Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

22 Φεβρουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με γνώμονα την αποκατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), οι οποίοι βρίσκονται σε αναστάτωση, εξαιτίας διάφορων ανησυχητικών θέσεων που δημοσιοποιούνται, εξέδωσε ......
ΕΣΕΕ: Διευκρινίσεις για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με γνώμονα την αποκατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ-ΤΑΕ-ΤΣΑ), οι οποίοι βρίσκονται σε αναστάτωση, εξαιτίας διάφορων ανησυχητικών θέσεων που δημοσιοποιούνται, εξέδωσε την κάτωθι ανοιχτή ενημερωτική επιστολή, προς τους ασφαλισμένους του ενιαίου φορέα ασφάλισης αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ).

«Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα ερωτήματα που τίθενται από συναδέλφους προς την ΕΣΕΕ και οι συλλογικές αντιδράσεις για το γνωστό ΠΔ 258/05, μέσω του οποίου εκφράζεται μια έντονη ανησυχία έως και αγωνία για τον τρόπο του μελλοντικού υπολογισμού των συντάξεων. Τα ερωτήματα και οι αντιδράσεις των συλλόγων κρίνονται ως απόλυτα δικαιολογημένες, μετά τον ορυμαγδό δημοσιευμάτων θέσεων και τοποθετήσεων επίσημων οργάνων και πολιτικών σχηματισμών περί «δραστικής μείωσης των συντάξεων».

Η ΕΣΕΕ είχε έγκαιρα αναγνωρίσει την προβληματικότητα του άρθρου 37 του ΠΔ, λόγω της επί 5ετία τουλάχιστον καθυστέρησης της ενοποίησης, είχε παρέμβει προς την Διοίκηση και την πολιτική ηγεσία, οι οποίοι μας είχαν διαβεβαιώσει ότι, ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων που θα ισχύσει μετά την 01/01/09 θα επανορθωθεί και να θεωρήσουμε το συγκεκριμένο άρθρο ως ανενεργό έως τότε. Με επιστολή μας τον Σεπτέμβριο εξηγήσαμε λεπτομερώς πως προέκυψε το πρόβλημα του άρθρου 37, του οποίου την προβληματικότητα αναγνώρισαν όλοι οι αρμόδιοι.

Οι διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επαναλήφθησαν πλειστάκις και ο μόνος λόγος της καθυστέρησης διόρθωσης του άρθρου 37 είναι η εκπόνηση της αναγκαίας αναλογιστικής μελέτης, ώστε να μην αδικηθεί ούτε ένας ασφαλισμένος και να μη χάσει ούτε ένα ΕΥΡΩ".

Διευκρινίσεις

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της διευκρινίζει τα ακόλουθα:


«Η μεταφορά των παλαιών Ασφαλισμένων στα Ταμεία ΤΑΕ και ΤΕΒΕ στις νέες κλάσεις του ΟΑΕΕ έγινε προς τις πλησιέστερες ως προς το καταβαλλόμενο ποσό εισφοράς με μικρές αποκλίσεις προς τα επάνω ή κάτω, ανάλογα με τα αντίστοιχα ποσά.

Το προσδοκώμενο ποσό σύνταξης για τους παλαιούς Ασφαλισμένους και για τα ποσά των εισφορών που θα καταβληθούν από 1/1/07 και μέχρι της συνταξιοδότησης ενός εκάστου, είναι της τάξης του 2% μηνιαίως (24% ετησίως) για όλο το ποσό που θα έχει καταβληθεί στον κλάδο σύνταξης.

Για τους προ της 01/01/93 ασφαλισμένους ο υπολογισμός της σύνταξης για τις προ της 01/01/07 εισφορές του κλάδου σύνταξης, θα γίνει με βάση την αντίστοιχη κλάση που ένας έκαστος τοποθετείται με το Π.Δ.258/05 (άρθρο 37 παρ.10). Ταυτόχρονα το ποσό των εισφορών θα αυξηθεί με ένα νέο συντελεστή που θα προκύψει όταν οριστικοποιηθεί η εφαρμογή του ανωτέρω άρθρου. Τούτο διότι ενώ για το έτος 2000 που συντάχθηκε το Π.Δ.258/05 ο συντελεστής 1% είχε αντιστοιχία για τους ασφαλισμένους του ΤΑΕ, σήμερα δεν μπορεί να έχει εφαρμογή και θα διαφοροποιηθεί προς τα άνω. Αντίστοιχα δεν έχουν εφαρμογή οι συντελεστές 2,5% έως 3,5% στους παλαιούς Ασφαλισμένους του ΤΕΒΕ, ως αναφέρεται στην παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου του Π.Δ.

Συνεπώς οι εισφορές που κατέβαλλε Ασφαλισμένος στη Ζ΄ κλάση του ΤΑΕ, που μεταφέρεται στη 8η του ΟΑΕΕ, ως προς τις παλαιές εισφορές, (προ της 1/1/07), θα πολλαπλασιασθεί με νέο συντελεστή και έτσι θα αντιστοιχιστούν με το προσδοκώμενο ποσό που απέδιδαν οι εισφορές με τον τρόπο που μέχρι σήμερα έβγαιναν οι συντάξεις στο ΤΑΕ.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θα ισχύσουν για τους ασφαλισμένους που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την 01/01/09».

Οι θέσεις τις οποίες κατέθεσε ο εκπρόσωπός μας είναι θέσεις της Διοίκησης του Οργανισμού έχουν επανειλημμένα συζητηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια και λογικά πρέπει ή τουλάχιστον οφείλουν να τις γνωρίζουν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ.

Προσφάτως επανήλθαμε προς τους αρμοδίους και λάβαμε τις ίδιες διαβεβαιώσεις, οι οποίες εκφράστηκαν και δημόσια μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Δηλαδή «η ηγεσία του Οργανισμού και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου είναι απόλυτες ότι το θέμα θα ρυθμιστεί μετά την αναλογιστική μελέτη και πριν από την ημερομηνία ισχύος του άρθρου 37, δηλαδή την 01/01/2009. Η ΕΣΕΕ επιμένει στην άμεση ρύθμιση και δεν αποδέχεται την εξάντληση του χρονικού ορίου, ως τον μόνο τρόπο για να επανέλθει η ηρεμία στους συναδέλφους.

Τα προβλήματα του ΟΑΕΕ έχουν διογκωθεί από την παρατεταμένη χρονική υστέρηση της συγχώνευσης των τριών ταμείων και της εξΆ αυτής ερμαφρόδιτης Διοικητικής λειτουργίας του.

Η πολυπόθητη ενοποίηση των τριών συγχωνευθέντων Ταμείων είναι πλέον γεγονός, μετά όμως από καθυστέρηση επτά ετών περίπου! Η ΕΣΕΕ η οποία από την αρχή της Νομοθετικής ρύθμισης είχε εκφράσει τη θετική της θέση, είχε πλειστάκις παρέμβει για την επιτάχυνση των διαδικασιών της ενοποίησης.

Είναι προφανές ότι το ασφαλιστικό «πουλάει» συνδικαλιστικά και πολιτικά και ορισμένοι προτιμούν την εκμετάλλευση του θέματος, αδιάφοροι για την ένταση των ανησυχιών που προκαλούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους του Ταμείου μας.

Θα μας επιτρέψετε όμως με την ευκαιρία να αναφερθούμε στην υπεύθυνη στάση της ΕΣΕΕ στο ασφαλιστικό, η οποία εργάζεται ανελλιπώς και με πλήρη συναίσθηση του μεγέθους του θέματος, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς υπερβολές, χωρίς να προκαλεί τρόμο στους ασφαλισμένους και κυρίως χωρίς να επιθυμεί να δρέψει συνδικαλιστικές δάφνες, αδιαφορώντας για την ζημία που ενδέχεται να προκαλέσει.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΣΕΕ θα συνεχίσει να σας ενημερώνει υπεύθυνα για τις εξελίξεις, όπως άλλωστε κάνει με ιδιαίτερη επιμέλεια μέχρι σήμερα, εξελίξεις οι οποίες πιστεύει ότι, θα είναι προς το συμφέρον των ασφαλισμένων και του ασφαλιστικού συστήματος και σε κάθε περίπτωση δεν διανοούμεθα και δεν συζητούμε για μείωση των συντάξεων.

Εργαζόμαστε όμως με την μέγιστη προσήλωση για την ολοκλήρωση της ενοποίησης των ταμείων, η οποία αποτελεί την μόνη βιώσιμη λύση για την ασφάλιση των αυτοαπασχολουμέων και σίγουρα δεν πρόκειται να ρίξουμε νερό στον μύλο των υπονομευτών της ενοποίησης των ταμείων και του ενιαίου φορέα ασφάλισής μας, του ΟΑΕΕ. Θέλουμε ένα ταμείο μεγάλο και ισχυρό, υγιές και ικανό να εγγυηθεί στους συναδέλφους την ασφάλισή τους, την περίθαλψή τους, τη σύνταξή τους.

Η ΕΣΕΕ δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι όλα είναι ρόδινα και ότι θα τηρηθούν τα συμπεφωνημένα. Αναλαμβάνει όμως την ευθύνη που της αναλογεί να παρακολουθεί το θέμα εκ του σύνεγγυς, να παρεμβαίνει, να διορθώνει και κυρίως να ενημερώνει τους ασφαλισμένους φερέγγυα και αξιόπιστα, χωρίς υπερβολές και ιδιοτέλεια. Μόνον την πραγματική αλήθεια θα υπηρετεί, διότι αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ασφαλισμένων».





Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης