Τελεσίγραφο από τις ΔΟΥ προς 570.000 οφειλέτες

Οικονομικές Ειδήσεις

12 Μάρτιος 2007
THN περαιτέρω δραστηριοποίηση των γραφείων είσπραξης ληξιπροθέσμων χρεών αναμένεται να ζητήσει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Taxheaven.gr

 
THN περαιτέρω δραστηριοποίηση των γραφείων είσπραξης ληξιπροθέσμων χρεών αναμένεται να ζητήσει, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο εντατικοποίησης των ελέγχων που αποφάσισε μετά το «καμπανάκι» που χτύπησε η πορεία των δημόσιων εσόδων τον προηγούμενο μήνα («Ν» φ.7.3.2007).

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ζητήσει να επισπευστεί η αποστολή «τελεσιγράφων» σε περίπου 570.000 οφειλέτες του δημοσίου για να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, που συνολικά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, ούτως ώστε να δοθεί μια «τονωτική ένεση» στα έσοδα και κατ επέκταση να στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσει από τους επικεφαλής των εν λόγω ειδικών γραφείων να ενημερώνουν εγγράφως, κάθε μήνα, την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου για τα μέτρα που έλαβαν για την είσπραξη των χρεών, και συγκεκριμένα πόσα ειδοποιητήρια έχουν στείλει στους οφειλέτες, πόσοι οφειλέτες ανταποκρίθηκαν στις οχλήσεις και ποια ποσά έχουν εισπράξει ανά μήνα.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να αξιολογούνται κάθε μήνα για την απόδοσή τους οι υπάλληλοι των ειδικών γραφείων είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών, και όσοι αποδεικνύονται ανεπαρκείς στην άσκηση των καθηκόντων τους θα απομακρύνονται από τη συγκεκριμένη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΔΟΥ θα στραφούν κατά προτεραιότητα στους περίπου 2.000 μεγαλοοφειλέτες με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια θα επικεντρωθούν στους περίπου 30.000 οφειλέτες με οφειλές από 15.000 έως 300.000 ευρώ.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι, εκτός από τους κύριους οφειλέτες, στο «στόχαστρο» των ΔΟΥ μπαίνει και κάθε πρόσωπο που θεωρείται συνυπόχρεος-εγγυητής και με την ατομική του περιουσία για την καταβολή φόρων και προστίμων προς το δημόσιο, όπως είναι οι σύζυγοι για οφειλές του άλλου συζύγου, οι κληρονόμοι για χρέη των κληρονομούμενων, διευθυντές, εταίροι και διαχειριστές για χρέη επιχειρήσεων, αγοραστές ακινήτων για οφειλές του προηγούμενου ιδιοκτήτη κ.λπ.

Λεπτομερής καταγραφή

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι ήδη οι ΔΟΥ έχουν προχωρήσει στην καταγραφή, για κάθε περίπτωση οφειλής, των στοιχείων όχι μόνο του κύριου οφειλέτη αλλά και των συνυπόχρεων προσώπων.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που οι οφειλέτες αλλά και τα συνυπόχρεα πρόσωπα δεν ανταποκριθούν στις οχλήσεις των ανωτέρω ειδικών γραφείων για να εξοφλήσουν τα χρέη, θα κινούνται εναντίον τους όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, όπως είναι οι ποινικές διώξεις, οι κατασχέσεις ενοικίων, μισθών, συντάξεων, ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Από την άλλη πλευρά πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα υπογραμμίσει ότι σε αντίθεση με τους μεγαλοοφειλέτες, οι «μικροί» με χρέη που δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιείκεια. Συγκεκριμένα, με βάση τις νέες εντολές που θα δοθούν, οι «μικροί» οφειλέτες θα έχουν τουλάχιστον τέσσερις ευκαιρίες για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους πριν η Εφορία προχωρήσει στην επιβολή των αναγκαστικών μέτρων.

4 μέτρα για μικροοφειλές

Για την είσπραξη οφειλών μέχρι και 600 ευρώ από τους μικροοφειλέτες, οι ΔΟΥ θα ακολουθούν την εξής διαδικασία:

*Μόλις το χρέος γίνει ληξιπρόθεσμο, θα αποστέλλονται ατομικές ειδοποιήσεις.

*Στη συνέχεια, και εφόσον δεν έχει τακτοποιηθεί η οφειλή, θα αποστέλλεται ειδοποίηση για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

*Αν ο οφειλέτης επικαλεστεί αδυναμία για άμεση εξόφληση της οφειλής του, θα του χορηγείται διευκόλυνση τμηματικής καταβολής.

*Αν και στην περίπτωση αυτή δεν τακτοποιηθεί η οφειλή, θα επιλέγεται μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, το οποίο όμως δεν θα επιβαρύνει τον οφειλέτη με υψηλά έξοδα διοικητικής εκτέλεσης.


Πηγή Ναυτεμπορική