Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέα μέτρα υιοθετεί η Google

21 Μάρτιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η Google ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει νέα μέτρα για την προστασία της ανωνυμίας των χρηστών, τα οποία καθιστούν...πιο δύσκολη την αναγνώριση του υπολογιστή από τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε φορά η μηχανή αναζήτησης. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας χαιρέτισαν την απόφαση....

Η Google ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει νέα μέτρα για την προστασία της ανωνυμίας των χρηστών, τα οποία καθιστούν...πιο δύσκολη την αναγνώριση του υπολογιστή από τον οποίο χρησιμοποιείται κάθε φορά η μηχανή αναζήτησης. Οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας χαιρέτισαν την απόφαση.
Η νέα πολιτική που ανακοινώθηκε την Τετάρτη προβλέπει ότι η Google θα διαγράφει κάθε 18 με 24 μήνες σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν την αναγνώριση των χρηστών, εκτός αν υπάρχει νομική απαίτηση για διατήρηση των δεδομένων για μεγαλύτερο διάστημα.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη», σχολίασε ο Αρι Σουάρτζ, υποδιεθυντής του Κέντρου για τη Δημοκρατία και την Τεχνολογία, μιας οργάνωσης για την προστασία της ιδιωτικότητας. «Είναι το είδος των μέτρων για τα οποία πιέζαμε εδώ και χρόνια».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Electronic Frontier Foundation δήλωσε ότι η απόφαση της Google αποτελεί ένα «θετικό πρώτο βήμα», αν και θα ήταν προτιμότερο να διαγράφονται τα εν λόγω δεδομένα εντός έξι μηνών.

Διαδικτυακή διεύθυνση

Η Google και οι άλλες μηχανές αναζήτησης διατηρούν τα δεδομένα ώστε να μάθουν περισσότερα για τις προτιμήσεις των χρηστών και να βελτιώσουν τους αλγόριθμους αναζήτησης και τις υπηρεσίες τους.

Κάθε φορά που ένας χρήστης πραγματοποιεί μια αναζήτηση στον Παγκόσμιο Ιστό μέσω της Google, οι διακομιστές της εταιρείας καταγράφουν τις λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και τη μοναδική αριθμητική διεύθυνση του υπολογιστή, γνωστή ως διεύθυνση Διαδικτυακού Πρωτοκόλλου (IP). Επίσης αποθηκεύουν στον υπολογιστή του χρήστη τα λεγόμενα cookies, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις προτιμήσεις του.

Στο εξής η Google θα διαγράφει τα τελευταία οκτώ ψηφία της διεύθυνσης IP κάθε ενάμισι με δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ενδιαφερόταν να μάθει ποιος υπολογιστής πραγματοποίησε μια συγκεκριμένη αναζήτηση, θα έπρεπε να ελέγξει 256 δοαφορετικούς συνδυασμούς, κάτι που θα εμπόδιζε σημαντικά την προσπάθειά του.

Η νέα πολιτική προβλέπει επίσης την «αποπροσωποποίηση» των cookies.

Η ανωνυμία στις διαδικτυακές αναζητήσεις και ο έλεγχος της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που διατηρούν οι μηχανές αναζήτησης είναι ένα ακανθώδες ζήτημα για το οποίο η Google συγκρούστηκε πέρυσι με την αμερικανική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων για μια υπόθεση που αφορά τη διαδικτυακή πορνογραφία, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ζητήσει από τις μεγάλες μηχανές αναζήτησης λίστες με αιτήματα αναζήτησης που είχαν υποβληθεί από χρήστες.

Η Yahoo!, η Microsoft και η AOL συμμορφώθηκαν με το αίτημα, ωστόσο η Google αντιστάθηκε και κατάφερε να μην παραδώσει τα δεδομένα, και αντ΄αυτών να προσφέρει μόνο ένα μικρό δείγμα των διαδικτυακών τόπων που περιλαμβάνει ο κατάλογός της.

Σε ένα άλλο περιστατικό, πέρυσι το καλοκαίρι, η AOL δημοσιοποίησε στο Διαδίκτυο 19 εκατ. αιτήματα αναζητήσεων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος. Αν και δεν περιλάμβαναν ονόματα ή άλλα προσωπικά στοιχεία, τα δεδομένα επέτρεψαν την αναγνώριση ορισμένων χρηστών. Η AOL απολογήθηκε και απέλυσε δύο στελέχη της.

Παρά το ατόπημά της, η AOL υποστηρίζει τώρα ότι βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τη Google, καθώς δεν αποθηκεύει τις διευθύνσεις IP των χρηστών και διατηρεί τα υπόλοιπα δεδομένα χρήσης σε κρυπρογραφημένη μορφή μόνο για 13 μήνες.

Πηγή Ε-portal


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης