Ελάχιστο εισόδημα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Οικονομικές Ειδήσεις

29 Δεκέμβριος 2014
Taxheaven.gr

Την... κοινωνικοποίηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης ετοιμάζουν αυτή την περίοδο οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η νέα κοινοτική επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μαριέν Τισέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ειδική έκδοση της ευρωπαϊκής γενικής διεύθυνσης απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων (Social Agenda, No39, 23 Δεκεμβρίου 2014).

Πως θα γίνει αυτή η “κοινωνικοποίηση” της ΟΝΕ ; Με την εισαγωγή σχημάτων ελάχιστου εισοδήματος σε κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ, με τα οποία θα ενισχύονται οικονομικά εκείνα τα κομμάτια του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συγκεκριμένα για να γίνει η Οικονομική και Νομισματική Ένωση πιο κοινωνική, η Επίτροπος Απασχόλησης εκτιμά πως “θα πρέπει να το σκεφτούμε με όρους ελάχιστων στάνταρς. Για παράδειγμα, έχοντας ένα ελάχιστο εισόδημα σε κάθε χώρα της ΕΕ, βασισμένο σε ένα προϋπολογισμό αναφοράς”. Σύμφωνα με την κα. Τισέν, στελέχη της Κομισιόν “δουλεύουν τώρα πάνω σ΄ αυτό ”. Υπενθυμίζεται πως το σχήμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος εφαρμόζεται από φέτος πιλοτικά σε 13 Δήμους της Ελλάδας, ενώ από το υπουργείο Εργασίας έχουν δεσμευτεί για την εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα μετά τα μέσα του 2015.

Στοίχημα παραμένει η εφαρμογή του νεοσύστατου σχήματος της “Εγγύησης για τη Νεολαία”. Η κα. Τισέν φαίνεται να αμφιβάλλει για τη διοικητική ικανότητα ορισμένων χωρών – μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν το σχήμα της Εγγύησης για τη Νεολαία, με το οποίο θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέοι έως 24 ετών. Η κα. Τισέν αναφέρει πως “τα χρήματα για την Εγγύηση για τη Νεολαία είναι διαθέσιμα σ΄ αυτό το στάδιο”. Ωστόσο, η Επίτροπος Απασχόλησης διερωτάται αν “υπάρχει αρκετή διοικητική ικανότητα σε όλες τις χώρες της ΕΕ για να τα απορροφήσουν και να κάνουν αυτά στα οποία έχουν συμφωνήσει. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα κράτη – μέλη για να χρησιμοποιήσουν τα ταμεία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ωστόσο το καλύτερο πράγμα το οποίο μπορεί να συμβεί είναι να έχουμε ανάπτυξη που δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο κόσμος μπορεί να μπει μέσω μιας μετάβασης σε μία δουλειά, αλλά πρέπει να υπάρχει πράγματι μία δουλειά στην άλλη άκρη του τούνελ”.

Στο ζήτημα των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, η κα. Τισέν αναφέρει πως “χρειαζόμαστε περισσότερες δεξιότητες σε επαγγέλματα στην επιστήμη, τη τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Αν κοιτάξουμε στα διαγράμματα της ανεργίας, βλέπουμε πως η χειρότερη κατάσταση αφορά τους πιο χαμηλά ειδικευμένους.”

Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα για την Κομισιόν είναι η ενίσχυση της κινητικότητας των Ευρωπαίων εργαζομένων στο εσωτερικό της ΕΕ. Πάνω σ΄ αυτό, η κα. Τισέν είπε “είναι χαρούμενη για το γεγονός ότι έχουμε ήδη υιοθετήσει μία οδηγία η οποία ενισχύει τη μετακίνηση των εργαζομένων (σ.σ. στο εσωτερικό της ΕΕ), ελπίσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει, αλλά πρέπει να προσέξουμε την ίδια αυτή οδηγία το 2015.”

Κομβικής σημασίας φαίνεται πως είναι για την Κομισιόν η καλύτερη συνεργασία με τος κοινωνικούς εταίρους. Γι΄ αυτό, σύμφωνα με την κοινοτική επίτροπο Απασχόλησης “την Άνοιξη του 2015, θα πραγματοποιήσουμε μία υψηλού επιπέδου, πανευρωπαϊκή σύνοδο με επαγγελματικούς και κλαδικούς κοινωνικούς εταίρους. Επίσης θα καλέσουμε τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους, από τους οποίους επιθυμούμε να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση των συστάσεων προς τις χώρες της ΕΕ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.”

Πηγή: www.capital.gr