Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλό μήνα σε όλους. 
Πλούσια σε ειδησιογραφία αλλά και σε δευτερογενή νομοθεσία (αποφάσεις)  ήταν η εβδομάδα που πέρασε. Φυσικά, το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης μονοπώλησε η νέα κυβέρνηση της χώρας μας, οι υπουργοί της, αλλά και οι πρώτες δηλώσεις αυτών, οι οποίες δίνουν το στίγμα της πολιτικής που φαίνεται να ακολουθήσει:

Από τα σχόλια των αναγνωστών στον κόμβο αλλά και στα λοιπά ειδησιογραφικά ΜΜΕ παρατήρησα την δημιουργία δύο βασικών τάσεων, απόρροια των πρώτων δηλώσεων από επιτελικά στελέχη της νέας κυβέρνησης.  Η μία βλέπει ρήξη με την ευρωπαϊκή ένωση και προβλήματα στην προοπτική της χώρας ως μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης,  ενώ η άλλη βλέπει στο πρόσωπα της κυβέρνησης την αντίσταση και τα "όχι" που ποτέ δεν ειπώθηκαν από τις προηγούμενες ηγεσίες.

Προσωπικά μου έκανε αίσθηση -και δεν σας κρύβω ότι χαμογέλασα- η  δήλωση του  πρωθυπουργού. «Λέω να πρωτοτυπήσω και να εφαρμόσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβα».  Σαν να μην έλεγε κάτι το φυσιολογικό, σαν να ξυπνήσαμε ένα ωραίο πρωί και ανακαλύψαμε το αυτονόητο.

Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται. -Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η νέα κυβέρνηση  λοιπόν θα  αποτελείται από 40 άτομα (υπουργούς αναπληρωτές και υφυπουργούς), ενώ τα υπουργεία μετά και τις συγχωνεύσεις που έγιναν είναι τα ακόλουθα :  

1. Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
2. Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
3. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
4. Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
5. Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
6. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
7. Υπουργείο Εξωτερικών.
8. Υπουργείο Οικονομικών.
9. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
10. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

[Σχετική απόφαση Αριθ. Y6/27.1.2015 Καθορισμός σειράς τάξης των Υπουργείων]
 

Τα  "δικά μας"  θέματα φαίνεται ότι αναλαμβάνει η κα Νάντια Βαλαβάνη με επικεφαλής βέβαια και άμεσα προϊστάμενό της τον νέο υπουργό οικονομικών κο Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών από τις πρώτες μέρες έκανε αισθητή την παρουσία του και ανάγκασε όλα τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται μαζί του. Το ενδιαφέρον των μέσων μονοπώλησε η δήλωσή του  «Με τέτοια σαθρά δομημένη επιτροπή εμείς δεν πρόκειται να συνεργαστούμε» μετά την συνάντηση με τον Ντάισελμπλούμ, καθώς και οι αντιδράσεις του τελευταίου.
Στα δικά μας....Πριν ξεκινήσει η ανασκόπηση με την άδεια του έτερου Κώστα θα χρησιμοποιήσω των κώδικα Μορς και συγκεκριμένα την λέξη «sos»  στα θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, λόγο της μεγάλης έκτασης του σημερινού άρθρου.Ανακοινώσεις Γ.Γ.Δ.Ε.

Ηλεκτρονικά και τα συμφωνητικά.

Μία από τις απαιτήσεις του κλάδου εδώ και πολύ καιρό φαίνεται να ικανοποιείται από την Γ.Γ.Δ.Ε.. Αυτή δεν είναι άλλη βέβαια από την ηλεκτρονική υποβολή των συμφωνητικών. Όπως ενημερωθήκαμε από την σχετική ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε., από 1.1.2015 και εφεξής, τα συμφωνητικά που υπογράφονται από επιτηδευματίες θα υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής της Γ.Γ.Δ.Ε.. Η απόφαση με τις λεπτομέρειες θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες.

Αποτελέσματα ελέγχων

Σε μία προσπάθεια αυτοκάθαρσης, η Γ.Γ.Δ.Ε. δημοσιοποίησε την περασμένη εβδομάδα τα αποτελέσματα των ελέγχων της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων έχει ως αποστολή τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την εξιχνίαση υποθέσεων διαφθοράς σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα καθώς και τη διασφάλιση της νόμιμης συμπεριφοράς των υπαλλήλων των υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε..

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, το έτος 2014 εκδόθηκαν 213 εντολές ελέγχου και περαιώθηκαν 278. Από τις υποθέσεις που ελέγχθηκαν  προέκυψαν πειθαρχικά παραπτώματα σε 167 υπαλλήλους, 18 υποθέσεις διαβιβάστηκαν στο εισαγγελέα ενώ 17 υπάλληλοι με εμβάσματα στο εξωτερικό ελέγχονται ήδη για το πόθεν έσχες. [Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων]

Επιστροφή της επιβάρυνσης 2% στο ποσό της 2ης δόσης του χρεωστικού υπολοίπου Φ.Π.Α. που τυχόν επιβλήθηκε από 1/1/2014 «sos»

Σε μία ακόμα ανακοίνωση της Γ.Γ.Δ.Ε.  αναφέρονται τα εξής:  Με το Ν. 4254/2014 καταργήθηκε αναδρομικά και από 1/1/2014 η επιβάρυνση του 2% που υπολογιζόταν στη δεύτερη δόση του χρεωστικού υπολοίπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ. Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι το σύστημα υπολογίζει την εν λόγω επιβάρυνση, χωρίς να οφείλεται, όσοι φορολογούμενοι έχουν επιβαρυνθεί από 1/1/2014 με ποσοστό 2% επί της δεύτερης δόσης του χρεωστικού υπολοίπου ΦΠΑ δύνανται με αίτησή τους προς την αρμόδια για τη φορολογία τους Δ.Ο.Υ. να ζητήσουν την άμεση επιστροφή του ποσού αυτού. 

Αποτελέσματα εσόδων από την ΓΓΔΕ

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η Γ.Γ.Δ.Ε. σχετικά με τα έσοδα και τις εισπράξεις από Δ.Ο.Υ και τελωνεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το 2014 εισπράχθηκε το ποσό των 1,93 δις ευρώ από τις 4 δόσεις του Εν.Φ.Ι.Α.. Επίσης καθ όλη την διάρκεια του 2014 η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης προέβη σε 55.579 κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ενώ έλαβαν χώρα 18 πλειστηριασμοί για σύνολο οφειλών 140.862.105 ευρώ. [Όσοι ενδιαφέρονται για στατιστικά μπορούν να δουν περισσότερα εδώ] 

Προθεσμίες 

Δείτε τις σημαντικότερες φορολογικές υποχρεώσεις για τον μήνα Φεβρουάριο (οι οποίες δεν είναι και λίγες). [Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2015 ]

«sos» Επαναλαμβάνω εδώ για όσους δεν το διάβασαν στο παραπάνω άρθρο, ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της ερμηνευτικής εγκυκλίου (ΠΟΛ.1003/2014) των νέων Ελληνικών Προτύπων (ν.4308/2014) και συγκεκριμένα με τις παραγράφους 6.2.1 έως και 6.2.4, έγινε δεκτό ότι δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση για την ποσοτική καταχώρηση των αποθεμάτων (εμπορευμάτων, προϊόντων, πρώτων υλών, κ.λπ.) της 31/12/2014 στο βιβλίο απογραφών, μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2015.


Υπεραξία «sos» «sos»

Δόθηκε στην δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η πολυαναμενόμενη ερμηνευτική εγκύκλιος των άρθρων 42 και 43 του Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) σχετικά  με την μεταβίβαση τίτλων (μετοχών - μεριδίων κλπ). Η εγκύκλιος θέλει προσεκτική ανάγνωση και μελέτη. Διαβάστε την και θα διαπιστώσετε ότι έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με αυτά που ίσχυαν με τον παλαιό ΚΦΕ (ν.2238/1994). [ΠΟΛ.1032/26.1.2015 Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από μεταβίβαση τίτλων και ολόκληρης επιχείρησης μετά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του νέου Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013)]

Παραθέτω ορισμένες σημαντικές διατάξεις που περιέχονται στην απόφαση :

- Ως μεταβίβαση για τον υπολογισμό της υπεραξίας, νοείται και η εισφορά των τίτλων (μετοχών, μεριδίων κλπ) για την κάλυψη ή αύξηση κεφαλαίου εταιρείας.

-Φορολογείται η υπεραξία μετοχών τόσο των ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών εταιρειών (διαπραγματεύσιμες και μη σε χρηματιστηριακή αγορά), καθόσον ο νόμος δεν κάνει διάκριση.

- Η  μη συμμετοχή εταίρου, μέλους ή μετόχου στην αύξηση του κεφαλαίου οποιασδήποτε εταιρίας δεν συνιστά μεταβίβαση τίτλων και συνεπώς δεν εξετάζεται σε αυτή την περίπτωση η ύπαρξη η μη υπεραξίας.

- Απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και η υπεραξία που προκύπτει από τη μεταβίβαση ημεδαπών εταιρικών ομολόγων, κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ.1 του άρθρου 14του ν.3156/2003, καθόσον οι διατάξεις αυτές ως ειδικότερες κατισχύουν του άρθρου 42 του ν.4172/2013.

-Ειδικά για την υπεραξία που αποκτά φυσικό πρόσωπο από τη μεταβίβαση μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, διευκρινίζεται ότι εφόσον αυτή αφορά τίτλους που έχουν αποκτηθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2009, απαλλάσσεται της φορολογίας εισοδήματος, ανεξάρτητα του ποσοστού συμμετοχής του μεταβιβάζοντος στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
Αντίθετα, για τίτλους που έχουν αποκτηθεί μετά την 1.1.2009, η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας παρέχεται μόνον όταν ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό μικρότερο από μισό τοις εκατό (0,5%).

-Το εισόδημα από τη μεταβίβαση τίτλων της παρ. 1 του άρθρου 42, φορολογείται, προκειμένου για τα φυσικά πρόσωπα, με συντελεστή 15% σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4172/2013, χωρίς να απαιτείται κατά το χρόνο της μεταβίβασης η υποβολή δήλωσης, όπως ίσχυε με τις προϊσχύουσες διατάξεις του ν. 2238/1994, καθόσον το εν λόγω εισόδημα θα συμπεριληφθεί στην ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φυσικού προσώπου και θα φορολογηθεί στο τέλος του έτους (Δ12A 1049253 ΕΞ 17.3.2014 έγγραφό).

 

 

Αγρότες

Μισθωτήρια αγρών «sos»

Με εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε. και για τη διευκόλυνση των αγροτών  κατά την υποβολή των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, δίνεται πλέον η δυνατότητα να μην συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία των συνεκμισθωτών-συνιοδιοκτητών κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. [Δείτε την σχετική απόφαση  ΠΟΛ.1030/23.1.2015 Δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας]

Με οδηγό την ανακοίνωση της ΓΓΔΕ αναμένουμε και άλλες δύο αποφάσεις που αφορούν :

1) Παράταση της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων για τις εκμισθώσεις που συνάφθηκαν μέχρι 31-12-2014, έως την 27/2/2015.

2) Την προαιρετικότητα της  υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για τους εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των 80 ευρώ ανά μήνα.

Αίτηση ενιαίας ενίσχυσης

Αρ. πρωτ.:13786/23.1.2015 Οδηγίες διαδικασίας υποβολής ενιαίας αίτησης ενίσχυσης έτους 2015 και πρώτης χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης

Η απόφαση αυτή αφορά τις διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης των Γεωργών. Η ενιαία αίτηση ενίσχυσης που καλείται να υποβάλλει ο γεωργός και η οποία καλύπτει όλα τα καθεστώτα και τα μέτρα στήριξης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον ίδιο το γεωργό ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του. Η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής της ενιαίας αίτησης είναι η 15η Μαΐου κάθε ημερολογιακού έτους. Για το τρέχον έτος (2015), η προθεσμία υποβολής λήγει την 15η Μαΐου, ημέρα Παρασκευή.

 

 

Παράταση περιοδικής ΦΠΑ

Το μεσημέρι της Παρασκευής και λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ανακοινώθηκε η αναμενόμενη παράταση. Με την  ΠΟΛ.1034/30.1.2015. λοιπόν δίνεται παράταση στην υποβολή όλων των περιοδικών δηλώσεων που έληγαν την 30η Ιανουαρίου έως την 27 Φεβρουαρίου 2015.

Στο δίλημμα μεταξύ της ταλαιπωρίας ενός ολόκληρου κλάδου και της είσπραξης περισσότερων εσόδων, το υπουργείο επιλέγει  πάντα το δεύτερο και μην περιμένετε να αλλάξει αυτό, εάν δεν αλλάξουν οι οικονομικές συνθήκες ή ΚΑΙ εμείς. [Καιρός για περισυλλογή...]

Στην ανακοίνωση που προηγήθηκε της απόφασης αναφέρονται τα εξής :

Μετά την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης, ως ετήσια δήλωση θα λαμβάνεται η δήλωση του τελευταίου τριμήνου του 2014. 

- Όμως κατόπιν αιτημάτων των ομοσπονδιών και των σωματείων των λογιστών, οι οποίοι εξέφρασαν προβληματισμό αναφορικά με την εφαρμογή των ανωτέρω και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, με εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα θα δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλονται κανονικά οι τριμηνιαίες δηλώσεις εντός της ανωτέρω προθεσμίας χωρίς την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεις εκπροθέσμου υποβολής. 

Με σκοπό την αποφυγή της ταλαιπωρίας των φορολογουμένων,  όλες οι επιβαρύνσεις εκπροθέσμου που τυχόν καταλογιστούν  από το σύστημα θα διαγραφούν οίκοθεν με ενέργειες της φορολογικής διοίκησης.

Αν και θεωρώ ανέφικτο το παραπάνω σενάριο, παρακολουθήστε τι ακριβώς συνέβη μετά τις μεταβολές που επήλθαν στον νόμο 2859/2000 (ΦΠΑ)  μέσα στο 2014 αλλά και την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης.

Οι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 38 του ΦΠΑ, όπως ίσχυε μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2014, έπρεπε να υποβάλλουν μία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ μόνο για το φορολογικό έτος 2014.

[Παράγραφος 1 άρθρου 38 γ) Κατ' εξαίρεση της περίπτωσης α' ανωτέρω, οι αγρότες φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, υποβάλλουν μόνο εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.]

Με την παράγραφο 8α του νόμου 4281/2014 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε, αντικαταστάθηκε πλήρως το άρθρο 38 και ταυτόχρονα ορίστηκε  ότι:

[Ειδικά η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ καταργείται για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1 Ιανουαρίου 2014.]

Συνεπώς ενώ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2014 οι αγρότες είχαν υποχρέωση υποβολής μόνο μίας εκκαθαριστικής δήλωσης για όλο το 2014, ταυτόχρονα η εκκαθαριστική αυτή δήλωση καταργήθηκε για περιόδους που λήγουν μετά την 1.1.2014 (συνεπώς και για το φορολογικό έτος 2014.)

Άρα για να το συνοψίσουμε λίγο. Οι αγρότες έπρεπε για το φορολογικό έτος 2014 να υποβάλλουν μόνο μια εκκαθαριστική δήλωση η οποία όμως έχει καταργηθεί.

Ωστόσο η περίπτωση δ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 που ισχύει από 8.8.2014 προβλέπει την υποβολή μίας ετήσιας δήλωσης για τους αγρότες.

Πιθανή λύση.

Προτείνω στην Γ.Γ.Π.Σ. την -ας μου επιτραπεί ο όρος- "κλωνοποίηση" της εφαρμογής ΦΠΑ με ετήσια περιοδικότητα μόνο για το 2014, και την τοποθέτησή της στο μενού υποβολών των περιοδικών δηλώσεων ως "Ετήσια δήλωση αγροτών 2014". Εάν αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα (π.χ. μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου) θα λύσει οριστικά το πρόβλημα για το 2014, και δεν θα χρειαστεί να προβούμε σε αυτοσχέδιες πρακτικές σαν αυτές που περιγράφει το δελτίο τύπου. Επαναλαμβάνω ότι δεν γνωρίζω κατά πόσον είναι εύκολο να δημιουργηθεί μία τέτοια εφαρμογή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό όμως έπρεπε να το είχαν σκεφτεί νωρίτερα οι αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται με το θέμα, πράγμα που δείχνει ότι ο συντονισμός μεταξύ τους δεν είναι και ότι καλύτερο έχει να επιδείξει το υπ. Οικονομικών. 


 

 

Απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε. για το ειδικό κατ' αποκοπή καθεστώς απόδοσης του Φ.Π.Α.

ΠΟΛ.1010/9.1.2015Ειδικό καθεστώς κατ’ αποκοπή καταβολής ΦΠΑ του άρθρου 40 του Κώδικα ΦΠΑ

Με την απόφαση αυτή διευκρινίζεται ότι εξακολουθούν να ισχύουν για θέματα που αφορούν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, κατά το μέρος που δεν τροποποιούνται με την απόφαση ΠΟΛ.1010/9.1.2015, οι αποφάσεις ΠΟΛ.1320/30.12.1998, ΠΟΛ.1065/4.4.2007, ΠΟΛ.1114/30.7.2008, για την εφαρμογή ειδικού κατ’ αποκοπή καθεστώτος απόδοσης του ΦΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000), από (α) τους εκμεταλλευτές σκαφών παράκτιας αλιείας, μήκους μέχρι δώδεκα (12) μέτρων μεταξύ καθέτων, και τους σπογγαλιείς, (β) τους εκμεταλλευτές σκαφών στη λίμνη Ιωαννίνων και (γ) τους εκμεταλλευτές ιππήλατων οχημάτων.

Διευκρινίζεται επίσης ότι τα κατ’ αποκοπή ποσά που οφείλονται ετησίως, καταβάλλονται σε δύο ισόποσες δόσεις με την υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ανά ημερολογιακό εξάμηνο, με προθεσμία υποβολής και καταβολής του φόρου μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί το εξάμηνο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει.


 

Τα νέα Στατιστικά Κατώφλια για το 2015 «sos»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής βάσει του Κανονισμού της Ε.Ε. 638/2004, άρθρο 10 τα στατιστικά κατώφλια, τα οποία ισχύουν από 1/1/2015 έως 31/12/2015, πάνω από τα οποία οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση Intrastat διαμορφώνονται ως εξής:

150.000 ευρώ για τις αφίξεις και στο ποσό των 90.000 ευρώ για τις αποστολές. 

«sos» Μπλοκάκηδες.

Μέχρι τις 20.2.2014 θα μπορούν να δηλώσουν την κατοικία τους ως επαγγελματική εγκατάσταση τα φυσικά πρόσωπα που θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί για το 2014. Υπενθυμίζουμε ότι μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν (βάση της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ΚΦΕ (ν. 4172/2013) για να φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ως μισθωτοί, είναι να έχουν δηλωμένη σαν έδρα της δραστηριότητάς τους, την κατοικία τους. [Η σχετική απόφαση με την παράταση Δ12Α 1002763 ΕΞ 2015/9.1.2015 Μεταβολή επαγγελματικής εγκατάστασης φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες και υπάγονται στις διατάξεις της περ. στ' παρ.2 άρθρου 12 του ν.4172/2013 ]

 


 

Εργατικά Ασφαλιστικά

Επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ

Αυτοαπασχολούμενες γυναίκες − άμεσα ασφαλισμένες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.), δικαιούνται λόγω κυοφορίας και λοχείας, μηνιαίο επίδομα μητρότητας, ύψους εκατόν πενήντα (150) ΕΥΡΩ και για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού είναι η ύπαρξη ταμειακής ενημερότητας και ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού, καθώς και να μην δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Τα δικαιολογητικά και τις λοιπές ρυθμίσεις μπορείτε να τις δείτε στην σχετική απόφαση [Φ.40035/41931/1653/20.1.2015 Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμεσα ασφαλισμένες του Ο.Α.Ε.Ε, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 του Ν. 4097/2012 (Α΄, 235)]
 

Εφαρμογή ρύθμισης για τους συνταξιούχους που θα εργαστούν ή θα αυτοαπασχοληθούν

Τον συμψηφισμό με μελλοντικές συντάξεις και την μείωση κατά 50% του ποσού που καταλογίζεται στους συνταξιούχους οι οποίοι παρέλειψαν να κοινοποιήσουν στα ασφαλιστικά ταμεία την ανάληψη εργασίας, προβλέπει διάταξη του νόμου 4316/2014, η οποία κοινοποιήθηκε με την απόφαση Φ.80000/οικ. 2651/66/21.1.2015 Εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 68 του ν.4316/2014 (Α, 270) του υπ. Εργασίας.

Καταβολή συντάξεων

Σήμερα θα καταβληθούν οι συντάξεις τόσο του ΟΑΕΕ [Σχετική ανακοίνωση], όσο και του ΟΓΑ [Σχετική ανακοίνωση]


«sos» ΕΡΓΑΝΗ - Έντυπο Ε11

Περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το έντυπο Ε11 (Γνωστοποίηση αδειών) έδωσε το υπ.εργασίας με την Αρ. πρωτ.: οικ. 3631/87/27.1.2015 απόφασή του.

Συγκεκριμένα για την υποχρέωση τήρησης εκ μέρους του εργοδότη Βιβλίου Αδειών, που αποβλέπει στην αποτύπωση της πραγματικής εικόνας της επιχείρησης, θα πρέπει να καταχωρίζεται το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης, δεδομένου ότι οι διατάξεις περί χορήγησης ετήσιας κανονικής άδειας είναι αναγκαστικού δικαίου και συνεπώς όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται ετήσια κανονική άδεια.

Επομένως, με βάση τα στοιχεία που έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό «Βιβλίο Αδειών», αναφορικά με τις δικαιούμενες και τις πραγματικά χορηγηθείσες ημέρες αδείας του συνόλου των εργαζομένων και σύμφωνα με τις αντίστοιχες πραγματικά καταβληθείσες αποδοχές χορηγηθείσας αδείας και επιδόματος αδείας, θα συμπληρώνεται αντίστοιχα και το έντυπο Ε11.
Πιο συγκεκριμένα:
-Σε περίπτωση κατά την οποία, χορηγήθηκε το σύνολο της νομίμως δικαιούμενης άδειας εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, υφίσταται υποχρέωση συμπλήρωσης των αντίστοιχων στηλών του Εντύπου Ε11.
-Σε περίπτωση, κατά την οποία, παρανόμως δεν χορηγήθηκε το σύνολο της νομίμως δικαιούμενης άδειας εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, συμπληρώνεται, μεταξύ των άλλων, ο αριθμός των χορηγηθεισών ημερών αδείας (εάν υφίστανται), καθώς και οι πραγματικώς καταβληθείσες αποδοχές αδείας και επιδόματος αδείας.
-Σε περίπτωση, λύσης της σχέσης εργασίας μισθωτού (όπως ιδίως, καταγγελία σύμβασης ή οικειοθελή αποχώρηση) με οποιονδήποτε τρόπο πριν χορηγηθεί το σύνολο της αδείας, εκτός της συμπλήρωσης των σχετικών στηλών του εντύπου Ε11, θα πρέπει να αναγράφεται στη στήλη των παρατηρήσεων, ο λόγος της μη χορήγησης του συνόλου της δικαιούμενης άδειας.
-Τέλος, εάν ο λόγος μη χορήγησης του συνόλου ή μέρους της δικαιούμενης αδείας είναι η αντικειμενική αδυναμία χορήγησής της, εκ μέρους του εργοδότη, όπως ιδίως λόγω μακροχρόνιας ασθένειας, ειδικών αδειών που οφείλονται σε εγκυμοσύνη/μητρότητα, άδειας άνευ αποδοχών, στράτευσης κ.λ.π., του εργαζομένου, θα πρέπει, εκτός της συμπλήρωσης των σχετικών στηλών του εντύπου Ε11, να αναγράφεται στη στήλη των παρατηρήσεων η αιτία της μη χορήγησης του συνόλου της δικαιούμενης άδειας.

«sos» Υπενθυμίζουμε ότι η υποβολή του Εντύπου Ε11 (για τις άδειες του 2014) στο σύστημα  ΕΡΓΑΝΗ, έχει παραταθεί μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2015.

«sos» Το ΙΚΑ από την πλευρά του υπενθυμίζει στους υπαλλήλους του -αλλά και σε εμάς- τις αποφάσεις που ισχύουν και οι οποίες ρυθμίζουν όλες τις λεπτομέρειες για την υποβολή των εντύπων ΣΕΠΕ - ΟΑΕΔ στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. [Δείτε εδώ την σχετική εγκύκλιο]

 

Αναπτυξιακά

Διατήρηση θέσεων εργασίας.

 Ξεκίνησε την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο Πρόγραμμα επιχορήγησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2014-2015 (ΚΥΑ 43452/633/22.12.2014, ΦΕΚ 3637/Β/31-12-2014).
 
Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που λειτουργούν εποχικά, κατά τη χειμερινή περίοδο και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου 2014 έως την 28η Φεβρουαρίου 2015.
 
Οι ενδιαφερόμενες εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις 29-1-2015 και ώρα 10η πρωινή έως τις 28-3-2015 και ώρα 12η μεσημβρινή στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, στο πεδίο καταχώρησης ηλεκτρονικών αιτήσεων. [Έναρξη Προγράμματος επιχορήγησης εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για τη διατήρηση θέσεων εργασίας κατά τη χειμερινή περίοδο 2014-2015]

 

 

Μεταβολές στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Κοινοποιήθηκαν 3 νέοι κανονισμοί της ευρωπαϊκής ένωσης οι οποίοι περιέχουν μεταβολές σε ΔΛΠ και  ΔΠΧΑ.

Με τους κανονισμούς   Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1361/2014 και   Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 29/2015 γίνονται τροποποιήσεις στα : ΔΛΠ 19, ΔΠΧΑ 3, ΔΠΧΑ 13 και ΔΛΠ 40.

Με τον κανονισμό  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 28/2015  γίνονται τροποποιήσεις στα :  ΔΠΧΑ 2, ΔΠΧΑ 3, ΔΛΠ 37, ΔΛΠ 39 ,ΔΠΧΑ 8, ΔΛΠ 16, ΔΛΠ 24, και ΔΛΠ 38 αντίστοιχα.

Θυμίζουμε ότι μέσω των συνδρομητικών υπηρεσιών του κόμβου μπορείτε να δείτε κωδικοποιημένα ΟΛΑ τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) αλλά και τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής αναφοράς (ΔΠΧΑ).

 

 

Αποφάσεις ΣτΕ - Αρείου πάγου

ΣτΕ 2776/2014 Μετατροπή επιχειρήσεως σε Α.Ε. κατά τις διατάξεις του ν. 2166/1993, στον οποίο εμπίπτει και το εγκατεστημένο στην Ελλάδα υποκατάστημα αλλοδαπής εταιρείας. Η εκ της μετατροπής προκύπτουσα ανώνυμη εταιρία, η “νέα εταιρία”, υπεισέρχεται αυτοδικαίως, ως οιονεί καθολικός διάδοχος, στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της μετατρεπομένης επιχειρήσεως. Ετσι αποτρέπεται και το ενδεχόμενο αποφυγής εκπληρώσεως υποχρεώσεων μέσω των προβλεπομένων από το νόμο -χάριν αναπτυξιακών σκοπών- αναδιαρθρώσεων, εκχωρήσεων και άλλων οργανωτικών αλλαγών. Η νέα εταιρεία καθίσταται υποκείμενο καταλογισμού κυρώσεων για παραβάσεις του ΤΚ από τη μετασχηματισθείσα εταιρεία. Παραπομπή στην επταμελή σύνθεση«sos» Άρειος Πάγος 1812/2014  Πάγια μηνιαία αντιμισθία δικηγόρου. Αρχή ισότητας εργαζομένων, δικαίωμα εργαζομένου να αξιώσει από τον εργοδότη του τη μεγαλύτερη αμοιβή, που καταβάλλεται οικειοθελώς, δηλαδή από δική του πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση, σε άλλο μισθωτό του, που ανήκει στην ίδια κατηγορία και παρέχει τις ίδιες, υπό τις αυτές προϋποθέσεις και συνθήκες, υπηρεσίες, εκτός αν η διαφορετική αυτή αμοιβή είναι δίκαιη και εύλογη, γιατί συντρέχει κάποιος ειδικός και σοβαρός κατ' αντικειμενική κρίση λόγος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό σε ένα σημείο της απόφασης.

Παρέχεται στον εργαζόμενο το δικαίωμα να αξιώσει από τον εργοδότη του τη μεγαλύτερη αμοιβή, που καταβάλλεται οικειοθελώς, δηλαδή από δική του πρωτοβουλία και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση, σε άλλο μισθωτό του, που ανήκει στην ίδια κατηγορία και παρέχει τις ίδιες, υπό τις αυτές προϋποθέσεις και συνθήκες, υπηρεσίες, εκτός αν η διαφορετική αυτή αμοιβή είναι δίκαιη και εύλογη, γιατί συντρέχει κάποιος ειδικός και σοβαρός κατ' αντικειμενική κρίση λόγος.

 

ΣτΕ 2282/2014 Οι συνέπειες της έλλειψης ημερομηνίας έκδοσης της διοικητικής πράξης για το «κύρος» αυτής. Δεν επάγεται ακυρότητα αυτής σε περίπτωση, κατά την οποία από το όλο περιεχόμενο της πράξης ή/και τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης συνάγεται ότι αυτή εκδόθηκε μεταξύ δύο συγκεκριμένων ημερομηνιών.

Επειδή, κατά την έννοια των διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, ερμηνευόμενων ενόψει της αρχής της νομιμότητας της διοικητικής δράσης, ναι μεν η διοικητική πράξη, όπως το επίδικο φύλλο ελέγχου, πρέπει να φέρει την ημερομηνία έκδοσής της, διότι με βάση την χρονολογία αυτή κρίνεται το νομικό και πραγματικό καθεστώς που είναι ληπτέο υπόψη για την εγκυρότητά της, αλλά η έλλειψη του ως άνω στοιχείου, το οποίο είναι ουσιώδες και καταρχήν αναγκαίο για τη νομιμότητα της πράξης , δεν επάγεται ακυρότητα αυτής σε περίπτωση, κατά την οποία από το όλο περιεχόμενο της πράξης ή/και τα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης συνάγεται ότι αυτή εκδόθηκε μεταξύ δύο συγκεκριμένων ημερομηνιών, ο δε καθορισμός της ακριβούς χρονολογίας έκδοσής της δεν ασκεί επιρροή στην ανεύρεση του κρίσιμου για την επίλυση της διαφοράς νομικού και πραγματικού καθεστώτος, το οποίο δεν μεταβλήθηκε ανάμεσα στις δύο αυτές ημερομηνίες

ΣτΕ 4613/2014 Ακύρωση απόφασης περί τοποθέτησης Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΣτΕ 4602/2014 Ακύρωση απόφασης για αυτοδίκαιη απόλυση και προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα δημοσίου υπαλλήλου

 


 

Σημαντικές αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα

Αρ. πρωτ.: Γ.Δ.Φ.Δ. 1012383 ΕΞ 2015/30.1.2015 Παροχή διευκρινίσεων ως προς την εφαρμογή των άρθρων 80 και 81 του ν. 3463/2006 (ΦΕΚ 114 Α)

47.79.99.01 «Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων» και 47.79.99.05 «Λιανικό εμπόριο φθαρμένων ειδών ρουχισμού και άλλων φθαρμένων ειδών» είναι οι δύο ΚΑΔ που σύμφωνα με την απόφαση δεν  απαιτείται πλέον η προσκόμιση προέγκρισης ίδρυσης κατά την υποβολή δηλώσεων έναρξης ή μεταβολής εργασιών.

Αριθμ. Φ. 51010/1660/12/16.1.2015 Υποβαλλόμενα στοιχεία από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ρύθμιση του περιεχομένου τους καθώς και χρονικό διάστημα υποβολής τους
Καθορισμός των στοιχείων που υποβάλλονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, του περιεχομένου τους καθώς και του χρόνου σύνταξης και υποβολής τους, με βάση την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του Ν. 3029/2002, όπως ισχύει.

«sos» Γ.Δ.Φ.Δ. 1009005 ΕΞ 2015/23.1.2015 Παράταση προθεσμίας για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, πέραν του έτους, βάσει του πραγματικού χρόνου διακοπής

Η απόφαση για την παράταση εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών, για την οποία είχαμε ήδη λάβει γνώση εδώ και καιρό με ανακοίνωση της ΓΓΔΕ. Υπενθυμίζουμε ότι φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες μπορούν, για τη διακοπή των εργασιών τους, σύμφωνα με τις 1030160/650/ΔΜ/ΠΟΛ.1068/19.3.2001, 1016769/389/ΔΜΒ/ΠΟΛ.1028/21.2.2003 και 1053873/867/ΔΜ/ΠΟΛ.1071/28.5.2009 εγκυκλίους, να υποβάλλουν στον υπάλληλο του τμήματος ή γραφείου της Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ., στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης, τη δήλωση διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας, (έντυπο Μ4), μέχρι 31 Μαρτίου 2015.


Αρ. πρωτ.: Δ14Α 1008780 ΕΞ 2015/23.1.2015
Πλήρωση του όρου της αμοιβαιότητας βάσει της ΠΟΛ. 1268/11, όταν δεν υπάρχει ΦΠΑ ή άλλος αντίστοιχος φόρος στο άλλο κράτος

Με την απόφαση αυτή δίνονται οδηγίες σχετικά με την πλήρωση του όρου αμοιβαιότητας για την απαλλαγή από το ΦΠΑ των αγαθών ή των υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ρυθμίσεων των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων. Στην περίπτωση που στη χώρα ξένης διπλωματικής αποστολής δεν υφίσταται φόρος ίδιος ή παρόμοιος με τον φόρο προστιθέμενης αξίας ο οποίος να επιβάλλεται αναλογικά στην τιμή των αγαθών ή των υπηρεσιών και για όσο χρόνο τέτοιος φόρος δεν επιβάλλεται, γίνεται δεκτό από τη Διοίκηση ότι πληρούται ο όρος της αμοιβαιότητας, δεδομένου ότι ούτε η ελληνική διπλωματική αποστολή κατά την παραμονή της στη χώρα αυτή επιβαρύνεται με ΦΠΑ ή άλλο φόρο ισοδυνάμου αποτελέσματος. Για τον έλεγχο της πλήρωσης του όρου της αμοιβαιότητας, αρμόδιο παραμένει το ΥΠΕΞ, βάσει της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης.

 

Αριθμ. Δ.ΟΡΓ. Α 1006534 ΕΞ 2015/19.1.2015
Ανακαθορισμός της καθ’ ύλην αρμοδιότητας και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και του χρόνου έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης της ίδιας Διεύθυνσης και της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Γραφείου Επανεξέτασης του ίδιου Τμήματος
 

Μετατίθεται η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης και του Αυτοτελούς Τμήματος Επανεξέτασης, Νομικής και Διοικητικής Υποστήριξης, καθώς και των Γραφείων που υπάγονται σε αυτό, της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών, αντί για την 1/1/2015, την 1/4/2015.  Επίσης ανακαθορίζεται η καθ’ ύλην αρμοδιότητα των ανωτέρω τμημάτων.

 

«sos» ΠΟΛ.1029/23.1.2015 Τροποποίηση της ΠΟΛ. 1249/2014 με θέμα: Παροχή οδηγιών σχετικά με την τήρηση νομότυπων διαδικασιών κοινοποίησης α) των πράξεων προσδιορισμού φόρου και των λοιπών εγγράφων και πράξεων που άπτονται των διαδικασιών ελέγχου β) της ατομικής ειδοποίησης καταβολής οφειλής – υπερημερίας των άρθρων 47 του ν. 4174/2013 και 7 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.)., γ) της ατομικής ειδοποίησης του άρθρου 4 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.)

Mε την απόφαση αυτή τροποποιείται η  ΠΟΛ.1249/1.12.2014 σχετικά με την κοινοποίηση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης η οποία γίνεται με Θυροκόληση. Η τροποποίηση αναφέρει αναλυτικά : «Η θυροκόλληση συνίσταται στην επικόλληση του επιδοτέου εγγράφου εντός σφραγισμένου και αδιαφανούς φακέλου, επί του οποίου αναγράφονται μόνο τα στοιχεία της επιδίδουσας υπηρεσίας και του προς η κοινοποίηση προσώπου από μέρους του οργάνου της επίδοσης, με την παρουσία ενός μάρτυρα, στη θύρα της κατοικίας ή του χώρου εργασίας ή του υπηρεσιακού καταστήματος όπου κατοικεί ή εργάζεται, κατά περίπτωση, το πρόσωπο προς το οποίο έπρεπε να διενεργηθεί η παράδοση του εγγράφου.»

 

«sos» Αριθμ. Β/7/οικ.621/26/9.1.2015 Εφαρμογή της ρύθμισης του Ν. 4305/2014 στους υπαχθέντες στις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παρ. ΙΑ΄ του Ν. 4152/2013

Με την απόφαση αυτή δίνονται διευκρινίσεις στους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών σχετικά με την μετάπτωση τους από την ρύθμιση νέας αρχής (ν.4152/2013), στην νέα ρύθμιση του νόμου 4305/2014 (ρύθμιση έως 100 δόσεων)., ή και την παραμονή τους στην ρύθμιση νέας αρχής και την ταυτόχρονη υπαγωγή τους στην νέα ρύθμιση.

A 3101/192/21.1.2015 Αποστολή ΦΕΚ – Παράταση διαδικασίας χορήγησης κινήτρων για την αντικατάσταση αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας
 

Το Υπ.μεταφορών και υποδομών ενημερώνει τις υπηρεσίες του για την παράταση της απόσυρσης οχημάτων. Επισημαίνουμε ότι η ως άνω ρύθμιση εφαρμόζεται για αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογίας (επιβατικά ιδιωτικής χρήσης και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι και 3,5 τόνων) που θα αποσυρθούν μέχρι 20-12-2015, για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31-12-2001 και για τα οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγούμενων ετών. Σε κάθε περίπτωση ως προς την διαδικασία και την εφαρμογή του μέτρου αυτού ισχύει η υπ’ αριθμ. ΔΕΦΚ 5006718 ΕΞ2011/11.2.2011 (ΦΕΚ Α΄ 246/2011) Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αριθ. πρωτ.: ΔΒ4Γ/οικ.2740/28.1.2015 Σχετικά με διοικητικές απλουστεύσεις, νόμος 4250/2014

Α) Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων των φαρμακοποιών κατά την παραλαβή των λογαριασμών φαρμακείων.

Αντί των πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων, υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα αυτών για το διάστημα ισχύος τους.

Β) Δεν υφίσταται πλέον η υποχρέωση υποβολής πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων των ιατρικών γνωματεύσεων Κρατικού Νοσοκομείου που θα συνοδεύουν τις συνταγές. Αντί πρωτοτύπων ή επικυρωμένων αντιγράφων στην περίπτωση αυτή υποβάλλονται και γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα των εν ισχύ ιατρικών γνωματεύσεων. Όσον αφορά τις ιατρικές γνωματεύσεις ιδιωτικών Κλινικών, στην περίπτωση μη υποβολής των πρωτοτύπων, γίνονται υποχρεωτικά αποδεκτά ευκρινή φωτοαντίγραφα από αντίγραφα τους, τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, καθώς και ευκρινή φωτοαντίγραφα από τις πρωτότυπες που φέρουν θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς που εμπίπτουν στη ρύθμιση π.χ. ιατρική γνωμάτευση ιδιώτη ιατρού ή ιδιωτικής κλινικής που φέρει θεώρηση από αρμόδιο ελεγκτή ιατρό. Κατ' επέκταση των ανωτέρω όταν συνταγή εκτελείται σε φαρμακείο ΕΟΠΥΥ μπορεί ο αρμόδιος υπάλληλος (φαρμακοποιός ή βοηθός φαρμακείου) να παραλαμβάνει φωτοαντίγραφα γνωματεύσεων με την επίδειξη των πρωτοτύπων, βεβαιώνοντας επί των αντιγράφων την γνησιότητά τους με σφραγίδα «ΑΚΡΙΒΕΣ ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΟ», υπογραφή του υπαλλήλου και ημερομηνία παραλαβής.
30-01-2015 - Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αρ. πρωτ.:ΔΒ4Γ/Π60/4/οικ.3275/30.1.2015
Σχετικά με αρίθμηση συνταγών φαρμάκων
 

Δίνεται η δυνατότητα στα φαρμακεία να εκδίδουν και ηλεκτρονικά τις καταστάσεις των συνταγών φαρμάκων που υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ, εφόσον τηρείται η συνεχή αρίθμηση των συνταγών στις εν λόγω καταστάσεις. 

«sos» «sos» «sos» Καλή εβδομάδα και μην ξεχάσετε το ραντεβού του Σαββάτου (7.2.2015) στην μεγάλη ημερίδα που διοργανώνει ο κόμβος, σχετικά με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα.

 

Το video της Εβδομάδας.

Ένα εκπληκτικό video με μαγευτικά τοπία και εικόνες από νυχτερινούς ουρανούς. Δείτε το οπωσδήποτε σε fullscreen

 

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης