Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μπλόκο στην δασμοφοροδιαφυγή

19 Μάρτιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Πλαστά παραστατικά, εμπορεύματα «φαντάσματα» αλλά και ανύπαρκτες έδρες επιχειρήσεων συνθέτουν το παζλ της δασμοφοροδιαφυγής, που «επιδέξια» επιδίδονται τα τελευταία χρόνια εισαγωγικές αλλά και εξαγωγικές εταιρείες κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων, στερώντας από το Δημόσιο πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην άσκηση κοινωνικότερης πολιτικής.
Πλαστά παραστατικά, εμπορεύματα «φαντάσματα» αλλά και ανύπαρκτες έδρες επιχειρήσεων συνθέτουν το παζλ της δασμοφοροδιαφυγής, που «επιδέξια» επιδίδονται τα τελευταία χρόνια εισαγωγικές αλλά και εξαγωγικές εταιρείες κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων, στερώντας από το Δημόσιο πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στην άσκηση κοινωνικότερης πολιτικής.

Οι εκρηκτικές διαστάσεις του φαινομένου, που μόνο από τον τομέα των καυσίμων κοστίζει στο κράτος 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να βάλει «φρένο» στη δασμοφοροδιαφυγή, θέτοντας σε εφαρμογή νέα ειδική διαδικασία επαλήθευσης και ελέγχου των εμπορευμάτων που διακινούν οι επιχειρήσεις. Στόχος, ο ακριβής προσδιορισμός εκείνων των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που αποφεύγουν να καταβάλουν οι εταιρείες, αλλά και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού από αθέμιτες κερδοσκοπικές επιδιώξεις. Παράλληλα, καθιερώνει κριτήρια επικινδυνότητας προϊόντων που λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, το είδος, την ποσότητα, τη σύνθεση και την ποιότητα του εμπορεύματος, την καταγωγή και την προέλευση αυτού, τους εμπλεκόμενους φορείς και τις τυχόν διαπιστωθείσες στο παρελθόν σχετικές παρατυπίες.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης