Αποτελέσματα live αναζήτησης

Νέες αντικειμενικές με πολλές γκρίνιες από τους εργολάβους

16 Φεβρουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 15% - 20%, ανακοινώνονται από την κυβέρνηση εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών ζ...
Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 15% - 20%, ανακοινώνονται από την κυβέρνηση εκτός απροόπτου την προσεχή Τρίτη και θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών ζητούν την αναστολή των αυξήσεων, κάνοντας - μάλιστα - σαφές ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, παρά τη σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων, η οποία συνεχίζεται και το 2007. Την ίδια στιγμή η ετήσια έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield κατατάσσει την Αθήνα στην 26η θέση στο σύνολο των 48 ακριβότερων και βασικότερων περιοχών για την εγκατάσταση γραφείων.

Λήξη συναγερμού στο «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί για τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δίνει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, εκτός απροόπτου, τις νέες τιμές που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαρτίου.
Την ίδια ακριβώς στιγμή οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών ζητούν την αναστολή των αυξήσεων, κάνοντας - μάλιστα - σαφές ότι δεν πρόκειται να μειώσουν τις τιμές των ακινήτων, παρά τη σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων που ξεπέρασε ακόμη και το 50% πέρυσι και η οποία συνεχίζεται και το 2007.
Οι τιμές των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αυξημένες μεσοσταθμικά κατά 15% - 20%, ενώ σε αρκετές περιοχές της Αττικής η αναπροσαρμογή θα υπερβεί ακόμη και το 40%, καθώς έχουν μείνει αρκετά πίσω από τις αγοραίες λόγω πρόσφατων έργων υποδομής αλλά και μελλοντικών έργων ανάπλασης. Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συνοδεύονται και από την αύξηση των αφορολογήτων ορίων για την αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ δεδομένη θεωρείται και η αύξηση του Eλάχιστου Κατασκευαστικού Kόστους Oικοδομής, η οποία θα επιβαρύνει στο εξής μόνο όσους κατασκευάζουν ακίνητο με τη μέθοδο της αυτεπιστασίας.
Παράλληλα, αλλαγές θα επέλθουν στους συντελεστές εμπορικότητας που αποτελούν και τη βάση υπολογισμού της αξίας της επαγγελματικής στέγης και στους συντελεστές οικοπέδων βάσει των οποίων προσδιορίζεται η φορολογητέα αξία του οικοπέδου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αυξήσεις κατά περιοχές θα κυμαίνονται:
- Aπό 10% έως 30% για τα εντός σχεδίου ακίνητα. Oι αυξήσεις τιμών θα είναι περιορισμένες 10% - 20% σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές προσεγγίζουν τις αγοραίες, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και μεγαλύτερες από 20% έως 30% στις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ αγοραίων και αντικειμενικών.
- Από 30% - 50% για τα εκτός σχεδίου οι τιμές των οποίων δεν αυξήθηκαν πέρυσι. Σε κάποιες περιοχές δημιουργούνται περισσότερες ζώνες και σε κάποιες άλλες διευρύνονται οι υπάρχουσες ζώνες. Σκοπός του μέτρου αυτού είναι οι τιμές κατά περιοχή να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Aνά περιοχή αναμένεται να προσδιοριστούν τρεις τιμές, που θα αφορούν το κέντρο κάθε πόλης, τα προάστια (βουνό ή θάλασσα) και τα χωράφια.
- Πάνω από 50% σε περιοχές που προβλέπεται να επεκταθούν σύντομα τα σχέδια πόλης καθώς και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης