικό άρθρο στον κόμβο.

 

ΙΙI. Διευκρινίσεις για την απαλλαγή Φ.Π.Α. στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1035/30.1.2015, δόθηκαν διευκρινίσεις από το υπ. Οικ. αναφορικά με το θέμα της απαλλαγής Φ.Π.Α. για διπλωματικές αποστολές, προξενικές αρχές, κ.λπ. Το ρεζουμέ της απόφασης είναι το παρακάτω:

Η απαλλαγή δεν μπορεί να χορηγείται σε πρόσωπα άλλα από τα δικαιούχα που ορίζονται ρητώς στην ΑΥΟ ΠΟΛ.1268/30.12.2011 και αναφέρονται ανωτέρω και χορηγείται μόνο με την προσκόμιση θεωρημένου αντίτυπου της αίτησης από δικαιούχο της απαλλαγής πρόσωπο. Προκύπτει δηλαδή σαφώς ότι η απαλλαγή δεν μπορεί να εκτείνεται σε προηγούμενο στάδιο της εμπορικής αλυσίδας παρά μόνο προς τους δικαιούχους. Κατά συνέπεια η μη επιβολή ΦΠΑ σε φορολογικό στοιχείο για παράδοση αγαθού ή παροχή υπηρεσίας επισυνάπτοντας απλή φωτοτυπία του αντίτυπου της αίτησης ή τιμολογώντας πρόσωπο άλλο από τα δικαιούχα είναι μη νόμιμη. Στην περίπτωση αυτή ο υποκείμενος στο φόρο που εξέδωσε φορολογικό στοιχείο χωρίς ΦΠΑ οφείλει να εκδώσει συμπληρωματικό στοιχείο με ΦΠΑ και να αποδώσει τον αναλογούντα φόρο κατά το χρόνο γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης.

 

ΙV. Δέσμη μέτρων για την αύξηση των εσόδων του Ο.Α.Ε.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, ο αναπληρωτής υπ. Εργασίας Δ. Στρατούλης θα προχωρήσει σε βελτιωτικές κινήσεις με στόχο την αύξηση των εσόδων στον Ο.Α.Ε.Ε. Θα συνεχιστεί επίσης και η προσπάθεια του ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είμαι υπέρμαχος της οποιασδήποτε προσπάθειας ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού του πολύπαθου Ο.Α.Ε.Ε., όμως οι ιθύνοντες πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν και τις χρόνιες αδικίες και στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια με το εν λόγω ταμείο.

 

V. Παρελθόν και οι δηλώσεις Ε20 & Ε21

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Δ.ΗΛΕ.Δ. - Γ.Γ.Δ.Ε. δεν θα υποβληθούν για το φορολογικό έτος οι οριστικές δηλώσεις ελευθέριων επαγγελμάτων (Ε20) και οι οριστικές δηλώσεις εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις (Ε21). Ο τύπος, το περιεχόμενο και ο τρόπος υποβολής της βεβαίωσης των αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 θα καθοριστούν με απόφαση που θα εκδοθεί από τη Γεν. Δ/νση Φορολογικής Διοίκησης και τη Γεν. Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Να σας θυμίσω στο σημείο αυτό ότι για φέτος δεν θα στείλουμε ούτε την οριστική δήλωση μισθωτών υπηρεσιών. Συνεπώς, φέτος θα στείλουμε μόνο τα αρχεία των βεβαιώσεων.

Όπως έχω ξαναγράψει, οι ετήσιες αυτές δηλώσεις ήταν περιττές από τη στιγμή μου στέλναμε και τις βεβαιώσεις αποδοχών κ.λπ. που περιείχαν τα ίδια στοιχεία. Αναγκαστήκαμε πέρυσι να στέλνουμε και τα δύο (δηλώσεις και βεβαιώσεις), χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος, αφού αρκούσε μόνο το αρχείο των βεβαιώσεων.Συνεπώς, ήταν μία ακόμη γραφειοκρατική διαδικασία που ευτυχώς αποτελεί πλέον παρελθόν. Σιγά σιγά φεύγουν κάποιες υποχρεώσεις μας και αυτό είναι θετικό, αφού ήδη μετράμε 4 «απώλειες» (εκκαθαριστική φ.π.α., οριστική μισθωτών, οριστική Ε20 και οριστική Ε21). Λέτε να χουμε και συνέχεια; 


VI. Φορολογική αντιμετώπιση αγροτικού εισοδήματος από 01.01.2014 και λοιπά θέματα αγροτών

Η πολυπόθητη εγκύκλιος για τη φορολόγηση των αγροτών κοινοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Χαράς ευαγγέλια σε όλους μας μόλις την αντικρίσαμε. Η χαρά αυτή όμως δεν κράτησε για πολύ αφού μετά την ανάγνωσή της διαπιστώσαμε ότι δεν διευκρίνιζε τίποτα για το φλέγον θέμα της φορολόγησης ή μη των αποζημιώσεων. Προφανώς το θέμα των αποζημιώσεων, ενισχύσεων των αγροτών αποτελεί ένα από τα άλυτα μυστήρια της ανθρωπότητας γι΄αυτό και δεν μπορεί να αποφανθεί η Διοίκηση σχετικά με τη φορολόγησή τους ή όχι. Νομίζω ότι σύντομα θα κληθεί να γνωμοδοτήσει επί του θέματος ο παγκοσμίου φήμης φυσικός Στίβεν Χώκινγκ, ο οποίος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα λύσει το γόρδιο δεσμό της φορολόγησης των επιδοτήσεων, κ.λπ. μέσω της κβαντικής μηχανικής. Πάντως η λύση που πρότεινα θεωρώ ότι είναι η πιο ενδεδειγμένη προκειμένου να οδηγηθούμε σε ασφαλές συμπέρασμα για τη φορολόγηση ή όχι των επιδοτήσεων, ενισχύσεων, κ.λπ. των αγροτών

Σχετικά με το ζήτημα της ενιαίας ενίσχυσης, να σημειώσω ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία (on line) υποβολής της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης έτους 2015, για όσους δικαιούχους παραγωγούς επιθυμούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις μόνοι τους, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα είναι διαθέσιμη από τις 4/2/2015.

Αναφορικά με το θέμα του Φ.Π.Α. των αγροτών, τα νέα δεδομένα έγιναν γνωστά μέσα από ένα δελτίο τύπου του υπ. Οικ. που κοινοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα. Τι λέει λοιπόν το εν λόγω δελτίο τύπου;

α) Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγροτική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούν εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις των προϊόντων τους, ως ετήσια δήλωση υποβάλλουν την δήλωση ΦΠΑ της τελευταίας φορολογικής περιόδου του έτους 2014 και δηλώνουν σε αυτή τα στοιχεία όλου του έτους συγκεντρωτικά. Δεν θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ειδικό έντυπο.
β) Οι αγρότες πρέπει να υποβάλλουν μηδενικές (κενές) τις δηλώσεις ΦΠΑ των προηγούμενων φορολογικών περιόδων του έτους 2014. Για την υποβολή των μηδενικών αυτών δηλώσεων δε θα επιβληθούν πρόστιμα από την διοίκηση, ακόμα και αν το σύστημα τις αναγνωρίζει ως εκπρόθεσμες.
γ) Όσες δηλώσεις ΦΠΑ (φορολογικών περιόδων 2014), υποβλήθηκαν από τους αγρότες, αν και δεν υπήρχε υποχρέωση, γίνονται αποδεκτές, οπότε, για τον ορθό υπολογισμό του οφειλόμενου φόρου, o φόρος που καταβλήθηκε ή το πιστωτικό υπόλοιπο για το οποίο εκδόθηκε ΑΦΕΚ, θα πρέπει να αναγραφεί στους κωδικούς των λοιπών προστιθέμενων ή αφαιρούμενων ποσών αντίστοιχα.
δ) Όταν το αποτέλεσμα των παραπάνω δηλώσεων των αγροτών είναι χρεωστικό, ο τυχόν μη καταβληθείς φόρος, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με την ΠΟΛ.1034/2015, χωρίς τόκους και πρόστιμο του άρθρου 57 του Κ.Φ.Δ. Στην περίπτωση αυτή, για τη διαγραφή των τυχόν τόκων και προστίμων, απαιτείται αίτηση του φορολογούμενου προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ..

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πάλι εμείς θα τρέχουμε στις Δ.Ο.Υ. για αιτήσεις κ.λπ., χωρίς να ευθυνόμαστε. Πάλι εμείς θα πληρώσουμε την ανικανότητα των υπευθύνων να διεκπεραιώσουν μία υποχρέωσή τους. Είχαν τόσο καιρό στη διάθεσή τους και συγκεκριμένα από τις 8.8.2014 για να βρούνε μία λύση στο πρόβλημα αυτό. Γιατί το λέω αυτό; Θα σας πω ευθύς αμέσως. Το άρθρο 38 του ν. 2859/2000 (κώδικα Φ.Π.Α.) αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8Α του άρθρου 1 του ν.4281/2014 και ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.1.2015 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 8Β του ιδίου άρθρου 1, εκτός από την περίπτωση δ' της παραγράφου 2 και την παράγραφο 12 που ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 08/08/2014, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 253 του ιδίου νόμου.

2. Η φορολογική περίοδος ορίζεται ως εξής:
.......
δ) Ένα ημερολογιακό έτος προκειμένου για υπόχρεους οι οποίοι είναι αγρότες φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Σχόλιο: Το άρθρο 38, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 8Α του άρθρου 1 του ν. 4281/2014 και ισχύει για πράξεις που πραγματοποιούνται από 1.1.2015 και εφεξής, σύμφωνα με την παράγραφο 8Β του ιδίου άρθρου 1, εκτός από την περίπτωση δ' της παραγράφου 2 και την παράγραφο 12 που ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι την 08/08/2014, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 253 του ιδίου νόμ

Τελικά, μονίμως είμαστε το άθυρμα στα χέρια τους και υφιστάμεθα τεράστια ταλαιπωρία από την αμετροέπεια και την κωλυσιεργία των ιθυνόντων που μετακυλύουν το όποιο κόστος στους πολίτες και στους επαγγελματίες. Κλείνοντας, αναφορικά με τα θέματα των αγροτών μπορείτε να μελετήσετε και τον επικαιροποιημένο οδηγό του συναδέλφου Κων. Νιφορόπουλου «Οδηγός Φορολογίας Αγροτών» - Η «ομίχλη» συνεχίζεται.

 

VΙΙ. Σημαντική απόφαση για τη φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα

Ξέρω ότι έχετε άπλετο χρόνο για διάβασμα και θέλετε κάτι για να περνάτε ευχάριστα και ξεκούραστα την ώρα σας. Η τριλογία «μερίσματα»,«τόκοι», «δικαιώματα» κυκλοφόρησε πλέον σε ένα ενιαίο κείμενο και πήρε την μορφή εγκυκλίου. Μη βιαστείτε να τρέξετε σε βιβλιοπωλείο για να την προμηθευτείτε. Το υπ. Οικ. φρόντισε για μας και ήδη κυκλοφόρησε τη σχετική εγκύκλιο ΠΟΛ.1042/26.1.2015 - Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013. Στην απόφαση αυτή αναφέρονται πολλά και σημαντικά θέματα, οπότε πρέπει να τη μελετήσουμε οπωσδήποτε με μεγάλη προσοχή. Σταχυολογώντας την απόφαση, εντοπίζουμε διάφορα σημαντικά σημεία όπως ενδεικτικά τα ακόλουθα:

Για τις προσωπικές εταιρείες και τις νομικές οντότητες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και οι οποίες ενεργούν προσωρινές απολήψεις κερδών, η παρακράτηση φόρου ενεργείται κατά το χρόνο που λαμβάνει χώρα η απόληψη. Σε περίπτωση που έχουν ήδη λάβει χώρα προσωρινές απολήψεις κερδών μέχρι την έκδοση της απόφασης, χωρίς να έχει παρακρατηθεί φόρος, γίνεται δεκτό ότι οι υπόχρεοι μπορούν να προβούν στην απόδοση του οφειλόμενου παρακρατούμενου φόρου έως τις 31.03.2015 χωρίς κυρώσεις.

 

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 21 έως 28 του Κεφαλαίου Γ' του ν.4172/2013 που αφορούν στα φυσικά πρόσωπα και επομένως, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι σε περίπτωση διανομής κερδών από τους εν λόγω υπόχρεους δεν εφαρμόζεται η περίπτωση α' της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013. Εξάλλου, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 58 ορίζεται, ότι τα κέρδη που αποκτούν οι υπόχρεοι που αναγράφονται σε αυτό το εδάφιο, σε περίπτωση τήρησης απλογραφικών βιβλίων, φορολογούνται με την κλίμακα της παραγράφου 1 του άρθρου 29 (φυσικών προσώπων). Κατά συνέπεια, σε περίπτωση απόληψης κερδών από τα ανωτέρω πρόσωπα που τηρούν απλογραφικά βιβλία, δεν ενεργείται παρακράτηση φόρου, καθόσον τα κέρδη αυτά φορολογούνται μόνο στο όνομα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.


Για τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών της χρήσης 2013 στα οποία υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους και πραγματοποιήθηκε διανομή μέρους των κερδών τους (παρ. 1 άρθρου 10 ν.2238/1994, όπως ίσχυε για τη χρήση 2013, μετά την τροποποίησή του με το άρθρο 3 του ν.4110/2013), για τα οποία διενεργήθηκε παρακράτηση φόρου, είναι αυτονόητο ότι παρακράτηση φόρου θα ενεργείται στο υπόλοιπο αδιανέμητο ποσό των κερδών της χρήσης αυτής κατά τη διανομή. Επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που για τα κέρδη των προσωπικών εταιρειών της χρήσης 2013 δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη στο καταστατικό τους, ο φόρος έχει ήδη παρακρατηθεί στο σύνολο των κερδών, καθόσον αυτά θεωρούντο ως διανεμόμενα.


Παρακράτηση φόρου 10% σύμφωνα με τα ανωτέρω ενεργείται και στην περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησης αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί με βάση ειδικές διατάξεις νόμων, στους οποίους όπου γίνεται αναφορά στις διατάξεις των άρθρων 54 και 55 του ν.2238/1994, νοούνται πλέον οι αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του ν.4172/2013.


