Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟFF - SΗΟRΕ

8 Μάρτιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτά
  • Με όπλο την ανωνυμία τους αποφεύγουν την τσιμπίδα του πόθεν έσχες και τη φορολόγηση για αγορές περιουσιακών στοιχείων, ενώ ανεβοκατεβάζουν μετοχές στο Χρηματιστήριο...
ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟFF - SΗΟRΕ

Εταιρείες - φαντάσματα παίζουν κρυφτό με φόρους και μετοχές

Με όπλο την ανωνυμία τους αποφεύγουν την τσιμπίδα του πόθεν έσχες και τη φορολόγηση για αγορές περιουσιακών στοιχείων, ενώ ανεβοκατεβάζουν μετοχές στο Χρηματιστήριο

 
Ένα αφορολόγητο βασίλειο με πολυτελή ακίνητα, σκάφη αναψυχής, υπερτιμολογήσεις, ανωνυμία και χρηματιστηριακά παιχνίδια έχουν στήσει περισσότερες από 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες στην Ελλάδα. Πρόκειται για επιχειρήσεις-φαντάσματα, οι οποίες εδρεύουν στους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους που είναι διάσπαρτοι σε διαφορα σημεία του πλανήτη και εμφανίζονται να κατέχουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και να διενεργούν χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές συναλλαγές χωρίς κανείς να μπορεί να εντοπίσει τους πραγματικούς μετόχους - ιδιοκτήτες τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση την καταγραφή που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ πριν από την κατάργησή του από τη σημερινή κυβέρνηση, σε υπεράκτιες εταιρείες ανήκαν περισσότερα από 2.621 πολυτελή ακίνητα, συγκεντρωμένα κυρίως σε τουριστικά και δημοφιλή θέρετρα, ενώ περισσότερες από 2.500 είναι οι εταιρείες-φαντάσματα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους περίπου το 10% της αξίας των εταιρειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Βρίσκουν τα παράθυρα

Η ελληνική φορολογική νομοθεσία είναι, σύμφωνα με τους γνώστες της, γεμάτη παράθυρα τα οποία οι offshore ανακαλύπτουν και αξιοποιούν προκειμένου να εξασφαλίζουν μειωμένη φορολογία, απόλυτη ανωνυμία και ασυλία στους φορολογικούς ελέγχους. Τα τελευταία κρούσματα είναι χαρακτηριστικά αυτών των δραστηριοτήτων.

Offshore εταιρεία-φάντασμα, η Ealy, εμφανίστηκε να έχει εισπράξει προμήθεια άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από επενδύσεις που πραγματοποίησε στο εξωτερικό η Αγροτική Τράπεζα. Οι πραγματικοί αποδέκτες της προμήθειας παραμένουν ανώνυμοι και απλησίαστοι. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε πρόσφατα ότι είναι ανήμπορη να ελέγξει τα χρηματιστηριακά παιχνίδια που στήνονται στη Σοφοκλέους μέσω των offshore εταιρειών.

Λίγες ημέρες έχουν περάσει από την αποκάλυψη της υπόθεσης διαχείρισης αποθεματικών του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις, η οποία προχώρησε σε αγοραπωλησίες ομολόγων μέσω offshore στην Κύπρο αποκομίζοντας προμήθεια μαμούθ 5 εκατ. ευρώ σε μία ημέρα. Από την άλλη, πάγια είναι, όπως τονίζουν γνώστες των θεμάτων που σχετίζονται με τις offshore, η τακτική πολλών επιχειρήσεων να φουσκώνουν τις δαπάνες τους μέσω συναλλαγών με εταιρείες στα λεγόμενα υπεράκτια χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Πόλη χωρίς... εφορία

Η πιο συνηθισμένη δραστηριοτήτων των offshore στην Ελλάδα είναι η αγορά, οικοδόμηση και κατοχή ακινήτου. Από την καταγραφή που έκανε το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα το 2002, είχε εντοπίσει όχι ένα ούτε δύο αλλά 2.621 ακίνητα τα οποία ανήκαν σε υπεράκτιες εταιρείες. Αριθμός αυτών - υπολογίζονται σε 300 - μεταβιβάστηκε στους φυσικούς ιδιοκτήτες λόγω του νόμου για επιβολή ετήσιου φόρου 3% επί της αντικειμενικής αξίας τους, αλλά η πλειονότητα των ιδιοκτητών τους επέλεξε την ανωνυμία διατηρώντας τα ακίνητα σε ιδιοκτησιακό καθεστώς Νήσων Καϊμάν, Βερμούδων, Λιβερίας και άλλων φορολογικών παραδείσων.

Τα πλεονεκτήματα

Γιατί οι πραγματικοί ιδιοκτήτες επιλέγουν το καμουφλάζ της ιδιοκτησίας των ακινήτων μέσω offshore; Οι λόγοι είναι πολλοί και δελεαστικοί

* Η σύσταση εταιρείας offshore είναι πάρα πολύ εύκολη και το κόστος της ουσιαστικά μηδαμινό. Οποιοσδήποτε μπορεί να ιδρύσει offshore εταιρεία με ελάχιστες διατυπώσεις μέσω της χρήσης ειδικών «γραφείων» που αναλαμβάνουν τη σχετική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του Διαδικτύου η ίδρυση μιας offshore μπορεί να γίνει με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και με ετήσιο κόστος που διαμορφώνεται σε 2.000 ευρώ.

* Είναι νομικά πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου καθώς το όνομά του δεν εμφανίζεται σε κανένα έγγραφο που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για την αγορά.

* Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) κατά την αγορά του ακινήτου. Αυτό εξυπηρετεί κυρίως όσους έχουν στο εξωτερικό χρήματα από κέρδη και εισοδήματα τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί, καθώς και χρήματα από παράνομες δραστηριότητες (εμπόριο ναρκωτικών, όπλων, πορνεία κ.λπ.). Τα χρήματα διοχετεύονται στην offshore εταιρεία, η οποία εμφανίζεται στην Ελλάδα ως αγοραστής του ακινήτου μέσω εκπροσώπου, χωρίς να μπορούν οι ελληνικές φορολογικές αρχές να εντοπίσουν τον πραγματικό μέτοχο της εταιρείας. Η ανωνυμία αυτή καλύπτεται από τη φορολογική νομοθεσία του υπεράκτιου κέντρου, το οποίο δεν υποχρεώνεται να παρέχει στοιχεία για τους μετόχους των εταιρειών που εδρεύουν σε αυτό ούτε για την προέλευση των χρημάτων τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα για την αγορά του ακινήτου.

* Αποφεύγεται η δέσμευση του ακινήτου σε περίπτωση κατά την οποία ο πραγματικός ιδιοκτήτης έχει υποχρεώσεις έναντι τρίτων. Για παράδειγμα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύσουν το ακίνητο στις περιπτώσεις που ο πραγματικός ιδιοκτήτης τους χρωστά στο Δημόσιο, διότι απλούστατα δεν γνωρίζουν ότι το ακίνητο του ανήκει.

* Κατά τη μεταβίβαση των ακινήτων που ανήκουν σε offshore, δεν καταβάλλονται οι σχετικοί φόροι. Για παράδειγμα, όταν ο πατέρας μεταβιβάζει το ακίνητο στα παιδιά του ή το πωλεί, δεν καταβάλλει φόρο γονικής παροχής ή μεταβίβασης. Η μεταβίβαση γίνεται ουσιαστικά στο υπεράκτιο κέντρο με τη μεταβίβαση μόνο των μετοχών της offshore εταιρείας στην οποία ανήκει το ακίνητο, χωρίς να καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ φόρος.

* Αποφεύγεται η πληρωμή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Όταν η αξία του ακινήτου είναι υψηλότερη από το αντίστοιχο αφορολόγητο όριο που ισχύει για τον ΦΜΑΠ, τότε ως ιδιοκτήτες του ακινήτου εμφανίζονται περισσότερες offshore. Για παράδειγμα, όταν η αντικειμενική αξία ενός πολυτελούς ακινήτου είναι 500.000 ευρώ, τότε ως ιδιοκτήτες του εμφανίζονται δύο offshore εταιρείες με 50% η καθεμιά. Επειδή το αφορολόγητο όριο από τον ΦΜΑΠ είναι 243.600 ευρώ για κάθε νομικό πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το ακίνητο δεν βαρύνεται με ΦΜΑΠ.

Πηγή Τα νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης