Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λήξη αντιπαλότητας μεταξύ Marfin Popular Bank και Τρ.Πειραιώς

8 Μάρτιου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Mε «επιδόρπιο» την Τράπεζα Κύπρου, οι Τράπεζες Πειραιώς και Marfin Popular Bank συμφώνησαν χθες να σταματήσουν τις προσπάθειες εκατέρωθεν εξαγοράς και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των επιχειρηματικών τους σχέσεων, που –κατά την άποψη τραπεζικών κύκλων...
Mε «επιδόρπιο» την Τράπεζα Κύπρου, οι Τράπεζες Πειραιώς και Marfin Popular Bank συμφώνησαν χθες να σταματήσουν τις προσπάθειες εκατέρωθεν εξαγοράς και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των επιχειρηματικών τους σχέσεων, που –κατά την άποψη τραπεζικών κύκλων– οδηγεί σε μελλοντική οικειοθελή μετοχική συνεργασία.

Μετά το οριστικό ναυάγιο, χθες το πρωί, των διαβουλεύσεων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου για επιχειρηματική συνεργασία μετοχικού ενδιαφέροντος και την πρόσκληση Γενικής Συνέλευσης της Marfin F.G. για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5,2 δισ. ευρώ, οι διοικήσεις των Τράπεζα Πειραιώς και Marfin P.B. κατανόησαν ότι είναι προς το συμφέρον των δύο τραπεζών και των μετόχων τους η λήξη της αντιπαλότητας και η εξεύρεση, στο μέλλον, ενδεχόμενης κοινής στρατηγικής.

Η σχετική συμφωνία η οποία υλοποιήθηκε άμεσα προβλέπει αφενός μεν την πώληση στη Marfin P.B. των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς (8,07%) αφετέρου δε την απόσυρση της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς για εξαγορά της Marfin P.B. και κατά συνέπεια τη μη υποβολή πρότασης εξαγοράς, όπως αναμένετο, της Πειραιώς από τη Marfin P.B.

Hδη χθες η Τράπεζα Πειραιώς αποκόμισε κέρδη ύψους 180 εκατ. ευρώ, μεταβιβάζοντας μέσω του Χ.Α. πακέτου 42.459.658 μετοχών της Τράπεζας Κύπρου (7,66%) στην τιμή των 11,24, ενώ μέσω του ΧΑΚ μεταβιβάστηκαν οι υπόλοιπες 2.227.095 μετοχές στην ίδια τιμή. Σημειώνεται ότι παραπάνω πακέτο μετοχών είχε αποκτηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς με μέση τιμή κτήσης 7,16 ευρώ.

Με το ποσοστό αυτό η ελληνική τράπεζα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τρ. Κύπρου, καθώς τα ταμεία συντάξεως του προσωπικού της τράπεζας έχουν το 6,9% των μετοχών της, ενώ η κυπριακή Εκκλησία έχει μέσω των διαφόρων μονών και μητροπόλεων γύρω στο 8%.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την αποφυγή εκατέρωθεν εξαγοράς ισχύει μέχρι τις 31.12.2010 κάτι όμως που, όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, δεν αποκλείει μετοχική ή άλλου είδους συνεργασία των δύο τραπεζών και αφού, εν τω μεταξύ, η Marfin P.B, όπως εικάζεται, θα έχει ολοκληρώσει με οποιονδήποτε τρόπο προσπάθεια εξαγοράς της Τράπεζας Κύπρου.

Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς και η MPB θα εξετάσουν στο άμεσο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε, το ενδεχόμενο μεταβιβάσεως του δικτύου λιανικής τραπεζικής της Marfin Popular Bank Public στην Αγγλία προς την Τράπεζα Πειραιώς.
Πηγή express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης