Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ιδιόμορφο «point system» για τα βιογραφικά των ευρωπαίων εργαζομένων

14 Φεβρουάριου 2007 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ένα ιδιόμορφο «πόιντ σίστεμ», που θα επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να συγκεντρώνουν θετικούς πόντους στο βιογραφικό τους, για την κατάρτιση που αποκτούν στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνεται σταδιακά στην Ευρώπη, με προοπτική...
Ιδιόμορφο «point system» για τα βιογραφικά των ευρωπαίων εργαζομένων
Ένα ιδιόμορφο «πόιντ σίστεμ», που θα επιτρέπει στους ευρωπαίους πολίτες να συγκεντρώνουν θετικούς πόντους στο βιογραφικό τους, για την κατάρτιση που αποκτούν στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνεται σταδιακά στην Ευρώπη, με προοπτική να λειτουργήσει γύρω στο 2010.

Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς Πιστωτικών Μονάδων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET), που αποτελεί ουσιαστικά μέρος του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματιών Προσόντων (EQF).

Και αν η καθιέρωση του ECVET φαίνεται να καθυστερεί ακόμη, μεγαλύτερη πρόοδος σημειώνεται σε ό,τι αφορά τη σταδιακή ενεργοποίηση του EQF. Μέσα στο 2006, οι χώρες: Ιρλανδία, Βρετανία, Μάλτα και Γαλλία ανέπτυξαν εθνικό μηχανισμό, μέσω του οποίου θα συμμετάσχουν στο EQF, ενώ το ίδιο δεσμεύτηκαν να πράξουν και οι χώρες Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Τα πρώτα βήματα προς την ίδια κατεύθυνση πραγματοποίησαν ήδη -ή το σχεδιάζουν- και οι χώρες: Δανία, Εσθονία, Λετονία, Νορβηγία, Πολωνία και Σλοβενία. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο συνέδριο που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop), με συμμετοχή κοινωνικών εταίρων από όλη την Ευρώπη. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με τους Γερμανούς κοινωνικούς εταίρους.

Ουσιαστικά, το ECVET δίνει στους εργαζομένους ένα ιδιόμορφο «διαβατήριο» για την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων σε όλη την Ευρώπη. Ετσι, κάποιος που έχει, π.χ., σπουδάσει ηλεκτρονική σε κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης της Θεσσαλονίκης, αλλά « μετράει» ήδη τρία χρόνια πείρας στον τομέα αυτό σε εταιρία της Γερμανίας, μπορεί πλέον να «κατοχυρώσει» τις γνώσεις και την εμπειρία του από τον πρώην χώρο εργασίας του.

Σε στάδιο σχεδιασμού και στην Ελλάδα

Όπως τόνισε ο υπεύθυνος έργου (project manager) στο Cedefop, Λουκάς Ζαχείλας, στην περίπτωση της Ελλάδας, το εγχείρημα βρίσκεται προς το παρόν σε στάδιο σχεδιασμού και δεν αναμένεται να λειτουργήσει νωρίτερα από το 2010, κάτι που σε γενικές γραμμές ισχύει και για την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι σημειώνεται έντονη κινητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Το γεγονός ότι η ενσωμάτωση στο σύστημα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική φαίνεται ότι δίνει στις χώρες τη δυνατότητα να προχωρούν βραδύτερα στη δημιουργία των απαιτούμενων μηχανισμών.

Σύμφωνα με την εισήγηση της διευθύντριας του Cedefop, Αβιάνα Μπουλγκαρέλι, στο συνέδριο, το ECVET πρέπει να συνδυαστεί με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματιών Προσόντων (EQF). Αυτό το τελευταίο είναι ένα σύστημα που επιτρέπει να συγκριθούν τα επαγγελματικά προσόντα με βάση τα αποτελέσματα, όχι δηλαδή μόνο με βάση το τι ακριβώς διδάσκεται, με ποιο τρόπο και ποια διάρκεια, αλλά με βάση το τι είναι σε θέση να κάνει ο καταρτιζόμενος, τελειώνοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Χειροτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPM), κ. Ντράχενμπεργκ, είπε ότι είναι τεράστια η σημασία ενός τέτοιου συστήματος για μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες η κινητικότητα και η ποιότητα της κατάρτισης είναι παράγοντες-κλειδιά. Δεδομένου, όμως, ότι ένα τέτοιο σύστημα βασίζεται σε ένα σύστημα πόντων και αναγνώρισης, τόνισε τη μεγάλη σημασία της ποιότητας των φορέων που αξιολογούν και κρίνουν, ώστε να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

72 εκατ. Ευρωπαίοι ενήλικες χωρίς κατάρτιση (ή με πολύ χαμηλή)

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), κύριοι Λέμπινεν και Χάιντεμαν, επεσήμαναν ότι στην Ευρώπη υπάρχουν 72 εκατ. ενήλικες χωρίς -ή με πολύ χαμηλή- κατάρτιση. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας που προκύπτει από αυτό, εκτιμούν ότι πρέπει να τεθούν προτεραιότητες όπως: εντοπισμός επαγγελματικών αναγκών και επαγγελματικής καθοδήγησης, αξιολόγηση- αναγνώριση δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων.

Μετά από τη δημόσια διαβούλευση για το ECVET, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπεται να καταλήξει στο τελικό κείμενο, για μια απόφαση που θα προσδιορίσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαγράφεται η εθελοντική αυτή συνεργασία και δράση._

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης