Αποτελέσματα live αναζήτησης

8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής

25 Νοέμβριου 2014 Σχόλια
8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στο πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
   
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2014            

Με αφορμή την παρουσίαση της δεύτερης έκθεσης του ΚΕΑΟ ο Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δημιουργία του ΚΕΑΟ πριν από λίγους μήνες αποτέλεσε μια σημαντική μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας οργανώθηκε και λειτούργησε ένας συνεκτικός μηχανισμός είσπραξης οφειλών, με ενιαίες διαδικασίες για όλους ανεξαιρέτως τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Η ιδιαίτερη σημασία του ΚΕΑΟ, μάλιστα, έγκειται στο γεγονός ότι δεν αποτελεί έναν απλό ενδιάμεσο φορέα συγκέντρωσης οφειλών, αλλά μέσα από την ανάπτυξη μιας σειράς εξελιγμένων και καινοτόμων μεθόδων επεξεργασίας και αναζήτησης οφειλών και απαιτήσεων, έχει πλέον δημιουργηθεί στη χώρα μας ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός εισπρακτικός μηχανισμός που συμβάλλει αποφασιστικά στην ενίσχυση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Με την πρώτη μηνιαία έκθεση του Κ.Ε.Α.Ο στις 11/08/2014, χαρτογραφήσαμε και φωτίσαμε ακόμα μία γκρίζα περιοχή του ασφαλιστικού συστήματος, αυτή της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία όπου κανείς δεν ήξερε ποιος χρωστούσε, σε ποιο ταμείο, ποιος αποπλήρωνε τις οφειλές του και ποιος όχι. Δεν θα ήταν υπερβολή, μάλιστα, να λεχθεί ότι η αποπληρωμή των οφειλών εναπόκειτο, ουσιαστικά, στο φιλότιμο και τον «πατριωτισμό» επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Όμως, δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε βελτιώνοντας και εμπλουτίζοντας συνεχώς το περιεχόμενο της έκθεσης ως εξής:  

I. Με την αξιοποίηση του δείκτη αφερεγγυότητας ο οποίος προκύπτει από στοιχεία που αφορούν όπως π.χ στην υποβολή ΑΠΔ χωρίς την καταβολή εισφορών, στο είδος και στην όλη συμπεριφορά της επιχείρησης, κ.λ.π,  εντείνεται και συστηματοποιείται ο έλεγχος αφερεγγυότητας των οφειλετών. Για πρώτη φορά εντοπίζονται και παρακολουθούνται περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και συστηματικής δημιουργίας οφειλών με μεθόδους που συνδυαζόμενες, πληρούν την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της απάτης.

Αυτήν την περίοδο, μάλιστα, έχουν εντοπιστεί 40 περίπου επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποστούν άμεσα το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ γιατί εμφανίζουν υψηλό δείκτη αφερεγγυότητας, ενώ έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο επιχειρήσεις με πολύ υψηλές οφειλές και υπέργηρους υπεύθυνους, επιχειρήσεις με συστηματική χρήση υπεργολαβιών και υπεύθυνους πρόσωπα που είτε δεν συμμετέχουν στο κεφάλαιο της επιχείρησης είτε είναι πρώην/νυν εργαζόμενοι της επιχείρησης χωρίς οικονομική επιφάνεια.

II. Στο σημερινό τεύχος αποτυπώνονται για πρώτη φορά περαιτέρω επεξεργασίες που πραγματοποιεί το ΚΕΑΟ στα πρωτογενή στοιχεία οφειλών με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση τους και την εν γένει ενίσχυση της εισπρακτικής αποτελεσματικότητας του Κέντρου. Συγκεκριμένα, έχει γίνει πλήρης χαρτογράφηση του χαρτοφυλακίου του Κ.Ε.Α.Ο. ανά Κλάδο Δραστηριότητας, ενώ διαχωρίζονται οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές και προωθούνται ταχύτερα οι άμεσα εισπράξιμες οφειλές.

III. Σε ό,τι αφορά στην πρόσφατη γενναία ρύθμιση, με την οποία αφενός επιβραβεύονται με όρους δικαιοσύνης όλοι όσοι μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος, ενώ, παράλληλα, ανοίγεται ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για όσους θέλουν να επανέλθουν στο δρόμο της υπευθυνότητας και της συνέπειας, θα ήθελα να επισημάνω τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιών υπαγωγής και τη διευκόλυνση των οφειλετών να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές τους. Ένα από τα βασικότερα σημεία της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ότι η αίτηση για ρύθμιση υποβάλλεται απευθείας στο κατά τόπο αρμόδια Περιφερειακά ΚΕΑΟ και στις ταμειακές υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεδομένου ότι διενεργείται μηνιαίως ο έλεγχος δηλωθεισών – καταβληθεισών εισφορών (ΕΔΚ) στις ΑΠΔ. Για το σύνολο των οφειλών του ΙΚΑ_ΕΤΑΜ μετά την καταχώριση της αίτησης εκδίδεται άμεσα και αμελλητί η απόφαση ρύθμισης με βάση τις οφειλές που, κατά την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες στη βάση δεδομένων του ΟΠΣ-ΙΚΑ βάσει των ΕΔΚ των ΑΠΔ. Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ενημερώνεται το Τμήμα Εσόδων του αρμόδιου υποκαταστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για να προβεί σε έλεγχο. Αν από τον έλεγχο προκύψει οφειλή αναγόμενη σε χρονική περίοδο της ρύθμισης, είναι δυνατή είτε η εφάπαξ εξόφλησή της είτε η ένταξή της στη ρύθμιση με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου δεκαήμερου εφαρμογής του νέου σχήματος ρύθμισης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η εξέλιξη των υπαγωγών στη νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών κρίνεται επιτυχής καθώς εκδόθηκαν 8.579 νέες αποφάσεις υπαγωγής για οφειλές συνολικού ύψους 229.920.368,81 ευρώ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης:



IV.  Με τη δημιουργία και την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πλαισίου αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ με οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενισχύσαμε σημαντικά την αποτελεσματικότητα του Κ.Ε.Α.Ο.

Στο ίδιο πλαίσιο εξορθολογισμού και «νοικοκυρέματος» και, κυρίως, με τις ίδιες αρχές – δηλαδή διαφάνεια, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα - προχωρήσαμε σε μια νέα δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων και συμψηφισμών για την αποτύπωση των δικαιούχων, τη διασφάλιση της διαφάνειας των παροχών αλλά και τον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία που μέχρι σήμερα εξέφευγαν του ελέγχου, λόγω της απουσίας αξιόπιστων και διαλειτουργικών βάσεων δεδομένων. Τέτοια πεδία είναι: α) η εργασία των ήδη συνταξιούχων, β) η καταβολή οικογενειακών επιδομάτων σε συνταξιούχους με ήδη ενήλικα τέκνα και γ) η καταβολή πάσης φύσεως, πληρωμών, επιδοτήσεων, αποζημιώσεων, επιχορηγήσεων και δανειοδοτήσεων σε δικαιούχους – οφειλέτες ασφαλιστικών οργανισμών.

Σε αυτή τη δεύτερη, λοιπόν, τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ ξεχωρίζουν τα εξής στοιχεία:

• Μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2014 είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.643.422.972 ευρώ από συνολικά 223.016 οφειλέτες ενώ το τρέχον υπόλοιπο για την αντίστοιχη περίοδο είναι ύψους 11.485.586.901 ευρώ και αφορά 220.615 οφειλέτες.  

• Από το τρέχον υπόλοιπο των οφειλών από την ημερομηνία ένταξης τους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2014, το 19% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και μετά, ενώ το 81% δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 και παλαιότερα.

Τα ποσοστά αυτά αποκαλύπτουν ανάγλυφα, ότι σήμερα διαχειριζόμαστε  τις επιπτώσεις της ασυνέπειας και το τίμημα της ανευθυνότητας, που αναπτύχθηκε κυρίως στην περίοδο της «ευημερίας».  

• Το συνολικό ποσό οφειλής, που έχει υπαχθεί σε ρύθμιση μέχρι τέλος Οκτωβρίου 2014, αντιστοιχεί σε 860.730.350,89 ευρώ και αφορά 23.463 αποφάσεις.

• Το σύνολο των εισπράξεων του ΚΕΑΟ από την ίδρυση του μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου 2014 ανέρχεται σε 270.623.729 εκ ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκυριακή  μείωση των εισπράξεων του Οκτωβρίου 2014 σε  σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οφείλεται κατά βάση στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών ανέμενε την έκδοση νομοθεσίας για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση, η οποία και θεσπίστηκε τελικά στις αρχές του Νοεμβρίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό και τη διοίκηση του ΚΕΑΟ για την υπεύθυνη και συστηματική εργασία τους, καθώς και τη Συντονίστρια του Κέντρου κα Βέρα Χατζηευσταθιάδου για την υποδειγματική καθοδήγηση και συντονισμό του κρίσιμου αυτού εγχειρήματος. Ευχαριστίες οφείλονται, επίσης, και στις διοικήσεις όλων ανεξαιρέτως των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΙΚΑ για τη συμβολή τους στην εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΑΟ. Συνεχίζουμε με στόχους τόσο την ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών του Κ.Ε.Α.Ο όσο και την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των οφειλετών, εστιάζοντας στην ανάπτυξη σύγχρονων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την πληροφόρηση και την συναλλαγή με τους ενδιαφερόμενους».

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με το πλήθος οφειλετών ανά εύρος οφειλής:





Συνημμένα

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης