Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας

Το σχόλιο της Δευτέρας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 27 λεπτά



Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxHeaven


Ι. Πρόλογος

Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα που συνέταξα το πρώτο, σε προσωπικό επίπεδο, σχόλιο της Δευτέρας και στο μυαλό μου ήρθαν ασυναίσθητα κάποιες λέξεις του μεγάλου μας ποιητή, ο οποίος έγραφε χαρακτηριστικά «Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασεν η ώρα. Δώδεκα και μισή. Πώς πέρασαν τα χρόνια»1. Ένας ακόμη χρόνος κύλησε τόσο γρήγορα και πρέπει να θυμόμαστε ότι καθώς ο χρόνος κυλά, η ζωή κι αυτή περνά! Όπως ήδη γνωρίζετε, ο σχολιασμός γίνεται κάθε Δευτέρα εναλλάξ με τους άλλους δυο συν-σχολιαστές (σ.σ. Κ. Νιφορόπουλο και Κ. Κουλογιάννη). Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Οκτωβρίου 2013 όταν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι της ιδιαίτερης και συνάμα προσωπικής επικοινωνίας μας που αναπτύχθηκε μέσω της στήλης αυτής. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, εκτός από τις 365 ημέρες του χρόνου που βαραίνουν το σαρκίο μου, κουβαλώ μέσα μου κι ένα σωρό συναισθήματα, εικόνες, αγωνίες, προβληματισμούς, που ήρθαν στην επιφάνεια μέσω του γραπτού σχολιασμού των γεγονότων και της αμφίδρομης επικοινωνίας που είχα μαζί σας.

Μέσα από το πρίσμα της προσωπικής μου ματιάς προσπάθησα να μεταφέρω τα σημαντικότερα γεγονότα που μας απασχολούσαν όλο αυτό το διάστημα, αφού προηγουμένως είχα αφαιρέσει τη ξύλινη γλώσσα του επαγγέλματός μας ώστε να γίνουν πιο εύπεπτα. Σ΄αυτή τη συνταγή θεώρησα απαραίτητο να προσθέτω κάθε φορά και μια γερή δόση καυστικού χιούμορ ή προβληματισμού, έτσι ώστε το αμάλγαμα που θα σχηματίζεται κάθε φορά να έχει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Παρόλο που στον γραπτό λόγο απουσιάζει το ηχόχρωμα της φωνής, εντούτοις θεωρώ ότι η γραφίδα μου μεταφέρει τον παλμό της και τα ηχητικά κύματα της ψυχής μου. Η καθημερινότητα, το άγχος της δουλειάς, η πίεση των καταληκτικών ημερομηνιών κ.λπ., αποτέλεσαν ομολογουμένως τροχοπέδη όλους αυτούς τους μήνες και δεν μας επέτρεψαν να ξετυλίξουμε στην πλήρη διάστασή της όλη τη χιουμοριστική και κυρίως την καυστική διάθεση που μας διακατέχει. Άλλωστε, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και όσα βιώνουμε ενδείκνυνται για σάτιρα, οπότε και να θες να αγιάσεις δε γίνεται! Πάντως, κάναμε φιλότιμες προσπάθειες να καταδείξουμε τις τραγελαφικές καταστάσεις που ζούμε στον επαγγελματικό στίβο με μοναδικά όπλα στη φαρέτρα μας την ηλεκτρονική γραφίδα και την αστείρευτη διάθεση για καυστικό σχολιασμό!

Πολλές φορές κινήθηκα είναι η αλήθεια και σε άλλες ατραπούς, εκτός των «τειχών» θα έλεγε κανείς όμως, όπως έχω ξαναπεί πρέπει να μου αναγνωρίσετε το ελαφρυντικό της αχαλίνωτης ανάγκης να εξωτερικεύω ανερυθρίαστα όσα πηγάζουν από τα βάθη τις ψυχής μου. Δεν είναι δυνατόν να αποστασιοποιηθείς από την ανθρώπινη ιδιότητά σου και να λειτουργείς αποκλειστικά σαν ψυχρός επαγγελματίας. Η ανθρώπινη φύση δεν μας επιτρέπει να μπούμε σε καλούπια, σε στεγανά, ούτε να παραμένουμε ακίνητοι σα νούφαρα στα λιμνάζοντα ύδατα του επαγγελματικού βίου. Αν αφεθούμε στην περιδίνηση της καθημερινής ενασχόλησής μας με όσα άπτονται του επαγγέλματός μας και αφήσουμε στο περιθώριο τον άνθρωπο που κουβαλάμε μέσα μας, τότε είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουμε στο τέλμα, αβοήθητοι και αλλοτριωμένοι.

Κάποια από τις επόμενες Δευτέρες που θα έρθει η σειρά μου να κάνω το σχολιασμό, σκέφτομαι πολύ σοβαρά να πατήσω γερά στο βατήρα και να υπερπηδήσω το εμπόδιο που λέγεται επαγγελματική ρουτίνα, κάνοντας την υπέρβαση να μην ασχοληθώ διόλου με τα επαγγελματικά μας θέματα. Θα είναι ένα εναλλακτικό σχόλιο της Δευτέρας, μόνο με «εξωσχολική» ύλη! Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η στιγμή ας προσγειωθούμε στην πεζή πραγματικότητα κι ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα των προηγούμενων επτά ημερών.

Το σημερινό σχόλιο είναι μακροσκελές λόγω της πληθώρας του «υλικού» των προηγούμενων ημερών. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στην καρέκλα του γραφείου σας, χαμηλώστε τον ήχο του τηλεφώνου, γευθείτε λίγες γουλιές από το αγαπημένο σας ρόφημα και παραδοθείτε στο μαγικό ταξίδι που μας προσφέρουν οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία του λογιστικού και φορολογικού γίγνεσθαι του τόπου μας!

II. Επίδομα θέρμανσης

Είστε έτοιμοι! Άνοιξε και μας περιμένει από την περασμένη εβδομάδα η εφαρμογή του taxis για το επίδομα θέρμανσης. Να υπενθυμίσουμε ότι στα Κ.Ε.Π., από την Τρίτη, 21 Οκτωβρίου, μέχρι και τις 30 Μαΐου 2015, θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Με βάση την απόφαση του υπ. Οικ. ΠΟΛ. 1230/20.10.2014, τροποποιήθηκε η απόφαση Δ33 5037619 ΕΞ 2013/18.10.2013 (ΦΕΚ 2656 Β΄) «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού». Η τροποποίηση αφορά στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας και γίνεται γνωστό ότι θα λαμβάνεται υπόψη η αξία της ακίνητης περιουσίας βάσει του ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2014. Η αλλαγή έχει ως ακολούθως:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014, υπόχρεου, συζύγου και προστατευόμενων, κατά τον ΚΦΕ, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους, που ταυτίζεται με το έτος έναρξης της περιόδου χορήγησης του πετρελαίου θέρμανσης, να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Στην περίπτωση κατά την οποία, μετά την υποβολή του αιτήματος χορήγησης επιδόματος, τροποποιηθούν τα στοιχεία της περιουσιακής κατάστασης, με την υποβολή εμπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων έτους 2014, με αποτέλεσμα, μετά την εκκαθάρισή της, να πληρούνται τα κριτήρια περιουσίας του προηγούμενου εδαφίου, υποβάλλεται από το δικαιούχο νέα αίτηση και ακολουθείται η διαδικασία χορήγησης του επιδόματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 4 και 5 της παρούσας.

Μετά την ανάγνωση όλων των ανωτέρω ορδές κόσμου ξεχύθηκαν στους δρόμους προκειμένου να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης πήραν πραγματικά φωτιά και δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους όλης της χώρας! Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της Γ.Γ.Π.Σ. τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής, υποβλήθηκαν οι πρώτες 9.000 αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης. Προβλέπω και φέτος το σύννεφο της αιθαλομίχλης να μας επισκέπτεται σύντομα.

 

ΙΙI. Τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα και οι αλλαγές στον Κ.Φ.Α.Σ.

Το φαιδρό φαινόμενο της δήθεν διαβούλευσης των νομοσχεδίων καλά κρατεί. Ένα ακόμη νομοσχέδιο που αλλάζει εκ βάθρων τον κόσμο της λογιστικής και όχι μόνο στη χώρα μας, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης μέχρι και την 12η μεσημβρινή της 29ης Οκτωβρίου 2014, ήτοι σχεδόν οκτώ ολόκληρες ημέρες! Ίσως όταν διαβάζετε αυτές τις αράδες να έχει κλειδώσει η διαβούλευση. Πώς θα μπορέσει ο πολίτης ή ο επαγγελματίας να μελετήσει, να θέσει προβληματισμούς, να εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις, να κάνει προτάσεις κ.λπ. μέσα σε πέντε ημέρες; Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν την κατάσταση αναφορικά με το ζήτημα της δημόσιας διαβούλευσης θα την χαρακτήριζα κωμικοτραγική διότι, όπως μας δίδαξε η πείρα των τελευταίων ετών τις περισσότερες φορές γίνεται μόνο «για τα μάτια του κόσμου», όπως λέμε στην καθομιλουμένη. Ενώ σαν μέτρο είναι πολύ σωστό και δημοκρατικό, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται έτσι όπως θα ’πρεπε. Πέρυσι τέτοια εποχή είχε τεθεί για πενθήμερη διαβούλευση ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. και είδατε τα ολέθρια αποτελέσματα αυτού του πρόχειρου νομοθετήματος που έπληξαν όλη την κοινωνία.

Την Τρίτη που μας πέρασε αναρτήθηκε για διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο των διαβουλεύσεων του υπ. Οικ. το νομοσχέδιο με θέμα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και συναφείς ρυθμίσεις». Ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα που αλλάζει εκ βάθρων τη λογιστική επιστήμη όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά επιφέρει αλλαγές και στον Κ.Φ.Α.Σ. -που ουσιαστικά καταργείται-, τέθηκε για διαβούλευση μέχρι την 29η Οκτωβρίου 2014 (και ώρα 12:00), ήτοι για μερικές μέρες μόνο! Μάλιστα, το υπ. Οικ. παρακαλεί τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς να υποβάλουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους επί του νομοσχεδίου, λες και θα τις λάβει υπόψη του. Σ' αυτό το νομοσχέδιο που επιφέρει τόσες αλλαγές δίνεται η δυνατότητα σε όλους εμάς μέσα σε μία εβδομάδα να μελετήσουμε αρχικά όλες τις διατάξεις κι έπειτα αφού τις κατανοήσουμε να κάνουμε τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις ή τις επισημάνσεις μας. Εν ολίγοις η όλη διαδικασία είναι φενάκη.

Στο δια ταύτα τώρα, από 1.1.2015 καταργούνται κι άλλες διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. ο οποίος ουσιαστικά θα χωρά πλέον σε βιβλίο τσέπης. Η συνεχής απλοποίηση του Κ.Φ.Α.Σ. και η κατάργηση σταδιακά όλων αυτών των παρωχημένων -εδώ και χρόνια- διατάξεων που θεσπίστηκαν από το 1992 (Π.Δ. 186/1992) και μετά, προφανώς ενοχλεί τους προστιμολάγνους, καθώς και εκείνους που ασκούσαν ουσιαστικά εμπορική δραστηριότητα τόσα χρόνια με τις ευλογίες των διατάξεων αυτών. Όλοι αυτοί μονίμως έβρισκαν προφάσεις για τη διατήρησή τους επικαλούμενοι δήθεν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Τόσα χρόνια ήμασταν όλοι όμηροι των τυπολατρικών αγκυλώσεων κάποιων καρεκλοκένταυρων που νομοθετούσαν και ερμήνευαν κατά το δοκούν, οδηγώντας χιλιάδες επιχειρήσεις στον αφανισμό από τα υπέρογκα πρόστιμα που είχαν σκαρφιστεί! Τόσα χρόνια ήμασταν έρμαια της ερμηνείας των διατάξεων από τους επαΐοντες, που έχοντας το μαχαίρι και το καρπούζι ασελγούσαν πάνω στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, σύροντας τους στα δικαστήρια ή αναγκάζοντάς τους να δαπανούν χρήματα για να αγοράζουν τα απαραίτητα βοηθήματα που έβριθαν υπηρεσιακού υλικού. Βέβαια, από τη στιγμή που οι εμπνευστές και οι υποστηρικτές όλων αυτών των διατάξεων του Κ.Β.Σ. που μας ταλάνιζαν όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν την ευθιξία να ζητήσουν έστω και τώρα ένα συγγνώμη για τις εμμονές τους που τις μετουσίωσαν σε νόμους -αποτελώντας το μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ ελεγκτών και ελεγχόμενων-, η μόνη απάντηση που τους αρμόζει είναι «Οψόμεθα ες Φιλίππους»2.

Αναφορικά με την καθιέρωση των Ε.Λ.Π. αρχικά να σημειώσω ότι το γνωστό μας Ε.Γ.Λ.Σ. θα μπει σιγά σιγά στις προθήκες του μουσείου φορολογίας αφού θα δώσει τη θέση του στα ελληνικά λογιστικά πρότυπα. Με μια ματιά μπορείτε να δείτε ποιες διατάξεις καταργούνται κ.λπ. μέσα από τη σχετική ανάρτηση του κόμβου μας με τίτλο «Παρελθόν από 1.1.2015 ο Κ.Φ.Α.Σ. και το Ε.Γ.Λ.Σ. - Ποιές διατάξεις και νόμοι καταργούνται με την εισαγωγή των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων». Ολόκληρο το σχέδιο νόμου μπορείτε να το μελετήσετε από το φορολογικό αρχείο του κόμβου «Σχέδιο νόμου - Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα». Μπορείτε επίσης να δείτε την προσπάθειά μας να αποκωδικοποιήσουμε τα Ε.Λ.Π. μέσα από μία πρώτη ανάλυση, διαβάζοντας το σχετικό άρθρο του κόμβου Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα: Μία πρώτη ανάλυση.

Θέλω να σημειώσω πως είναι απαραίτητη και η δική σας συμβολή και γι΄αυτό προτείνω να συμμετέχετε με τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας στην παραπάνω ανάλυσή μας, που θα βοηθήσουν στην ανάδειξη προβλημάτων ή ενδεχόμενων στρεβλώσεων από την μελλοντική υιοθέτηση των Ε.Λ.Π. Κλείνοντας το θέμα να τονίσω ότι πρέπει πάντα να ακούγεται και άποψη που διαφωνεί με την καθιέρωση των Ε.Λ.Π., όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση του κ. Θεόδωρου Γ. Γρηγοράκου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΛΟΓΙΣΤΗΣ στις 9.1.2014.

 

ΙV. Παράταση στην υποβολή των πινάκων προσωπικού

Προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα ο υπ. Εργασίας κ. Βρούτσης έδωσε παράταση στην υποβολή των πινάκων προσωπικού (έντυπο Ε4) μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014. Πιο συγκεκριμένα, το απόγευμα της τελευταίας ημέρας υποβολής (σ.σ. 21.10.2014) ο Υπουργός αποφάσισε να παρατείνει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των πινάκων αυτών, χωρίς να ζητηθεί από κάποιον φορέα, αλλά εκ των έσω αυτή τη φορά! Δηλαδή, η απόφαση για την παράταση ήρθε εξ ιδίας πρωτοβουλίας! Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση υπ΄αριθμ. πρωτ.: οικ. 36503/115/21.10.2014 και συγκεκριμένα με την παρ. 5 αυτής έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

Έχοντας υπόψη: .....

την από 20/10/2014 σχετική εισήγηση της Ομάδας Διαχείρισης του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ αναφορικά με τον αριθμό των υποβληθέντων μέχρι σήμερα εντύπων ετήσιου πίνακα προσωπικού (Ε4) και προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία σχετικών υποβολών από το σύνολο των υπόχρεων προ τούτο

Βέβαια, για άλλες πιο σοβαρές αποφάσεις που αφορούν στα εξοντωτικά πρόστιμα του Σ.Ε.Π.Ε. ή του Ι.Κ.Α. κ.λπ., ο αρμόδιος υπουργός κωφεύει και εξακολουθεί να οδηγεί στον αφανισμό εκατοντάδες επιχειρήσεις! Μου κάνει εντύπωση πάντως το γεγονός ότι υπάρχει μία εμμονή από την πλευρά του υπουργείου αναφορικά με το θέμα των προστίμων αυτών. Το μόνο που έχουμε μέχρι στιγμής είναι εξαγγελίες για μείωση προστίμων, προσεχώς...


V. Νέες αλλαγές στα φορολογικά ή αλλιώς ράβε, ξήλωνε!

Η σταθερότητα του φορολογικού μας συστήματος είναι ένα από τα δυνατά του σημεία που το καθιστούν σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι διατάξεις των φορολογικών νόμων στη χώρα μας είναι πάντα σαφείς, απλές και κυρίως δίκαιες. Το γεγονός βέβαια ότι εν ριπή οφθαλμού αλλάζουν συνεχώς κάποια πράγματα είναι λεπτομέρεια. Μέσα λοιπόν σ΄αυτό το σταθερό φορολογικό τοπίο, προωθούνται νέες αλλαγές που αφορούν σε μία σειρά από σημαντικές διατάξεις της φορολογίας μας. Με δύο τροπολογίες του υπ. Οικονομικών που κατατέθηκαν στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στους αγρότες, στα τεκμήρια, στο τέλος επιτηδεύματος, στο πόθεν έσχες ακινήτων, κ.λπ. Θυμίζω επιπλέον ότι οι εν λόγω τροπολογίες ψηφίστηκαν την παρασκευή 24.10.2014.

Στο επάγγελμά μας πάντως δεν υπάρχει περίπτωση να νιώσουμε ποτέ το αίσθημα της βαρεμάρας, ούτε κινδυνεύουμε να πάθουμε τη νόσο του Alzheimer, αφού το υπ. Οικονομικών φροντίζει επιμελώς να κρατά τον εγκέφαλό μας συνεχώς σε εγρήγορση.

 

VI. ΕΝ.Φ.Ι.Α. - επεισόδια Νο 1231 & 1232

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε δυο ακόμη νέα επεισόδια (σ.σ. 1231-1232) από το επιτυχημένο σίριαλ του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που σημειώνει τεράστια νούμερα τηλεθέασης. Σύντομα οι εμπνευστές του και οι σεναριογράφοι του επικού αυτού σίριαλ θα τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα παραβρεθεί και πλήθος κόσμου που θα τους αποθεώσει! Είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη του κόσμου για τους ανθρώπους που οραματίσθηκαν και θέσπισαν αυτό τον νόμο ο οποίος πλημμυρίζει από το αίσθημα της δίκαιης φορολόγησης και της ίσης κατανομής των φορολογικών βαρών!

Μέσα λοιπόν από τις δυο νέες αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν, δόθηκαν οδηγίες για τον τρόπο που θα χορηγηθούν οι εκπτώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 3 και των παρ. 1-2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013. Ειδικότερα, με την απόφαση ΠΟΛ. 1231/20.10.2014,δόθηκαν διευκρινίσεις για τη χορήγηση έκπτωσης πενήντα τοις εκατό (50%) ή εκατό τοις εκατό (100%) επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 7 του Ν. 4223/2013. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορείτε να τα θυμηθείτε αν διαβάσετε τις σχετικές παραγράφους που μνημονεύονται στην απόφαση αυτή

Οι προϋποθέσεις χορήγησης της έκπτωσης

- Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 3 έως και 10 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.
- Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των ανήλικων εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και την δεύτερη εκκαθάριση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας.
- Ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014.
- Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων αποτελούμενη από το άθροισμα των κύριων και βοηθητικών χώρων των κατηγοριών ακινήτων 1 έως και 12 (εκτός 4, 41 έως και 47) αποπερατωμένων και ημιτελών καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, λαμβάνεται από τις εμπρόθεσμες δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 του φορολογουμένου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος επί των ακινήτων.
- Το ποσοστό της αναπηρίας, λαμβάνεται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι και την 30ή Νοεμβρίου 2014 ή από άλλα αρχεία, που είναι στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών.

Με τη δεύτερη απόφαση ΠΟΛ. 1232/23.10.2014, δόθηκαν οδηγίες για τη διαδικασία χορήγησης μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. έτους 2014 σε φυσικά πρόσωπα για κύριους χώρους κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων κατοικιών και επαγγελματικών στεγών. Σύμφωνα με την απόφαση, εκτός των άλλων, έγιναν γνωστά τα ακόλουθα:

- Οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες δεν ήταν ενεργές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2013, λαμβάνονται από τα αρχεία του ΔΕΔΔΗΕ ανά περιφέρεια. Οι αριθμοί των παροχών του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ διασταυρώνονται με τους αριθμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίοι αναγράφονται στις εμπρόθεσμες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπα Ε9) έτους 2014 και στις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπα Ε2) οικονομικού έτους 2014.
- Η πληροφορία του κενού ακινήτου, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, λαμβάνεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων οικονομικού έτους 2014, οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι και τη δεύτερη εκκαθάριση σύμφωνα με την παράγραφο 1 της παρούσας, από τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν το εμπράγματο δικαίωμα της πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα. 4. Ο φορολογούμενος πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας την 1η Ιανουαρίου 2014.

Αναφορικά με τις απαλλαγές του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η Γ.Γ.Δ.Ε. κοινοποίησε το Σάββατο (σ.σ. 25.10.2014), ένα δελτίο τύπου αφορούσε στις απαλλαγές ατόμων με ειδικές ανάγκες, πολυτέκνων, κ.λπ. Επίσης, με προηγούμενο δελτίο τύπου, αυτή τη φορά από το υπ. Οικ. διευκρινίστηκε ότι, δε λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα κοινωνικής φύσεως στον υπολογισμό ορίων για την έκπτωση η την απαλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. Πάντως αν ζούσε ο μεγάλος Ν. Φώσκολος θα ένιωθε να τρίζει η πρωτοκαθεδρία του, αφού το σενάριο του σίριαλ που ονομάζεται «ΕΝ.Φ.Ι.Α.» κοντεύει ξεπεράσει σε φαντασία ακόμη και τη θρυλική «ΛΑΜΨΗ».

 

VII. Υποβολή και απόδοση του παρακρατούμενου φόρου για μισθοδοσία προσωπικού

Τελικά, αν φέτος δε γλυτώσουμε την επίσκεψη σε κάποιο ψυχιατρικό νοσοκομείο με όλα αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε θα είμαστε πολύ τυχεροί. Μας βλέπω σύντομα να μην έχουμε πρόβλημα στο τι θα φοράμε καθημερινώς, αφού ο ζουρλομανδύας θα είναι το μοναδικό ένδυμα που θα μας ταιριάζει. Θα μου πείτε τώρα και με το δίκιο σας, γιατί τα λέω όλα αυτά. Αφορμή στάθηκε μία διοικητική λύση που αφορούσε στην υποβολή δήλωσης και στην απόδοση του παρακρατούμενου φόρου που αφορά στη μισθοδοσία προσωπικού. Ειδικότερα, με το υπ΄αριθμ: Δ12A 1126595 ΕΞ 2014/16.9.2014, έγινε γνωστό εν ολίγοις ότι για τη μισθοδοσία π.χ. Ιανουαρίου 2014 ανεξάρτητα εάν αυτή έχει καταβληθεί μεταγενέστερα (Ιούνιο 2014), η υποβολή και η απόδοση του παρακρατούμενου φόρου για τη μισθοδοσία αυτή πρέπει να γίνει μέχρι τέλη Μαρτίου.

Η έννοια της καταβολής ή της πληρωμής σύμφωνα με τον ν. 4172/2013 προφανώς δεν έχει νόημα για τη Διοίκηση, αφού όλα πάει να τα ρίξει στην παρ. 4 του άρθρ. 8 του ν. 4172/2013, σύμφωνα με την οποία: «χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξης του. Κατ' εξαίρεση, για τις ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που εισπράττει καθυστερημένα ο δικαιούχος εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις σε φορολογικό έτος μεταγενέστερο, χρόνος απόκτησης του εν λόγω εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που εισπράττονται, εφόσον αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο».

Δηλαδή με λίγα λόγια, όλοι όσοι ακολούθησαν τόσους μήνες την επιταγή του νόμου που ανέφερε για απόδοση του φόρου αυτού το αργότερο μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από την ημερομηνία καταβολής του υποκείμενου σε παρακράτηση εισοδήματος, έχουν τεράστιο πρόβλημα. Το ερώτημα που εγείρεται στο σημείο αυτό είναι το εξής: Γιατί η Διοίκηση δεν είχε δώσει σαφείς οδηγίες για το τόσο σημαντικό θέμα της παρακράτησης και κυρίως της απόδοσης του φόρου ώστε να μην υπάρχουν απορίες που οδηγούν σε λανθασμένους χειρισμούς; Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι παρόλο που έχουν περάσει τόσοι μήνες δεν έχει ξεκαθαρίσει η Διοίκηση το θέμα αυτό, όπως και πλήθος άλλων που αφορούν στον ν. 4172/2013. Απορώ με την κωλυσιεργία των ιθυνόντων! Αλλά το έχουμε ξαναδεί το έργο. Νομοθετούμε με χρησμούς Πυθίας κι έπειτα επιβάλλουμε τεράστια πρόστιμα.

 

VΙΙΙ. Αποφθέγματα

«Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω.Κι από τότε που ο άνεμος μου εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους»3.

 

IX. Το φάντασμα του 2238/1994 κυκλοφορεί ανάμεσά μας


Το σύνθημα που ακούγεται εδώ και καιρό στην οδό Καραγιώργη Σερβίας είναι ένα «2238 ζεις, εσύ μας οδηγείς». Έτσι εξηγείται και η κοινοποίηση διοικητικών λύσεων ή αποφάσεων με σαφείς αναφορές στον παλαιό Κ.Φ.Ε. που πλανάται ακόμη σα φάντασμα πάνω απ΄ τα κεφάλια μας! Παρόλο που ο νέος Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) αναφέρει ρητώς ότι από την έναρξη ισχύος του «παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α' 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση αυτού του νόμου», εντούτοις τα στελέχη του υπ. Οικ. τον μνημονεύουν σε νέες αποφάσεις και κυρίως στηρίζονται στη λογική που ίσχυε επί των ημερών του ν. 2238/1994.

Δείτε μία ακόμη διοικητική λύση που κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και είχε έντονο το άρωμα του ν. 2238/1994:

Φορολογική μεταχείριση εισοδήματος γραφίστα

Έτσι όπως πάμε, σιγά σιγά βλέπω να ξεθάβονται όλες οι διοικητικές λύσεις που ίσχυαν επί ημερών του ν. 2238/1994. Παρόλο που ο νόμος αυτός βρίσκεται «εν τόπω φωτεινώ, εν τόπω χλοερώ, εν τόπω αναψύξεως», παρόλο που έχουμε ήδη τελέσει μνημόσυνα και τρισάγια για τη μνήμη του, εντούτοις το φάντασμά του πλανάται πάνω απ΄τα κεφάλια των ιθυνόντων και τους καθοδηγεί. Πάντως είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Ερμηνεύουμε έναν νόμο (σ.σ. 4172/2013) βάσει διατάξεων που ίσχυαν πριν πολλά χρόνια (σ.σ. 2238/1994). Μάλλον ακολουθούμε την αγαπημένη μας συνήθεια να προχωρούμε μπροστά αλλά με στραμμένο το κεφάλι μας προς τα πίσω...

 

 X. Όλα σε δόσεις, το αφεντικό τρελάθηκε!

 Κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη που μας πέρασε η περιβόητη τροπολογία που αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και ειδικά την πρώτη παράγραφο, αφενός μεν, πίστεψα πως ζω σε άλλη χώρα, αφετέρου δε, νόμιζα πως η τροπολογία αυτή αφορούσε σε άλλη διάταξη που θα έφερνε μειώσεις στα φορολογικά βάρη! Για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά κι εσείς στα έντονο από μένα υπογραμμισμένο σημείο:

Τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και η σταδιακή ελάφρυνση των φορολογουμένων αποτελούν προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 1 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση με σκοπό, αφενός, τη δυνατότητα εξόφλησης αυτών για όσους δεν μπορούσαν μέχρι τώρα και, αφετέρου, την ακόμα καλύτερη αντιμετώπιση όσων ήταν συνεπείς παρά την ένταση της κρίσης.

Όλα σε δόσεις λοιπόν, πολλές δόσεις! Θυμίζουμε εδώ ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ξεπέρασαν τα 70 δις! Δηλαδή, όπως θα λεγε και ο αείμνηστος Σπύρος Καλογήρου:

ή μάλλον είναι πολλά τα χρέη Άρη....

Επειδή θα έχουν ήδη αρχίσει τα τηλέφωνα και οι ερωτήσεις σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά για να έχετε μία ιδέα σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής κ.λπ. Τα γραφεία μας ή μάλλον τα Κ.Ε.Φ.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων Πολιτών) θα κατακλυστούν πάλι από κόσμο που θα ρωτά να μάθει λεπτομέρειες! Το υπ. Οικ. έσπευσε να κοινοποιήσει δελτίο τύπου γιατί είχαν κυκλοφορήσει διάφορα δημοσιεύματα αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών. Για την ιστορία να σημειώσω ότι η τροπολογία αυτή ψηφίστηκε τελικά στις 24.10.2014 με διευρυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Μπορείτε λοιπόν να μελετήσετε την τελική διάταξη για την ρύθμιση των οφειλών έτσι όπως ψηφίστηκε στη Βουλή. Σχετικά με τη ρύθμιση που αφορά σε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως ανέφερε ο κ. Γ. Βρούτσης, ανέρχονται σε 11.3 δις και η ρύθμιση μπορεί να καλύψει το 99,7 τοις εκατό αυτών. Εκκρεμούν βέβαια και οι αποφάσεις από τη Γ.Γ.Δ.Ε., οπότε όπως καταλαβαίνετε θα πάει μακριά η βαλίτσα.

Πάντως, για καλό και για κακό σας συμβουλεύω να έχετε τα υπογλώσσια σε εμφανή θέση στα γραφεία σας γιατί από τα τηλεφωνήματα που θα λάβετε από τους πελάτες είναι σίγουρο ότι η πίεσή σας θα χτυπήσει κόκκινο!

 
ΧΙ. Αποφάσεων το ανάγνωσμα!

Αν είχατε την ψευδαίσθηση ότι δε θα είχατε και πολλές αποφάσεις να διαβάσετε αυτή την εβδομάδα τότε είστε βαθειά γελασμένοι! Οι αποφάσεις, οι εγκύκλιοι, οι διοικητικές λύσεις, οι νόμοι και γενικώς η γραφειοκρατία -ηλεκτρονική ή μη-, αποτελούν τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Είναι στιγμές που νομίζω ότι οι αποφάσεις κ.λπ. βγαίνουν με το σύστημα φασόν! Σταχυολόγησα μερικές αποφάσεις που θεώρησα ότι θα ενδιαφέρουν περισσότερο τους αναγνώστες και τις υπόλοιπες τις έκλεισα μέσα στο κουτί της Πανδώρας. Μη μου ζητήσετε να το ανοίξω γιατί μετά δε θα φέρω καμία ευθύνη.

α.Διευκρινίσεις σχετικά με τη φορολογική αντιμετώπιση μηχανικών μελών προσωπικών εταιριών σε υποθέσεις προσαύξησης περιουσίας

β.Προσδιορισμός ακαθαρίστων εσόδων πρακτόρων λαχείων

γ. ΠΟΛ.1227/15.10.2014: Τύπος της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, προίκας και μεταβίβασης ακινήτων

δ. ΠΟΛ.1221/13.10.2014: Τροποποίηση των αποφάσεων ΠΟΛ 1103/2013 και ΠΟΛ 1080/2014 – Αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση μειώσεων στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (ΕΕΤΑ)

ε.Διαδικασία εγγραφής στον ΟΑΕΕ των υπόχρεων προσώπων που συμμετέχουν σε εταιρείες συσταθείσες μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης

 

ΧΙΙ. Ο οικονομικός χωροφύλαξ θα κόβει και πρόστιμα εργατικής νομοθεσίας!

Ενισχύονται προσεχώς οι αρμοδιότητες της οικονομικής αστυνομίας καθώς, πέρα από τους ελέγχους για τους ανασφάλιστους που ήδη πραγματοποιεί παράλληλα με το ΣΕΠΕ και τους ελεγκτές του ΙΚΑ, θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει και τα πρόστιμα (έως 10.550 ευρώ) για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο τον οποίο εντοπίζει. Τη σχετική ρύθμιση πρόκειται να προωθήσει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Έτσι, ο οικονομικός χωροφύλαξ θα μπορεί να κόβει πρόστιμα των 10.500 ευρώ κατά το δοκούν. Άραγε θα γνωρίζουν τις διατάξεις τις εργατικής νομοθεσίας ή απλώς θα κόβουν πρόστιμα; Αυτό θα φανεί από την ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος που δεν είναι άλλο από τον μικροεπιχειρηματία που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του βαδίζοντας σ΄ αυτό το ναρκοπέδιο που λέγεται ελληνική νομοθεσία.

 

ΧΙΙΙ. Αρθρογραφία - περιοδικά

Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας μερικά ενδιαφέροντα άρθρα. Ο συνάδελφος Ανδρέας Σακελλαριάδης με σχετικό άρθρο του μας ενημέρωσε σχετικά με την ατομική σύμβαση εργασίας. Για το θέμα των εκπτώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α. αναφέρθηκε ο έγκριτος συνάδελφος κ. Ορέστης Σεϊμένης στο άρθρο του με τίτλο «ΕΝ.Φ.Ι.Α.: Οι εκπτώσεις στα κενά, ξενοίκιαστα και στα ημιτελή ακίνητα - Προϋποθέσεις».


XΙV. Ποιητική ανάσα...

Σήμερα η ποιητική ανάσα έχει λίγο απ΄την πνοή του Γιάννη Ρίτσου και του Ναζίμ Χικμέτ. "Για τη ζωή" ο τίτλος της...


Η ζωή δεν είναι παίξε-γέλασε
Πρέπει να τηνε πάρεις σοβαρά
Όπως, να πούμε, κάνει ο σκίουρος
Δίχως απ' όξω ή από πέρα να προσμένει τίποτα
Δε θα'χεις άλλο πάρεξ μοναχά να ζεις.

Η ζωή δεν είναι παίξε-γέλασε
Πρέπει να τηνε πάρεις σοβαρά
Τόσο μα τόσο σοβαρά
Που έτσι, να πούμε, ακουμπισμένος σ'έναν τοίχο
Με τα χέρια σου δεμένα
Ή μέσα στ' αργαστήρι
Με λευκή μπλούζα και μαύρα ματογυάλια
Θε να πεθάνεις, για να ζήσουνε οι άνθρωποι,
Οι άνθρωποι που ποτέ δε θα'χεις δει το πρόσωπό τους
Και θα πεθάνεις ξέροντας καλά
Πως τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ'τη ζωή δεν είναι

Πρέπει να τηνε πάρεις σοβαρά
Τόσο μα τόσο σοβαρά
Που θα φυτεύεις, σα να πούμε, ελιές ακόμα στα εβδομήντα σου
Όχι καθόλου για να μείνουν στα παιδιά σου
Μα έτσι, γιατί το θάνατο δε θα τονε πιστεύεις
Όσο κι αν φοβάσαι
Μα έτσι, γιατί η ζωή θε να βαραίνει πιότερο στη ζυγαριά

Αν θέλετε να το ακούσετε κιόλας με τη φωνή του αξέχαστου Μάνου Λοΐζου, τότε δεν έχετε παρά να το απολαύσετε..

 

XVI. Θέματα που μας αφορούν σχετικά με τις άδειές μας κ.λπ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε.,μέχρι και τη Δευτέρα 17/11/2014 όλοι οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί Β΄ τάξης που πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της Α΄ τάξης, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής σε σεμινάρια απόκτησης Ά τάξης. Όπως διευκρινίστηκε από το Ο.Ε.Ε. το καθεστώς του εν λόγω σεμιναρίου καθώς και όλων των σεμιναρίων αναβάθμισης, γίνεται με την διαδικασία αξιολόγησης.

Θυμίζω εδώ ότι όλοι οι συνάδελφοι λογιστές - φοροτεχνικοί πρέπει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 να υποβάλουν την προβλεπόμενη Υ.Δ. του έτους 2014 (στην περίπτωση που μέχρι σήμερα δεν την έχουν υποβάλει) προκειμένου να διασφαλισθεί η ταυτοποίηση τους στο TAXISNET και να μην αφαιρεθεί η πρόσβαση τους στα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών.

 

XVΙI. Νέα από το Σ.τ.Ε. και άλλα συναφή...

Την εβδομάδα που πέρασε αναρτήθηκαν στον κόμβο μας από την επιστημονική ομάδα κάποιες σημαντικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε.Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του ΣτΕ 3316/2014, η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις.

Η διάταξη του άρθρου 30 παρ. 5 περ. ε΄ του ν. 3296/2004 μέτρο της δεσμεύσεως των τραπεζικών λογαριασμών και οιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση σε συνταγματικώς προστατευόμενα αγαθά του ελεγχομένου προσώπου. Αντίκειται στα άρθρα 5 παρ.1, 17 παρ.1 και 25 παρ.1 του Συντάγματος και δεν δύναται να προσλάβει άλλο περιεχόμενο, ώστε να καταστεί συνταγματικώς ανεκτή, με ερμηνεία της από τον δικαστή, διότι το έργο τούτο θα υπερέβαινε τα όρια της ερμηνείας και θα ισοδυναμούσε με θέσπιση νέας διατάξεως, ήτοι με άσκηση νομοθετικής εξουσίας. Για τους εκτεθέντες δε λόγους η διάταξη αντίκειται και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση ΣτΕ 3174/2014 είναι παράνομη η παράταση της παραγραφής του έτους 1999.

Με την διάταξη του άρθρου 85 παρ. 1 του ν. 2676/1999 «παρατάθηκε» ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου οι οποίες, κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού (5.1.1999), είχαν ήδη, από 31.12.1998, υποπέσει στη δεκαετή παραγραφή του άρθρου 102 παρ. 1 περ. α του ν.δ. 118/1973. Η διάταξη αυτή του ν. 2676/1999, καθώς αφορά παραγεγραμμένες αξιώσεις των οποίων η παραγραφή είχε αρχίσει πριν από το προηγούμενο της δημοσιεύσεώς της οικονομικό έτος, είναι ανίσχυρη, ως αντικείμενη στο άρθρο 78 παρ. 2 του Συντάγματος.

Συνεχίζοντας την περιδιάβασή μας έξω από το Σ.τ.Ε. βρήκαμε ότι, η ολομέλειά του με την υπ΄ αριθμ. 3173/2014 απόφασή της έκρινε συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την επιβολή προστίμου ανερχόμενου στο 400% του κυρίου φόρου λόγω μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Μα, μόνο 400% πρόστιμο; Γιατί να μη επιβληθεί και λίγο μεγαλύτερο πρόστιμο; Μισές δουλειές κάνουν οι φίλτατοι δικαστές και οι άνθρωποι του υπ. Οικ.

Τέλος, με την απόφαση ΣτΕ 3177/2014, έγινε δεκτό ότι είναι νόμιμη η κατάργηση των επιδομάτων των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών που προέρχονταν από τα ΔΙ.Β.Ε.Ε.Τ.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι τις περισσότερες φορές ο πολίτης είναι όμηρος νόμων, εγκυκλίων ή αποφάσεων και σύρεται στα δικαστήρια προκειμένου να βρει το δίκιο του. Για το θέμα δε των παραγραφών και των συνεχόμενων παρατάσεων που έχουν δοθεί διαχρονικά, το μόνο που μπορώ να σημειώσω είναι ότι η υπόθεση αυτή έχει καταντήσει αηδία! Το κακό γενικότερο με την πολυνομία είναι ότι μερικές φορές -ευτυχώς λίγες-, στην όλη αυτή κατάσταση βάζει το χεράκι της και η δικαιοσύνη αφού αρκετές δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται κατά καιρούς θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν πρώτο βραβείο σε κάποιο διαγωνισμό φωτογραφίας! Επί τη ευκαιρία να σημειώσω ότι η Ένωση Ελλήνων Δικαστών με ανακοίνωσή της καλεί τους φορολογούμενους να προσφεύγουν στα δικαστήρια και προτείνουν να αρθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ενδικοφανούς προσφυγής για τις υποθέσεις μέχρι 3.000 ευρώ.

 

XVΙΙΙ. Οι τράπεζες θα αποκτήσουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο taxis!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το αίτημα των τραπεζών για απευθείας άντληση φορολογικών δεδομένων από το Taxis έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Τα επιτελεία ψάχνουν να βρουν τους τρόπους εκείνους για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των προσωπικών δεδομένων κ.λπ. Οι τράπεζες έτσι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται...Το ζήτημα όμως είναι πως έτσι θα έχουν πρόσβαση και αρκετοί παρατρεχάμενοι των τραπεζών και άλλοι διάφοροι, οπότε προβλέπω να διαρρέουν πάλι τα προσωπικά μας δεδομένα σε επιχειρήσεις και άλλες νομικές οντότητες. Και να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο η λύση είναι απλή, θα επιβληθεί πάλι κανένα μικρό πρόστιμο ως συνήθως και όλα μέλι γάλα...

 

 XΙX. Λόγω της αυριανής ημέρας...

Αύριο είναι η αργία της 28ης Οκτωβρίου και καλό είναι να θυμηθούμε τι ισχύει για την αργία αυτή (δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες) από πλευράς εργατικής νομοθεσίας. Όμως, πέρα από τα θέματα που μας απασχολούν από επαγγελματικής απόψεως, καλό είναι να θυμόμαστε και κάποια άλλα γεγονότα που αφορούν στην αυριανή ημέρα. Η λήθη είναι κακός σύμμαχος για όλους και είναι φρόνιμο -κατά την ταπεινή μου γνώμη- να κάνουμε προσπάθειες ώστε να μη λησμονούμε όσα έγιναν σε τούτο τον ταλαιπωρημένο τόπο! Επειδή πολλοί από μας είχαμε κάποιο κοντινό ή μακρινό συγγενή που άφησε την τελευταία του πνοή στα βουνά της Πίνδου το χειμώνα του 1940-41, δράττομαι της ευκαιρίας να τους αφιερώσω το παρακάτω τραγούδι. Αφιερωμένο λοιπόν «για 'κείνους που 'χουν φύγει και η δόξα τους τυλίγει»...

 

Την παρακάτω φωτογραφία όταν την είχα αντικρίσει για πρώτη φορά μέσα σε ένα λεύκωμα που είχα αγοράσει πριν χρόνια και αφορούσε στη μάχη των οχυρών (σ.σ 6 -10.4.1941) είχα συγκλονιστεί. Πρόκειται για έναν Έλληνα στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός σε θέση μάχης έξω από πολυβολείο στην Ομορφοπλαγιά (οχυρά Ρούπελ). Ο θάνατος τον βρήκε να κρατά σφικτά το τουφέκι του και τα ξοδεμένα φυσίγγια μπροστά του δείχνουν ότι έδωσε σκληρό αγώνα πριν χάσει τη ζωή του...



ΧΧ. Επίλογος

Οι τίτλοι τέλους πέφτουν στο σημείο αυτό και για το σημερινό σχόλιο της Δευτέρας. Η αλήθεια είναι ότι υπήρχε για μία ακόμη φορά πλούσιο υλικό για σχολιασμό κι έπρεπε να σταχυολογήσω τα σημαντικότερα θέματα ή αυτά που θα απασχολούσαν τους περισσότερους συναδέλφους. Όμως, αν αποφασίζαμε να σχολιάζουμε αναλυτικά όλα όσα διαδραματίζονται κάθε εβδομάδα, τότε το σχόλιο σε ετήσια βάση θα έπαιρνε το σχήμα εγκυκλοπαίδειας! Ευελπιστώ το ταξίδι αυτό που μετράει ήδη ένα χρόνο να συνεχιστεί και μετά από χρόνια να είμαι εδώ σχολιάζοντας τα γεγονότα πάντα μέσα από τη δική μου οπτική γωνιά και με το δικό μου τρόπο. Ευχαριστώ όλους εσάς που αφιερώνετε κάθε φορά αρκετά λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας για να διαβάσετε όσα γράφουμε. Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός αυτό και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε μέσω των κειμένων μας τα κακώς κείμενα αλλά και τους προβληματισμούς σας.

Κλείνοντας να τονίσω για πολλοστή φόρα ότι δεν πρέπει να ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στους δικούς σας ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σας. Την επόμενη εβδομάδα μη λησμονήσετε στις 7.11.2014 το ραντεβού της Πλατείας Συντάγματος.

Εύχομαι επίσης χρόνια πολλά σε όσες και όσους γιόρταζαν χθες. Καλημέρα και καλή δύναμη.

 

Υποσημειώσεις:

[1] Κ. Καβάβης, Απ’ τες Eννιά.

[2] Τη φράση αυτή φέρεται να είπε το φάντασμα του Καίσαρα στον Βρούτο λίγο πριν τη μάχη στους Φιλίππους (σ.σ. 42 π.Χ.),

[3] Φ. Νίτσε

 

 



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης