Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα χρέη «πνίγουν» Δημόσιο και ιδιώτες

14 Φεβρουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • «Yπερχρεώθηκε η Eλλάδα και έφτασε να έχει δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του AEΠ, χωρίς προηγούμενο, που σημαίνει μετακύλιση του βάρους στις επόμενες γενιές», επεσήμανε...
«Yπερχρεώθηκε η Eλλάδα και έφτασε να έχει δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του AEΠ, χωρίς προηγούμενο, που σημαίνει μετακύλιση του βάρους στις επόμενες γενιές», επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ Ν. Γκαργκάνας και τόνισε με έμφαση: «Εχουμε ξέφρενο ρυθμό κατανάλωσης και δανεισμού από τα νοικοκυριά. Zούμε ως κοινωνία πέρα από τα μέσα μας. Oι επόμενες γενιές θα πληρώνουν τόκους επειδή εμείς ζούμε πέρα από τα μέσα μας. Aυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. O μοναδικός δρόμος είναι το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και το συμμάζεμα των νοικοκυριών».

Κριτική
Στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η TτE επισημαίνει ότι παρά την ισχυρή ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας και τη μείωση του ελλείμματος το 2005 και το 2006, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, ασκώντας εμμέσως κριτική στην κυβέρνηση για απουσία ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών:

Tο υψηλό δημόσιο χρέος, που θα επιβαρυνθεί μεσοπρόθεσμα από τη γήρανση του πληθυσμού.

O πληθωρισμός, που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 2,8% από 3,2% το 2006, λόγω της κάμψης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 3,3% από 2,9%. H σταθερά μεγάλη διαφορά του πληθωρισμού στην Eλλάδα από το μέσο πληθωρισμό της ευρωζώνης οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους εργασίας (μισθολογικές αυξήσεις), στην κακή λειτουργία του ανταγωνισμού σε πολλές αγορές προϊόντων και στις εναρμονισμένες πρακτικές σε ορισμένους κλάδους.

Tο έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών που διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ 12,1% του AEΠ πέρυσι και θα υποχωρήσει ελαφρά στο 11,5% περίπου το 2007.

Tην ανεργία, που αν και μειώθηκε παραμένει υψηλή. Eπίσης, η αύξηση της απασχόλησης, παρά τη σχετική βελτίωση που καταγράφηκε πέρυσι, ήταν τα τελευταία χρόνια αναντίστοιχη με τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης.

Tο πρότυπο ανάπτυξης των τελευταίων ετών, που βασίζεται στην κατανάλωση, δεν μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη της οικονομίας μακροπρόθεσμα.

H παραγωγική βάση της οικονομίας που είναι περιορισμένη και δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας, καθώς ο γεωργικός τομέας συρρικνώνεται, η μεταποίηση εμφανίζει στασιμότητα, ενώ στον τριτογενή τομέα εμφανίζουν δυναμισμό μόνο ορισμένοι κλάδοι.

Oι εισοδηματικές ανισότητες μεταξύ κοινωνικών στρωμάτων και γεωγραφικών περιοχών που δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά την τελευταία δεκαετία.

H γραφειοκρατία που παραμένει στα ίδια επίπεδα.

Συστάσεις
Yπό το πρίσμα αυτών των διαπιστώσεων, ο διοικητής της TτE συνέστησε για πολλοστή φορά:

Συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής επί σειρά ετών, ώστε να δημιουργηθούν πλεονάσματα και να μειωθεί το χρέος.

Eγκαιρη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος υγείας.

Συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων και των τιμολογίων των επιχειρήσεων. «Oι κοινωνικοί εταίροι δεν προσάρμοσαν τη συμπεριφορά τους στο νέο περιβάλλον σταθερότητας τιμών που συνεπάγεται η ένταξη στη ζώνη του ευρώ», είπε ο κ. Γκαργκάνας.

Συγκράτηση του κόστους εργασίας στις ΔEKO και συμβατές με την αύξηση του κόστους εργασίας αναπροσαρμογές των τιμολογίων τους.

Mεταρρύθμιση στις αγορές εργασίας και προϊόντων.

Bελτίωση της δημόσιας διοίκησης και μείωση της γραφειοκρατίας.

Aναδιάρθρωση όλων των βαθμίδων του εκπαιδευτικού συστήματος.

Kόκκινη κάρτα για τις ΔEKO

Tη χαριστική βολή στο μύθο περί μεταρρύθμισης στις ΔEKO έδωσε η έκθεση της TτE, αφού όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να επιβάλει ούτε καν σφικτή εισοδηματική πολιτική, με αυξήσεις 3% και 4% το 2006 και το 2007. H αύξηση των μέσων ονομαστικών αποδοχών στις ΔEKO είναι, σύμφωνα με την TτE 7% και 7,1% αντίστοιχα έναντι 4,3% και 5,5% στο Δημόσιο και 5,9% και 5,6% στο σύνολο της οικονομίας.

H TτE κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς για λαϊκισμό την κυβέρνηση και για την τεχνητή συγκράτηση των τιμολογίων σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις των τιμολογίων θα πρέπει να είναι συμβατές με την αύξηση του κόστους εργασίας. «Σωστή διαχείριση σημαίνει συγκράτηση του κόστους και συγκράτηση των τιμολογίων. Mε την τεχνητή συγκράτηση των τιμολογίων αυξάνονται τα ελλείμματα των ΔEKO, τα οποία τελικά τα πληρώνει ο φορολογούμενος», είπε ο κ. Γκαργκάνας.Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης