Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ε9: Στο ίδιο έργο θεατές ή αλλιώς τα ίδια και τα ίδια!

18 Νοέμβριου 2014
New Page 1

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven

 


Αν η ιστορία επαναλαμβάνεται και το απροσδόκητο πάντα συμβαίνει, πόσο ανεπίδεκτος μαθήσεως από την εμπειρία είναι ο άνθρωπος; Η φράση αυτή ανήκει στον Μπέρναρ Σω και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που βιώνουμε αναφορικά με την διαδικασία υποβολής δηλώσεων Ε9 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γ.Γ.Π.Σ. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι του υπ. Οικ. δεν έχουν ακόμη καταλάβει από τα λάθη τους και επιμένουν να μας ταλαιπωρούν δίχως λόγο! Η δυσώνυμη ιστορία του Ε9 μας ταλανίζει ακόμη και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις ατελείωτες χαμένες ώρες μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών. Πως να εξηγήσει κανείς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι για μία ακόμη φορά στην προσπάθειά μας να υποβάλουμε τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 λόγω ΕΝ.Φ.Ι.Α.;

Οι φιλότιμες προσπάθειες των περισσότερων συναδέλφων όχι μόνο να υποβάλλουν τροποποιητικές, κ.λπ., δηλώσεις Ε9, αλλά ακόμη και να εισέλθουν απλά στην εφαρμογή του Ε9, απέβησαν άκαρπες αυτές τις ημέρες, αφού η είσοδος της εφαρμογής ήταν σφραγισμένη με δίφυλλη μαρμάρινη θύρα από μάρμαρο Θάσου (να θυμηθούμε και λίγο την ορολογία του τάφου της Αμφίπολης). Κάποιες εφημερίδες μιλούν για χιλιάδες υποβληθείσες δηλώσεις, όμως τα μηνύματα που λαμβάνω εγώ είναι ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, που μάλιστα το βίωσα και σε προσωπικό επίπεδο.

Τα πράγματα είναι απλά αναφορικά με την εφαρμογή και τα προβλήματα που δημιουργούνται συχνά. Η εφαρμογή αυτή δεν αντέχει για περιπτώσεις μαζικών υποβολών ή για περιπτώσεις με έντονη "κίνηση". Είναι μία "βαριά" και μη ευέλικτη εφαρμογή που όπως φαίνεται δεν σχεδιάστηκε για τέτοια χρήση. Τα προβλήματα με τους χάρτες, με τις ανύπαρκτες οδούς ή με οδούς που έχουν πλέον μετονομαστεί, η αδυναμία εντοπισμού ακινήτων, η τρομερή καθυστέρηση και το πρόβλημα φόρτωσης των οθονών, αλλά και πλείστα άλλα προβλήματα καθιστούν ανεπαρκή την εφαρμογή και πρέπει να βρεθούν επειγόντως λύσεις.

Η μοναδική κατά την προσωπική μου άποψη λύση είναι να δημιουργηθεί μία νέα, σύγχρονη και ευέλικτη εφαρμογή που θα αντέχει στις "πιέσεις" των μαζικών υποβολών και θα πληροί τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης και αξιόπιστης εφαρμογής που θα διευκολύνει τη ζωή των φορολογούμενων και των επαγγελματιών του χώρου. Αυτό όμως απαιτεί χρήματα και η πολιτεία δεν είναι διατεθειμένη να δαπανήσει άλλα. Γι΄αυτό και σφυρίζει αδιάφορα στις οχλήσεις και στις αντιδράσεις μας, αφού γνωρίζει ότι οι είλωτες -δηλαδή εμείς- θα αναγκαστούμε να κάνουμε τη δουλειά μας ακόμη και κάτω από τέτοιες συνθήκες. Έτσι, θα κάνουν αυτοί τη δουλειά τους χωρίς να ξοδέψουν δεκάρα κι εμείς οι χαμάληδες θα βγάλουμε πάλι το φίδι απ΄την τρύπα. Γνωστό το έργο, γνωστοί οι αρνητικοί πρωταγωνιστές, γνωστοί και οι κομπάρσοι... 

Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με την ψυχική και τη σωματική μας υγεία, ούτε να απαιτεί το υπ. Οικ. από έναν ολόκληρο κλάδο να σπαταλά τις εργατοώρες του μπροστά σε μία οθόνη περιμένοντας πότε θα είναι στις "καλές" του το σύστημα. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για την όλη αυτή κατάσταση και να απολογηθούν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τον έλεγχο και την παραλαβή της εφαρμογής από την ιδιωτική εταιρεία που την υλοποίησε. Τα χρήματα για την υλοποίηση της εφαρμογής δεν ήρθαν από τον ουρανό, αλλά από τις δικές μας στερήσεις και την καταβολή φόρων.

Παράλληλα, πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός μιας νέας εφαρμογής, η οποία, όπως ανέφερα παραπάνω, θα πληροί τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης εφαρμογής. Μάλιστα, πρέπει να εξευρεθούν πόροι από κοινοτικά κονδύλια και να μην πληρώσουμε πάλι εμείς τα σπασμένα ή να αναλάβει τις βελτιώσεις η ίδια εταιρεία που ανέλαβε τον αρχικό σχεδιασμό. Η λύση μιας ακόμη παράτασης δεν είναι πανάκεια, γιατί έτσι καλύπτονται οι ατέλειες του υπ. Οικ. Πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι οι εκάστοτε παρατάσεις δεν δίνονται για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, αλλά για να καλύψουν τις αβελτηρίες και την ανικανότητα πολλές φορές των υπευθύνων να υλοποιήσουν όσα προστάζουν οι νόμοι, που σε ευρεία έννοια οι ίδιοι θεσπίζουν.

Όλα τα παραπάνω που έγραψα είναι καθαρά προσωπικές σκέψεις και απόψεις που διατυπώθηκαν αβίαστα. Τα ίδια έχω ξαναγράψει και στο παρελθόν, αλλά το θετικό για μένα είναι το γεγονός ότι έχω διαβάσει και τις απόψεις πλειάδας συναδέλφων που παραθέτουν παρόμοιους προβληματισμούς. Ευελπιστώ να βρεθεί άμεσα λύση στο μείζον αυτό θέμα και όχι να δοθεί ένα "ξεροκόμματο" παράτασης που ίσα ίσα θα κατευνάσει για λίγο τα νεύρα των συναδέλφων. Τα προβλήματα είναι βαθύτερα και δεν λύνονται μέσω παρατάσεων. Οι λύσεις αυτής της μορφής αποτελούν πρόχειρα επιχρίσματα που απλώς "μπαλώνουν" τις τρύπες και δεν τις επισκευάζουν. 


Καλημέρα και καλή δύναμη.

 


 

 Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης