Το σχόλιο της Δευτέρας | Taxheaven

Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

12 Ιανουάριος 2015 -- Σχόλια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς και απ' ότι φαίνεται θα πορευτούμε και σε αυτό το έτος με αρκετές δυσκολίες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. Οι  εκκρεμότητες αρκετές και  οι ασάφειες ακόμα περισσότερες για πολλές διατάξεις του φορολογικού νόμου, τις οποίες θα κληθούμε να εφαρμόσουμε στην διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Σημαντικές ερμηνευτικές αποφάσεις του ν.4172/2013  καθυστερούν αδικαιολόγητα, ενώ δεν γνωρίζουμε ακόμα τις καταληκτικές ημερομηνίες όλων των δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Λυπάμαι που θα το πω, αλλά με τα έως τώρα δεδομένα δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι το 2015 θα είναι μια καλή χρονιά για τον κλάδο μας.
Μέχρι σήμερα η δήλωση μετάταξης για την ένταξη στο απαλλασσόμενο καθεστώς του άρθρου 39 του ΦΠΑ, και ΧΩΡΙΣ έλεγχο.

Ξεκινάω την ανασκόπηση της εβδομάδας με μια προθεσμία. Σύμφωνα με την εγκύκλιο Δ14Β 1000985 ΕΞ 2015/7.1.2015 για τη μετάταξη υποκείμενου στο φόρο από το κανονικό καθεστώς στο απαλλασσόμενο καθεστώς του άρθρου αυτού και αντίστροφα η προβλεπόμενη δήλωση πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 12.1.2015. Το αυτό προκύπτει βέβαια και από το σχετικό άρθρο 39β του ν.2859/2000 σε συνδυασμό με το άρθρο 7 του ν.4174/2014, όπως είχαμε αναφέρει προ ημερών εδώ. Ωστόσο, το θετικό είναι ότι η εγκύκλιος/έγγραφο προβλέπει την υποβολή της συγκεκριμένης δήλωσης στην ΔΟΥ χωρίς άμεσο έλεγχο.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι το χρονικό περιθώριο των 10 ημερών που μας δίνει ο νόμος 4174/2013 είναι πολύ μικρό αν αναλογιστεί κανείς την πληθώρα των περιπτώσεων τις οποίες καλύπτει αυτή η προθεσμία (ενάρξεις, διακοπές μεταβολές,μετατάξεις, μεταβολές ΦΤΜ κλπ). Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η διοίκηση προσανατολίζεται στην επαναφορά του ορίου των 30 ημερών.Συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Μία ακόμα απάντηση έδωσε το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ με έγγραφό του σχετικά με το εάν  θεωρούνται συνδεδεμένες δυο επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ορισμένους κοινούς μετόχους και μέλη Δ.Σ. [Δείτε το έγγραφο εδώ]

Τονίζουμε ότι για το σύνθετο αυτό θέμα το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ έχει εκδώσει δύο ακόμα έγγραφα/αποφάσεις: 

α)  Αρ. πρωτ.: Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. 33664/10.12.2014 - Περί του χαρακτηρισμού επιχειρήσεων ως συνδεδεμένων

β) Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. 22890/5.8.2014 Περί της υπαγωγής επιχειρήσεων στην υποχρέωση του άρθρου 21 του ν. 4174/2013 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας»
 


Παροχές σε είδος

Με ένα ακόμα έγγραφό του το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ για πρώτη φορά αναφέρεται σε ζήτημα παραγωγικότητας δαπάνης ενώ ακόμα περιμένουμε την ερμηνευτική των άρθρων 22 και 23 του ν.4172/2014 (ΚΦΕ). Το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρει ότι δεν θα ληφθούν υπόψιν για το υπολογισμό των παροχών σε είδος λόγω παραχώρησης εταιρικού οχήματος, οι δαπάνες καυσίμων και διοδίων. Η γνώμη αυτή εν πολλοίς είναι γνωστή από το σχετικό άρθρο του νόμου και την ερμηνευτική εγκύκλιο (ΠΟΛ.1219/2014), ωστόσο το ΚΕΜΕΠ υπογραμμίζει ότι οι εν λόγω δαπάνες θα εξετασθούν ως προς την παραγωγικότητά τους και κατ’ επέκταση, ως προς την ανάγκη αναμόρφωσής τους ή μη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 22 και 23 του Ν. 4172/2013. [Δείτε το έγγραφο εδώ].


Με το ίδιο παρόμοιο θέμα ασχολήθηκε και η απόφαση της Γ.Γ.Δ.Ε.  (Δ12 1168638 ΕΞ 2014/18.12.2014) σύμφωνα με την οποία, δεν αποτελεί παροχή σε είδος η μείωση ή η έκπτωση των διδάκτρων που χορηγείται σε εργαζόμενους, διευθυντές, διαχειριστές ή μέλη, ιδιωτικών σχολείων, όταν αυτή γίνεται  βάση της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν αυτά. Ευνόητο είναι ότι εάν η τυχόν έκπτωση που χορηγείτε στα ανωτέρω πρόσωπα, δεν προβλέπεται από την τιμολογιακή πολιτική των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων θα θεωρείται παροχή σε είδος προς τους δικαιούχους.

Ελπίζουμε και στην έκδοση άλλων παρόμοιων αποφάσεων έτσι ώστε σιγά σιγά να «καταργηθεί» το εν λόγω άρθρο του Κ.Φ.Ε. (άρθρου 13 του ν.4172/2013)  στην πράξη.....

Για το θέμα των παροχών σε είδος του φορολογικού έτους 2014, που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες, σας παραθέτουμε το σύνολο των αποφάσεων/άρθρων που φιλοξενούνται από τον κόμβο :

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι, με τις δυνατότητες που έχουν οι συνδρομητικές υπηρεσίες του κόμβου, μπορείτε να αποθηκεύσετε σημαντικές πληροφορίες/αποφάσεις για θέματα που σίγουρα θα χρειαστεί να αναζητήσετε στην συνέχεια.

Δείτε για παράδειγμα πως μπορεί να αποθηκευτεί το υλικό που αφορά τις παροχές σε είδος:

Σκίτσο : Μητρόπουλος 


Παράταση εισφορών

Το ΙΚΑ έκανε πάλι το θαύμα του. Έδωσε παράταση στην προθεσμία καταβολής εισφορών του Νοεμβρίου (που έπρεπε να καταβληθούν την 31η Δεκεμβρίου 2014) έως τις 2/1/2015. Την απόφαση όμως την κοινοποίησε στις 5.1.2015.  [Παράταση προθεσμίας καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων που έληξε 31/12/2014] 

Ενδικoφανείς προσφυγές

Δόθηκε στην δημοσιότητα η εγκύκλιος που κοινοποιεί τις μεταβολές στις προθεσμίες για την έκδοση των αποφάσεων επί των αναστολών και επί των ενδικοφανών προσφυγών, όπως τροποποιήθηκαν με τον νόμο 4316/2014.

Ειδικότερα, η προθεσμία των είκοσι (20) ημερών για την έκδοση απόφασης επί αιτήσεως αναστολής ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, ορίζεται πλέον σε τριάντα (30) ημέρες, ενώ  η προθεσμία των εξήντα (60) ημερών για την έκδοση απόφασης επί ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Υπηρεσίας Εσωτερικής Επανεξέτασης, ορίζεται πλέον σε ενενήντα (90) ημέρες. [Η απόφαση εδώ] 

Έλεγχοι

Συστημένη επιστολή θα λαμβάνουν από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις που πρόκειται να ελεγχθούν. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε., με την επιστολή αυτή ο φορολογούμενος – ελεγχόμενος θα γνωρίζει άμεσα ότι έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει για πολλούς φορολογούμενους στους οποίους εκδόθηκαν εντολές ελέγχου τις οποίες όμως οι ίδιοι αγνοούσαν και στο μεσοδιάστημα μέχρι την έναρξη του ελέγχου υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις θεωρώντας ότι είναι σύννομες. [ Η απόφαση εδώ]


 

Ο.Α.Ε.Ε.

Επίδομα μητρότητας, ύψους 150 ευρώ τον μήνα, για τέσσερις μήνες, θα δικαιούνται από το 2015 και οι νέες μητέρες ασφαλισμένες στον ΟΑΕΕ [Δείτε περισσότερα εδώ]. Από φέτος, το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε.  δεν θα παραλάβει τα γνωστά αυτοκόλλητα για την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, λόγω του ότι η διαδικασία αυτή γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. [Δείτε σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται επίσκεψη στα εκάστοτε γραφεία του ΟΑΕΕ] 

Ε.Λ.Π.

 • Δόθηκε στην δημοσιότητα η δεύτερη σημαντική απόφαση που αφορά τα πρώτα κεφάλαια των Ε.Λ.Π.. Η ΠΟΛ.1002/31.12.2014 αναφέρεται στις επιχειρήσεις (συγνώμη οντότητες) οι οποίες απαλλάσσονται από την χρησιμοποίηση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών ή ΦΤΜ για τις λιανικές πωλήσεις που διενεργούν. Τονίζω ότι οι απαλλαγές αυτές ισχύουν ανεξάρτητα του τρόπου έκδοσης των παραστατικών. Δείτε την απόφαση εδώ και τους χρηστικούς πίνακες που ως συνήθως καταρτίζουμε σε παρόμοιες αποφάσεις, εδώ.

  Αίσθηση έχει κάνει μία σημαντική αλλαγή που φέρνουν τα Ε.Λ.Π. όσον αφορά τον χρόνο τιμολόγησης και την αποσύνδεση της ημερομηνίας έκδοσης τιμολογίου από την εφαρμογή της αρχής του δεδουλευμένου. [Δείτε αναλυτικά το σχετικό άρθρο εδώ]

 • Σκίτσο : Περικλής
 •  

  Επιμελητήρια - Γ.Ε.ΜΗ

  Από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, όπως αυτή προβλέπεται στο ν. 2081/1992. Κάθε μέλος πλέον μπορεί να καταβάλει ετήσια συνδρομή στο οικείο Επιμελητήριο και να "απολαμβάνει" των ανταποδοτικών υπηρεσιών που του προσφέρονται, πέραν αυτών που παρέχονται από τις υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ.. Οι ανταποδοτικές υπηρεσίες που περιγράφονται στην σχετική απόφαση 78030/30.12.2014 του υπ. Ανάπτυξης, θα παρέχονται από το κάθε επιμελητήριο με την καταβολή μιας ετήσιας συνδρομής. Οι συνδρομές από 10,00 έως 100,00 ευρώ καθώς και τα τέλη των ανταποδοτικών υπηρεσιών περιγράφονται αναλυτικά στην απόφαση εδώ.

  Ανταποδοτικές υπηρεσίες όμως παρέχει και το Γ.Ε.ΜΗ. Στην κοινή υπουργική απόφαση 79752/30.12.2014 απαριθμούνται  όλα τα ειδικά τέλη για την χορήγηση πιστοποιητικών, για τις καταχωρήσεις και τις μεταβολές των επιχειρήσεων, αλλά και το ετήσιο τέλος διατήρησης μερίδας στο Γ.Ε.ΜΗ.

  Η αντίστοιχη διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων πράξεων και στοιχείων που εμφανίζονται στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο περιγράφεται στην απόφαση Κ2-4946/15.10.2014  και στην απόφαση  77375/24.12.2014 Οι ηλεκτρονικές εγγραφές γίνονται ήδη στο https://services.businessportal.gr/ ωστόσο οι αιτήσεις για την χορήγηση πιστοποιητικών θα ξεκινήσουν σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. αριθμ. 79760/30.12.2014 από αρχές Μαρτίου 2015.

  Συνολικά λοιπόν οι χρεώσεις των επιμελητηρίων και του Γ.Ε.ΜΗ έχουν ως εξής :

   α) Συνδρομή για ανταποδοτικές υπηρεσίες Επιμελητηρίων (όπως περιγράφονται εδώ)

  ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΤΗΣΙΑ
  ΣΥΝΔΡΟΜΗ
  Α.Ε. - Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Α.Ε. - Ε.Ο.Ο.Σ. 50−100 €
  Ε.Π.Ε. - Ι.Κ.Ε. - Συν.Π.Ε. - Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Ε.Π.Ε. 40−70 €
  Ο.Ε. - Ε.Ε. - Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Ο.Ε. και Ε.Ε. - Αστικές Εταιρείες - Κοινοπραξίες 30−50 €
  Ατομικές Επιχειρήσεις - Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Ατομικών Επιχειρήσεων 10−20 €

  β) Λοιπές ανταποδοτικές υπηρεσίες επιμελητηρίων εκτός των άνω.

  Περιγραφή ανταποδοτικής
  υπηρεσίας
  Ενιαίο τέλος
  Χορήγηση πιστοποιητικού εγγραφής 5,00 €
  Χορήγηση Ξενόγλωσσου πιστοποιητικού εγγραφής 10,00 €
  Χορήγηση πιστοποιητικού ιστορικού άσκησης εμπορικής δραστηριότητας (για χρήση στα Ασφαλιστικά ταμεία) 10,00 €
  Βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής των μελών τους 5,00 €
  Χορήγηση πιστοποιητικού καταγωγής προϊόντων 10,00 €
  Θεώρηση στοιχείων (τιμολογίου ή άλλου στοιχείου) που συνοδεύουν το πιστοποιητικό καταγωγής 5,00 €
  Χορήγηση Καρνέ ΑΤΑ 10,00 €

  γ) Τέλη για τη χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων από ΓΕΜΗ

   

  Ενιαίο τέλος
    Έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων εκ των περιλαμβανομένων στα πρότυπα του συστήματος διαχείρισης πιστοποιητικών και αντιγράφων για τα οποία δεν απαιτείται σύνθετη αναζήτηση στοιχείων εκτός του πληροφοριακού συστήματος του Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και του πιστοποιητικού ιστορικότητας και μεταβολών. (Κ2-4946/15.10.2014) 5,00 €
  + 3,00 € για Ταχυδρομική αποστολή +14 ευρώ για ταχυδρομική αποστολή εκτός Ελλάδος
    Έκδοση πιστοποιητικών και αντιγράφων για τα οποία απαιτείται σύνθετη αναζήτηση στοιχείων εκτός του πληροφοριακού συστήματος του Γ.Ε.ΜΗ., καθώς και του αμιγούς πιστοποιητικού ιστορικότητας (Κ2-4946/15.10.2014) 10,00 €
  + 3,00 € για Ταχυδρομική αποστολή +14 ευρώ για ταχυδρομική αποστολή εκτός Ελλάδος
  Τέλος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ (K1-802/23.3.2011) 10,00 €

  δ) Τέλη σύστασης επιχείρησης

   

  Ενιαίο τέλος
  Γραμμάτιο Κόστους Σύστασης Εταιρείας, το οποίο ανταποκρίνεται στο διοικητικό κόστος για τη σύσταση της Εταιρείας από την Υπηρεσία Μίας Στάσης, (K1-802/23.3.2011) ΑΕ- ΕΠΕ  70,00 €
  ΟΕ-ΕΕ - 50,00 €
  Για ιδρυτές ΄πλέον των τριών υπάρχει προσαύξηση ανά ιδρυτή  (K1-802/23.3.2011) 5,00 €

  ε)Τέλος διατήρησης μερίδας στο ΓΕΜΗ

   
  ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

  ΕΤΗΣΙΟ ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ (σε ευρώ)

  Ανώνυμες Εταιρείες 320
  Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Ανωνύμων Εταιρειών 300
  Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Οικονομικού Σκοπού 300
  Ευρωπαϊκή Εταιρεία (SE) 300
  Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία 300
  Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης 150
  Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης 150
  Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης 100
  Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες 100
  Προσωπικές Εταιρείες (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες 80
  Υποκαταστήματα Αλλοδαπών Προσωπικών Εταιρειών (ομορρύθμων και ετερορρύθμων) 80
  Ατομικές επιχειρήσεις 30
  Υποκαταστήματα Ημεδαπών Επιχειρήσεων Το 1/4 του κατά
  περίπτωση τέλους
  ανά νομικό τύπο
  Υποκαταστήματα αλλοδαπών ατομικών επιχειρήσεων, νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων της περ. θ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3419/2005 20
  Αστικές Εταιρείες άρθρου 784 του ΑΚ 100
  Κοινοπραξίες 100
  Λοιποί προαιρετικά εγγραφόμενοι στο Γ.Ε.ΜΗ. 20


 • Τελικά τα διοικητικά βάρη των επιχειρήσεων μειώθηκαν η όχι μετά την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια; Τα συμπεράσματα δικά σας. •  

  Εκλογές 2015

  Οι αποφάσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα και σχετίζονται με τις εκλογές για όσους ενδιαφέρονται :

  Και σχετικά με την δυνατότητα ψήφου όσων έχουν γεννηθεί το 1997:

   


  Στατιστικά - ανεργία

  H ΕΛΣΤΑΤ έδωσε στην δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία τον Μήνα Οκτώβριο. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Οκτώβριο του 2014 ανήλθε σε 25,8% έναντι 27,8% τον Οκτώβριο του 2013 και 26,0% τον Σεπτέμβριο του 2014. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Οκτώβριο του 2014 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.585.234 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.245.340 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.288.819 άτομα.

  Ο Ο.Α.Ε.Δ. που μετράει τους ανέργους με άλλα κριτήρια (κριτήριο την αναζήτηση εργασίας) έδωσε στην δημοσιότητα την δική του έκθεση σύμφωνα με την οποία το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων για το μήνα Νοέμβριο 2014 ανήλθε σε 854.517 άτομα.

  Οι εν λόγω άνεργοι δεν θα μπορέσουν φυσικά να αξιοποιήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στο αστρονομικό ποσό των 3,7 δις για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου.  [Δείτε περισσότερα εδώ]

 • Σκίτσο : Μητρόπουλος

   

   

  Ενδιαφέροντα άρθρα

  Αποσβέσεις στις περιπτώσεις «Χρηματοδοτικής μίσθωσης (Leasing)» και άλλες αλλαγές στο θέμα των αποσβέσεων (Σύγκριση χρήσεων 2014 και 2013)


   

   

  Εν τάχει

   Το βίντεο της εβδομάδας.

 • Σε 13 ημέρες έχουμε εκλογές. Από τις εκλογές θα προκύψει η κυβέρνηση. Τι είναι όμως η Κυβέρνηση;

 • Εάν έχετε 9 λεπτά χρόνο δείτε το ακόλουθο βίντεο στο οποίο ένας πολίτης προσπαθεί με απλά λόγια να εξηγήσει σε έναν εξωγήινο τι ακριβώς είναι η κυβέρνηση.

 •  

 •  

   

    Καλή σας μέρα.

 • Δημιουργία νέας κατηγορίας

  Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης  Print word

  printer word version

  Add to library

  click this to add to library

  Clippy Clip

  clip this

  Email

  email this to someone