Διευκρινίζεται, ότι με την αριθμ. ΝΣΚ 950/1977 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ. (αριθμ. Ε.1058/288/ΠΟΛ.13/1978 εγκύκλιό μας) έγινε αποδεκτό ότι με βάση τις διατάξεις του κ.ν.2190/1920 η έγκριση του ισολογισμού γίνεται μία φορά κατ' έτος από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που συνέρχεται υποχρεωτικά μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη κάθε εταιρικής χρήσεως και η οποία αποφασίζει τη διανομή από τα καθαρά κέρδη μερίσματος ή το σχηματισμό αποθεματικών (τακτικών, εκτάκτων, κ.λπ.).
Μετά την έγκριση του ισολογισμού, στοιχείο του οποίου αποτελεί και ο πίνακας διάθεσης κερδών και ο τρόπος διάθεσης αυτών, από την τακτική γενική συνέλευση, ο ισολογισμός αυτός καθίσταται οριστικός, αποκλεισμένης κάθε τροποποιήσεως αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο από έκτακτη γενική συνέλευση. Συνεπώς, μόνο η τακτική γενική συνέλευση των μετόχων δύναται να αποφασίσει, κατά την έγκριση του ισολογισμού, για τη διάθεση των κερδών καθώς και για τη διανομή στους μετόχους εκτάκτων αποθεματικών προηγούμενων εταιρικών χρήσεων.
Κατά συνέπεια η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων δεν μπορεί να αποφασίσει για διανομή κερδών εκτάκτων αποθεματικών που έχουν σχηματισθεί στον ισολογισμό της κλειόμενης χρήσης, καθόσον η διανομή αυτή συνεπάγεται τροποποίηση του ισολογισμού που έχει εγκριθεί από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. Τα ανωτέρω ισχύουν και για Ε.Π.Ε. δεδομένου ότι οι διατάξεις του ν.3190/1955 δεν διαφέρουν από αυτές του κ.ν.2190/1920 σε ό,τι αφορά την έγκριση οικονομικών καταστάσεων των Ε.Π.Ε.

 

Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ιδίου νόμου παρακράτηση φόρου ενεργείται από το νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή το φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, καθώς και από κάθε φορολογούμενο που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα αλλά δραστηριοποιείται μέσω μόνιμης εγκατάστασης στην Ελλάδα και διενεργεί τις υπόψη πληρωμές.
Ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία φορολογικός κάτοικος ημεδαπής - φυσικό πρόσωπο αποκτά εισόδημα από μερίσματα από την αλλοδαπή, ανεξάρτητα αν αυτά εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στο εξωτερικό, οφείλει να το συμπεριλάβει στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος, στην οποία αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματά του.
Επομένως, οι φορολογούμενοι-φυσικά πρόσωπα δεν αποδίδουν πλέον μόνοι τους τον φόρο επί των παραπάνω εισοδημάτων, οφείλουν όμως να φυλάσσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, επίσημα μεταφρασμένα. Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει ήδη αποδώσει (αυτοαπόδοση ή του έχει γίνει παρακράτηση από μεσολαβούν πιστωτικό ίδρυμα) φόρο μερισμάτων που προέρχονται από την αλλοδαπή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., ο φόρος αυτός θα δηλωθεί στην ετήσια φορολογική δήλωση φυσικών προσώπων (Ε1) και θα συμψηφιστεί με αυτόν που αναλογεί. Όταν τα εισοδήματα αυτά, ανεξάρτητα αν εισάγονται στην Ελλάδα ή παραμένουν στην αλλοδαπή, αποκτώνται από ημεδαπά νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες ή μόνιμες εγκαταστάσεις αλλοδαπών νομικών προσώπων, αυτά θα φορολογηθούν μαζί με τα λοιπά εισοδήματά τους ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ανεξάρτητα από τα ανωτέρω, όπως ήδη ανέφερα, η απόφαση αυτή πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά αφού αναφέρεται σε σημαντικά θέματα.

 

VIΙI. Τα νέα των συνδικαλιστικών μας φορέων

Ο σύλλογος αδειούχων λογιστών – φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών του νομού Χανίων μέσα από μία ανακοίνωση-καταγγελία στηλίτευσε την μία σειρά από επαναλαμβανόμενες πρακτικές που δεν αρμόζουν σε μία σύγχρονη Πολιτεία στηλίτευσε με το γνωστό καυστικό, γλαφυρό και αληθινό λόγο του τα κακώς κείμενα της τρέχουσας επικαιρότητας και της αντιμετώπισης του κλάδου μας από την ηγεσία του υπ. Οικ. Η δύναμη των συλλόγων όμως ενισχύεται από τη συμμετοχή όλων μας, οπότε μην περιμένουμε να αλλάξει κάτι αν δεν κινητοποιηθούμε κι εμείς ατομικά.

 

IX. Δωρεάν ημερίδα του κόμβου TAXHEAVEN για τα Ε.Λ.Π.

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 7.2.2015 η δωρεάν ημερίδα που διοργάνωσε ο κόμβος μας για τα Ε.Λ.Π. Η αίθουσα κατακλύστηκε από εκατοντάδες συναδέλφους και ταυτόχρονα χιλιάδες συνάδελφοι παρακολούθησαν την ημερίδα ζωντανά μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερίδα για τα Ε.Λ.Π. που έγινε μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Ο κόμβος μας θα είναι δίπλα στους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα και μέσα από τις ημερίδες/σεμινάρια που θα διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων για ποιοτική και σφαιρική ενημέρωση πάνω σε όλα τα αντικείμενα που άπτονται της εργασίας μας. 

 

IX. Από 1.3.2015 η ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών στο Γ.Ε.ΜΗ.

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνουν πραγματικά τα αρχικά Γ.Ε.ΜΗ.; Όχι, μη μου πείτε το γνωστό Γενικό Εμπορικό Μητρώο, αυτό είναι το τυπικό. Τα αρχικά αυτά όμως σημαίνουν κάτι άλλο όπως θα δείτε και στο παρακάτω σκίτσο


Γιατί Έχω ΜΗτρώο

Συνεπώς, την απάντηση στο Γιατί Έχω ΜΗτρώο μπορείτε να τη δείτε και στην ανακοίνωση του Ε.Β.Ε.Α. στην οποία αναγράφεται εκτός των άλλων και η λυπητερή για το τέλος τήρησης της μερίδας του υπόχρεου στο Γ.Ε.ΜΗ. Στην ίδια ανακοίνωση μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τη διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών στο Γ.Ε.ΜΗ.

Μιας και ανέφερα το Ε.Β.Ε.Α. να αναφέρω ότι σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Κάθε τροποποίηση της εταιρικής σύμβασης ΟΕ,ΕΕ, πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από Κωδικοποίηση του Καταστατικού, προκειμένου να καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ (ΥΑ Κ1-884 οικ./19.4.2012, άρθρο 4 παρ. 1, ΦΕΚ 1420/12τ.Β’).
Το ίδιο ισχύει και για τις ΙΚΕ, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 2α Ν. 3419/2005, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 78 Ν.4314/2014 (ΦΕΚ 265/14, τ. Α’).

 

Χ. Σχετικά με την απογραφή της 20ης Φεβρουαρίου - προσοχή!

Θυμάστε που μέχρι πέρυσι είχαμε την υποχρέωση ενημέρωσης (ποσοτική ενημέρωση) του βιβλίου απογραφών μέχρι την 20η Φεβρουαρίου; Ε, λοιπόν αυτό φέτος να το ξεχάσετε γιατί πλέον δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση για την ποσοτική καταχώριση των αποθεμάτων. Το έχουμε γράψει ξανά σε σχετικό άρθρο μας, αλλά πολλοί συνάδελφοι μπερδεύτηκαν. Ίσως σ΄αυτό συνέβαλε και η λανθασμένη πληροφόρηση που υπάρχει στο διαδίκτυο. Να σημειώσω ότι, μέχρι και σήμερα σε διάφορες ιστοσελίδες που επαίρονται μάλιστα για την έγκυρη ενημέρωση που προσφέρουν, υπάρχει ακόμη η σχετική υποχρέωση...

Αν με ρωτήσει κάποιος, μα καλά που προβλέπεται ότι δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση για φέτος; Ας δούμε λοιπόν τις σχετικές διατάξεις:

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ερμηνευτικής εγκυκλίου των Ε.Λ.Π. (ΠΟΛ.1003/2014) και συγκεκριμένα με τις παραγράφους 6.2.1 έως 6.2.4, έγινε δεκτό ότι δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση για την ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων (εμπορευμάτων, προϊόντων, πρώτων υλών, κ.λπ.) της 31/12/2014 στο βιβλίο απογραφών, μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2015.
Ας δούμε τι ακριβώς αναφέρεται στις παραγράφους αυτές:
«[…] 6.2.3 Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από το χρόνο που διενεργείται ο ποσοτικός προσδιορισμός των αποθεμάτων, η οντότητα είναι υποχρεωμένη να έχει τεκμηριώσει με αξιόπιστο τρόπο τις ποσότητες της απογραφής εντός των χρονικών ορίων σύνταξης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της περιόδου.
6.2.4 Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, όπως και της σχετικής παραγράφου 4 του άρθρου 4, δύνανται να εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό της ποσότητας (και όχι και της επιμέτρησης) των αποθεμάτων της 31ης Δεκεμβρίου 2014, δεδομένου άλλωστε ότι η απογραφή λήξης της 31 Δεκεμβρίου 2014 είναι η απογραφή έναρξης την 1 Ιανουαρίου 2015 […]».

 Να τονίσω επίσης ότι τα ανωτέρω επιβεβαιώθηκαν και από τον κ. Ε. Σαϊτη στην ημερίδα του Σαββάτου για τα Ε.Λ.Π.


ΧΙ. Αναφορικά με την παραμονή των οφειλετών στη ρύθμιση της Νέας Αρχής του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που κοινοποιήθηκε από το Ι.Κ.Α. ενημερωθήκαμε ότι από τους 11.000 οφειλέτες που επέλεξαν να παραμείνουν στη ρύθμιση της ΝΕΑΣ ΑΡΧΗΣ, από τις 5.2.2015 επωφελούνται των ευεργετημάτων του Ν.4305/2014, καθώς πραγματοποιήθηκε επανυπολογισμός των ρυθμισμένων οφειλών τους. Για τους ανωτέρω οφειλέτες, το συνολικό ύψος της αρχικά ενταχθείσας οφειλής επανυπολογίστηκε με επιτόκιο 4,56% και εφαρμόστηκαν αναδρομικά οι (μεγαλύτερες) εκπτώσεις του Ν.4305/2014 επί των προσαυξήσεων, τελών καθυστέρησης και επιβαρύνσεων, με επιπλέον έκπτωση κατά 20%.ΧΙΙ. Αφιερωμένο στον «άγνωστο» λογιστή...

Άλλος ένας συνάδελφος έφυγε επέκεινα του κόσμου τούτου την περασμένη εβδομάδα. Τον περασμένο Αύγουστο με αφορμή τον θάνατο κι άλλου συναδέλφου, είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο Αφιερωμένο στον «άγνωστο» λογιστή. Εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, υπέρταση, υπερκόπωση και πολλές άλλες ασθένειες χτυπούν την πόρτα των συναδέλφων και συχνά οδηγούν στο θάνατο, βυθίζοντας στη θλίψη συγγενείς και φίλους. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς δε βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας ή περνάνε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων. Αρκετοί είναι και οι συνάδελφοι που προβαίνουν ακόμη και στο απονενοημένο διάβημα μη αντέχοντας όλη αυτή την κατάσταση και τη γενικότερη κατάπτωση των ηθικών αξιών. Εύχομαι θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του συναδέλφου που δεν είναι πλέον μαζί μας.

Αφιερώνω το παρακάτω τραγούδι στη μνήμη του συναδέλφου που χάθηκε πρόσφατα αλλά και στη μνήμη όλων εκείνων των συναδέλφων που φεύγουν αθόρυβα και τόσο αδόκητα απ΄τη ζωή.

 

ΧΙΙΙ. Αρθρογραφία - περιοδικά

i.Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε το Περιοδικό ΣυνΕργασία με διάφορα ενδιαφέροντα θέματα (Άδεια ανάπαυσης - ΤΑ.Π.Ι.Τ. - Διάκριση συμβάσεων).

ii. Ο φίλος και καλός συνάδελφος Κων. Νιφορόπουλος, ρέκτης και εμβριθής επιστήμονας, έκανε μία μελέτη σχετικά με τις εφημερίδες και περιοδικά οικονομικού, λογιστικού και φορολογικού περιεχομένου από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα. Μέσα από το άρθρο αυτό μπορείτε να δείτε την ιστορία των περιοδικών και των εφημερίδων αυτών από το 1821 και μετά.

iii. Ο έγκριτος συνάδελφος Ανδρέας Σακελλαριάδης συνέταξε δύο ενδιαφέροντα άρθρα που αναρτήθηκαν στον κόμβο την εβδομάδα που μας πέρασε. Το ένα αφορούσε τη Μετατροπή της συμβάσεως εργασίας αορίστου χρόνου σε ορισμένου και το δεύτερο για το τι ισχύει για την καθαρά Δευτέρα.

 


XΙV. Ποιητική ανάσα...

Στη σημερινή ποιητική ανάσα παραθέτω ένα ποίημα του μεγάλου Έλληνα ποιητή και πεζογράφου Νικηφόρου Βρεττάκου με τίτλο «Οι μικροί γαλαξίες».

Πάνε κι έρχονται οι άνθρωποι πάνω στη γή.
Σταματάνε για λίγο, στέκονται ο ένας
αντίκρυ στον άλλο, μιλούν μεταξύ τους.
Έπειτα φεύγουν, διασταυρώνονται, μοιάζουν
σαν πέτρες που βλέπονται.
Όμως, εσύ,
δε λόξεψες, βάδισες ίσα, προχώρησες
μές απὸ μένα, κάτω απ᾿ τα τόξα μου,
όπως κι εγώ: προχώρησα ισα, μές από σένα,
κάτω απ᾿ τά τόξα σου. Σταθήκαμε ο ένας μας
μέσα στον άλλο, σά νάχαμε φτάσει.
Βλέποντας πάνω μας δυό κόσμους σέ πλήρη
λάμψη και κίνηση, σαστίσαμε ακίνητοι
κάτω απ᾿ τή θέα τους
Ήσουν νερό,
κατάκλυσες μέσα μου όλες τίς στέρνες.
Ήσουνα φως, διαμοιράστηκες. Όλες
οι φλέβες μου έγιναν άξαφνα ένα
δίχτυ πού λάμπει: στά πόδια, στά χέρια,
στό στήθος, στο μέτωπο.
Τ᾿ άστρα τό βλέπουνε, ότι:
δυό δισεκατομμύρια μικροί γαλαξίες και πλέον
κατοικούμε τή γή.

 

XV. Στο κυνήγι της φοροδιαφυγή!

Ή θεά Άρτεμις, η προστάτιδα του κυνηγιού θα είναι το νέο σύμβολο του υπ. Οικ. στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Ήδη έχει τεθεί στο μικροσκόπιο λίστα 100 ύποπτων μεγαλοκαταθετών, όπου, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», περιλαμβάνονται επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, στις σκέψεις των ανθρώπων της νέας ηγεσίας είναι αν κάποιος δεν δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο ακίνητο ή επενδυτικά προϊόντα, να μπορεί να τα κατάσχει άμεσα η εφορία. Δεν ξέρω τι θα γίνει ή τι θα κάνει η νέα ηγεσία του υπ. Οικ., όμως θεωρώ ότι το πάρτι της φοροδιαφυγής θα πάψει να υφίσταται μόνο όταν αλλάξει η συνείδηση των πολιτών. Κανένα μέτρο δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμούν όλοι, απλά ίσως να περιοριστεί ελάχιστα το όργιο που γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Για να αλλάξει όμως το κλίμα και να αποκτήσει φορολογική συνείδηση ο πολίτης δεν αρκούν μόνο τα μέτρα, αλλά πρέπει ο κάθε πολίτης να βλέπει τα χρήματα των φόρων του να είναι ανταποδοτικά, να έχει καλό σύστημα υγείας, καλό εκπαιδευτικό σύστημα, καλό οδικό δίκτυο ή έργα υποδομών, καθώς και μία σειρά άλλων παροχών που συνάδουν με μία ευνομούμενη πολιτεία. Επίσης, όσο μένον στο απυρόβλητο μεγαλοσχμήμονες ή πολιτικοί τα πράγματα δεν θα αλλάξουν άμεσα.

 

XVI. Αποφάσεις που ίσως σας ενδιαφέρουν

Επέλεξα δύο αποφάσεις για την ενότητα αυτή επειδή θεώρησα πως είναι σημαντικές. Προτείνω να τις μελετήσετε, παρόλο που γνωρίζω ότι το πρόγραμμά σας είναι φορτωμένο από υποχρεώσεις

i.ΠΟΛ.1039/26.1.2015- Οδηγίες για την εφαρμογή των άρθρων 48 και 63 του ν.4172/2013, αναφορικά με την απαλλαγή ενδοομιλικών μερισμάτων και παρακράτησης φόρου ενδοομιλικών πληρωμών.

ii.ΠΟΛ.1037/2.2.2015 - Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 49 και της παρ. 9 του άρθρου 72 του ν.4172/2013, αναφορικά με την υποκεφαλαιοδότηση

iii.Εγκύκλιος Ο.Α.Ε.Ε. αριθμ. 2/5.2.2015 / Τροποποίηση - Ανακεφαλαίωση των οδηγιών που αφορούν την υποχρεωτική παράλληλη ασφάλιση στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ των ανεξάρτητα απασχολούμενων οι οποίοι ασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο μέχρι 31.12.1992

 

XVΙΙ. Η Ήπειρος είναι πάντα στην καρδιά μου...

Έστεκε εκεί στωικά από το 1866, φτιαγμένο από ανθρώπους με μεράκι. Άντεξε σε κακουχίες, έγινε μάρτυρας βομβαρδισμών, άκουγε τους καημούς των ανθρώπων που διάβαιναν την ψηλή καμάρα του. Όμως, την Κυριακή που μας πέρασε το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το στολίδι αυτό της περιοχής και όχι μόνο κατέρρευσε, σκορπώντας θλίψη στους απανταχού Ηπειρώτες. Απέμειναν πλέον μόνο τα βάθρα για να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν του γεφυριού της Πλάκας.

Πριν την καταστροφήΜετά την  καταστροφή


Το γεφύρι αυτό δεν κατέρρευσε από τη μανία της φύσης, είχε αντέξει μεγαλύτερες μπόρες και καταιγίδες τόσα χρόνια. Το μνημείο αυτό καταστράφηκε από την χρόνια αδιαφορία των υπευθύνων που κώφευαν σε όσους από χρόνια ζητούσαν τη συντήρηση του μοναδικού αυτού γεφυριού. Οι ίδιοι ανεύθυνοι - υπεύθυνοι ευθύνονται για την καταστροφή κι άλλων πέτρινων γεφυριών και μνημείων του τόπου μας που μαραζώνουν αβοήθητα στο πέρασμα του χρόνου. Ευελπιστώ να ανακατασκευαστεί σύντομα το ιστορικό αυτό γεφύρι της Πλάκας και να μπορούμε να περπατήσουμε πάλι πάνω στην ψηλή του καμάρα, εκεί που περπατούσαν οι πρόγονοί μας.

Κλείνοντας την ενότητα αυτή για την ιδιαίτερη πατρίδα μου, θέλω να αποχαιρετήσω μία μεγάλη φωνή, τον Αλέκο Κιτσάκη, -τον επονομαζόμενο και αηδόνι της Ηπείρου-, που έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 81 ετών την περασμένη εβδομάδα. Αφιερωμένο ένα δημοτικό τραγούδι για να τιμήσω τη μνήμη ενός ανθρώπου που μας ταξίδευε με το μέταλλο της φωνής του.

 

XVΙΙΙ. Οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία των ακινήτων

Η ΠΟΜΙΔΑ κοινοποίησε την περασμένη εβδομάδα τις προτάσεις της για τη φορολογία ακινήτων και την εξάλειψη των μνημονιακών ρυθμίσεων φορολόγησης της ιδιοκατοίκησης και μη εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων 2014.  Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι γεγονός. Αυτό όμως που πρέπει να τονίσω είναι ότι είναι αδιανόητο να φορολογείται αγρίως ένα ακίνητο που δεν αποφέρει κανένα εισόδημα. Ούτε να πλήττεται ένας πολίτης που τυγχάνει να έχει στην κατοχή του ένα ή δύο ακίνητα, ενώ ένας άλλος που δεν επένδυσε σε ακίνητα και έχει τα χρήματά του στην τράπεζα να είναι τόσο ευνοημένος. Θεωρώ πως υπάρχει μεγάλη αδικία εδω και ειδικά για τα ακίνητα που όπως ανέφερα δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.XΙΧ. Ένας χρόνιος προβληματισμός: Νόμιμο μπορεί να είναι, ηθικό όμως είναι;

Είναι νόμιμο να εκδίδεις συγγράμματα όντας εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, όπως επίσης είναι νόμιμο να επιδοθείς στη συγγραφή αφού έχεις αποστρατευτεί από τη δημόσια θέση σου. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να αφεθεί στο ταξίδι της συγγραφής. Δεν μπορώ να προσάψω κατηγορία σε κάποιον για το θέμα αυτό, αφού δεν αντίκειται σε κάποια νομική διάταξη. Όμως, πόσο ηθικό είναι να ερμηνεύεις από θέση ισχύος και μάλιστα έναντι τιμήματος διατάξεις που ίσως εσύ ο ίδιος επινόησες ή έχοντας όλο το υπηρεσιακό υλικό στα χέρια σου; Για πόσα χρόνια ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Νομίζω πως πρέπει να κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας για τη διαιώνιση αυτού του φαινομένου. Όσο για τους συγγραφείς αυτούς, το μόνο που έχω να πω είναι ότι στη ζωή δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας η κερδοφορία. Υπάρχουν και κάποιες ηθικές αρχές που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κονιορτοποιούνται στο βωμό του κέρδους. Βέβαια, κατά τη γνώμη μου θα πρεπε να υπάρχει ένας κεντρικός έλεγχος ώστε να πάψουν να αποτελούν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης πονήματα που βρίθουν υπηρεσιακού υλικού τα οποία εκδίδονται από εν ενεργεία ή συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.
ΧΧ. Επίλογος

Φτάσαμε αισίως στον επίλογο ενός ακόμη σχολίου της Δευτέρας. Κάθε φόρα που ολοκληρώνω το σχόλιο αναλογίζομαι αν τελικά το μελέτησαν οι συνάδελφοι, αν τους φάνηκε χρήσιμο ή αν απλά το προσπέρασαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της διαγώνιας ανάγνωσης. Γνωρίζω ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και δε θέλω σε καμία περίπτωση να σας φορτώνω με επιπλέον διάβασμα. Βέβαια, μη νομίζετε ότι αυτό αποτελεί τροχοπέδη, αφού θα συνεχίσω να γράφω και να μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις ή τους προβληματισμούς μου. Το σημερινό σχόλιο εμπεριέχει ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς, λύπης, πικρίας, στενοχώριας, ελπίδας και ίσως ο συγκερασμός αυτών δημιουργεί έναν καμβά συναισθημάτων που αντικατοπτρίζει την ίδια τη ζωή. Άλλωστε, το αλάτι και το πιπέρι της ζωής είναι τόσο οι χαρές όσο και οι λύπες που διαδέχονται η μία την άλλη, δίνοντας έτσι χρώμα και ουσία στη βιοτή μας.

Ευελπιστώ, σε πείσμα των καιρών, της συνεχιζόμενης κρίσης που μας ταλανίζει, αλλά και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην εργασία μας, να εξακολουθούμε να χαμογελούμε και να ονειρευόμαστε, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε αλώβητοι από το πέρασμά μας μέσα από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ζωής.

Καλημέρα και καλή δύναμη.

 

Υποσημειώση:

[1] Όλα τα σκίτσα είναι του μεγάλου σκιτσογράφου Κ. Μητρόπουλου. Η δική μου παρέμβαση αφορά μόνο στα κείμενα των σκίτσων.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης